icon

Záhrada u rodičov na stavbu domu verzus nadstavba nad svokrovcami

13. okt 2021

Ahojte, mám otázku, respektivne ma zaujímajú názory niekoho,kto býva podobne, a vie mi načrtnúť + a -
So snúbencom ideme riešiť vlastné bývanie.
Jeho rodičia chcú na neho prepísať dom, nech si hore nadstavi, že aspoň ušetrí.
Moji rodičia nám chcú dať záhradu (chodilo by sa povedľa ich domu), nech si postavíme vlastný.
Snúbenec chce ale kúpiť nejaký pozemok mimo rodiny, že aby mal pokoj 🤣 ale samozrejme skrz financie uvažujeme aj nad týmito možnosťami.
Nakoľko teraz zohnať pozemok za nie prehnanú sumu, lebo čo sme pozerali 538m2 65tisic 🤣 až ma prekotilo.
Ide to proste všetko hore no, takže skrz financie ako hovorím, zvažujeme tieto možnosti.
Je tu niekto, kto takto dostal záhradu a staval?
Alebo prerábal rodičovský dom (bol by tam samostatný vchod
Vďaka za odpovede

evica17
13. okt 2021

Neviem. Ja by som radsej mensi dom postavila na vlastnom pozemku, ze radsej sa uskromnila a mala pokoj.
Ale ak by som si mala vybrat z tych dvoch moznosti, tak fakt asi vlastny dom na pozemku, s tym ze si oddelim pozemky plotom.

fleur1111
13. okt 2021

@evica17 plot nepomôže

ankare
13. okt 2021

Počúvaj snubenca

evica17
13. okt 2021

@fleur1111 viem. Preto som za vlastne, ale ka by sa fakt inak nedalo, tak takto by som.to vyriesila ja. Kedze u svokrovcov by mali len nadstavbu a este k tomu aj priatelov brat tam byva v jednom.dvore s nimi. A to je uz vela.
Aj my sme dostali ponuku od rodicov urobit si nadstavbu nad nimi, ze ked sa nam nepodari si nieco zohnat , a ze to bude aj najlacnesie riesenie. Nastatsie sme zohnali. A sme radi. Svokra strasne bojovala.za to, nech to vezmeme, ze usetrime. Pretoze to bolo aj blizko nej. A tak by sme nikdy od nikoho pokoj nemali.

kp7333
13. okt 2021

Kupte si pozemok na mieste, ktore vam vyhovuje, zvazte aj dostupnost do prace, skoly, skolky. Na tom nesetrite. Ak chcete usetrit, postavte si mensi dom - taky, ktory sa da ale v buducnosti modifikovat - zvacsit/dostavit/nadstavit. Lebo to, ze nemate dost financii teraz neznamena, ze ich nebudete mat napr. o 10 rokov.

autor
13. okt 2021

@kp7333 🤔🤔🤔 to je celkom rozumné,len pozemky nie sú tam,kde potrebujeme 😅🙏 takže čakáme,či náhodou nejaký nepríde do ponuky, píšeme aj jednotlivým obciam, ale buď nepredávajú, lebo cez to ide plynovod či čo, iná obec rozpredavala pozemky, a keď sme písali na nejaké dostupné, odpoveď bola,že ešte nevedia,či ho predajú (podľa mňa to mali pre nejakých rodinných známych alebo čo 🤣🤣🤣 )
Takže je to ťažšie teraz no

lujza123
13. okt 2021

Dom (nehnuteľnosť) treba vnímať aj ako investiciu. Už dávno nieje doba kedy ľudia bývali na jednom mieste a po nich ich deti a deti detí. Nikdy nevieš čo ti život prinesie, čo keď to bude vynikajúca práca v inom meste, čo keď budete mat veľa detí (alebo žiadne) a dom vam bude velky/malý, čo keď budete chcieť ísť na dochodok žiť k moru, čo ak sa rozvediete alebo ovdoviete ? Proste milión dôvodov prečo človek potrebuje predať dom.

Byt v dvojgeneračnom dome v živote nepredás, už samotný taky 2 dom sa zle predáva. Tak isto nepredás dom kde sa vstupuje cez niekoho dvor ci dom ktorý ma vecne bremeno (vstup do ďalšieho domu)

Čiže snahou ušetriť vlastne znehodnotite nielen svoje bývanie ale zaroven aj bývanie rodicov ci svokrovcov.

Áno pozemky sú drahé a idú stále hore. Dnes kúpiš pozemok a zajtra ho predáš drahšie. Tomu sa hovorí investícia. Tomu co chceš spraviť ty sa hovorí zaslepenost šetrením a stavba vlastného väzenia... Fakt odporúčam prečítať si tu zopár tém co založili baby ktoré bývajú v záhrade alebo v nadstavbe nad rodicmi/svokrovcami. Tak 5% dopadlo dobre

lujza123
13. okt 2021

My sme kúpili starý dom, hľadala som vhodný asi 4 roky a keď som objavila ten náš neváhali sme ani chvíľku aj keď bol tak o 20% drahší ako podobne v našom meste. Proste vynikajúca lokalita, pozemok ktorý sa dá rozdeliť na dva samostatné (o tejto možnosti uvažujeme stále častejšie lebo je pre nas skoro 900 m2 až príliš veľa). Nakoľko lokalita je stále obľúbenejsia, ceny nehnuteľností rastu dnes viem ze tu polku pozemku dokážem predať za podobnú sumu ako sme to cele pred rokmi kúpili my.

banalu
13. okt 2021

Ak nemozete kupit pozemok mimo rodin, vybrala by som si rodicov so zvlast pozemkom. My tak byvame a niekedy ako je tyzden dlhy rodicov ani nevidime + brat postavil este za nami. Rodicia sa nestaraju, nepridu neohalseni. Pozemok sme si oplotili, bude aj branka a brana, prijazdova cesta je zakreslena na katastri ako odrezany kusok pozemku pozdlz nasich, nas a brata kde ma kazdy z nas podiel. Realia je, ze zatial chodime cez ich dvor, lebo treba posunut vstupnu branu, co budeme robit ked nasi budu prerábat dvor.
Uprimne, ak by mi rodicia (a to jedno ci moji alebo svokrovci) navrhli nadstavbu nad nich alebo horne poschodie so samostatnym vchodom, urcite by som odmietla.. je to spolocny dom, spolocny dvor, sukromie dost okresane. Skor ci neskor sa ukazu nejake problemy.
My sme sa tiez rozhodli pre rodičovský pozemok kvoli cene. Druha moznost bola byt. A za cenu bytu v meste mame postaveny dom.

mimachicha
13. okt 2021

Pozemok by som kupila uz teraz. Lebo ceny budu urcite rast. Zatial by som sla byvat do bytu. A setrila peniaze na dom. Radsej mat vysneny dom za 5r ako teraz low-costovy s obmedzenym rozpoctom.

autor
13. okt 2021

@banalu hej no....aj predstava toho,že z hypotéky ide skoro 35tisic banke, až ma otočilo 🤣🤣🤣🤣 ja som celý život žila v tom,že maximalne 10-15tisic.
No, proste minulý rok sa hovorilo,že skrz koronou pôjde komplet všetko dolu ale je to pravý opak,no a tie pozemky a stavebný materiál je čistá katastrofa.
My hľadáme pozemok preto, aby som mala dostupnosť do práce (nemám vodičák), čiže niečo,kde to není ďaleko ani na vlak, a autobus keby tam chodí nejaký pravidelnejši.
Samozrejme mať nejaký pozemok sám zvlášť je fajn, len tie ceny, to je čistá katastrofa 🙈

winki13
13. okt 2021

Kupuj pozemok......snúbenec má pravdu. Radšej investuj teraz a budeš mať vlastné a kľud.
1. nadstavovať na stary dom....to je čistá smrť a dáš tam fakt všetky peniaze.
2. relativne samostatny novy dom na pozemku rodičov....vyzerá fajn. Ale ano teraz vychádzate super, ale ver pridu vnúčatá a budeš si vlasy trhať za trochu sukromia. Ver mi.
Rodičia nech nechaju pozemky potencialnym vnucatam.

winki13
13. okt 2021

A ak u rodičou...tak riadne vymerať pozemok a oplotiť a hlavne samostatný vchod a pristupovu cestu cez svoj pozemok

janickacrazy
13. okt 2021

To v celej rodine nemá nikto dajaky pozemok mimo rodičov, čo by vám darovali alebo lacno predali? Skús rozhodiť siete, popýtať sa bratrancov, sesternic, u nás teda každý má dajaky pozemok. My sme dostali od rodičov pozemok zdarma, ale samostatný, oni bývajú inde. Aj tak to bol finančne zahul postaviť nový dom, teraz pri týchto nových cenách ani nehovorím.

cacianka
13. okt 2021

@fleur1111 niekedy iba elektrický, s 3 tigrami na dvore a 100 piraní či vodnej priekope okolo celého domu.🤫🤭😉

autor
13. okt 2021

@janickacrazy no z mojej strany nie, a z jeho strany čo mal tety/ujovi dali svojim deťom, takže toto je v pasé,či ako sa to hovorí 🤷🏼

sasenah1
13. okt 2021

Takto - dom po rodičoch, mala som tu možnosť, prerobiť si vrch a mat vlastný prístup, stým ze dom by bol na mňa písaný. Ale sestra robila problémy tak sme to nechali tak (som rada, lebo postupom času som si uvedomila, že síce vzťahy mame vyborne ale bolo by to hrozne, čo by sa týkalo napr robenia okolo domu) a ďalšie, priateľ dostal pozemok - od "svokrovcov" nás delí jeden prázdny pozemok, ktorý ale patrí svokrovi, takže ako keby sme boli ako si opísala vašu situácia. A vieš čo? Ono je to hrozne. Nemáme ešte oplotene a sú u nás nonstop, akože naozaj nonstop a stále "mudruju" co sa týka pozemku okolo doku, ako to mame mat, akeho mame mat psa, ako a kedy sme vonku, malý je dlho vonku, malý je krátko vonku a stále čosi... Ale tiež mame inak dobre vzťahy. Takže keby je možnosť tretia tak beriem teraz tu. Takže môj záver - daj na snúbenca 😅😅😅

autor
13. okt 2021

@sasenah1 akože jasné, aj ja by som brala vlastný pozemok,len tie financie sú peklo :/
Uvidíme,že čo vymyslíme, a ako nás financie pustia

sasenah1
13. okt 2021

Jasne chápem. My sme radi za pozemok, ale z pohľadu svokrovci /rodičia by som už takto bývať nechcela. Máš to ťažké na výber...
Ale napísala som pohľad z časti ten aj ten.

autor
13. okt 2021

@sasenah1 jasné super ďakujem, ja som vďačná za každý názor 🙃🥰

jankac22
13. okt 2021

Presne ako ti pisu vyssie, ziadna nadstavba ani dom na zahrade, ja som isla do nadstavby s vlastnym vchodom, prd je to platne, zahrada je spolocna a vsetci si ideme na nervy, nikto nema svoje sukromie na nej, kopec penazi to aj tak stalo a vztahy, ktore boli predtym super su viac nez hrozne momentalne. Najvacsia chyba v zivote, kazdy den to lutujem velmi prevelmi. 😥😥😥

leuska15leuska15
13. okt 2021

Obe možnosti sú zlé. Radšej byt na hypotéku alebo podnájom a po čase dom na vlastnom pozemku

karolinakr
13. okt 2021

Ja som mala paradne vzťahy s rodičmi, tak kludne aj v ich zahrade, mne by ani nevadilo, keby byvali u mňa, nadstavba asi nie, rodičia nie su otravni atd určite rano o 7.00 nebudu vyyzvanat ale z tych diskusií, čo som tu čítala, každy mal katastrofu a ľutoval rozhodnutie. To musíš ty vedieť, akych mate rodičov a svokrovcov
So svokrovcami nie, ale naši by mi nevadili

karolinakr
13. okt 2021

Pokiaš máš samostatnych rodičov,ktorí maju svoj život a nenatiskaju sa tam, kde nie su vítaní, nemajú diktátorské maniere, pomožu s detmi,nie su lakomi a zaroveň sa staraju o svoje, taki možte byvat s nimi ale samostatne vchody, sukromie , aby nikto sa o nikoho nepotkynal, To ty vieš, ako prijali tvojho muža a či sa radi montujú do druhých

zuzubb007
13. okt 2021

Mudry to chlap, v ziadnom pripade ziadna nadstavba, ani spolocny dom, ani nie dom na jednej ulici, minimalne 5 km od nich, navstevy kedykolvek niesu vzdy v pohode

ejanjelik
13. okt 2021

Ano jasne utekaj co najdalej od rodiny a potom nariekaj, ze ti nema kto pomoct s detmi, lebo aj takytch diskusii je tu kopa. My staviame na zahrade po babke, ale vyplatili sme maminych surodencov, ostal nam aj stary dom. Ak by som bola na tvojom mieste stavala by som na zahrade stym, ze by som si oddelila parcelu pod dom plus vlastny pristup.

pallacinka29
13. okt 2021

radsej do konca zivota sami v garsonke ako v nadstavenom dome “kde mame samostatny vchod a poschodie”…

marca12
13. okt 2021

Jasne,ze najlepsie by bolo kupit pozemok mimo rodiny. Ale ak zvazujete,ci nadstavit nad svokrovcami alebo postavit v zahrade rodicov som jednoznacne za tu zahradu. Zavries sa do svojho domu a mas aspon ake take sukromie. V nadstavbe by ste nemali ziadne sukromie a ktovie ako by to bolo s prepisom.

danieladeley
13. okt 2021

ani jedno, ani druhe

deti95060810
13. okt 2021

my bývame už tak pekne dlho...najskôr sme bývali u mojich rodičov a potom sme si postavili vlastný dom hneď vedľa mojich rodičov.... ja osobne vidím viac viac výhod ako nevýhod...ale samozrejme rozhodnúť sa musíš ty...