icon

Zaslúžia si súrodenci rovnaký podiel z dedičstva, aj keď sa o rodičov stará len jeden?

11. apr 2025

Sme traja súrodenci – ja, brat a sestra. Rodičia sú už starší a čoraz viac im pomáham ja. Vozím ich k lekárom, vybavujem papiere, upravujem dom, beriem ich na nákupy. Brat býva v zahraničí, sestra v tom istom meste, ale „má toho veľa“ – klasika.

Keď sa riešila rekonštrukcia kúpeľne, navrhli, že si ju rozdelíme na tretiny. Ja som to samozrejme vybavil – majstrov, nákupy, aj som tam fyzicky makal. Oni len poslali peniaze (a ani nie načas).

Minulý týždeň mama zahlásila, že dom prepíše na všetkých troch rovným dielom. A mne vtedy niečo puklo – vážne je fér, aby sme mali rovnaký podiel, keď som do toho vrazil roky starostlivosti?

Strana
z5
tiezjedna
15. apr 2025

Či je to fér? Nie je. Či majú nárok? Áno, podľa zákona majú. Ty sa cez to buď prenesieš a budeš rodičom pomáhať tak, ako doteraz alebo sa na nich vykašleš rovnako ako súrodenci. Inak nechápem ten ich zámer. Kvôli čomu chcú barák prepisovať za života? Veď je to blbosť ako voda v koši, pokiaľ máte mať na dome rovnaký vlastnícky podiel. Ten by ste automaticky získali po ich smrti v rámci dedičského konania a bez zbytočných nákladov za zmluvu, notára, kataster.

mamina1969
15. apr 2025

@tiezjedna Náklady v dedičskom konaní som jednoznačne vyššie ako darovacia zmluva za života.

tiezjedna
15. apr 2025

@mamina1969 ale dedičské konanie musí prebehnúť tak či tak alebo sa mýlim?

mamina1969
15. apr 2025

@tiezjedna Dedičské konanie prebieha len k pozostalému majetku ku dňu smrti, keď sa prepíše za života, tak už nie je predmetom dedičského konania.

pieksamaki
15. apr 2025

@tiezjedna pretože niekedy sú n to skryté dôvody....to sú vždy súkromné veci ľudí.....

monikak1313
19. apr 2025

To vážne. Pokiaľ sa rodič nerozhodne dieťa vydediť a musí mať na to vážne dôvody tak deti dedia rovnakým dielom. Toto inak nechápem. Vy sa staráte o rodičov lebo čakáte dedičstvo? Snáď preto lebo ich máte rád nie? A treba si to vyriešiť so súrodencami. Normálne si rozdeliť úlohy. Nekompromisne.

katka35483
20. apr 2025

To, ako by mali dediť si vyriešia rodičia podľa toho,čo chcú oni. Skôr si myslím,že starostlivosť o rodičov je vec súrodencov a mali by sa dohodnúť. Ak im naozaj treba pomáhať,tak by mal ten,kto pomaha dostávať od ostatných súrodencov príspevok...aj keď by bolo treba dať ich do DDS alebo inej starostlivosti,spravodlivé by bolo deliť nakladať,ak sa dá. Z vlastnej skúsenosti viem,že je lepšie,ak sa stará jeden súrodenec a ostatní mu prispievajú alebo podporujú.

adaam
21. apr 2025

Ten kto doopatruje rodičov by mal zdediť všetko. Skúste túto tému len tak teoreticky nahodiť do diskusie so súrodencami. Ste ochotní to urobiť? Ja teda nie. Radšej nech všetko zdedí niekty iný. Viem aká je starostlivosť o starého človeka náročná.

adaam
21. apr 2025

Dokonca dcére už teraz hovorím, aby nás dala do DD, keď to bude potrebné. Nechcem aby sa s nami trápila.

lauricka
21. apr 2025

Čiže si to robil z vypočítavosti alebo pre rodičov, lebo ich máš rád? Oni majú právo sa rozhodnúť o svojom majetku slobodne.

lauricka
21. apr 2025

@mamina1969 ale tu nejde o vás a súrodencov, súrodenci o tom nerozhodujú, čo urobia rodičia. Tu ide o to, že rodičia majú právo sa slobodne rozhodnúť o svojom majetku. U vás to zobrala matka v úvahu, u nich asi nie. A treba to rešpektovať. Ak sa staral z vypočítavosti, nuž, tak sa prepočítal. Možno má na to jeho matka iný pohľad.

mandzula
21. apr 2025

O mamu mojej mamy sa staral mamin brat, ten, bohuzial, zomrel skor ako jeho mama, moja starka. Moja mama chapala, co vsetko starostlivost obnasala, preto sa dedicstva po mame vzdala, svoj podiel dala pozostalej svagrinej. Tomu sa hovori moralka a spravodlivost.

adaam
22. apr 2025

ako by ste nazvali tých súrodencov, ktorí sa o rodiča nestarajú, ale dedičstvo očakávajú? to sa vám zdá morálne?
@lauricka

mandzula
22. apr 2025

@adaam to je presne ten dvojaky meter. Spravodlivost v dedeni ocakavaju, v starostlivosti im akosi unika.

janulienka144
22. apr 2025

@mandzula je to podľa môjho pohľadu takisto nespravodlivé....tiež máme takú situáciu v rodine, oboch rodičov som vzala k nám spolu s mojím mužom lebo mi ich bolo ľúto a to mám doma 3 deti a nie nepomáham s nákupmi, liekmi ako autor....o oboch sa plnohodnotné starám, mamu kŕmim, prebalujem,kúpem no proste komplet ALE!!!! Dediť budeme všetci 4 súrodenci aj napriek tomu že súrodenci nepriloxia ruku k dielu . Podľa môjho otca chce byť spravodlivý ku všetkým svojim deťom i keď mne bude ukrivdene, no momentálne to musím len rešpektovať.

sidicek
22. apr 2025

@janulienka144 fuha tak to klobúk dole popri 3detoch sa takto starať.Mne tento prístup rodičov príde veľmi nespravodlivý , ja keby som bola vašou sestrou tak sa určite zrieknem časti dedičstva vo vás prospech

janulienka144
22. apr 2025

@sidicek podobne to vnímam, tiež by som nechcela z dedičstva nič keby viem že som v starobe rodičom nepodala ani pohár vody, dokonca by som bola tomu súrodencovi vďačná ktorý dochoval oboch rodičov a obetoval doslova svoj život, ale tak súrodenci nevedia čo to je starať sa a nie každý má charakter

jamidea
22. apr 2025

Dve tretiny ziensu nesmierne pohorsene, ze by si mozno chcel viac. No keby boli v tvojej kozi, zmenili by retoriku.
Presne totomame v rodine, dcera otca, ktory je v seniorskom dome vzdy vo stvrtok ochorie, alebo jej syn a tym padom nemoze ist za otcom. Vsetko, rozumej vsetko, od predaja bytu, stahovania, lekarov, liekov....vybavuje syn stareho pana. Plati sa to z penazi z predaja bytu. A tu si dcera spomenula, ze ona by chcela uz teraz polovicu z penazi. Ale vlastne na sviatky zas ochorela a nemoze si ho vziat.
Takze, nie je to fer, ale hold, surodencov su nevyberas.

jamidea
22. apr 2025

@mamina1969 zaujimave, ze presny opak je pravdou. Riesi to teraz moja mama, jej mama daruje byt mame a jej brachovi. A maju to drahsie, ako by bolo pri dedeni...

alenka58
5. máj 2025
@jamidea

Dve tretiny ziensu nesmierne pohorsene, ze by si mozno chcel viac. No keby boli v tvojej kozi, zmenili by retoriku.
Presne totomame v rodine, dcera otca, ktory je v seniorskom dome vzdy vo stvrtok ochorie, alebo jej syn a tym padom nemoze ist za otcom. Vsetko, rozumej vsetko, od predaja bytu, stahovania, lekarov, liekov....vybavuje syn stareho pana. Plati sa to z penazi z predaja bytu. A tu si dcera spomenula, ze ona by chcela uz teraz polovicu z penazi. Ale vlastne na sviatky zas ochorela a nemoze si ho vziat.
Takze, nie je to fer, ale hold, surodencov su nevyberas.

@jamidea ono je to na SK také komunistické, všetkým rovnako bez ohľadu čo kto robí

Strana
z5