Zarobíme viac - máme sa cítiť nepríjemne?
Môj muž zarobí už dlhodobo viac než priemer. (stredný vyšší manažment v logistike) Samozrejme, je za tým veľa vzdelávania, školení, kurzov, zahraničné pobyty (na úkor toho, že ja som s deťmi sama bez pomoci). K tomu denné dochádzanie do iného mesta.
A teraz sa zadaril kariérny postup aj mne - dajme tomu lekárka, právnička, manažérka. Takže príjem bude viac než super.
Pointa - moji súrodenci aj keď tiež majú vzdelanie, nikdy nemali nejaké ambície, žijú tak, že "im to stačí". Majú partnerov, ktorí ich "ťahajú dole", odišli kvôli nim do menších miest menšími možnosťami na pracovný rast.
Život nie je len o kariére, a my sa aj napriek tomu držíme pri zemi, učíme deti skromnosti, nemajú všetko.
Len sa cítim nepríjemne voči súrodencom, keď už pri manželovim prijme si môžeme dovoliť viac si užívať a ked bude môj plat ... A oni zarábajú a pri týchto cenách im ledva vyjde. Vždy na mňa pozerali, že čo sa stále učím, skúšam šťastie, že si mám dať pokoj, aj závideli.
Ako sa tváriť, keď niekedy aj na tému peňazí občas príde téma?
@kittykat22 ak je to pravda, tak ja to chapem tak ze bola na RD, sama s detmi lebo muz stale prec. A teraz sa vracia do prace, mozno atestovala ako lekarka pocas RD, to sa plat zdvojnasobi. Takto to chapem.
Kazdopadne teda neviem kto sa ma na SK zle, tu baby v kazdej teme pisu ako brutalne vedia usetrit, ako dobre zarabaju, ucitelky "tvoria uspory" tu dokonca bolo, hotely a svahy su plne, welnessy tiez, tak co sa stazujeme?
@babulkomale nie, ona pise karierny postup. Nepise nastup po RD. Inak pisat ze je lekarka, pravnicka a managerka :D tak to je celkom plejada postov, nemyslis? Pridu mi to ako dobre kecy.
Mas pravdu, ze ludia u nas sa naucili hrozne stazovat. Obrovsky dom, pred nim dve auta, vzadu dobre ze nie bazen, ale tema ako sa maju zle dnes a denne na stole.
Vidiek , najmä časť juhu a východu je obrovským kontrastom k zvyšku Slovenska, avšak mnohí tieto kontrasty (spôsobené najmä odchodom obyvateľstva v produktívnom veku ) nevnímajú , posudzujú krajinu ad blok podľa svojho dobre situovaného regiónu.
Pokial učite deti skromnosti, uživajte.Raz je hojno. potom...Treba sa tešit z kazdeho dňa..A ako sa tváriť, ked súrodenci nevychádzajú- možno im občas pomôcť, ale určite sa nikomu neospravedlňovat..Moja sestra chodi 3x do roka na dovolenku, ja ani raz.Beriem to tak, že ako si zariadila, tak má..
@kittykat22 nepise to akoze na vyber, kvoli anonymite? Ja teda z principu tu verim malocomu, ale ked uz sa o tom bavime...🙂
A okrem toho, ked je niekto manažer, doktor, pravnik tak neočakavam, ze ten človek bude po bazaroch chodit a kontajneri vyberat .
Nerozumiem tomu. To sa bavite o tom kto kolko zaraba? Alebo ako to myslis? Na poznamku "vy mate novy plot alebo auto" by som povedala iba stroho, ze sme si nasetrili alebo nieco typu zarobili sme si nan. Ak takych narazok bude viacej, odpovedz im, ze ty peniaze nechodis sklbat zo stromu alebo sa rovno opytaj ci zavidia.
@babulkomale nechceli sme brat úver na rekonštrukciu, tak sme na ňu šetrili, rekonštruovali sme celý byt naraz a nie po častiach. Byt sme kupovali od "domáceho kútika" ktorý si tu všetko robil sám 🙈 pôvodne vyzeral celkom dobre, len tým, že pán tu žil sám v 4i byte nestihala sa jeho "tvorba" opotrebovat"
My sme tu 5 a žijeme tu, nechodime domov len spať 😅
Podľa našich info, pán bol buď vkuse na rybách, alebo vkuse u svojich rodičov.
@babulkomale a čo závidia? Neviem, nevystatujeme sa, chceli sme tu prerábku mať poriadne a na dlho, nie že za 3-5 rokov budem musieť opravovať znova 🤷
Na tú dovolenku sme ich volali s nami, že ak pôjdeme viacerí bude to lacnejšie, nakoľko by sa suma za ubytovanie delila medzi rodiny a nie len za jednotlivca...
Rovnako im občan aj pomôžeme, aj keď už naozaj veľmi málo, lebo sa to potom mení na pravidelnosť, nevedia, že máme našetrené, ani koľko zarobíme. Len si kdesi naštudovali, že manžel na svojej pozícii by mal priemerne zarábať 4000€, no toľko nezarobí, ale im to nevysvetlis. Narážky typu že sa nemáme na čo sťažovať (napríklad sme preberali to zdražovanie) lebo mame kopec peňazí, alebo vám sa žije, keď toľko zarobíte atď.. sa objavujú čoraz častejšie. Od sestry som si vypočula aká som skúpa a mala by som sa hanbiť, že nedopraje rodicom, lebo sme sa im v októbri skladali na predčasný vianočný darček po 80€ a keď sa ma pýtali, čo im kupujeme na Vianoce ja som povedala, že darček už dostali.
Alebo, keď sme sa ako súrodenci dohodli, že deťom kúpime darček Max do 20€ na dieťa, tiež som si vypočula, že aká som skúpa a ako sanujem atď..
Ale mne sa nevidí spravodlivé, že moje krstné deti (od oboch sestier) si vypýtajú darček, ktorý stojí 70€ a moji si čosi vypýtajú a napriek tomu im to nekúpia ale prídu z nejakou blbostou...
A nie nedá sa to riešiť, že nebudeme kupovať, lebo každá jedna má u každej sestry krsňa a na Vianoce sa stretávame. Deti majú do 11 rokov
Závisť zo strany rodiny alebo kamarátov nemá význam riešiť lebo ako sa hovorí nájdu sa ľudia čo ti budú závidieť aj rakovinu. To sa týka aj ľudí s priemerným zarobkami. Okolie hneď vidí nadbytok peňazí a ani nenapadne že dovolenka 4x do roka môže znamenať že človek si 5 rokov nič na seba nekúpil alebo prerábka bytu či nové auto je na úkor toho že rodina nebola 10 rokov na dovolenke.
Napíšem ti pohľad z opačnej strany. Ono ľudia čo sa majú dobre či už vlastným pričinením alebo z iných dôvodov často žijú vo svojej sociálnej bubline a nadobudnú dojem, že každý s výnimkou 'asocialov' čo výplatu predr*u na chlast a cigy sa má rovnako dobre ako ony. Kôli peniazom som prišla o kamarátku. Počúvať reči ako niekto môže nakupovať po sekacoch, alebo nebodaj dieťaťu kúpiť oblečko v pepcu! Vysvetľovať, že si naozaj nemôžem dovoliť ísť s ňou na dovolenku do (pre mňa) drahého 4* hotela, kde sa za všetky aktivity pre deti ešte dopláca alebo do zahraničia na all inclusive za 4k. Ona to brala tak, že s ňou nechcem ísť na dovolenku. V jej očiach som bola zlá mama lebo som dieťa nedala na hokej a nechápala že pre mňa je to nereálne lebo si nemôžem dovoliť ani výstroj, ani pravidelne odchádzať z práce a brat dieťa na tréningy. Moja bývalá kamarátka vôbec nie je zlý človek aj keď to tak mohlo vyzerať z toho čo som napísala, je nadpriemerne inteligentná vzdelaná príjemná žena, len proste žije vo svojej bubline rovnako zarábajúcich a zamýšľucich ľudí. Ak máte nadštandardné príjmy tak sa občas zamyslite keď voláte kamarátov/rodinu na spoločnú dovolenku, do reštaurácie alebo inde a položte si otázku 'mohla by som si to dovoliť keby môj plat bol 1000 alebo menej?' Nemáte povinnost financovať to čo si oni nemôžu dovoliť, ak nechcete ale snažte sa prispôsobiť nižšej príjmovej skupine ak chcete udržať dobré vzťahy v rodine / ostať kamaráti.
Ako na to pride tema? U nas ani moja mama nevie, kolko presne zarabam 🙂 manzel len priblizne. Na tuto temu sa bavim otvorene mozno s tromi kamoskami, ktore su na tom zhruba podobne. Na otazku “mate nove auto” by som len povedala nieco v zmysle, ze trebalo nam vacsie, starsie vyzadovalo opravy alebo nieco podobne…nemusia riesit, ci som nasetrila, kupila na leasing, cokolvek.
@kittykat22 nie nie je to rozprávka. Ja ešte v tej pozícii nie som, čaká ma to v najbližších týždňoch. Manžel bez ohľadu na tento môj úspech už zvažoval vziať nižšiu pozíciu ale doma meste, lebo už dochádza dlhé roky. Nechodí stále preč, ale súčasťou jeho kariérneho rastu boli o.i aj dlhé odlúčenia, keď bol v zahraničí, a rôzne školenia...
A nie, nepotrebujem počuť aká som dokonalá. Kto nezažil nepochopí, obuj si moje topánky a potom súď.
uprimne najprv by som na tu poziciu nastupila a az po skusobnej dobe by som vobec rozoberala nejake vnutorne pocity
Ja som pysna na svojich blízkych, keď sa im darí. Na bratov aj švagrine, nikdy by mi nenapadlo závidieť im.
Táto doba je príšerna...každý si potrebuje niečo dokazovať. Všetko je len pozlátko. Dnes si môže ktokolvek dopriať čokoľvek. Poznám chalana ktorý si pod stromček dal darček v hodnote viac ako 100 000e. A nie, nezarába vôbec nadštandardne. Všetko sa dá kúpiť na splátky. Leasing. Potom len záleží na zdravom rozume či to dokáže utiahnut. Toolko ľudí sa vie takto prezentovať a pritom je to naozaj len naoko. A tiež poznam mnoho ľudí ktori zarobia naozaj nadštandardne a buď si dajú za 5 e do kolena vŕtať alebo žijú úplne normálne...všetci sme nejaký. Riešiť kto koľko zarába a minie je úplne zbytočné lebo je to relatívne.
Nerozumiem podstate tohto prispevku, v nazve sa pytas, ci sa mas citit neprijemne? Cize, ked sa tu vsetci jednostranne zhodneme, ze ano, tak sa budes do konca zivota citit neprijemne kvoli tomu, ze si zarobite viac penazi?
@kittykat22 DOSLOVA? Cize ako stryko Držgroš? 😃 Si to predstavujem 👀😂
@majulino cize niekde je na zavist ked si niekto prerobi povodne jadro v byte na novsie? Akoze obklad a dlazba a tak? To cucim...ved to si ludia prerabali pred dvadsiatimi rokmi ked si odkupili byty...som aj celkom rada ze som v bubline ludi s domami a velkymi zahradami lebo toto mi hlava neberie.
Omg ktovie kto zavidi nam...jeden tip mam a je z blizkej rodiny, ale tam nie je mozgova kapacita aby sa myslelo do buducna.
Zas ono je to s tymi peniazmi velmi relativne. Ako tu niekto pisal, dost ludi niekde setri a inde si dovoli. Ked si predstavim kolko nas stoji dom a zahrada, uprava okolia, nastroje, naradie, spotrebice, kosacky atd., vzdelanie deti a s tym suvisiace veci, dovolenky, lyziarska vybava, darceky rodine atd., tak keby sme byvali v malom byte ako jedni znami co maju porovnatelny prijem ale dieta uz na VS, brigady ma, zena chodi do prace peso a on ma auto sluzobne aj na sukromne ucely ako aj my jedno, tak tam je markantny rozdiel kolko moze niekto "odlozit" a niekto investovat.
@kittykat22 vyrazne znacky cez cele kozy su pre mna sockosske 👍 tiez to nekupujem. Neviem teda od akej sumy mesačne by som vyjadrila ze prehadzujem peniaze lopatou 🤔 ale je to zaujimava predstava 😃
@babulkomale mas pravdu. Je to individualne. Dajme tomu, ze vydaje su 1000e (ilustracne) a zostanu ti dvojnasobok, tak to je podla mna uz level prehadzovanie penazi lopatou 🙂 v principe ide o to, ze dokaze zostat aj ked zijes v nejakom vlastnom standarde. Ze sa nejako neobmezujes 🙂 ale samozrejme mohla by som ist a minut vsetko za par minut :D je to skor o nastaveni priorit.
Ale pisala som predtym, ze ludom dnes nic nie je dost. Vsetko maju, baraky,auta, plne chladnicky ale budu sa stazovat ako je zle.
@babulkomale bohužiaľ ano, závidia aj to, že na záhrade v záhradkárskej osade máme čistejšiu pôdu ako ony doma 🤣🤣🤣
Občas je to na smiech, no občas aj úplne do plaču.
Napr. dnes manžel hovoril o tom, že mu ponúkli oveľa lepšie platené mieste, bohužiaľ takmer nikdy by nebol doma, nakoľko by musel cestovať po všetkých filialkach v Európe od Holandska až po Rumunsko, ale že to odmietol, že chce byť s deťmi kým sú malé a chce ich vidieť vyrastať. Napriek tomu mu šéf holdingu povedal, že si ho váži, rovnako ako aj jeho prácu a že ak sa rozhodne o rok, dva alebo aj desať, že chce do toho ísť, nech sa mu ozve a to miesto má hneď, na čo sa mu od jeho časti rodiny (kde som si myslela, že sú normálni a dobroprajní ľudia) dostalo ustipacnej poznámky typu hmmm tak to si už za vodou. Pritom v rodine lekári, právnici, sudcovia, podnikatelia
si sa prisla pochvalit? 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Nechápem o co ti ide a co chceš riešiť. Sme 4 súrodenci. Najstaršia je dosť veľmi bohatá. Dnes sa mi priznala ze od svokrovcov dostali pod stromček 30tis euro 😂😂🙈My sa tiež nemáme zle, sťažovať sa nemôžem aj keď tak dobre ako staršia sme natom není. Som vďačná zato co mam a každému sikovnemu doprajem!! Tak ako aj segre a ostatným. Neriešim. Ďalší dvaja súrodenci žijú bohužiaľ od výplaty k výplate. Nemyslím si však,ze sú menej šťastní ako my!!!! Peniaze z vás statsnejsich ani spokojnesich neurobia.
@majulino spravila so chybu že si rodine oznamila ceny prerabky🙃
@zuzinabila ceny nevedeli presne. A odomna ani orientačné

My z manželovej rodiny sme na tom najlepšie čo sa týka financií. No ani raz som nemala pocit že by mi nám niekto niečo vytkol a ak závidia je mi to jedno. Stalo sa pár krát ,že boli narážky čo sa týka darov. No keď chcem tak kúpim,keď nebudem chcieť tak nekúpim. A zas z mojej rodiny sa má môj brat lepšie. A tiež nemám pocit že by som mu mala niečo závidieť,naopak som naňho hrdá ,lebo ako ty píšeš sú za tým roky driny a učenia. Človek by mal byť sám so sebou zmierený,potom nebude prijímať z okolia negatívne komentáre a brat si ich k srdcu . ,, Každy si je strojcom svojho šťastia. ,,