Výživné a svokra
Ahojte, na uvod by som vas chcela vsetky pozdravit som tu nová, teda staronová po rokoch a potrebovala by som sa niekde vyrozpravat možnosi prečitat aj nestranný názor na situáciu v ktorej sa práve nachádza. Som tri roky rozvedená, mám 6 ročnú dcéru. Po rozvode mi bolo priznané súdom výživne v hodnote 400 eur nakoľko moj ex dobre zarába, ja som samozrejme hned po materskej tiež nastupila do prace. Kedze byt v ktorom sme zili s muzom pocas manželstva je jeho majetkom musela som si najst vlastne byvanie teda podnájom. zo zaciatku to nebolo lahke ale ked som si nasla pracu + vyzivne od manzela z toho s dcerkou vieme slusne vyzit, teda nevyskakujeme nejako ale viem jej kupit vsetko co potrebuje.Vyska vyzivneho bola odjakziva pre manzela a hlavne pre jeho matku obrovsky problem, aj ked je muz s majetnejsej rodiny a dobre zaraba, hlavne svokre to nedavalo spavat kedze jej dcera sa tiez rozviedla a dostáva cca 50 eur na syna, preto nechape preco by som ja mala dostavat tolko, uz asi 2x poziadali sudne o znizenie vyzivneho za kazdym to bolo zamietnute. Teraz prisla svokra s tym ze je tazko chora ma vraj onkologicke ochorenie a potrebuje aby jej syn pomohol financne s liecbou preto prisla za mnou aby s prosikom aby som prijala dohodu ze mi bude muz posielat len 100 eur pretoze ona potrebuje aby pomohol jej..ja som ostala ako obarena ze ak chcem ukaze mi aj lekarsku spravu, že sa chcu takto dohodnut somnou ak nepristupim pojdu s tym na sud kde budu ziadat 50 eur vyzivne vzhladom k tomu ze on sa musi teraz starat o ňu, a ze ona vie ze mne sa dari celkom dobre a mam mat kusok citu v sebe lebo ze ju caka narocna a nakladna liecba, viem ze svokra okrem toho ze ma velky dom vlastni aj chatu tak som sa opytala ci tu chatu nemozu predat ved ma hodnotu aj 100 000 (aspon podla toho co ona vravela)..ze niee lebo to je po jej rodicoch a to sa u nich dedí ..ze ja sa mam radsej uskormnit alebo si najst lepsiu pracu..ja neviem no..vas nazor na toto?
V žiadnom prípade by som nesúhlasila, ak majú taký majetok a ex toľko zarába. Ty ako samoživiteľka máš 1200, to je na túto dobu len tak tak. Ak ťa dajú na súd, žiadaj zvýšenie, môžeš argumentovať infláciou a ak dcéra už chodí do školy tak aj tým. A ak nechodí, tak predpokladám, že nasledujúci školský rok už pôjde. Takže kľudne žiadaj aj zvýšenie.
@autorka necitala som vsetky komenty od zien,ale tvoje ano a je mi zle z pristupu aj ex aj jeho rodiny...kazdopadne,ked sa zamyslim,podla mna to ich znizenie cez sud neprejde uz len skrz toho,ze liecba v zahranici je ich slobodna volba,ona ma pravo sa liecit tu a zadarmo,to ze chcu ist do zahranicia,je len a len ich vec,myslim,ze tymto by argumentoval aj sud. Budem ti silno drzat a paste a dufam,ze nas budes informovat,ako to vsetko dopadlo,vela stastia a pevnych nervov zelam,nedaj sa! 🍀
Tych 400 eur to su peniaze pre tvoju malu, to ako napadlo svokru, ze by jej to chcela vziat? Nepristan v ziadnom pripade na znizeni vyzivneho aj keby to s tou chorobou bola hned pravda.
Keď môže mať tatko 3 autá, dovolenku 2x do roka, lyžovačky a výstroj na šport, značkové handry, asi má aj drahé hodinky, a iné drahé vymoženosti, všetko si dokladuj ( napr.fotky z fcb) , keď aj jeho kolega platí 600, tak asi majú plat vo výške, kľudne požiadaj za tú ich mega drzosť aj ty výživné na 600e, časť k rukám, časť na šetrenie. Prelustrovat ich majetky sa dá dosť ľahko, pozemky, chaty ,domy, kým to neprepisu na niekoho iného. Pouzi to všetko na súde. Nechcem iba nabádať na pomstu, ale pri ich takomto prístupe si to zaslúžia oprávnene.
Keď chce mamičke kúpiť vitamíny, nech predá svoje značkové tričko, kúpi kilo. Za 1 auto zaplatí aj Rakúsku kliniku.
A hentu hviezdu, s prehľadom pošli do riti, nech si nehonká ego na tvoj úkor. Keď si ona našla neschopáka , nevie si vybaviť vyššie primerane výživné, tak nech brigaduje, práce je dosť. Zarobí si dosť pre svoje dieťa a nemusí trhať od úst tvojej dcére.
Podľa mňa ty už s nimi nerieš ale ze absolútne nič... Je to tvoja už ex svokra a ex manžel, čas minulý... Svoje problémy nech si vyriešia spolu.
A ze ich huba neboli, však tie peniažky potrebuje dcérka. Nejdu len tak do luftu 🤷♀️
Neustup
Šup s tým na súd🤷♀️
A este si kludne odfot z katastra tie majetky ake maju ak by ich rychlucko chceli poprepisovat.. nic nehror iba bud pripravena ked je takato mrcha.. sak km nechyba,na liecbu maju,jedine co riesi ze jej dcera mala zle vyzivne lebo
. Ale co je teba do toho a ju do vas..
Svokra moze mat hocsku chorobu, to nemeni nic na tom, ze muz ma povinost platit na dieta. Ved ked dobre zaraba, urcite zvladne aj matke platit liecbu. Ale podla toho co pises je to len vymysel. Nech idu na sud ;) drzim palce
Moj nazor? Ze penazi maju dost a len ta citovo vydiera. Nestiti sa jej zneuzivat este aj svoju chorobu. Ty v prvom rade pozeraj na svoje dieta. Potrebujes z nieco pren zaplatit v prvom rade strechu nad hlavou, a potom, aby malo co do ust, aby mu nic nechybalo ci do skoly, ci v zivote. Z 800,- E/900,- E, ktore zarobis a po zaplateni vsetkeho teba a ani tvoje dieta moc pekny zivot necaka, zacne pre vas boj o prezitie. Nech to da na sud, ak si mysli, ze vyhra, ale ty potrebujes zabezpecit v prvom rade svoje neplnolete dieta, aby mu nic nechybalo. Jej by som len povedala, ze ti je luto, ze chce vlastnu vnucku obrat o peniaze, ktore jej patria, a ze zneuziva na to svoju chorobu. A pokial mozno, absolutne by som s nou obmedzila akykolvek kontakt. Ak mala chodi k otcovi, ok, ale ty a tvoja exsvokra v kontakte ozaj byt nemusite.
Pozri, ak chcu, nech daju na sud a hotovo... Ale podla mna je hlupost, aby znizovali ti vyzivne kvoli svokre...keby kvoli inym jeho detom, ale kvoli mame, to za mi nezda... Som vsak len laik... A na Svk sa onlo liecba nehradi pacientom...
Asi by som sa spytala, ci tych 200€ mesacne, co usetria na vyzivnom, im zaplati statnu kliniku v rakusku (nieto sukromnu).
Ak ano, tak si staci kupit o tri znackove oblecenia mesacne menej a maju to dorovnane.
OTRASNE!
Ludske hyeny. Uplna morala spodina.
To by ich tie 200 mesacne od teba ako zazrakom vytrhli z biedy a uz by si mohli dovolit liecbu?
Boze, aky napomocny a starostlivy ten tvoj ex ze ti aj extra flek dohodi, aby si nepocitovala ten financny nedostatok.
Ja sa ti cudujem ze toto trpis. Uz by som ich davno podala na sud za obtazovanie, vydieranie, urazky od svagrynej a podla mna aj falsovanie lekarskej spravy. A bohvie co este kde nakradli a koho oklamali. Svine su a svine urcite boli cely zivot.
Mate na slovensku nieco ako sudny zakaz styku "restraining order"? Toto si v Kanade bezne ludia zaobstaraju ak ich niekto obtazuje vyhraza sa im a podobne. Ta osoba potom nemoze k tebe prist a ani ta kontaktovat. Ak tak urobia, berie ich policia.
Rodina, nerodina, neexistuje aby sa moje dieta stykalo s touto zberbou. Ani na sekundu.
Urcite nesuhlas, lebo naspat sa dostat k takej sume uz bude urcite problem. Normalne nech to daju opat na sud. Aj tak to neznizia. Je to aj jeho dcera, preco by mala triet biedu ked on si zije na vysokej nohe? A je smutne ze je chora ale urcite ju nevylieci jeho 400 € co ti posiela.
Proste ta chce oklamat, je to svina manipulatorska, urcite na jej navrh nepristupuj a nedaj jej ani cent.
On vybavil lekára v Rakúsku? Tak ok ak po známosti vybavil ,lebo chce to najlepšie tak musel vedieť že poisťovňa to nezaplatí . A liečba bez poistky je všade drahá . V Belgicku si platím pripoistenie za pobyt v nemocnici ak náhodou . Platím to každý mesiac extra a aj tak som doplácala nedávno 150 eur . A to bola jednodňová chirurgia. Bez poistky by to bolo omnoho drahšie. Na Slovensku by dostala svokra skoro grátis ošetrenie , ale vybrali si nadštandardné služby v Rakúsku ,tak nech si to zaplatí. Nikto jej z lekárov neodporúčal Rakúsko ,lebo na Slovensku by zomrela . Sama si vybrala . Ja si tiež nekúpim Aston Martin keď na to auto nemám ,ale kúpim radšej VW ,lebo auto ako auto ,len luxus trochu inde. A ak majú na platby za liečbu v zahraničí,tak až tak zle finančne na tom ako rodina nie sú .
Ignorovala by som sms od svagrinej, absolútne nereagovala.. Ani návštevu ex svokry by som neriešila..
Jediná komunikácia s exom ohľadom dcéry.. Na ostatné by som iba povedala.. Podaj, stretneme sa na súde a popros svoju rodinu nech ma neotravuju..
Toto je výživné na maloletu.. A riešiš to s jej otcom.
Ex svokra tu nemá ani co vstupovať a už vbc nie ex švagriná..
Ja len v skratke praktickú osobnú skúsenosť 😊
Veľmi podobná situácia a sudkyňa na súde sa sama vyjadrila,že je to síce pekné a charakterne,že sa chce starať o chorého rodiča ale má tu dieťa,ktoré má prednosť...
akozeee niektori ludia su fakt neskutocni....a co ked jej dcera dostavala 50, tak hold ten jej chlap mal naprd mzdu, rata sa to totiz z jeho financnych moznosti, mala si najst bohaca 😠 ....a co sa tej jej choroby tyka a starania sa financne o nu tak hned sa doteperia sa dohodnut, to mi tiez riadne smrdi, podla mna dobre vedia, ze sud by im to neuznal vzhlasom na dalsie financne moznosti, ktore maju tak sa snazia zmanipulovat ta aby nemusel platit 400 (a ze by to sud znizil na 50 je len plana vyhrazka), ja by som sa veru nedala ani nahodou, nech to pekne daju na sud, aj tak nepochodia lebo sud skuma vsetky majetkove moznosti v takychto pripadoch
Nech milovaný synček predá jedno autíčko a bude na liečbu maminke.
Moja mama je vyliečena z rakoviny, dôchodkyňa a teda liečba nebola až tak finančné náročná.
Chemoterapie, oziare sú zdarma, platíš lieky to áno..
A aj keby, ved pani ma manžela, nie?
A deti..
Co ma s tým tvoja dcéra?
@vla_dan asi ta sprava nepatrila mne.
ja si myslim ze je to manipulacia a vydieranie. nie si povinna sa s nou rozpravat. sud rozhodne....nech si poda...lebo tu tlaci na city. tvoje manzlestvo (tvoj prijem a manzelov prijem a starostlivost o dieta je vasa vec) ci uz je ex je nieco ine ako choroba svokry. to su dve rozne veci..... a financne vydieranie.....mozes jej poukazat iny uhol pohladu...dcera ma zivot pred sebou....svokra je uz starsia.......bude z toho smutna.....ale diskusia ze co kto potrebuje ako sa viete inak dohodnut asi nie je mozna...kedze tam moze byt emocia vnutorna zavist.... ze mas 400 eur vyzivne na diefa a jej dcera dostava len 50eur na dieta.
mne sa paci a stotoznujem sa co pise ketrint na 1. strane. ani sa mi to nechce citat vsetko, ale ak chces byt spravodliva, tak ok, nech daju na sud a sud spravidlivo rozhodne 🙂
Ahoj, určite trvaj na sume, ktorú ti manžel prispieva na dcéru 400€. Všetko sa zdražuje a ak tvoj bývalý manžel zarába dobre tak, kde je problém. To akože, keď niekomu ochorejú rodičia, tak náklady na deti sa znížia? Deti prestanú rásť, jesť, piť, chodiť do školy? Nie je tvoja svokra tá, ktorá by sa mala uskromniť a šetriť, ak ju čakal nákladná liečba? Nemá sa uskromniť tvoj bývalý manžel? Ale ty samoživiteľka s dieťaťom? Toto je fakt cez čiaru, ako sú dnes ľudia sebecký a zameraný na seba. Ako može jedna babka konať na úkor svojej vnučky. Som z toho v šoku.
Určite svokru ani nerieš, tá by si mal budovať s vnučkou vzťah a miesto toho ju chce ukrátiť o to čo jej patrí. A to je aj tak minimum, čo otec robí pre svoje dieťa, že ho finančne zabezpečí. Držím palce a bojuj za seba a svoje dieťa, takto to je spravodlivé, nenechaj sa zastrašiť a zmiasť.
Nedá to na sud- keby si bol istý ze pochodi na súde
, neriešila by to celá banda s tebou

Chápala by som, že mladší človek, čo pracuje, má skrátený príjem...preto každý príjem ôk. Ale predpokladám, že je na dôchodku. TERAZ pred mesiacom bola príbuzná dôchodkyňa na operácii, kde jej po chemo odstránili nádor. Žiadne zvýšené fin.potreby nemala... viem, lebo som všetko riešila s nou . A ak...tam ma peniažky v chate. A ved keď nie...I časť tej chaty v konečnom/skor-neskor/ dôsledku zdedí tvoja dcéra.. Určite by som to nechala na sudcov, keď oni uznali tu čiastku za adekvátnu .