Vyrovnanie po rozchode - názor ženskými očami
egistracia naR tomto fore bola skor z dovodu,ze sledujem diskusie o cestovani,ale cim som tu dlhsie a vnimam temy ktore sa tu rozoberaju chcel by som pocut nazor a mozno aj radu na moj problem.Pred styrmi rokmi som ukoncil vztah a stale mi ho pripomina jedna a ta ista vec.Kazdomesacny vypis z mojho uctu.Vztah je pase,city opadli a priam zamrzli a dokonca ani smutok a nostalgia ma netrapia.Ludia sa schadzaju a rozchadzaju a aj rozchod medzi dvoma civilizovanymi ludmi moze prebehnut na baze slusnosti a civilizovanosti.Nas vztah zacal v obdobi ked sme obaja boli zadani.Nechcem aby ste moralizovali,ze to co nasledovalo bolo len zadostucinenie za to co sme spravili.Vysvetlovat preco sa nase manzelstva rozpadli by bolo na inu temu.Nasledovali samozrejme dva rozvody a predstava spolocneho zivota.No nastal maly problem ja som si svoj vztah vysporiadal po kazdej stranke a odisiel som z neho ako clovek ktory si je vedomy toho co sa stalo.Sklopil som usi byvalej manzelke nechal vsetko,zbalil som si par veci a odisiel.Nenechal som to ani tak jej ako mojim dospievajucim synom.Vsetko sme to uradne uzavreli aj po financnej stranke.Proste som sa vzdal vsetkeho.Na rozdiel moja vtedajsia priatelka roznymi kamuflazami docielila rozvod s manzelom tym sposobom,ze jej a jeho okolie to vnimalo ako jeho chybu c o vlastne nebola pravda.Uz vtedy som si mal uvedomit jej nadanie na herectvo a pretvarky.Vznikol problem s majetkovym vysporiadanim.Jej manzel pozadoval auto,nejake zariadenie z bytu a hlavne financnu hotovost ako vyrovnanie a vzda sa svojej polovice domu.V euforii a stasti ktore som prezival som bol totalne zaslepeny.Priatelka samozrejme pozadovanu sumu nemala a jej manzel bez hotovosti nemienil odist co sa ani necudujem.Zobral som si bezucelovy uver aby som nikoho nezatazoval nejakym rucenim a pozadovanu sumu mi poukazala nemenovana bankova institucia.Uver navyhodny co sa tyka vysky uroku,ale bral som to tak,ze som vytvoril podmienky pre nas spolocny zivot.Uz pocas nasho vztahu sa vyskytli nejake problemy a chcel som odist,vtedy mi priatelka vacsiu cast sumy vratila na ucet a zobrala si uver aj ona.Po udobrovani ma opat zlomila a ja som navrhol aby si peniaze vzala a ja budem uver splacat nadalej.Jediny svedok pri odovzdavani hotovosti bola jej mama ktora o vsetkom vedela.Po nasom rozchode ktory raz tak ci tak musel prist,preto,ze az pri spolocnom zivote sme zistili ,ze sa k sebe absolutne nehodime som ziadal aby to bolo ferove sumu ktoru som jej pozical na vyplatenie manzela aby mi ju vratila.Nechcel som nic naviac ani uroky ktore som splacal najprv len cisto sumu pozicanu.Samozrejme ziaden doklad som nemal ved sme spolu zili a v zivote by som neveril,ze sa tak zachova.Vysmiala ma,ze penize som jej nepozical ,ale daroval a ze mi nevrati nic.Snad len jej mama bola v hanbe,ze byvat v dome ktory som ja splacal je naozaj nemoralne.Skusal som to slusnou cestou dohovoru,potom uz aj tvrdsimi slovami no vzdy ma len vysmiala.Je to vysokoskolsky vzdelana ekonomka ktora si vie zratat jednu k jednej.Nechcem pouzit nic agresivne a nasilne ,okolnosti ma k tomu zatial neprinutili,uver splacam a este sedem rokov budem.Jedna sa o necelych 12000 eur co si niekto povie ,ze to nie je na obesenie,ale mat ich a nemat je rozdiel.Ak mi mate pisat,ze to je odplata za to ,ze som rozbil rodinu tak zcasti mate pravdu,ale medzi normalnymi ludmi by sa patrilo aj normalne sa rozist.Uplne sa odmlcala,skryva sa ,nekomunikuje,proste sa vyhyba kontaktu somnou.Myslite,ze existuje cesta ako by sa to dalo vyriesit?Dakujem za nazory a rady.Som hlavne vinnik ja ,ze som v svojej naivite dovolil vypocitavej partnerke urobit to co urobila.Neviem po pravnej stranke asi na nu nemam a hovorim nasilie je to posledne co by som chcel.Aj ked poviem pravdu ta myslienka ma uz napadlo.Neprinieslo by to prospech asi nikomu.Zatial som dostal radu,ze bozie mlyny melu pomaly,ale isto.Chcem len svoje.Nema problem byvat v dome ktory ja splacam.
@doly7 Kedsa jej chces pomstit, napis poviedku na web o zenacovi, co mal milenku, sest rokov s nou bol... Proste napis vsetko ako to bolo, len to prezentuj ako poviedku, fikciu, podobnost s realitou ciste nahodna. A znicis jej povest v tej ich katolickej dedine... Ludia pochopia. A jej na mienke ludi zalezi.
A nabuduce posudzuj ludi podla cinov. Katolicka co si najde milenca? Katolicka co soravi z exmanzela vinnika? Uz vtedy si mal vnimat, ze to nie je ok zena.
@doly7 hm,recept na zabudanie?taky este nevynasli,nezabudnes nikdy,to nejde,ide o to aby si pri pomysleni na to,necitil hnev,nemyslel na pomstu,prestal zato nenavidiet seba atd.myslim,ze to nedosiahnes,iba ak odpustis sam sebe a vsetkym zucastnenym 🙂skus tych stastnych chvil najst viac a obklopovat sa ludmi kt,mas rad a ktory maju radi teba,alebo vyhladaj psychologa,ved to nie je ziadna hanba.
Kazdy sme riesili svoj rozvod.Ja som aj na sude povedal ako dovod rozvodu je moja nevera.A to,ze som si to mal uvedomit uz vtedy?Mas pravdu,ale prehliadal som to cielene lebo to bola pre nu a jej mamu ta najschodnejsia cesta.Islo o ich spokojnost nie o to co si ja myslim.Aj ked je pravda,ze sa ma to zcasti dotklo lebo sa za mna asi hanbila a nedokazala povedt otvorene,ze ma miluje a preto sa rozvadza.Vies detaily ti pridu az casom.Na vela veci som prisiel az s odstupom casu.A netykalo sa to len nasho vztahu,napr .financovania domacnosti.Ale ako podnet to nie je zle.Vies Ty ako zena na to pozeras uplne inak a to som potreboval pocut ci v pozitivnej,alebo negativnej podobe.
@mimi1237 Ako navod je to idealne.Obklopovat sa ludmi ktorych mam rad.Ano mam takych a nie je ich malo.Ale akonahle som sam je to zaciatok konca.Vycitky dokola.Ludia uz to zacina byt otravne .Kazdy sa mi snazi poradit a ja to svojim sposobom odmietam.Ono to tak len vyzera,potrebujem sa do toho vcitit a aj tato komunikacia je dobra na to aby som si upratal hlavu a urobil nove rozhodnutia a zariadil si zivot inak ako doteraz.Nechcem Vas tym odradit.Budem rad za kazdu vetu ktoru si precitam.Mozno pri mojich pocitoch niekoho preberiem k lepsej ostrazitosti pri jeho nasledovnom jednani.
Samozrejme podstata problemu je vo mne,ja sa stym musim zmierit ci vyrovnat.Ale ked uz si v koncoch a nemas nijaky napad tak si vdacny za kazdy nazor.A preto aj tvrdim koho to otravuje a znechucuje nech jednoducho moje slova ignoruje.Nemienim tu robit rozruch a vycitat si s niekym nieco.Kazdy si stojime za svojim nazorom.
@doly7 navod? Odpustenie je vedome dobrovolne rozhodnutie. Nie ze teraz rob toto a same sa odpusti a prejde to. Ty musis chciet odpustit, nie riesit pomstu, ze ju das zbit a podobne. Na jednej strane si uvedom ze ak by si take nieco spravil, tak mozes ist sediet. Predstav si tu situaciu ako by si asi vyzeral teplakami pod pazuchami? Takze ak nic take nespravis, vyhnes sa dalsiemu zivotnemu omylu a zlemu kroku.
Ak chces odpustit, ma to viacere zlozky, pamatam si len ze si treba spomenut ze aj ty si v zivote chyboval (oujee, tri roky mat milenku, to nie je maly preslap). A aj ty si mozno potreboval odpustenie. Aj ked ho henta osoba neziada a nemrzi ju ze ta oklamala, aj tak si nemusis nechat nicit zivot takymi emociami plnymi zloby. 4roky je naozaj vela, to uz malo povolit. To nie je o citlivom cloveku, to je skor o istej povahovej crte. Skus sa zamysliet viac nad tym ako si ublizil manzelke, lebo si tu pisal ze citove ublizenie nie je take zle ako financne. Takze seba si nejako rehabilitoval, to nebolo az take zle, ale henta co ti vyviedla, to je najhorsie co sa moze stat.
Ak si otvoreny zmene, letela by som co najskor na terapiu a makala na sebe. Pretoze tieto negativne pocity skodia iba tebe, nikomu inemu.
@doly7 ozaj...hmmm, trosku mi rezonuje: tak velmi trpis tym co ti urobila, ako ta ponizila, ako ta oklamala, podviedla, a ani ju to nemrzi. Nemoze to mat suvis s tym ze sa kvoli pocitu viny za to co si urobil manzelke snazis prejst vsetkym co mozno citila ona? Ako nejaka forma zbavenia sa pocitu viny. Toto ti zrejme nereze, ale ja by som sa v tom veru riadne vycvachtala. TOTO by som riesila. Rozvod ktory prebehol, ten cin, podvadzanie 3roky, pocity ktore mi komunikovala manzelka vtedy. Na toto by som sa zamerala. Lebo toto co sa ti deje teraz mi nepripada ze "karma", skor mi to pripada ze ako velmi trpim, tak strasne ze sa to neda porovnavat s tym co som spravil manzelke. Tam si to dokonca okomentoval slovami ze bol si cestny a priznal si to (po troch rokoch podvadzania!!!). Takze ty sam seba mas zadefinovaneho ako cestneho. Hmmm. Ja ti neviem 🙂 Urcite by som si nastavila zrkadlo a dobre si v nom obzrela tvar taku cestnu a pomaly skladala vrstvy iluzie a sebaklamu. Ja ta nemienim kritizovat za to co si spravil, to nema pravo asi nikto. Ale ak sa chces posunut dalej, je lepsie byt k sebe uprimny.
@sissmiss Pozri moj rozvod je o inom je to uz osem rokov a podvadzal som rok zvysok casu bolo skoro oficialne.Zena to vedela.To ze som jej ublizil viem,a zhoda nahod bol nas rozvod pre oboch cinomktorym sme sa oslobodili tak,ze Tvoje moralizovanie o pocite viny je uplne bezpredmetne.Ja neriesim rozpad manzelstva,ale zenu co ma so smiechom okradla tak prosim uz ak mas chut bavme sa o tomto.Stale mi pripominas rozvod ako keby som bol prvy aj posledny.Nelutujem sa a poviem Ti pravdu,ze by som sa rozviedol tak ci tak aj bez tejto podvodnicky.Boli sme v manzelstve ako spolubyvajuci.Po tolkych rokoch to proste vyhaslo a koniec.Nemam momentalne cas som v praci,ale ak chces reagovat tak priamo na to co riesim,alebo popripade ani nemusis.Nie som cestny a ak to Ty tvrdis o sebe tiez by som pochyboval.Su ludia ktory cestnost ako kladnu vlastnost preferuju,ale kazdy z nas sa o cestnost len snazi,nikto nie je dokonaly ani Ty.A co sa tyka moralky mam jej tak akurat dost aby so prezil v tejto dobe.Mat jej viac tak ma to zabije.Tebe to moralizovanie o tom ako som ublizil zene podvadzanim ublizuje uz teraz.Zeny to ziadna nie ste rovedena lebo ste mali doma takeho chrapuna ako ja?Pane boze kolko dokonalych bytosti a hlavne neposkvrnenych,cestnych a moralnych na tejto stranke je.Vase nazory ma posuvaju vpred aj ten Tvoj sissmiss.
@doly7 nepochopil si ma. Nie je v mojej moci spravit aby si chapal. Keby si cital co ti pisem, nie to co tam ty doplnas, tak by si si vsimol ze som pisala o tom ze som zazila podvodnika, u mna to bol exmanzel, ciastka o ktoru ma obral bola podobna tvojej. Vyrovnala som sa s tym. Lebo som chcela. Bola som v tom aktivna. To nie je ze povedzte ako. Najskor treba chciet, sposob sa najde. Ja ta neodsudzujem za to ze si sa rozviedol alebo zenu podvadzal. Absolutne. Len mi je zvlastne ze stale to komentujes slovami ze ty si jej neublizil tak ako tato druha zene tebe, lebo financne je vaznejsie nez citovo. Viem si velmi dobre predstavit ze ste si so svojou zenou nemali co povedat, ze rozvod bol vykupenim pre oboch. Ale nezda sa mi zeby to na tebe nezanechalo stopu, ze toto nema s celym suvis. Vravis, nechajme to tak, je to uz sedem rokov. A pri druhom probleme- su to styri roky, ja som citlivy, ja sa neviem tak rychlo otriast ako ini bezcitaci 🙂
Skus si predstavit rozne situacie. Napriklad scenu ked sa naozaj velmi trapis pre to ze ta oklamala a si predstav ze tak budes zit do konca zivota. Trapit sa. Alebo si predstav ze sa uvolnis z tych okov a budes slobodny. Je to len v tvojich rukach. Nikto to za teba nevie spravit. O tych dvoch vlkoch v kazeom z nas to poznas? Dobry a zly v kazdom z nas. Ktory vyhra? Ten ktoreho krmis. Myslim ze o tom to cele je.
@mima4 Som rad,ze si to takto zhodnotila,doprajes cloveku aj ked podvod ale ked si ho zasluzi tak nech si ho uzije.Lepsie sa Ti bavit o jogurtoch a bylinkach ako vidim si typ ktory este odsudzujeaj to ked dvaja spolu ziju a bez manzelstva lebo pre Teba je manzelstvo prejav lasky.Si na omyle to spociva niekde inde a ja ako rozvedeny so odsudeny na zatratenie tak,ze uz nemam narok ani na spravodlivost.To znamena ,ze kazdy co spacha vrazdu menom rozvod uz nema narok na nic lebo poskvrnil nieco posvatne.Zi si v svojej dokonalosti a prajem Ti aby sme sa raz nestretli v tom mojom pekle kampatria zatratenci mojho razenia.Kludne Ti poziciam a nemusis mi to vratit lebo som sa rozviedol s byvalou.Dokonala zena nadomnou vyhrala a popriala mi to naj.Ale ved co som cakal.Zakopat pod ciernu zem.Zijete mozno vo vztahoch ktore su nefunkcne a nahovarate si,ze sa to zmeni,obetujete sa pre rodinu a navonok ste spokojne a stastne,to,ze vnutro je rozpoltene nikto nevie,ale manzelstvo je posvatne.Ja som chcel zit a nie pomaly umirat v nude a to ,ze ma popritom okradla ta s ktorou som planoval buducnost zalozenu na citoch je zasa ina vec.Nelutujem svoje rozhodnutia len ma sere moja naivita a neopatrnost spojena s dovercivostou.Je Vas tu kopec ktore ma aj zcasti pochopili ,alebo prezili nieco obdobne a to je uzasne citat Vase slova ktore tu ostatny nevidia.Ty hlavne zdokonaluj svoju dokonalost a zivot Ti prinesie len to krasne,poctive a ciste.
@doly7
pozri, kazdy ma z casti, to co si zasluzi, ty namiesto toho aby si sa pozrel na svoj zivot, na to, ako si ubliuzil vlastnej rodine, rodine svojej expriatelky atd... tu splietas nejaku "dokonalost" mna, ktora ani neexistuje...
co do zivota a do vztahov davas, to sa ti aj vracia a mnohonasobne, ci z pozitívneho ale aj negatívneho hladiska..
citis sa urazeny, sklamany, nahnevany, ale co tak zacat uvazvoat, preco je to tak... opat, vinis za to druhych, ale poviem ti len jedno, je dobre zacat od seba, .... to co sa ti stalo nie je nic nezvycajne a divne v tvojej situacii... nic ine si ani nemohol cakat...
ano, rodina je pre mna dolezita
kazdy sme nejaky 🙂
@mima4 Nikto Ti to kamaratstvo ani nenuka.Si zatrpknuta zena ktora odsudzuje vsetko co nie je v normale len Tvoj zivot je uzasny.A akosi sa zamotavas lebo uz spominas aj ublizenie rodine mojej expriatelky -zlodejkyZe by si do tej rodiny patrila a preto tu tak vehementne obhajujes spravodlivost a vsetko co je v norme?Asi to tak bude a nedam rukuuza to ze mozno si ma okradla aj Ty.Mna by si nenazvala chlapom ani zeny co okradaju svonich partnerov nie subzenami,ale maju ine privlastky a pomenovania.No co poziciam Ti este raz bez papiera?
jasne okradla 😀
ach, jaj, zlodej chyta zlodeja 😀
neboj, nepozname sa, takym ludom ako si ty sa vyhybam, resp. sa v takej "spolocnosti" ani nepohybujem...
ale ked tak rozmyslam, ty a tvoja exfrajerka ste sa vlastne nasli...vrana k vrane sada... a cely zivot odrbavate jeden druhého... 😀 😀 😀
@mima4 su ludia ktori takuto pravdu nedokazu stravit tak s takymito vyznaniami opatrne
@adrianetta ok, mas pravdu a uprimne, z takých ludi srsi pre mna taka zvlastna agresivita...
Co som si ja stihla v zivote vsimnut, je priama umera medzi pocitmi nenavisti a egom daneho cloveka. Ja nenavist chapem ako uvedomele zelanie, aby sa tomu druhemu viacnasobne vratilo vsetko, co nam sposobil, aby trpel, plazil sa po zemi, lebo si dovolil nam ublizit. S touto predstavou je spojeny pocit ulavy, ze predsa len existuje spravodlivost, funguju zakony karmy a co ja viem co este.
A co budes dalej robit, ak sa ziadny pocit zadostucinenia nedostavi?
Uz sa tu viacere opakujeme, ze je to tvoje vedome rozhodnutie odpustit a posunut sa na inu uroven. Ja to v tvojom pripade vidim na lekciu pokory, ktoru si este nepochopil.
@jeannna Prepac stale dookola ,zakony karmy.Proste Ty na ne veris ja mozno nie.Aspon si sa mi snazila dat nejaky navod co so sebou robit aby som sa toho pocitu zbavil,ale clovek ktory ma ako tvrdi nepozna,ale vie ,ze som ublizil svojej manzelke a zaroven aj rodine mojej ex a nazve ma ,ze som skoro netvor ktoremu patri vsetka zloba sveta a nezasluzim si ani spravodlivost kvoli tomu,ze som sa rozviedol tak potom uz neviem co je to za cloveka.Aj na nu plati karma?Len jej diskusia o manzelstve a ziti na divoko na jej nicku je chora.Tak strasne veriaca zena a dokaze napisat to co napisala.Ja som agresivny a z jej vyjadrovania co vyplyva?Odpustaj a bude Ti odpustene?Nie za zlobu a pokaslane manzelstvo Ti patri len zloba a trest.Ty sa mi snazis nieco naznacit,akymsi sposobom ma naviest,ona ma len odsudila lebo som poskvrnil manzelsky slub.Velmi zvlastna zhoda nahod asi urobim to co mi tu bolo odporucane.
@doly7 Praveze na tieto zakony neverim 🙂 A teraz ti nechcem cistit zaludok za tvoj rozvod s manzelkou. Chcela som ti povedat, aby si slepo neveril na spravodlivost, lebo na tomto svete spravodlivosti niet.
Lebo ako som ta pochopila, to mas v hlave podmienene prave tymto, aby ta nenavist presla.
Nespoliehaj sa na to, ze Bozie mlyny melu pomaly, ale isto. Rob nieco so sebou, prijmi vsetko, co sa stalo, pouc sa z toho a zacni odznova.
@mima4 Zamysli sa co srsi z Teba a co ako hlboko veriaca dokazes napisat.Tvoja nenavist voci ludom ktory pochybili je priam ukazkova.Nepoznas,nevies a odsudzujes,alebo poznas,vies a obranujes samu seba.Dovoli Ti to vobec tvoje zmyslanie,skor by si mala prejavovat pokoru a rozdavat radost a stastie ,ale to mas len pre ludi ktory Tebe vyhovuju.A mas velku pravdu ,ze sa nepohybujes mdzi ludmi ako ja ,lebo tito ludia by casom zistili co v Tebe je a vyclenili by Ta uplne z komunity,ale o tu Ty nestojis,Ty si zijes svoj ziidealizovany zivot a moralizujes a odsudzujes vsetkych co Ti nevyhovuju.
@jeannna Vystihla si to uplne excelentne.Zub za zub,oko za oko.To je zatial moje riesenie,ale asi to najhorsie ktore som si mohol zvolit.Na spravodlivost som bol zvyknuty a snazil som sa ju aj naplnat ak to bolo mozne.Nikdy po mne nezostali dlhy a ked tak len malickosti a nevedomky a urcite som nezil nikdy na ukor niekoho ako to robi ex.Stacilo malo,bol som ochotny pristupit na dohodu a nie ma takto oplut a este sa mi smiat do tvare lebo vedela,ze na nic nemam doklad len ustny dohovor.Teraz akoze mam zabudnut co sa stalo,splacat este sedem rokov jej dlh a tvarit sa ,ze som pokorny na vsetko som zabudol a je to moj udel za moju chybu.Co zostava pre nu?Asi opat len ten smiech a radost z podvodu a ja si mam odpustit a zmierit sa.Kazdy raz urobi chybu tak ako ja,ale platit za nu mam sam.Chyba bol uz nas vztah.
@doly7 Co zostava pre nu? Jej svedomie. Viem, ze pre teba su to vsetko abstraktne veci, ale poviem ti pravdu, cim som starsia, tym vacsiu vahu pre mna maju. Radsej budem o 10 litrov lahsia, ale budem mat ciste svedomie sama pred sebou, ze sa rano mozem na seba pozriet do zrkadla.
Ohladom dlhu este nepadol posledny verdikt, ked to budes mat potvrdene pravnikom, ze je to passe, mozes to definitivne odhaknut. Povedz si, ze je to ciastka, ktora ta nezruinovala, nestoji na tom tvoja existencia. Ale to dusevne utrpenie, to ta jednoho dna zruinovat moze, ak nezatiahnes zachrannu brzdu. Ja by som skor zacala rozmyslat, preco sa mi to stalo? A teraz nie v tom zmysle, ze je to tvoj trest za neveru, ale tak zo sirsieho spektra, co ta to malo naucit.
@jeannna Asi mas pravdu.Urobim to co preto urobit mozem a potom sa uvidi.Aj ked poviem pravdu,ze by ma uspokojilo,ze mam ciste svedomie sam pred sebou ma az tak nenaplna aj ked tym nechcem naznacit,ze si sam seba nevazim.Urobil som gesto ked bol clovek v nudzi a snazil som sa vytvorit lahsiu cestu k nasmu spolocnemu zivotu a takto to skoncilo.Dusevne ma to ubija dost to je pravda,ale ako pises zruinovat ma to nezruinuje a za ten pocit zadostucinenia by som asi dal aj dalsich 12000 hypoteticky.Nezabudaj,ze nevera bola obojstranna a trest za nu len jednostranny.Ako to byva vitaz moze byt len jeden tak,ze teraz na stupienok vitazov vystupila ona,ale co ked?
@doly7 A este jedna vec, neries, ci ju svedomie hryzie alebo nie. Zostan emociami u seba, ty si zodpovedny za svoje pocity, ona za svoje. Predstav si to ako zahradku, ze ty okopavas svoju a ona zas svoju, nezvykneme preskakovat ploty a rylovat u suseda, ci?
Takto sa ti mozno podari postupne si vybudovat odstup od situacie a pohnes sa z miesta.
Tato zena z teba ocividne vydolovala to najlepsie, aj to najhorsie, co v tebe je. Nenadarmo sa hovori, ze medzi laskou a nenavistou je tenka ciara.
@doly7 súhlasím s tým, čo Ti píše jeannna
Ale jedna vec mi napadla. Ono to máš v hlave stále preto, že na to vkuse myslíš a rozmýšľaš o tom a dookola to premieľaš. Pokým to budeš vkuse riešiť a riešiť ju, čo je úplne bezvýznamné, tak budeš nenávisť v sebe len živiť. Zbytočne to riešiš, lebo čo sa stalo, stalo sa. Táto cesta nikam nevedie.
Často keď ľudia situácie pustia, tak sa vyriešia samé.
Nevenuj pozornosť tým myšlienkam, živíš ich sám, že im venuješ pozornosť. Preto sa vôbec nečudujem, že nenávisť je časom len a len silnejšia.

@mimi1237 A dokazes mi aspon letmo poradit ako sa to da?Skusam to vytrvalo uz stvrty rok.Najprv som si myslel,ze po roku ,dvoch to prejde,ale niekedy mam dojem,ze to je este intenzivnejsie ako tesne po.Ja viem umaram sam seba a ublizujem si svojim hnevom.Tychto odporucani aby som si odpustil a zabudol tu bolo vela,ale recept na zabudanie ziadny.Ano mam chvile ked som nadmieru stastny a mysel mam zamestnanu pocitom spokojnosti vtedy zabudnem no tak maximalne na dva dni.Zivot je o odpustani svojim bliznym a zabudani na ich prehresky.Aj mne bolo odpustene a aj ja dokazem odpustit a mat rad,ale nie cloveku ktory to urobi z vypocitavosti a cielene,kvoli svojmu pohodliu.Predstav si,ze zaplatim za Teba dlh v Tvojom dome,ty v nom zostanes byvat a ja odidem.Budes spokojne zit dalej a povies si no co ved nemusel,hlavne ze ja mam opat svoje spat a on nech sa stara.Je to krivda,nespravodlivost,vypocitavost?Asi nie ako tvrdi vacsina z Vas,je to moja sprostost a naivita lebo som urobil to co som citil pre zenu ktoru som miloval a nehladal som zamienku ani dovod preco by nas vztah mal skoncit.Nemal som pocit ,ze si potrebujem robit zadne dvierka.Okolnosti boli vsak ine a nasledok taktiez.