Vyrastali ste rodine, ktorá vás podporovala?
Ahojte, všimli ste si niekedy rozdiel v tom, ako rodina podporuje človeka podľa toho, z akého prostredia pochádza?
Myslím tým hlavne taký ten „ťahanie dole“ alebo crab mentality mindset. Že v niektorých rodinách, kde sa celý život žije skôr skromne, človek počúva napríklad „nepreháňaj“, „to sa ti nepodarí“, „buď rada za to, čo máš“, „načo chceš niečo viac“ alebo sa jeho ambície skôr zľahčujú.
A naopak, v niektorých finančne zabezpečenejších rodinách je vraj úplne normálne dieťa podporovať v tom, aby išlo na dobrú školu, skúšalo nové veci, cestovalo, podnikalo alebo si hľadalo lepšiu prácu – jednoducho že očakávanie je, že sa bude mať ešte lepšie než rodičia.
Nemyslím tým samozrejme, že toto platí pre každú chudobnú alebo bohatú rodinu. Skôr ma zaujíma, či ste si tento rozdiel niekedy všimli vo svojom okolí.
Mali ste pocit, že vás rodina skôr podporovala a povzbudzovala ísť vyššie, alebo vás naopak držala pri zemi? A myslíte si, že prostredie, v ktorom človek vyrastá, výrazne ovplyvňuje jeho ambície a predstavu o tom, čo je preňho možné?

@anonym_autor ja som vyrastala v socializme, moji rodičia boli administratívni pracovníci, zarábali celkom dobre, aj sme cestovali, aj sme mali auto, aj chatu. Podporovali nás vo všetkom. Aj vo vzdelaní, aj v záujmoch, aj nám dovolili samým so sestrou alebo spoluziackami cestovať, lebo nám dôverovali. Mala som veľmi pekne detstvo v milujúcej a podporujúcej rodine.