icon

Vzťah na diaľku a problémy s tým spojené

adamzufaly
14. aug 2014

Pozdravujem vas, chcel by som sa s vami poradit, neviem ako dalej v mojej situacii. U cez rok fungujeme s manzelkou vo vztahu na dialku, manzelka pracuje mimo sr, vidime sa v priemere raz za dva mesiace. Vonku zacala pracovat v auguste minuleho roka, celkom v pokoji sme to zvladali, dokonca sme si naplanovali svadbu, ktoru sme aj uspesne absolvovali v marci tohto roku. Mensie trenice nastali ked prisla rec na rodinku, resp. na jej uzivenie. Mam pracu /nie az tak dobre platenu teda cca 500 E mesacne a popritom sa snazim privyrabat si roznymi pracami na zmluvu, co mi mesacne prilepsi o cca +- 200E. Manzelka sice teraz zarobi pekne ale z nasporenych penazi chceme kupit auto a vlozit peniaze na hypoteku ako jednorazovy vklad. Prisla teda otazka ako budeme fungovat ked budeme chciet mat babo. Bude potrebne platit hypoteku, najom, mobily, zivit nas aj babo. S manzelkou sme sa dohodli ze si teda zacnem hladat novu, lepsie platenu pracu. V juni, tohto roku sa mi vsak stal uraz, ktoreho liecba sa dost skomplikovala a k tomu pribudli dalsie diagnozy :/ Caka ma operacia po ktorej tak skoro pracovat nebudem moct a momentalne som tiez na PN :/ No aj napriek tomu som absolvoval pracovny pohovor. Mal som dobre referencie, problem bol ale s mojim zdravotnym stavom, firma ma nemoze momentalne prijat aj napriek mojim skusenostiam, kedze ma caka operacia a rekonvalestencia bude trvat tiez dlhsiu dobu a oni maju projekty na ktorych je nutne permanentne makat. Manzelkin navrat na slovensko sa blizi a ja som momentalne odstaveny od moznosti ziskat lepsie plateny job. Viazne nam s manzelkou koli tomu komunikacia, obaja sme z toho dost smutni. Obcas mi to pride tak akoby manzelka nechcela vidiet ako som na tom zdravotne ale uz uz aby som si nasiel pracu a my sme mohli pokracovat v nasom babo-plane. Chapem ju, sam by som chel aby to bolo ok, aby sa spokojne mohla vratit na slovensko, aby sme boli tehotni a potom sa so splatenymi uctami a milou financnou rezervou mohli tesit z babatka. stale ked pride na temu mojej prace sa blokneme a nevieme sa dalej normalne porozpravat a dnes to skoncilo ostrou vymenou nazorov. Blbe je to ze tieto veci riesime cez skajp aleho WhatsUp-ko. Neviem co mam robit, proste tak skoro do zamestnania nebudem moct nastupit ale manzelka potrebuje mat istotu ze sa v buducnosti budem vediet postarat o rodinu. Mozno je to jednoducha situacia, no neviem co s nou :( Rozdiskutovali sme si to s manzelkou uz vela krat no stale sa ta tema vracia, stale rovnake otazky z jej strany, stale rovnake odpovede z mojej strany. Nechcem aby to vyustilo do niecoho skaredeho :( Velmi svoju zienku lubim, no najblizsie mesiace jej na otazku "Ako to vyzera s mojou pracou?" nebudem moct dat kladnu odpoved :( Prosim, poradte ako z tohto kolotoca von, budem vam naozaj povdacny.

1andrea111
15. aug 2014

@adamzufaly ale práve to je podstatné, z toho pramení problém. Vieš, mne môj muž tiež hovorí, že nesedí doma zo založenými rukami ale čo z toho, keď prinesie "málo". Potom si nájsť dievča, ktoré bude mať iné nároky. Lebo ak žena má určitý štandart, ktorý je schopná si finančne zabezpečiť a muž až tak nie, budete nato narážať. Ja som vydatá už 20 rokov a celých 20 rokov je to problém č.1

mawka
15. aug 2014

@adamzufaly adam, ved ale to je ok, je skvele, ze teda navyse robi aj to, co ju bavi. ste spolu vela rokov, mohol si poznat uz vtedy jej ciele, plany, sny a tuzby. ona ti nikam neuteka, neunika z nefunkcneho vztahu, ona sla zarobit slusne peniaze na to, aby ste mohli zit slusne, dokonca aj dieta si planuje, neberie to halabala. a planuje dieta na slovensku s tebou. tak potom o co ide? ty zrejme nevies predychat, ze je uspesna, nevies predychat, co bude, ked ostane na slovensku, lebo vies, ze nemas odvahu prekrocit nejake hranice svoje a zase zabezpecit rodinu na oplatku tvojim usilim. a ty sa jej cudujes? ja viem, ambiciozne zeny, ktore si so vsetkym poradia su lakave pre chlapov, v style super silna zena, waw, parada, ale potom co? potom nas taki chlapi opustaju lebo nestihaju drzat krok. zacnu sa lutovat, fnukaju, sami neurobia nic, hladaju vinu vsade okolo len nie v sebe a hlavne nehladaju sposoby ako to cele riesit.
a sorry, ale ty toto presne vsetko robis, lutujes sa, vina pada na tvoju zenu, vsetko vidis cierne a nechces vidiet dopredu - seba, co urobis ty a ako sa postaras o rodinu ty.
kde si bol, nez sa ti stal uraz? cele tie roky? mohol si aj ty urobit nieco podobne ako tvoja zena.

maria117
15. aug 2014

@adamzufaly najskor som to pochopila tak,ze ty chces babo,ale manzelka ma obavy kvoli peniazom a nechce,kym nebudes mat lepsiu pracu,co je samozrejme podmienene zdravym a casom.alebo i ona chce babo a mozno este viac ako ty,ale z racionalnyvh vyssie spomenutych dovodov to berie tak,ze este nie,ze musite este pockat.samozrejme,ze ty musis najskor doriesit zdravotny stav a tak hladat pracu.to je jej myslim jasne.otazky o lepsej praci by som interpretovala takt,ze ma obavy o tvoje zdravie,ale nechce pripustit alternativu,ze sa nieco nevydari,ze nebude vsetko ok,preskakuje tuto alternativu a rovno sa upina k tomu,co bude,ked budes ok. Dalej pises,ze mate nieco nasetrene,ale uz to je urcene na splatku hypoteky a auto. Mozno by bolo vhodne otvorit diskusiu o tychto peniazoch,ci este s niecim z toho nepockat a nenechat tieto peniaze ako rezervu,kym nebudes opat praceschpny,aby v pripade jej materskej a teba bez prace ste mali aspon cosi.

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@mawka mas pravdu, mohol som, ak by som napisal ze to neslo lebo bla bla tak by som sa mozno zasa vyhovaral no momentalne to tak nie je :( a moj aktualny problem to neriesi hoc by som akokolvek chcel tak s tym teraz nemozem nic urobit.

mawka
15. aug 2014

@adamzufaly a tvoj uraz ti neznemoznil uplne fungovat nie? skus hladat ine moznosti. aky si mal vlastne uraz?

adkoalauri
15. aug 2014

@adamzufaly no môj názor je takýto: po 1. keď si niekoho zoberiem za ženu, za muža, sľubujem, že budem mu/jej oporou v šťastí aj v nešťastí, v zdraví aj v chorobe- u Vás uplynula od sobáša pol roka a už ste na to zabudli?, 2. tvoj zdravotný stav sa zlepší, ak budeš v poriadku aj po psych. stránke- riešite veci, ktoré sú neni dôležité nateraz, 3. ak ešte nie je tehotná, netreba riešiť to, čo bude s dieťaťom- tehotenstvo trvá 9 mesiacov + kde je napísané, že hneď aj otehotnie?, 4. kde je napísané, že po 2-3 rokoch - aj keď budete mať dieťa- nestratí jeden z Vás robotu, neochorie a čo potom? Budete sa hádať? Tak sa Vám účty nevyplatia? Dieťa nedostane do úst jedlo.... Treba si sadnúť, porozmýšlať, porozprávať sa, s dieťaťom ešte rok-dva môžete počkať a uvidíte čo bude s tebou po zdrav. stránke,s tvojou robotou, jej robotou....

mawka
15. aug 2014

@adkoalauri ona mu je oporou neskutocnou. ona odisla, ona sa stara tou vacsou castou. alebo mala ostat doma a fukat manzelovi bobinka a prestat zarabat? ocividne maju nejaky zivotny standard a ten im drzi nad vodou prave manzelka. teraz robi de facto za dvoch. takze v dobrom aj v zlom, v stasti ci nestasti, ano, ona pri nom stoji, stala, zatial co manzel sa na nu spoliehal a teraz este chudato zenska je vnimana v negativnom svetle.
keby sa nestarala, tak to bude chudera, co cica chlapa z penazi. keby halabala otehotnela, kazda by tu vypisovala, ze mali rozmyslat. ked sa baba stara a planuje, tak tiez to neni dobre, lebo nesedi u choreho muza. omg....
ale uz som si tu nejak zvykla, ze zena, ktora sa vie o seba postarat, tak je vnimana ako ta sebecka a ta, co ublizuje a tie, ktore sedia na riti a nie a nie do prace alebo sa nejak realizovat, to su zeny roka. no jo....

barcelona94901
15. aug 2014

@adamzufaly 700eur nie je na Slovensku mizerný plat,
máš otcov,matky,živiteľov rodín čo zarobia 400 ,máš inžinierov čo zarobia 600 a to tu na západe,nie je to med lízať,ale su šťastní,že vobec maju prácu
práca v zahraničí a ty tu ,dieťa plánujete ,to nejde dokopy ,..

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@mawka nie je to tak ze mna manzelka zivi, momentalne mame splacanie nasich uctov nastavene pol na pol. Ja sa viem financne postarat aj v mojom monentalnom zdravotonm stave o seba a pokial by bola manzelka doma, tak aj o nu. Problem je v tom ze perspektivne a s nejakym standardom sa starat o babo by uz bol problem. Dalo by sa to hadam utiahnut no to by som pracoval nonstop 28 hodin denne. Bavime sa tu ale stale len v teoretickej rovine. Stale mi ale z vasich nazorov vyplyva to ze je lepsie riesit veci ked sme spolu a nie cez pol sveta. Mna tiez tato situacia netesi, tiez som to mal naplanovane inac :/ Pracovnych pohovorov som absolvoval uz niekolko, referencie boli ok, v podstate som mohol nastupit lenze vedenia firiem odradila doba liecenia a nasledna rekonvalestencia. Teda pracu riesim aj ked som marod, viem ze ide o vela, mozno som to mal zacat riesit skor, moja chyba :/

mawka
15. aug 2014

@adamzufaly pockaj, takze ty mas asi 700 eur, tvoja manzelka zarobi, predpokladam, dost slusnu sumu a vy chcete dieta, ale mate hypoteku. hypoteku mate nejaku velmi drahu, alebo? ved ked je zena zamestnana v zahranici, nejaka ta materska a vsetko okolo toho treba pozistovat. urcite nezarobi ona 500 eur. asi mate vysoky zivotny standard, lebo ked si aj zratam dve a dve, mate kralovsky prijem, kedy mozete aj odkladat aj na mimoriadnu splatku hypo, aj na dieta a aj tak sa bojis, ze nevyjdete? nuz, kazde dieta vlezie do penazi, ale vy si musite urcit, ci potrebujete taky vysoky standard alebo nie. ci potrebujete kocik za 300 alebo za 1000 eur. neviem, ci ludom stoji za to ma prestrelenu hypoteku, ked do buducnosti rataju s detmi a jasne, ze jeden prijem vypadne. ja to proste nepochopim. uz by ma do tohoto nenatlacil nikto ani parom volov.

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@mawka mohol som urobit to iste, no nestalo sa, myslim ze v dnesnej dobe je dobre si udrzat pracu, akukolvek, a kedze sme uz mali hypo na krku tak som nechcel spekulovat a radsej som sa drzal toho co som mal plus zakazky navyse, tych 700 eur bol taky moj mesacny priemer, no niekedy to bolo viac, niekedy menej. Jasne, zasa to moze posobit z mojej strany ze sa na nieco vyhovaram no nie je to tak :/ Priznavam ze som to mohol vyriesit uz davno no ja som sa drzal nejakych istot ktore ako vidim teraz s odstupom casu vobec iste nie su, neboli a nebudu :/ clovek mieni, p.Boh meni. Vec sa ma ale tak ze tato situacia sa da zmenit, a hlavne chcem aby sa zmenila, odhliadnuc od zdravia.

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@barcelona94901 700E nie je bouzial ziadna slava :/ Hypoteka 350, Najom 150, Energie 70, Tankovanie +-70, este treba nieco jest...

adamzufaly
autor
15. aug 2014

@mawka Jasne mawka, prijem mame, mame aj nasporene, manzelka samozrejme viac a ja menej, no tieto peniaze boli urcene na auto a splatenie urcitej casti hypoteky, nie su na to aby pokryvali naklady spojene s mojou marodkou a tym ze manzelka po navrate na slovensko nebude mat pracu. Proste sme to tak mali naplanovane :/

barcelona94901
15. aug 2014

@adamzufaly jasne ,že to nie je sláva,ale nie je to ani tak mizerné , 😉

0silvia0
15. aug 2014

@adamzufaly mám pocit, že manželka vidí málo snahy z tvojej strany, priznám sa, že som tiež podobného razenia ako ty (radšej istotu a mizerný plat, tiež mi akčnosť v živote chýbala a chýba). Možno by bolo dobré sa zmobilizovať a kašlať na istoty a dohodnúť sa s manželkou, že po tvojej rekonvalescencii pôjdeš zasa ty do zahraničia aspoň na rok, pokúsiš sa niečo ušetriť. Medzitým sa možno podarí manželke otehotnieť, skús nájsť niečo bližšie, kde by sa dalo dochádzať aspoň na víkendy domov a neboli by ste odkázaní len na skype...Môj manžel tiež od septembra odchádza, bude chodiť na víkendy domov, a to podotýkam, že má 51 rokov a máme 2 deti doma, tiež by bol radšej s nami doma, ale potrebuje zmenu v práci, tu sa na Slovensku živnostník veľmi namaká, aby niečo zarobil.
Inak, chápem ťa, nie každý je akčný typ, tiež som často rozmýšľala nad tým, čo by sme robili keby sa manželovi niečo stalo a zarábala by som len ja. No katastrofa, asi by som musela tú svoju vezúcu sa povahu zmobilizovať, prebudiť, nabudiť a musela by som sa starať... z môjho platu by sme teda skutočne neprežili.

janinah
15. aug 2014

keby som mala manžela s úrazom,operáciou,PN a rehabilitáciou,tak letím domov k nemu a zahraničné prachy sú mi ukradnuté..a to nielen preto,že som prisahala v dobrom i v zlom....ale preto,lebo ho ľúbim....prežila som úraz manžela a chodila som do nemocnice k nemu 3x denne a potom som mala očr keď prišiel z nemocnice domov....,správanie tvojej ženy je pre mńa nepochopitelné 😒 je trápne riešiť kúpu auta a peniaze a hádať sa kvôli tomuto cez pol sveta

mawka
15. aug 2014

@adamzufaly adam, ale to je tvojich 700 eur. to ti zena neposle mesacne domov peniaze? ake tam ona ma naklady? sice odkladate peniaze, ale neda sa z toho ukrojit aj na prevadzku slovenskeho zivota? auto? chcete zrejme nove. a naco? preboha ludia, naco? kvoli prestizi? vylezies s tym autom z predajne a hned ma o 20% nbizsiu hodnotu. drahe poistky na auto. drahe original servisy. stoji ti to za to? moj priatel - nove auto kupoval pred 4 rokmi, funglovku. na servisoch a poistkach vyhodil uz tolko penazi ako ja za svoje stare total ojazdene nie. naco mu je auto, ked nema rodinu, nezije so mnou lebo cast auta este musi splacat? prasteny uver na 5 rokov, totalne nevyhodny, auto sto razy preplatene a za aku cenu? co je to auto? pre mna je to vec, ktora mi ma sluzit a je mi jedno, ze je ojazdene. teraz kvoli tym splatkam je viazany na svoju istu pracu, lebo needajboze by odisiel do inej roboty, svet by sa zrutil. a ja niekde medzitym sama s dvomi detmi, zivot poondeny z predchadzajuceho manzelstva si nemozem dovolit sa upinat na istoty, lebo ziadne nie su pre mna. ja musim istotu este na par rokov zabezpecit mojim detom. iste, tiez by sa mi pacilo robit doma, odrobit si 8 hodin, mat na najom, na dlhy, na stravu a neriesit. no, ale na slovensku ja sama s dvomi detmi tazko. ale ver, boli casy, kedy som zarabala ako sestra 500 eur, 200 vyzivne a musela som z toho utiahnut najom, skolu, skolku, nejake tie dlhy, stravu a cestovne. to bola skola zivota.... a prezila som. mojim detom nikdy nic nechybalo. proste niekedy sa treba uskromnit. no a tym som chcela povedat to, ze rozdiel medzi mojim priatelom a mnou je markantny. kym ja vidim prilezitosti vsade a idem stale dopredu, on sa motka stalke len na jednom mieste a je z toho zufaly. co ma z toho, ze ma strach? naco caka? az ho vymenim? pretoze takto ma stastnou neurobi a on to vie. on ma sice nove auto, ale ja mam kde byvat, nevisim nasim na krku, mam dve uzasne, sikovne decka, nic nam nechyba a splacam si svoje. toto kedy on svojim pristupom dosiahne? byva u rodicov a nikdy nebyval sam.. ale robi tragediu zo splacania auta a nedajboze by mal este nejaky uver...
a po prichode na slovensko by tvoja zena pracu iste nasla. preco nie? ved ked pojde na pohovory, nemusi oznamovat, ze sa chysta otehotniet. to je kazdeho vec. ty hladas problemy tam, kde nie su.

mawka
15. aug 2014

@janinah nemozes vediet, ci za nim nebola. a dalsia vec, iste ze je to nepochopitelne, ked si nezazila prave tu ich situaciu rodinnu. kazda situacia je ina a nemozes vediet ako by to cele bolo, keby si ty bola cez pol sveta prec, sorry.

barcelona94901
15. aug 2014

@mawka može,nemože vedieť,no veľa to napovedá..a to ešte nemaju deti

sue
15. aug 2014

Hm,ja tomu nerozumiem...vy chcete mat vsetko...prachy,dom,auto,luxus,dieta a nepracujucu zenu... To ona ma plan taky ze pride na Slovenskoybude tri roky na materskej a potom sa niekde zamestna? Ci ako? Ci znova odide prec? Ked sa vrati,tak 9 mesiacov do porodu (ak otehotnie hned) bude nezamestnana? ...pride mito tak,ze to mate preplanovane a ze priority teba a jej su uplne ine...sadnite si a zladte ich...inak sa nehnete,len ste to mali malt urobene uz davno :/ pred svadbou urcite :/ dzimpalce... Hlavne sa uzdrav...

janinah
15. aug 2014

@mawka nepíšem,že niečo môžem či nemôžem vedieť...píšem,že niečo je pre mňa nepochopitelné.....

marionmarion
15. aug 2014

@adamzufaly daj precitat svojej zene tuto celu diskusiu...mozno jej to dojde. Drzim palce!

barborazilina
15. aug 2014

Skusim napisat nieco ja ako ta lepsie zarabajuca zo vztahu ... Moj partner zarobi v Bratislave priemerny slovensky plat a ja v Ziline asi dvojnasobok ... vidame sa cez vikendy ... snazime sa o babo aj ked len kratko ...
Chapem tvoju manzelku preco sa hneva ... mala nejaky plan a ten jej nevychadza ... niekolko rokov makala ako srobik daleko od teba a teraz uraz pokazi jej plany ... tesila sa asi velmi na matersku a oddych a babo ... a teraz si povie no ak chcem dieta musim najst sposob ako zarobit prachy a ako sa o to dieta a aj o teba postarat ... myslim ze ju to hneva lebo sa jej pokazil plan ... neviem poradit ako to zmenit ale ja by som to vnimala takto a ver mi ze by som zurila, kricala, vrcala az kym by som nenasla nejake riesenie ...
A este k tebe ... napadla mi skvela myslienka ... ak zostanes slepy tak najdes 300 cinnosti ktore robit nemozes ale este vzdy je 100 veci ktore sa robit daju ... je len v cloveku na ktore sa zameria ... ci na tych 100 alebo 300 ...
A dufam ze tu nebudem za sebecku mrchu co riesi prachy a povazuje ich za velmi dolezite ... a k tym pre ktore peniaze vobec nie su dolezite ... ako asi 12 rocna som nacapala moju mamu ktora plakala so 100 SKK v izbe a povedala mi ze mame 2 tyzdne do vyplaty a nevie ako s tym vyjdeme ... neverte tomu ze deti nevidia rozdiely vo financiach a ze ich to neovplyvni ...

0silvia0
15. aug 2014

@barborazilina možno vďaka tomu, že si mamu ako 12 ročná načapala nad stovkou, máš teraz dobré zamestnanie a zarábaš dvojnásobok ako tvoj partner. V živote nás formujú zážitky, skúsenosti, okolnosti a nie každá skúsenosť, ktorá sa prvotne javí ako negatívna negatívnou aj skutočne je. Aj zlé a nepríjemné veci nás posúvajú dopredu.

adkoalauri
15. aug 2014

@mawka nehnevaj sa, ale to, že keď je niekto chorý a je vypísaný a ten druhý - či je to muž alebo žena, to je teraz úplne jedno - mu/jej neustále brnká o tom a vadia sa na tom, že čo bude s jeho robotou, kedy sa zamestná atď. - to nie je opora! V každom manželstve raz jeden a raz druhý to ťahá! Keď bude tehotná a nedajbože na rizikovou, tak hádam bude on zarábať a živiť ju... Ja som prečítala len úvodný príspevok a podľa toho sa aj on chce zamestnať. A vieš, každý máme nastavený štandard. No zo všetkého sa dá aj upustiť...

adamzufaly
autor
15. aug 2014

Ked sa na to teraz pozeram skrz vasich reakcii, pride mi to cele ako zalezitost ktoru budeme schopni prekonat. Lightmotiv celeho problemu bol ten ako preklenut obdobie ked budeme obaja bez dostatocneho prijmu /ja na pn a manzelka bez prace/ a hlavne ako si to v klude odkomunikovat, kedze to riesime cez net. Nervicky proste pracuju, cez webku sa taketo chulostive zalezitosti nieriesia jednoducho :/

ewisam
15. aug 2014

@adamzufaly Trosku sa uskromnit a koniec koncov aj ty mozes zostat na rodicovskej dovolenke

mawka
15. aug 2014

@adamzufaly zrejme ste obaja dost sikovni na to, aby ste sa pohli dalej. pravdepodobne tvoja zena ma jazykovu vybavu nadstandardnu. skuste uvazovat, ze by ste sli ako rodina niekde v europe zit a pracovat na nejaky cas, spolu. dom dajte do prenajmu, bude sa vam z toho platit hypoteka a potom sa vratite niekedy spolu. aj to je moznost. dnes su otvorene hranice, nesmierne vela moznosti, staci si len vybrat a zorganizovat sa.

@barborazilina fantasticky prispevok. poznam to, tiez som neraz takto plakala a ratala centy na rozky a povedala som si, uz nikdy viac. a mala som na vyber, bud budem nadalej rata centy a budeme hladni alebo nieco obetujem a hladni nebudeme. vybrala som si. a ja verim, ze v buducnosti mi moje deti nebudu toto vycitat. vycitali by mi to ratanie centov.

@adkoalauri ja sa nehnevam, ale vychadza mi z tvojho komentara, ze jeho zena je ta zla. myslim, ze nie je. nebyt jeho zeny, tak dnes nemaju co jest po adamovom uraze. asi tak.

nebudme nenavistne k zenam, ktore vedia stat na vlastnych nohach. je za tym kopa roboty, odriekania, pevnych nervov, vydrze. a verte, ze ziadna zena neodide len tak prec od rodiny. nikdy to nie je bez dovodu.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
barborazilina
15. aug 2014

@mawka Dik moc 🙂 Kazdy sa tvari ake je to uzasne ... aka je dolezita laska a ako je lahke vzdat sa penazi pre lasku ... ale ja som bola cast zivota bez penazi a viem ze zas az tak uzasne a lahke to nie je 😖