icon

Zaslúžia si súrodenci rovnaký podiel z dedičstva, aj keď sa o rodičov stará len jeden?

11. apr 2025

Sme traja súrodenci – ja, brat a sestra. Rodičia sú už starší a čoraz viac im pomáham ja. Vozím ich k lekárom, vybavujem papiere, upravujem dom, beriem ich na nákupy. Brat býva v zahraničí, sestra v tom istom meste, ale „má toho veľa“ – klasika.

Keď sa riešila rekonštrukcia kúpeľne, navrhli, že si ju rozdelíme na tretiny. Ja som to samozrejme vybavil – majstrov, nákupy, aj som tam fyzicky makal. Oni len poslali peniaze (a ani nie načas).

Minulý týždeň mama zahlásila, že dom prepíše na všetkých troch rovným dielom. A mne vtedy niečo puklo – vážne je fér, aby sme mali rovnaký podiel, keď som do toho vrazil roky starostlivosti?

Strana
z5
andreakotesova
11. apr 2025

Tak sa začni podielať na starostlivosti o rodičov presne tak, ako tvoji súrodenci. Za života si môžu rodičia so svojim majetkom robiť, čo chcú. Kľudne ho aj celý darovať dieťaťu, ktoré žije v zahraničí a nič s tým neurobíš. Len v prípade smrti rodičov môžeš požiadať o započítanie daru, ak majetok inému dieťaťu darujú za života.

sasa1310
11. apr 2025

samozrejme, že majú rovnaký nárok všetci súrodenci a aj zo zákona to tak je. Ty zjavne bývaš s nimi, tak rodičia zároveň pomáhajú tebe s bývaním

deti95060810
11. apr 2025

po právnej stránke máte na dom všetci rovnaký nárok.
slov. právo nepoznajú zákon že kto sa o rodičov staral, kto rodičov dochoval....
mám to už s právnikmi prekonzultované takže mi môžeš veriť.

kedysi dávno to mali starí ľudia ošetrené inak - kto dochoval rodiča, kto sa staral - tomu patrilo pol majetku a druhá polka sa dedila medzi ostatných....

mamamasama
11. apr 2025

Máš deti? Ľúbiš jedno viac, ako iné? To, že sa o mamu staráš bolo z vypočítavosti? Tiež mám 3 deti, podelím ich rovnako a rozhodne nebudem od niekoho vyžadovať, aby sa o mňa staral, keď nechce.

vanilkovazmrzka
11. apr 2025

Ak chces od mamy vacsi podiel s tym sa musis obratit na nu. Pokym zije tak je to jej rozhodnutie a ziadne pravo ju nemoze nutit prerozdelovat svoj majetok takym alebo onakym pomerom.

biba_18
11. apr 2025

nie, nie je to fér
ale čo s tým? to už musíš vedieť ty ... v prvom rade by som sa spýtala mamy - a až potom by som niečo riešila ...

deti95060810
11. apr 2025

@andreakotesova a dá to citlivejšiemu človeku aby sa o rodiča nestaral v prípade choroby, staroby?

biba_18
11. apr 2025

@sasa1310 je mnoho rodín ktoré takto fungujú a ten čo sa stará s rodičmi nebýva - len je proste zodpovednejší ...

lenka.25
11. apr 2025

Áno je to fér , všetko čo som robila pre rodičov , robila som z lásky a z vďaky čo oni mne dávali celý život . Nikdy ma nenapadlo , že by som mala mať po ich smrti viac , ako brat , ktorý o nich roky "nezakopol " .

sasa1310
11. apr 2025

@biba_18 v čom je zodpovednejší? Že si nevie vlastné bývanie zabezpečiť a ryžuje na tom, že býva u nich a ešte chce mať väčší podiel? A ešte sa sťažuje, že pracoval na tom, kde žije

deti95060810
11. apr 2025

@mamamasama to hovoríš teraz keď si mladá a zdravá a v podstate nikoho nepotrebuješ - všetko si ešte spravíš sama....
kto vie či budeš mať takýto názor aj o 30 - 40 rokov.

biba_18
11. apr 2025

@mamamasama ale ono aby sa starali chce skôr autor - všetko je na ňom ...

irusa
11. apr 2025

no nie je to férové, no nič s tým neurobíš

biba_18
11. apr 2025

@sasa1310 rozumieš spojeniu že s rodičmi nebýva?
môj kamoš býva od školy sám - dokonca jeho brat býva u rodičov - a o rodičov sa stará kamoš...
spolužiačka tiež má vlastnú rodinu a stará sa iba ona o mamu ...

klara546
11. apr 2025

Keby som ja rodič, tak dám deťom spravodlivo rovnakym dielom aj keby sa o mňa nestarali. U nás sa starám o otca ja, sestra ho chodi navštevovať 2x ročne a byva 80km od neho, ale otec dáva majetok aj dom obom rovnako a myslím, že je spravodlivý. Nechcela by som dostať viac.

doriiis
11. apr 2025

Nie,nie je to fér.A na tvojom mieste by som oznámila všetkým,že odteraz sa staráš iba na 1/3.A nech sa každý zariadi

doriiis
11. apr 2025

@sasa1310 ...odkiaľ si vzala,že býva s nimi? Ja sa tiež starám o rodičov a nebývam s nimi

sasa1310
11. apr 2025

@doriiis no myslím si na 100%

andreakotesova
11. apr 2025

@deti95060810 vidíš a napriek tomu, že je citlivejší, tak by chcel viac ako ostatní.

sasa1310
11. apr 2025

@doriiis aj ja sa starám o rodičov a s nimi nebývam. A keďže nebývam s nimi, je mi jedno ako poriešia svoje majetky. Tu evidentne býva a rátal s tým, že keď sa stará o rodičov, tak mu ostane dom a nebude musieť vyplácať súrodencov z toho, kde žije.

sense
11. apr 2025

Bývaš v rodičovskom dome, ale len chodíš za rodičmi?

sasa1310
11. apr 2025

@biba_18 kde si našla také spojenie, že s rodičmi nebýva

lucilaines
11. apr 2025

Ferove? Neviem podla mna to je dost nestasne slovo na dedicstvo. Rodicia sa o vas starali 20 rokov, takze podla mna je v prvom rade ferove postarat sa o nich tych par rokov naspat, bez ohladu na dedicstvo. Jeden surodenec je v zahranici, takze objektivne nema moc ako. Druhy surodenec to uz je na jeho svedomi.

procrastique
11. apr 2025

Zákon je daný, zdedíte všetci rovnakým dielom. Život nie je fér a nikdy nebol a nebude. Tento koncept neexistuje :D
A to, že si si sa rozhodol starať viac o rodičov je len tvoja vec. Kľudne im teda navrhni, že ty sa staráš viac, tak nech rodičia prepíšu dom už teraz na deti a tebe dajú väčšinu, uvidíš ako sa ,, polepšia" vzťahy v rodine :D

doriiis
11. apr 2025

@sasa1310 ...alebo možno len čakal,že niekto ocení,že mnohokrát na úkor vlastného času a peňazí berie všetko na seba a jeho súrodenci prídu iba na hotové.
Aj ja mám sestru,ktorá sa tvári,keď jej to vyhovuje,že 100 km je ďaleko ako Australia

abbey1
11. apr 2025

Férové, neférové. To vôbec nerieš. Sú to tvoji rodičia, ak ich máš rád, starať sa budeš bez ohľadu na dedičstvo. Ak by boli bez strechy nad hlavou, nepomáhalo by si im?
Do súrodencami sa porozprávaj o situácii, ktorá môže nastať. Ak budú rodičia potrebovať starostlivosť už náročnú a ty logicky nebudeš sam zvládať, ako budete postupovať potom, ako budú ochotní a schopní oni pomôcť.
Rodičom prajem pevné zdravie.

petracandle
11. apr 2025

Nie, nie je to spravodlivé z morálneho hľadiska. Buď si to právne nejak vyriešte alebo to jednoducho rešpektuj a ty budeš mať na rozdiel od súrodencov dobrý pocit, že si rodičom pomohol až do konca. A oni potom s 1/3 podielom môžu plakať vo výčitkách 🤷🏼‍♀️

biba_18
11. apr 2025

@sasa1310 ja som o autorovi nepísala - písala som že v mnohých rodinách tie deti s rodičmi bývať nemusia...

sasa1310
11. apr 2025

@doriiis no poviem ti to aj z druhej stránky. Sestra možno spláca hypotéku, lebo on je u rodičov, tak sa má čo oháňať namiesto neho. A on si žije bez hypotéky v rodičovskom dome, kde možno platí len minimálne náklady na všetko. A že sa prerobí kúpeľňa a on sa narobil? No však on do tej kúpeľne chodí. Že pomáha mame s nákupom, však určite mu z toho ona navarí. Treba sa na to pozrieť aj z druhej strany a mama vie asi prečo povedala, že chce dať všetkým trom. Sestra 10 rokov napr. spláca hypo a on 10 rokov môže škrečkovať prachy, lebo nemusí riešiť vlastné bývanie. To tiež nie je spravodlivé. A potom zahlási, že sa akože stará o rodičov, tak nech má aj väčší podiel z domu. No ja nevidím dôvod prečo

sante81
11. apr 2025

Tie ktoré ste to nezažili, zmenili by ste nazor keby sa to stalo vám.
Autor, nie je to fér z morálneho hľadiska, ale ja ti rozumiem

Strana
z5