Výživné a svokra
Ahojte, na uvod by som vas chcela vsetky pozdravit som tu nová, teda staronová po rokoch a potrebovala by som sa niekde vyrozpravat možnosi prečitat aj nestranný názor na situáciu v ktorej sa práve nachádza. Som tri roky rozvedená, mám 6 ročnú dcéru. Po rozvode mi bolo priznané súdom výživne v hodnote 400 eur nakoľko moj ex dobre zarába, ja som samozrejme hned po materskej tiež nastupila do prace. Kedze byt v ktorom sme zili s muzom pocas manželstva je jeho majetkom musela som si najst vlastne byvanie teda podnájom. zo zaciatku to nebolo lahke ale ked som si nasla pracu + vyzivne od manzela z toho s dcerkou vieme slusne vyzit, teda nevyskakujeme nejako ale viem jej kupit vsetko co potrebuje.Vyska vyzivneho bola odjakziva pre manzela a hlavne pre jeho matku obrovsky problem, aj ked je muz s majetnejsej rodiny a dobre zaraba, hlavne svokre to nedavalo spavat kedze jej dcera sa tiez rozviedla a dostáva cca 50 eur na syna, preto nechape preco by som ja mala dostavat tolko, uz asi 2x poziadali sudne o znizenie vyzivneho za kazdym to bolo zamietnute. Teraz prisla svokra s tym ze je tazko chora ma vraj onkologicke ochorenie a potrebuje aby jej syn pomohol financne s liecbou preto prisla za mnou aby s prosikom aby som prijala dohodu ze mi bude muz posielat len 100 eur pretoze ona potrebuje aby pomohol jej..ja som ostala ako obarena ze ak chcem ukaze mi aj lekarsku spravu, že sa chcu takto dohodnut somnou ak nepristupim pojdu s tym na sud kde budu ziadat 50 eur vyzivne vzhladom k tomu ze on sa musi teraz starat o ňu, a ze ona vie ze mne sa dari celkom dobre a mam mat kusok citu v sebe lebo ze ju caka narocna a nakladna liecba, viem ze svokra okrem toho ze ma velky dom vlastni aj chatu tak som sa opytala ci tu chatu nemozu predat ved ma hodnotu aj 100 000 (aspon podla toho co ona vravela)..ze niee lebo to je po jej rodicoch a to sa u nich dedí ..ze ja sa mam radsej uskormnit alebo si najst lepsiu pracu..ja neviem no..vas nazor na toto?
Ja si tiež myslím, že ani rak nejde o chorobu ako o to, že exova sestra ma nižšie výživné. Musí im to veľmi trhať žilami.
neriskovala by som, tých 400€ máš podľa mňa super a v tejto situácii by som do zvyšovania nešla. jeho mamy my je ľúto, ale nemôže túto svoju situáciu podľa mňa riešiť takto na úkor svojho vnúčaťa
Ja keď budem babka dám všetko na svete svojím vnúčatám a nie že ešte od nich pýtať ... Samozrejme bude to závisieť od situácie .ale táto babka fakt ide ozobracit vlastnú vnučku .fuj hnus
Nechala by osm to na sud, a ako seba poznam, ja by som poziadala exa nech navsetvy jej matky u mna zrusil a nech ma ta zena prestane citovo vydierat. Ze je to smutne, ze jeho mama je chora,ale tiez s dietatom na ulici byt nemozete. A v prvom rade sa maju o to postarat oni v rodine a nie tebe to na plecia davat. Maju majetky, byty, chaty a co ja viem co, nech si to predaju ak nevychadzaju.
A moj nazor je tiez to, ze ona s dcerou a vnukom nevychadzaju, takze potrebuju pomoc tak ci tak.
@marce63 presne si to vystihla
Nechapem, predsa len ved je to dieta, vnuca, tak by som cakala, ze to budu chapat a dali by mu prve aj posledne.
Svgrinu zablokuj,ale ešte predtým jej odpis,že za vulgarizmy,urážky a ohováranie na ňu podávas TO. Vypusti z hlavy.Zi si ďalej po svojom
Akoze nevychadzam z uzasu 😲. Tak on ma tu drzost prist za tebou a tebe davat navrhy o tom, ako si mas ty cez vikendy privyrabat, aby si ty vykryla to, co ma platit on?? 😀. Ved to je nonsens! Majetkov maju, ze by si aj, obrazne povedane, tri liecby mohla dovolit ale oni chcu ich dceru/vnucku obrat o 200e. Ja chapem, ze su z toho urcite hotovi, ze je ich mama chora ale co s tym mas ty, resp. tvoja dcera, ked oni maju dost majetkov na to, aby liecbu pokryli. Dobre si ho vypoklonkovala a urcite vytrvaj a nedaj sa! 🍀
tak v prvom rade ma tvoj ex vyzivovaciu povinnost voci svojmu biologickemu dietatu. Toto musis byt pokryte a ak tam este nieco zostane, tak az potom nastupuje zvysok. Cize nech to kludne daju na sud. Neprejde im to vobec. Citala som len prvu stranu, aj ma matka manzela, tak prvou radou je on, co ju ma aj po pravnej stranke pordporovat a potom jej vlastne deti. Aj tvoj mus ma za urcitych okolnosti vyzivovaciu povinnost voci matke: podmienkou je ale (okrem vlastnych drti a manzelky), ze matka to da na sud. Ako vravim, nech daju znizenie na su. Ale aj tak im to neprejde. A ty sa mimo sudu na nicom nedohaduj.
Neskús to prijať. Je to klamstvo to su ťahy na Teba ..žiadajú lekárske správy a na súd !!! Dobre zarába ... liečba jej co stým ma nič!
Nestíham prečítať všetky komentáre ale podľa popisu veci ty sa nemáš prečo citiť zle alebo mať zlé svedomie resp žeby si nemala súcit, naozaj keby bolo tak zle ako vravia predajú chatu to je jedno či sa dedí alebo nie..to je fakt ako citové vydieranie proste sú tam všetci na peniaze je im jedno že to potrebuje jej vlastná vnučka že to je na dieťa..vidia len to že im je hore krkom že to platia Vám zak mi príde že sa všemožne snažia to aspoň skresať lebo ich to veľmi “bolí” poviem len toľko že by sa ozaj mali tam hanbiť. Je to hnus byť tak nenažraný a majetnícky. Keby to bola pre neho ujma že sa mu znížil plat resp má už ďalšie deti stavia dom atď a potreboval by to dočasne znížiť dohodnúť sa a tak tak to rieši sám a pekne a nie citovým vydieraním cez svokru veď to je na hlavu, nehovoriac o tom že ide o jeho dieťa ani sa nad tým nepozastavuj a nerieš, vyrieši súd. A pekne spomeň aj chatu nie ako na protiveň ale kvoli spravodlivosti, toto čo je dieťa urobiť to hej ale potom da takto chovať 🙈hanba ozaj.
@autorka tak nech tvoj ex nájde sestričke brigádu na privyrobenie aby nemusela chudina uskromnovat
Veď teraz začne dostávať svokra k dôchodku príspevky zo zákona. Takže bude mať príspevky k dôchodku za svoje zarábajúce deti. Tak ju s tým vypoklonkuj, že dostane teraz od štátu peniaze navyše.
Ale tvoj bývalý muž nemá vyzivovaciu povinnosť na svoju matku.... ale na dieťa má. Ak by si na to pristúpila, okradas vlastne dieťa. Len nech si to dajú na súd. A ty bojuj za svoje dieťa, za lepšie podmienky preňho.
citové vydieranie, nič viac nič menej. Ty môžeš kľudne spávať, nie si jej nič dlžná.
Tvojho ex by som pochvalila- má už plán, výborný nápad, môže chodiť doucovat angličtinu on :-P
Nezávidím ti, ale ako píšu baby, nedaj sa. Vyživovaciu povinnosť má v prvom rade voči vašej dcére. A ak chce matke dopriať nadštandardnú liečbu, je to chvályhodné, ale určite nie na úkor výživného. S týmto by nepochodil u žiadneho sudcu. A v prípade predvolania na súd kvôli tomuto by som určite nechala preskúmat majetkové pomery tvojej ex-svokry a poukázať na to, že nadštandardnu liečbu si môže dovoliť uhradiť aj sama skrz vlastníctva viacerých nehnuteľnosti. Snáď je zdravie viac ako chata. Či si ju chce do hrobu vziať? :-/
Tebe moze byt svokra srdecne ukradnuta. Ak je tak strasne chora a potrebuje zachranit zivot,predaj chaty to urcite vyriesi.. nech nelipne na sentimente z minulosti a riesi pritomnost.. uprimne,ani neverim ze je naozaj tak vazne chora. Ehm. A ty mas dat dcere co do ust..? Ona ma trpiet kvoli babke..? To iste.je to matka tvojho ex,tak nech si ex najde este lepsiu pracu a stara sa o materu.
Nepochodili viac krát ma súde, tak skúšajú či nepochodia u teba. Ukážková babička. To máš takých sebecký ľudí, ale do hrobu si to nezoberú.
📌
To len zrejme svokra nemoze stravit,ze jej syncek plati na svoje dieta.Vyzivne na malolete dieta je vzdy prednostne.Ak by aj sli na sud,je mla pravdepodobnost,ze ho znizia koli tomu,aby prispieval matke.A zrejme to aj dobre vedia,preto snaha o "dohodu"
To co stvaraju niektori ludia proti svojim detom je nepochopiteľné 🙈
Na sude by som poznamenala, ze babicka ma svoje preferencie a ona si uz vybrala. Radsej smrt ako predaj chaty!!! Ty máš tiež svoje preferencie. Dieťa!!! Nie chatu. Ona povysila majetok nad svoj zivot, preco by ju mala zachranovat nechcena vnucka???
Výživné má prednosť pred ostatnými výdavkami a pod...svokra nech si trhne nohou.
Ak mas taku podarenu švagrinú ako ja, by som sa nedivyla tomu, že za tým stojí ona🤔 Niektorymi ľudia sú ozaj hodný akurát panvicou po hlave nech sa preberú. Závisť je sviňa hnusná..Ty si užívaj život ďalej z dcérkou a nerieš.. Čas ukáže. Šialenstvo čo ľudia dokážu 😥 ... do plaču.
To je teda familia🙈
Svokru by som nepocuvala. Exovi vysvetlila ze mozem poziadat aj o zvysenie vyzivneho a svagrinky by som sa opytala ako stare deti doucuje AJ. Urcite jej brat niekoho dohodil.
Nepristúp ani náhodou na jasné citové vydieranie. Ak ona chce, nech to dá na súd, ten prešetrí majetkové pomery ich rodiny. Ty bývaš v podnájme? Snáď nechceš byť v podnájme celý život? Veď povedz svokre, že si berieš hypotéku, lebo na podnájom ide zbytočne veľa peňazí.
Hahaaaa normalne s tlakom 200 som si to tu citala. Ja by som svokre, svagrinej aj ex manzeovi napisala….
“Velmi mi je luto ako sa mamickin zdravotny stav zhorsil, uplne ma to polozilo a dufam naozaj velmi dufam v to najlepsie a ze mamicka sa z toho rychlo dostane. Odkedy som sa dozvedela ako nakladna liecba moze byt a aki neschopni slovenski lekari su, dostala som nenormalny strach ze by sa kvoli stresu ktory kazdodenne zazivam stane nieco obdobne so mnou. Kedze som matka samzivitelka a moje dieta je pre mna to najcennejsie ma svete, rozhodla som sa ze od dalsieho mesiaca vsetko zmenim. Moj byvaly manzel mi cely cas hovori ako musi znizit vyzivne a to ma udrziava v neustalom strese ktory sa podpisuje na mojom zhorsujucom sa zdravi a sucasne mi robi vrasky na cele ze keby som sa ja podela, tak moj byvaly manzel sa kvoli vydavkom na liecbu mamicky nebude vediet financne ani casovo starat o nase spolocne dieta. Preto som sa rozhodla od dalaieho mesiaca moj oracovny pomer znizit a to na 50% casu ktory som doteraz robila, aby som oredchadzala tomu, ze by sa k nase dieta nemal kto postarat! Sucasne so znizenim mojho uvazjh budem uvazovat o zvyseni vyzivneho, a nakolko nasa dcera je pre nas vaetkych to najdolezitejsie, verim ze s touto zuadostou na sude uspejem.”
Nakopat do p...e a vyhodit z pred dverí,hneď ma nervy berú
este by som zvazovala uviest toto ako citove vydieranie, vyhrazanie sa (porad sa s pravnikom) a na tomto zaklade obmedzit/zakazat sudne svokre styk s malou - ak vobec nejaky maju
mna by este zaujimalo toto. kolko ma.svokra rokov? je pracujuca ci poberajuca dochodok? kolko zarobia jej ostatne deti? inak by sa na to dalo pozerat keby mas.vlastne byvanie ale ty mas.najom...

@pbra40 ja chapem co si chcela tym povedat..ale ked ma niekto dom, tri auta chodi si dva krat rocne na dovolenky ine ako znackove na seba neoblecie a ide mi to rozpravat ze potrebuje znizit vyzivne lebo treba liecbu mamicke a ja som ta co sa ma uskormnit alebo si najst druhu pracu tak ma ide urvat