icon

Vyžadujem, aby sa návštevy hlásili dopredu. Som divná?

7. júl 2020

Ahojte, zaujíma ma Váš názor, ako to máte doma.

Je divné, že vyžadujem, aby sa návštevy dopredu telefonicky ohlásili ? Vrátane svokry. Muž si myslí, že mi šibe. Ževraj sa mamička musí cítiť zle keď sa musí ohlasovať dopredu. Ale to, že ja sa necítim dobre je vporiadku ?...keď keď sem príde a nemám urobený poriadok, Keď sú hračky všade naokolo a podobne. Vysavam a umývam každý deň ale niekedy ráno, niekedy poobede.

Ďakujem za názory.

Strana
z3
midka
8. júl 2020

myslim, ze na 80% by mala mat kazda zena upratany dom/byt,, pre dobro deti,, a hlavne, je nedokazem sa sustredit na dalsiu cinnost v neporiadku,, ak je zopar hraciek na zemi to nie je neporiadok to kazdy uprace do 5 minut....mamu,, z jednej, pre objektivitu aj z druhej strany, nepovavazujem za extra navstevu, ktora ma povinnost sa vopred par dni ohlasovat,,pokial to nie je nejaka oslava,,,,,, snad ani ty sa vopred extra neohlasujes doma u mamy....,, su pripady, kedy clovek aj neplanovane dobehne na kavu,,,

simca06022011
8. júl 2020

Mne to vadilo v byte, teraz mi to tak velmi nevadi... ale ak ma prepadne niekto, musi ratat s tym, ze mozno nebudem mat na nich cas.. a ja som strasne drza.. navsteva nenavsteva, vylozim si umyvacku/pracku.. upracem dlazku :D a nech si sedia a kecaju... a ked nas najdu spinavych v teplakoch v zahrade tak sa tiez nic nedeje.. mali sa ohlasit. Ale vacsina sa hlasi vopred, kedze sila zvyku.. podla mna to ani nie je nas vymysel, navstevy sa odjakziva ohlasovali :D este aj v starych filmoch su "navstivenky" :D slusnost normalna. Ja vravivm, ze kludne aj pol hodinu pred tym ako pridu zavolat, ked odchadzaju z domu, ak nie sme dohodnuti... ved to je nic.

didamt
8. júl 2020

u nás sa všetci ohlasujú, aspon majú istotu že sme doma :D, často nie sme doma, alebo sa niekam chystáme....tiež ked k niekomu idem ozvem sa či je doma...podľa mna uplne normálna vec

zuzanaam
8. júl 2020

@midka upratané je relatívne. K nám tak raz prišla otcova sestra bez ohlásenia, naposledy sme ich videli cca pred 7 rokmi na pohrebe, veľmi sa nekontaktujeme. A zrazu stála aj so synom medzi dvermi, že nemali čo robiť, tak nás prišli pozrieť. Nikto vtedy nebol doma okrem mojej mamy, pozvala ich, pohostila, porozprávali sa, odišli. O niekoľko dní mi volal bratranec (syn jej sestry), že čo sa stalo, že s ňou volal a strašne na nás kydala. Že vraj žijeme ako cigáni, máme strašný bordel a nemali sme ani pokosený trávnik. Pre vysvetlenie, v obývačke som mala rozťahané hromady vecí po dcére, ktoré som triedila a áno, trvalo mi to asi týždeň. Špinu ale doma rozhodne nemám, aj keď tip top upratané nemám mať šancu. Mám dieťa s PAS, domaškoláčku, čiže doobeda sa učíme a varím, poobede idem do práce, prichádzam domov o 11 v noci. Upratujem v sobotu, cez týždeň len to najnutnejšie, varenie, pranie, polievanie v záhrade (mám pol hektárový pozemok, na všetko som takmer sama, rodičia majú pred 80-tkou) atď. Vtedy som ešte mala aj 3 kozy, čiže 2x do dňa dojiť, hodinu kosiť a hodinu spracúvať mlieko. A na záhrade nemám žiaden trávnik, ale lúku, ktorú kosím 2x do roka ručne. Kosačkou kosím len okolo záhonov a malých ovocných kríkov. Takže niektorí ľudia sa nielenže neohlásia, dotrepú sa človeku do domu, ale potom ešte ohovárajú kade chodia. Milá teta bola u mňa na návšteve naposledy. Chcela by som vidieť, koľko by z mojich každodenných povinností zvládla a ako by mala upratané. A pre niekoho je "neporiadok" aj to, keď niekto si dovolí mať trávu vyššiu ako 5 cm 🌳

estrella5
Autor odpoveď zmazal
stulrajterova
8. júl 2020

@zuzanaam a to ju nevedel uzemniť?, no povedz mi, načo príde takáto "unudená toxická návšteva" len zloba

zuzanaam
8. júl 2020

@stulrajterova tiež neviem, vraj jej vysvetľoval, že mám toho veľa a tak. On vie ako to u nás chodí, bol u nás niekoľko dní so ženou aj dcérou cez Vianoce, žijú v Rakúsku a povedal, že sa mu to zdalo vzhľadom k okolnostiam normálne 🙂. Najväčšia sranda je, že ohovára aj jeho, pred druhou stranou rodiny. Sa na tom akurát tak smejeme. Nemôže byť každý dokonalosť sama, ako ona.

ajka0207
8. júl 2020

Je to uplne normalne, "mamicka" u vas nie je doma, ale na navsteve.

ajka0207
8. júl 2020

@mirage tak napriklad moja mama bola u nas drsat krat dokopy (zhruba raz za pol roka), mame pekný vztah, len nerada cestuje, takze pre mna je mama navsteva. Ona sa k svojej mame tiez ohlasuje tyzden dopredu. Myslim ze kazda rodina ma tak ako si zariadi.

princessawsm
8. júl 2020

U nas sa vzdy navstevy ohlasovali. Pamatam si ze raz dosiel otcov brat z Prahy len tak na kafe ze bol v BA a mamka skoro skolabovala (lebo nemala nic pripravene)... mne svokra byva v anglicku takze ta bez ohlasenia nechodi 😂😂 Ale chodi ku mne par kamosiek stylom “si doma? Otvor garaz”. Alebo muz niekedy priviedol kolegu po robote - vzdy mi ale po ceste zavolal, aby som mala aspon 20 minut predstih - u nas sa nenosia doma nohavice 😅 To mi az tak nevadi.

Ale mam kamosku ktorej svokra pride len tak... ked sa jej narodilo druhe dieta svokra prisla, dala polievku do chladnicky a odisla - vsetko kym kamoska s malym spali 😂 to mi pride trosku zvlastne. Asi tym ze som take nezazila.

Ale, je to tvoj dom, ak ti je nieco neprijemne - najma so svokrou - treba si to vydiskutovat, ste dospeli ludia, konverzujte, zdielajte pocity a nazory a hladajte kompromis. Mojej mamke to trvalo 20 rokov a raz buchla tak ze poslala svokru do.. to bola tiez humorna prihoda 😂

fatinn
8. júl 2020

Podľa mňa je veľmi diskutabilné téma..🙂Samozrejme, že mama je iná "návšteva" ako je suseda "návšteva" a samozrejme mama je takmer vždy na 100% vítaná.. Ale jednoducho sú v živote situácie, že chcete vedieť hoci 10 minút do predu, že niekto ide 🤷‍♀️ aspoň ja. Netreba v tom hľadať nič negatívne. Tiež nepotrebujem mat nalesteny upratany dom keď niekto príde. Len to vedomie, že niekto ide. Ja mam napríklad švagra. Je muž, mladý 30 ročný muž momentálne bez frajerky, postavil si dom a s rodičmi (mojimi svokrovcami) ma pekný bezproblémovy vzťah.. No chcel jednoducho sukromie..no a môj svokor je tiež super chlap mam ho rada ale je svojský v týchto veciach súkromia deti. A švagor mi minule vravi... :"užívam si konečne súkromie, pohoda večer sam pri telke v dome a naraz niečo sramoce v kuchyni.. Zijdem dole a tam otec hľadá v kumbale v mojej kuchyňi vŕtačku.. Som myslel ze ma šľak trafí.. Že :mohol si aspoň zazvonit a vojsť.. Alebo prezvoniť že idem k tebe pre vŕtačku.. Vieš mohol som tam mat kočku alebo co... " vraví mi.. koniec príbehu.. Svokor je proste taky.. Vchádza do bytov a domov svojich detí akoby stále vchadzal do ich detskej izby 🤷‍♀️ nám s mužom to vadí.. Svagrovy to tiež vadí..ešte poznámka k príbehu.. tým, že švagor ma čerstvo dostávany dom tak otec mu tam chodil ešte donedávna pomáhať, tak mal kľúč.. Preto si otvoril sám.. U nás keby sa to stalo tak teda hneď ho uvediem na pravú mieru, že u nás bude zvoniť.. Plus ideálne keď nejde o život nech cinknu ci sme doma, nemáme prácu alebo iny program.. A to absolútne neznamená, že ich nerada vidím.. Môj názor..

mirage
8. júl 2020

@estrella5 rozumiem, u nas s velkym dvorom, bazenom, domom na strome atd atd je to ine, ja dalej pracujem na pc homeoffice a nasi su s detmi vonku na dvore, nic neriesim.

mirage
8. júl 2020

Baby ale ja stale hovorim o jednom a vy o druhom, my zijeme v jednom meste vsetci, v okrajovej tichej stvrti. Nasi su teraz prec a ja tam polievam a staram sa o zahradu. *Sme v dennom kontakte, pride mi napr. otec zasadit zemiaky ci ostrihat stromky, nevola.. naco, ? ja ho ponuknem kolacom ci jedlom, co som prave dokoncila, da si, neda si.. skoro vobec nejde dnu, kedze ja robim z domu, nechcu ma rusit.. naco by mi v kuse vyvolaval??
je to o vzathoch cele.. raz vam bude ta mama chybat, aby prisla na kavu.

sunny8
8. júl 2020

Ja som bola stále zamknutá a keď som nevedela kto prišiel alebo keď sa nikto nehlásil tak som nepúšťala dnu. Smola. Jedine strýka som púšťala 😁 dalo sa s ním pokecať a pomohol mi opraviť s čím som si nevedela rady

amienne
8. júl 2020

Ja som uplne na prasky ked mi muz zahlasi ze o pol hodinu pride svokra. A hned za tym mi povie ,ze nech nezacnem hystercit v zmysle vysavat, odkladat neporiadok po detoch, piect. Ja sice upratujem kazdy den ale pri dvoch detoch je cely dom hore nohami do pol hodiny. A neznasam pocit, ze ma niekto prist do neuprataneho a duplom ked mam "prazdnu" chladnicku a nemam co ponuknut (sladkosti slane kupujeme len vynimocne). Takze ta chapem. Ale odhliadnuc od mojej uchylky mat upratane pred navstevou , nemusim mat zrovna naladu na navstevu alebo mozem mat aj iny program a preto si myslim, ze je slusne sa vopred ohlasit a spytat sa ci mozem prist

panelacikova
8. júl 2020

Neznášala som v predchádzajúcom vzťahu, keď sa rodina môjho ex len "ohlásila", že sú na ceste k nám, že do hodiny prídu.... liezlo mi to patrične na na nervy. ja som tiež názoru že akákoľvek návšteva sa má dohodnúť vopred. ja aj keď sa chystám za našimi, dám vopred vedieť, že sa chystáme, či niečo nemajú, či niekam nejdú, či sú zdravotne OK. dohodneme vždy termín a vtedy idem, ak sa dovtedy nič nezomelie. je to podľa mňa úplne normálna vec. nie každému príde vhod, keď mu z ničoho nič príde návšteva. neakceptovala by som to. šla by som von s tým, že je mi ľúto, ale mala som program, nabudúce sa ohláste a dohodneme sa vopred na stretnutí. samozrejme, pokiaľ by nešlo o život...

ukulela
8. júl 2020

.. len tak na okraj, pre mna je "ohlasit sa" aj zavolat, ci sme doma, ci mozu dobehnut na kavu za 10 min - a poviem, ci sa da, ci nie a vsetko je OK - ale niekto v diskusii zjavne povazuje za ohlasenie dobre ze nie kolkovanu ziadost dva tyzdne dopredu. je jasne, ze ak niekto cestuje zvedlajsieho mesta/okresu, mal by sa presvedcit, ci sme doma. ale starky, co sa vozi na motorke na dochodku sa moze zastavit aj bez toho - bud doma budeme a to nealko pivo ked nemam, tak mu staci pohar vody, alebo ked doma nie sme, tak sa otoci a odide. rovnako vnimam aj navstevy svokry, ktora byva v tej istej dedine a pod. preco by sa mala ohlasovat tri dni dpredu? staci zavolat, ci sme doma - a ak nezavola, ide s rizikom, ze sa otoci.

sheila72
12. júl 2020

Ja si tiež myslím, že každý by sa mal zo slušnosti ohlásiť. Neviem si predstaviť, že by som mala len tak k niekomu prísť, aj vlastným rodičom sa ohlasujem. Veď predsa, máme každý nejaký svoj program, kurzy, fitko... Každý nečaká doma len na to, kedy mu príde návšteva. A keď tu niekto napíše, že mama/svokra ide zrovna okolo, tak sa zastaví.. No OK, zastaviť sa môže, ale je aj tak dobré sa informovať, či sa to tomu druhému vôbec hodí. Nevidím na tom nič zlé, veď je to zásah do súkromia.

jullietka
14. júl 2020

Zeny,to je este v pohode,ja som momentalne u jednej z rodiny za zlu lebo som si dovolila nebyt doma ked ona isla k nam na navstevu 😁😁pritom den predtym u nas bola a som jej vravela za zajtra ideme na cely den prec ze jednoducho nebudeme doma a aj tak na just na druhy den rano volala ci sme doma ze ide k nam 😁😁lenze jej navstevy niesu normalne ze vypije kavu pokeca a ide,u nej je normalne sediet 5-6 hodin 😔a este sa uraza ze clovek sa jej plnohodnotne nevenuje. A ohovorila ma ze sa vyhovaram ze mam navstevu aby nechodila 🤷🤷tak ked mam niekoho u seba na navsteve a vobec sa nepoznaju tak je normalneze jej poviem aby nechodila,lenze ona to absolutne nechape a takto beha po celej rodine avsade vysedava cele dni lebo ona sa herecka nudi. A nechape ze mam doma male dieta,dalsie v bruchu,velky dom,zahradu o ktore sa treba stale starat.stale ju pohostim,naobeduje sa,naveceria a este jej je malo. Uz jej ani nedviham telefon bo nemam na to nervy

Strana
z3