icon

Vzťah s mužom, ktorý zarába oveľa menej

18. sep 2021

Anketa: Ak by ste boli vzdelana zena s VS, s velmi dobre platenou pracou, vlastnym byvanim, a zalubili by ste sa do kamarata z detstva, o ktorom viete, ze nema ani maturitu a ze zaraba ovela menej ako vy (2/3 menej) a este zije s mamou, zalozili by ste si s takym clovekom rodinu? Ciste len preto, lebo ste sa zalubili? Da sa na tom stavat vztah?

alenka7777
18. sep 2021

@majulino ale tu sa neriesi nejaka maturita. autorka riesi chlapa, ktory, ano, sice nema maturu, ale zaroven v 40 byva stale s mamou, ma nizky plat, takze pravdepodobne je to clovek bez ambicii. tu sa riesi jedno s druhym.

janetinka27
18. sep 2021

treba mat rovnaky pohlad na buducnost, vediet sa dohodnut, tolerovat urcite nadobudnute zlozvyky, ktore sa casom daju odburat. ak planujes len vztah a nemas velke ocakavania od buducnosti, potesi ta dobry vztah a naopak nezlozis sa, ak to nevyjde, tak preco nie. ak tuzis po manzelstve, detoch a on tiez, bude ho treba spoznat a zistit, ci je to chlap do zivota, zodpovedny, flexibilny.
mam blizku znamu, mala 40 VS, vysoka pozicia, vysoky plat a on 45 bez VS, radovy zamestnanec, plat o 60% nizsi. poznali sa z videnia z detstva,ale narazili na seba az po rokoch. obaja byvali s rodicmi v rodinnych domoch, pomahali v poli,neboli to mamahotely, asi len nebol dovod sa osamostatnit.
prisla velka laska, ale nemali ziadne plany, ci deti,ci byvanie, ci buducnost. len svadbu - lebo sa lubia. no hned otehotnela, vydavala sa pred porodom, nemali vyriesene nic. on chvilu byval u nich,ale to sa nedalo, za vsetko ho kritizovali,nebol dost dobry. vratil sa k rodicom,ona za nim prist nechcela,lebo je to u nich neprerobene. odvtedy si len rodiny odkazuju, ze on je neschopny, bez skoly,malo zaraba, ona ze je pysna, narocna,mala si vziat seberovneho...
nemusim asi ani hovorit, ze na materskej neostal nikto, vsak niekto "doma" sa uz postara...

mabenn
18. sep 2021

To nie je o nizsom zarobku ale nema ani maturitu a ty mas VS? Ved si skus vztah a casom sama zistis ake principalne rozdiely tam budu v zmyslani a postojoch

h2
18. sep 2021

OK, my: Ja: VŠ, dobrá práca, mierne nadpriemerný plat, vlastné bývanie. On: SŠ (maturita), VŠ nemá nie z intelektuálnych dôvodov, múdry, inteligentný, vtipný, pohotový, šikovný, remeselne zručný. Zarába viac, ako ja (ale aj pracuje viac, čiže po rozrátaní na hodinovú mzdu sme na tom cca rovnako. Po rozvode býval opäť s mamou, až kým sme nezačali bývať spolu. Nevymenila by som ho ani za chlapa s 5-timi doktorátmi a 10x vyšším platom. 😉

missviolet
18. sep 2021

@zuzanaam ja sa napr stale zamyslam ci on nema napr 1300 v cistom a ona 3900, ked ma taku super platenu pracu. Lebo v tom pripade je aj nefer podla mna hodnotit ho, ze malo zarobi, lebo nedosahuje ten intelekt...

spadnutaslivka
18. sep 2021

@majulino ale ty máš maturitu. autorka píše, že ten chlap "nemá ani maturitu", čiže asi jej to nie je celkom jedno a asi to o niečom svedčí. A úprimne, ja už asi ani nepoznám ľudí pod 50, ktorí nemajú maturitu. Aj tzv. učňovkári si robili maturity, aspoň tí, ktorí na to mali hlavu. Jasné, výučný list stačil, ale aj tak si mnohí robili maturity. Nehovorím, že sú niečo menej len preto, že niekto nemá maturitu, alebo VŠ alebo hocičo. Ale zväčša tam tie rozdiely proste vidno. Nehovorím, že nie sú žiadne výnimky.

ovaaa
18. sep 2021

Odpoveď ti nikto nedá lepšiu ako ty sama.Rozhodnutie je na tebe..., začnite spolu žiť a všetko sa ukáže....

beronsche
18. sep 2021

@spadnutaslivka to je hrozny stereotyp, co pises. 🙂
ano, moze to tak byt, ze niekto skoncil s vyucnym listom, lebo proste na viac intelektovo nema, ale moze to byt kvoli xy inych dovodov...
Na druhej strane, poznam VS vzdelanych ludi, ktori maju nulovy rozhlad a vyjadrovanie a pochopenie na takej urovni, ze sa clovek az cuduje, ako vystudovali.. 🙂

beronsche
18. sep 2021

inak suhlasim s nazorom, ze skor by mi kontrolky blikali kvoli tomu, ze zije s mamou v 40-tke.. Plus zalezi, co je to za cloveka. niektori chlapi casom zacnu mat problem s tym, ze je zena uspesnejsia, ze viac zaraba, je ambicioznejsia.. Mala som taky vztah a bol to des..
cize ak chlapik nema napumpovane ego, nie je to lenivy prostacik, ktory sa nechava v 40-tke obskakovat mamou, mate rovnake priority ci zaujmy a ty ho nezvazujes len ako svoju poslednu sancu na rodinu (kvoli veku), chod do toho.. 🙂

zuzanaam
18. sep 2021

@missviolet veď ako píšem, skutočný stav snáď pozná autorka, my nemáme dostatok informácií, takže sú to všetko hypotézy. Len mi je podozrivé, že žije stále s mamou. V takom veku sa chlapom ťažko zvyká na nové poriadky, malé deti...

nwnw
18. sep 2021

No iba ako spermobanks, keby sa nenasiel vhodnejsi darca a uz by mi horeli pod ritou biologicke hodiny

autor
18. sep 2021

Vdaka za plodny brainstorming, ste vyborne 😉 👍

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
hopsadobrandejsa
18. sep 2021

Ja sa riadim tym co mi povedal bratranec a t.j. ze VS titul nie je patent na rozum. Sam ma len "ucnovku", ale chalan sikovny, ma vlastnu firmu ( autodopravu ) a popritom este robi na udrzbe pre NDS. Huzevnaty, vtipny, proste super chlap s krasnou rodinou.

Ja osobne mam tiez len ucnovku s maturou, ale realita je, ze ja proste nie som knihomol ani skolsky typ. Nechvalim sa tym, ale ani sa zato nehanbim.

Kamosi mi furt vraveli aby som siel studovat lingvistiku lebo som spongia na jazyky, ale ja proste nemam rad skolu....radsej do robotky 😀

Na forach sa popise kdeco, ale realita je, ze vacsina zien preferuje muzov s vyssim prijmom ako maju oni same pretoze hoci zijeme v dobe rovnopravnosti pohlavi, muzi su stale vnimani ako ti krori maju viac zarobit a postarat sa o rodinu.

Ja napr v sucasnosti vztah neriesim pretoze by som to uz financne neutiahol. Treba sa aj o rodicov postarat. Mozno v buducnosti bude vacsi budget aby clovek mohol nieco dopriat aj priatelke 🙂

bolarazjedna
18. sep 2021

My s manželom mame obaja VŠ, ja zarábam o 2/3viac, síce ja som v práci mesačne o 100hidin viac, ako normahodín v mesiaci. Keď sme sa zoznámili, manžel býval ešte u rodičov (po 30tke). Je aj bol samostatný, oveľa zivotaschopnejsi, než ja, takže to ze býva s rodičmi, neznamená, že mu mamička natiera ráno chlebík atd. To ze zarába menej, mi vôbec nevadí, je pracovitý, to je dôležité, ale nebrali sme sa predsa pre peniaze. Je skvelý človek a veľmi si ho vážim a cítim sa byť milovaná, dá sa na neho spoliehať. Toto sú dôležité momenty, nie to, že koľko zarába a ci ma VŠ, a ci ma vlastný byt.

avanka
18. sep 2021

Nie..ja VS,ex vtedy 30,žil s mamou,len výučný list..peniaze neriešim..po roku manželstva sme sa rozišli,nemali sme si čo povedať..mama nám neustále zasahovala do života...
Terajší manžel s SS,zarába raz toľko ako ja,ale je to úžasný,rozhľadený,mudrý chlap..veľakrát ziram,aké má vedomosti

ysseba
18. sep 2021

Podľa mňa hlavná otázka znie: Opustil by 40 ročný chlap komfort, ktorý má celý život u mamičky? Osobne si myslím, že nie. Ale vieš čo? Ja keď neviem ako sa mám v živote rozhodnúť, tak si položím túto otázku: "čo najhoršie sa mi môže stať keď to urobím?" 🙂

zmrzlinka2021
18. sep 2021

Za mna nie je ani problem nizsi plat, ja aj teraz zarabam viac ako moj muz - vobec mi to nevadi, ale VOBEC.
Tiez nie je problem, ze by zil s rodicmi - to vobec neznamena, ze je taky ten "maznacik". A je podla mna logicke, ak ziju v jednom meste, a tam funguju, doma maju dostatok priestoru a rozumie si s rodicmi, ze spolu byvaju.
Vzdelanie - to ci ma clovek tituly, neznamena, ze je aj mudry a rozhladeny - zial, prax ukazuje mi to neustale. Ale osobne vnimam dost silne rozdiely u ludi, co maju len strednu skolu. Na pokec, dobre kamaratstvo je to fajn, su zlati, mam ich rada, ale pocas rozhovorov vnimam, ze su niekde inde a mne by to u partnera dost prekazalo. U mna partner musi byt inteligencne "nadomnou" a musi mi byt oporou v zivote, aj co sa tyka kariery.

vlucifuk
18. sep 2021

Aj u nás mám ja VŠ a vyšší plat, manžel výučný list, ale to neprekáža ani jednému z nás, pretože nakoniec sú tie peniaze i tak spoločné a naozaj vzdelanie a intelekt sú dve veci. Môj muž je veľmi inteligentný, sčítaný, len ho do štúdia nikto netlačil a on nemal vôľu. Tiež sme sa spoznali vo "vyššom" veku a možno sme do vzťahu išli viac racionálne ako s nejakým prudkým pobláznením, ale sme partneri, máme rovnaké životné hodnoty, dve krásne deti a to je najviac. Ja by som to skúsila. A poznám štyridsiatnikov, ktorí opustili mamahotel a skvelo sa ujali starostlivosti o vlastnú rodinu. Je to veľmi individuálne. Držím palce.

vroni
18. sep 2021

Keď by som pri popise chlapa zhodnotila, že nema dostatočne vzdelanie, plat a ani strechu nad hlavou, tak by som s nim do žiadneho vzťahu nešla. Nie preto, lebo nemá vzdelanie, plat a strechu nad hlavou, ale preto, lebo som neuviedla ani jednu jeho pozitívnu vlastnosť, nepovedala, prečo je pre mňa ako partner vôbec zaujímavý, proste som ho zhodila ako totálneho neschopaka, pred ktorým nemám ani štipku úcty. A vzťah bez vzájomnej účty je nanič, taky by som nebrala.

matabb73
18. sep 2021

Ak je to chlap, čo pracuje, nefláka sa, nepije, tak by som tomu dala šancu. V tomto veku nie je už taký vyber ako o 10 rokov skôr. Poznám také páry, kde má žena vyššie vzdelanie a klape im to. Dôležité je, aby si rozumeli a chceli v živote podobné veci. Ja som bola vydatá za chlapa s nižším vzdelaním, ale to nebol náš hlavný problém. Problém bol, že on často nerobil a nemali sme spoločne témy na rozhovor. Intelektom bol inde a mne to dosť vadilo. Toto si treba zvážiť. Či si budete rozumieť aj keď zamilovanosť pominie.

beronsche
18. sep 2021

@elizabet173 ano, samozrejme zalezi od okolnosti...

lavienocka
18. sep 2021

Tak môj muž tiež dlho býval u mamy a stále by býval keby sme sa nevzali, ale jeho mama je vdova a samota jej robí veľmi zle na psychiku a je veľmi placliva. Takže asi mu nemôžem vyčítať ze stále býval u mamy. On práveže pomáhal jej svojou prítomnostou.

janickacrazy
18. sep 2021

Tak pokiaľ máš 40 a chces ešte dieťa, tak by som brala aj takého chlapa, veď aj on môže byť potom na materskej. Okrem toho je možné, že sa vám dieťa už ani nemusí podariť. Môj muž tiež nemá maturitu a zarába viac ako ja, ktorá mám VS. A povedať si stále máme čo, je rozhľadený a inteligentný, vzdelanie nie je vždy až také podstatné. Môj bratranec má 2 vysoké školy a úplne nepoužiteľný človek do života, zarába málo a má 5 detí, katastrofa čistá.

zuzubb007
18. sep 2021

Nejde o to kolko zarobi, ani o to aku skolu skoncil, ale pre boha 40 rocny byva s mamou tak toto by mi bilo do hlavy s dvadsiatimi vykricnikmi, asi cisty nebude, takze od takehoto ruky prec

judar
18. sep 2021

Moj ex mal 2 VS :D ani len pravopis nevedel a darmo nech mal vyssi plat nez ja ale hlavu mal ako prazdny serbel ...je to najvacsia somarina si hladat seberovneho na zaklade VS a platu a spoliehat sa na dooookonaly zivot

ariannazara
18. sep 2021

Keď som sa s mojim mužom dala pred 10rokmi dokopy robil postara zarábal(380eur). Vo februári budeme spolu 10 rokov a momentálne zarába presne o vyše 2 tisíc eur mesačne viac ako zarábal pred 10 rokmi 😉. Šikovný ľudia vedia byť aj bez VŠ vzdelania 🤪.

luccija
18. sep 2021

@ariannazara len si zabudla napísať, že pracuje v zahranici

ariannazara
18. sep 2021

@luccija a? Co to ma s tým spoločne.

h2
18. sep 2021

Tak som to tu konečne prečítala všetko. Veľmi sa čudujem, čo tu čítam. Autorka písala, že má veľmi dobre platenú prácu. Neviem, čo si mám pod tým predstaviť, ale ak zarába fakt veľa, tak to nemusí znamenať, že ten chlap má mizerný plat. Možno ho má dobrý, len v porovnaní s jej platom je to menej. Tiež ma prekvapuje, že chlap, ktorý býva s mamou, je hneď považovaný za mamičkinho maznáčika, ktorý využíva mamahotel, nechá sa živiť a obskakovať mamou. Veď ak mama je napríklad vdova, žije sama vo veľkom dome a už nie je najmladšia (čo nie je, ak má 40-ročného syna), tak prečo je také divné, že slobodný bezdetný syn býva s ňou? Vôbec to nemusí znamenať, že je nesamostatný a že by so ženou nešiel bývať zvlášť.
Autorka napísala veľmi málo informácií, aby sa dalo posúdiť, či by ten vzťah mal budúcnosť. Ale zaujalo ma, čo napísala @vroni . Sú vymenované len negatíva. Človek by čakal, že autorka potom napíše: "ale" a vymenuje dobré vlastnosti a ostatné dôvody, ktoré by hovorili v jeho prospech a vyvážili tie negatíva. Tu to chýba. Ktovie, prečo?