Zdrobneninky a hatlaniny, ktoré používa babka
Ženy som iba ja divná a prehnane citlivá,alebo aj vám lezú tieto veci na nervy. Akože návšteva rodičia dôjdu k nám a mame niečo napr hovorím a ona do toho začne na malú povedz babka..a to je schopná povedať aj 10x behom polhodiny. Na horúcu šálku s kávou to je šsss 😂A kadejaké výrazy,hatlaniny, nenechá ju ani sami najesť diva sa na ňu cely čas keď je a pritom nepotrebuje pomoc. A keď je s nami ,s ňou niekoľko hodín tak celú tú dobu hovorí suslavi. Mňa ide d.bnut z toho. Už som párkrát povedala že toto sa nedá počúvať no žiadny efekt. Odpoveď bola-ale veď to je dieťatko😂😂
Pri prvom synovi som sa toho napocuvala a prosim pekne moja svagrina sa tak s nim rozpravala aj ked uz mal 2-3roky..suslavo bez makcenov..to je uz diagnoza 🤷🤦😄...nikdy som tak na deti nehovorila,je to hrozne...a mimochodom nie je to ani dobre pre vyvin jazyka dietata kedze tie slova nie su spravne a ani neexistuju
Babka kašle na dieťatko. Vadí to aj vám? (Toto je už 10 rokov naša situácia, a myslím, že oveľa hroznejšia, ako je tá vaša).
Vážne myslím ze sú iné problémy v dnešnej dobe ,ale ja koľkokrát poviem môjmu 2,5 r.ze pipiček môj milovaný miláčiček malinky 🤣🤣🤣 takže asi už fakt neviem co od dobroty fakt neviem ako by som mu ešte vedela inak vysvetliť moje rozpolozenie, že ho milujem ako koňa 😅 a ze aký je krásny a roztomilý 😅 takže ono je to vážne len o tom ,že človek cíti takú veľkú lásku a nehu voči tomu malému babu, že nevie co si s nou počať 😊
Ja som taka rada ked je maly u starkej a nemusim nanho chvilu dohliadat ja, ze mi je jedno, nech nanho hovori bars aj klingonsky.
Ale chapem ze ta to hneva, hlavne ked si ju uz upozornila a ona to ignoruje. Bud sa obrnis a prestanes riesit alebo prehrotis a spravis scenicku aby babka pochopila ze ti to fakt vadi. Ale asi to za to nestoji…
Ja mam zdrobneniny velmi rada, vela ich pri detoch pouzivam, ale suslanie a nespravne vyslovovanie slov som (L alebo J namiesto R) stopla aj mojej babke. Dieta potom nerozumiem, ktore slovo je spravne, a moze mat problem s vyslovnostou, s hovorenim r a suslanim. Jednoducho som to babke vysvetlila, preco si to nezelam, ze si Myslim, ze to moze dietatku uskodit, a vzala to. A vlastne vsetci 🙂
Nešušle nikto, na malú sa rozpráva spisovne, takže žiadne žiža, ale svetlo, žiaden havo, ale pes atd…nemám to ani ja rada .
Keď som pracovala v detskom domove pre deti do troch rokov, psychologička nám zdôrazňovala, že zdrobneliny môžeme používať v rozhovore s deťmi maximálne do ich veku 18 mesiacov, potom už nie.
Toto je taka citliva tema, lebo zneje to dost blbo, ked niekto pouziva take prehnane zdrobneniny. Lenze zase, citala som, ze to ma svoj dovod a pre deti, co sa ucia rozpravat, je taky ten specificky "maznavy" sposob rozpravania vlastne vhodny, lebo sa viac sustredia na to, co hovori dospely a skor zacnu rozpravat. Vacsinou je vyssie dvihnuty hlas, clovek hovori pomalsie, poriadne otvara usta, pouziva slova, ktore su pre dieta lahsie vyslovitelne (namiesto pes sa povie havo a podobne). Dieta teda to vie lepsie odsledovat a snazi sa to opakovat. Aj ked to vlastne strasne znie... A je samozrejme rozdiel, ci sa tak rozprava s rocnym dietatom ci 5-rocnym. Niektori to aj strasne prehanaju, lebo je velky rozdiel, ci pouzije clovek zopar zdrobnenin, alebo vo vsetkom susle a zdrobnuje na tisickrat aj zdrobneniny a podobne.
Ja osobne to az tak neriesim, myslim, ze pre deti je aj dobre, ked sa stretnu so vselijakymi ludmi (a aj slovami), je pre ne dobre vediet, ze existuju ludia rozni, s roznym spravanim, ze sa mozu ohradit, ale zaroven maju respektovat. Aj cez to spoznavaju svet, starsim detom vie pripadne rodic pekne vysvetlit, ze toto je suslanie, toto nemas robit, lebo by ti bolo zle rozumiet, lebo vidis, ze aj babke je zle rozumiet. Zase ked dieta nezazije niektore veci, tazko mu clovek vysvetli, co nema robit, ked nevie co to je. Ked clovek druheho upozorni a aj tak to nepomoze, tak zbytocne si z toho robit nervy, treba to vyuzit alebo neriesit.
Dolezite je pre mna, ako rozpravame doma a uz okolie nie vzdy ovplyvnim, ale rada ho pouzijem vo vychove ako priklad toho, co sa ma, nema alebo sa ma respektovat ako rozdiel, ktory mi robime inak, ale nemusime na to upozornovat. Pri dcerke tiez spociatku viaceri prehanali, hlavne donekonecna povedz toto, povedz hento a trochu suslania obcas... Ale tak doma rozpravame normalne, nejak sa to samo upravilo, lebo zacala rozpravat normalne a nie suslavo, rodina videla, ze opakuje po mne, ked jej hovorim veci pekne, len pomalsie, tak zacali aj oni tak (suslave veci po nich opakovat nevedela). "Suslave" obdobie teda u nas trvalo mozno mesiac dva a vsetkych to preslo. Normalne zdrobneniny mne osobne nevadia, maju svoj vyznam a su normalnou sucastou slovenskeho jazyka pokial viem, takze celkom ani nechapem, preco sa okolo nich robi az take halo.
Ja chapem to co pises ze v priebehu polhodiny mu 10x povie a povedz babka… abo ze sa na neho diva cely cas kym je.. tiez ma tieto veci vedia vytacat ked ich svokra robi.. tiez pozera na malu ako je.. a tiez vkusr dookola .. ja som babka.. povies babka.. alebo ked volaju cez videohovor.. a vidis nas .. tu je babka a dedko.. usmej sa.. zakyvaj nam …urob papa.. mna vytacaju tieto prikazy 🤯
nuž ja mam skusenost sama so sebou...ked som sla autom a prechadzal vlak cez cestu cela nadsená vravím "Aha vlááááčik"..a potom som si uvedomila ze som v aute sama
Aj ja na svoje dieta suslem a komolim slova. Je mi to jedno, zatial je maly. Skor mi neskutocne vadi to jak aj tebe skocia do reci pocas toho ako im nieco vysvetlujem alebo hovorim o dietati. rozpravam a oni ma prerusia akoby som tam nebola a zacnu dieta oslovovat a uz neexistujem. Pritom staci si vypocut pockat kym to dopoviem a potom sa zacat venovat dietatu. Pride mu to neslusne. A to im velakrat hovorim dolezite veci o dietati, jeho zdravotnom stave a pod, potom neskor nechapu preco robim iste veci tak a nie onak. Nuz, keby pocuvali, vedeli by. Potom sa so mnou dotahuju a nechcu ma nechat robit ako ja uznam za vhodne.
@bashee odporúčam počas spánku dieťaťa, spísať nejaký manuál, akým spôsobom môžu starí rodicia, svokrovci, susedia krstni atd hovoriť na dieťa , akým tonom, dialektom, prízvukom, kedy, ako sa môžu hrať s dieťaťom kedy ukončiť rozhovor s dieťaťom kedy počúvať vás ako rodičov. Bude to praktické.
Pri prvom mi to nejako nevadilo. Vobec som si to neuvedomovala. Ale zacalo mi to vadit ked sa deti ucili uz rozpravat a ucili sa zle. Lebo ved tak to poculi.
Teraz tiez muz naucil najmensieho (1,5r) momo-moje. Jasne rozprava momo 🤦🏽♀️
Mozem mu ja hovorit…
ja nenavidim z duse vyrazy ako "žiža", "čeče" a pod. Div usi mi z toho nekrvacaju ale snazim sa hryzat do jazyka. Keby boli deti castejsie pri takom, tak uz by som asi rozputala hadku, no ked len raz za cas, snazim sa to ignorovat, pripadne opravujem. Ked povie babka "aha, žiža", tak poviem "pozri, svetlo svieti"
@bashee krot vášne dievča.... Precitaj si pravidlá. Véd to nemalo byt vtipné. Napíš to a možno pochopia, ak sú takí inteligentní ako ty, tak ver tomu, že to bude lepšie. Lebo asi tam je problém, keď starí rodičia nechápu, že dieťa je choré. Mate to v rodine. Neschopnosť komunikovať.... Na úrovni. Tak sa posnaz, možno ťa pochopia. Alebo, druhá možnosť, ak sa prejavuje ako tu, tak sa nečudujem, že ťa nepočúvajú. Pekný deň "moja" 🤣
@maciatkolulu Dobre dobre ty koje chudiatko. Ahoj.
@bashee toto doverne poznam s tymi alergiami. Bohuzial, niektore babky su take. Nesmies im nechat dieta strazit a spoliehat sa na nich. Najlepsie je, ked dieta naucis co moze a co nie. Moj stvorrocny uz sam upozorni babku, ze to a to nemoze pretoze tam je to ci ono na co ma alergiu, alebo sa opyta mna ci moze to co dostava. Uz o dost lepsie si pamata aj babka, ked jej to vravi dieta. Ovsemze len tak na 60%
@aceris to je super napad ze sam babke povie. Dobra rada! A babka pocuvne potom? Lebo nasmu len pred vikendom zistili, cize je to uplne cerstve. No a cez vikend babka na navsteve, takze to bolo narocne. Pritom som jej vymenovala alternativy co mu moze upiect a ako nahradit ked chce dat nieco do rucicky a pod. Tak budeme trenovat casom👌
Babka je babka, zdrobneniny, maznanie by mi nevadilo. Stále lepšie ako nezáujem. Mne však vadí suslanie, na toto som hakliva, dieťa sa potom nevie vysomarit co je správna výslovnosť. Ale zase keď rodiča hovoria normálne, tak suslava babička nezanecha nasledky🤣. Nechaj ich nech si užívajú a ty to skus nejako prehrýzť. Aj my budeme babky, ktovie aké...
Mne to suslanie az tak nevadi, vadia mi ine veci ako napr. ukazovanie zaluzii, aha aha co tu je a ked sa mala naciahne tak - to nesmies mamka by sa pohnevala ked to pokazis (tak naco do rici jej tie zaluzie ukazujes? 🤣), tiez neznasam ked jej rozpravaju, ze nesmies lebo dostanes od mamky a podobne kraviny. Mala ma 7 mesiacov pre pana krala a uz teraz jej hovoria, ze dostane... Keby vedela rozpravat tak sa asi spyta co dostane, ci pusinku lebo ine nepozna 🤣🤣🤣🤣 Ale razne som zakazala reci, ako - ty si fajna, tucna, aka si vysoka, nizka, a podobne dristy, ci osocovanie inych deti. Ako - nasa aka je krasna, nie ako susedov, on ma taku hlavu ako ona dve 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ tak som povedala: ze to chces aby ked vyrastie prisla sa k nim hrat a prve co povie bude: Petko ty mas taku hlavu ako ja dve?
Tak pochopili, ze to asi nechcu no...
A tiez ziadna slnieckova, travickova. Mam znamu, ktora byvala s rodicmi kym stavali, stara mama naucila dieta farby ako dementa - nie zlta, zelena. Ona to nechala tak a ked siel do skolky a neskor skoly bol problem. Kym ho to preucili, mali co robit...
Mne to nevadí, nech si šušle 😁😁😁 Keby ste nás doma počuli ako my šušleme na našu čivavu, hotová diagnóza 🤣🤣🤣
ja si naopak neviem predstavit, ze by som svojej 5mesacnej povedala "otvor usta", "dam ti do ruky hracku" a pod. ani na starsiu som takto v tomto veku nerozpravala a cuduj sa svete, dieta je zdrave a schopne, nema ziadnu vadu 😉 ma 13, rozprava normalne, slovnu zasobu ma lepsiu ako mnohe zeny tu na koni 😉 mne naopak pride cudne rozpravat sa s babatkom ako s dospelakom. ved aj pediatricka, ci iny lekar sa k babatku prihovara zdrobneninami.
@bashee no, pocuvne ako pocuvne. Syn je razny, ak mu to znova nuka tak uz zvysi hlas, ze ci nepocula, ze vravel predsa ze to nemoze😂 ale necakaj zazraky, ked to mate este cerstve. Ja som rok striehla, potom to aj maly pochopil co ano a co nie. A uz vela veci vie postrazit aj sam. No stale je to dieta, ktore ma svoje chutky a nie uplne pevnu volu. Ale verim mu, ze nieco co obsahuje orechy ci mlieko si nezoberie. Ovsem ked to vidi na obrazku(napr.kupovany keksik). Horsie je to s histaminovou intoleranciou(ked dieta nesmie banan, hrusku a strasne mu to chuti) alebo s domacim pecenym kolacom. To stale musime my rodicia dat pozor.
Presne debilne otazky fotrov...ako keby nikdy nemali deti. Ked mal moj maly co i len jeden mesiac, pytal sa: "uz rozprava?" "uz chodi"? Ano kazde dieta rozprava a chodi uz mesiac po narodeni...a potom sa irazi ked mu dam rovnako debilnu odpoved
babka ok to je raz za cas ale ak tak matka rozprava na deti .. ale tak su ludia a ludia ked ich to bavi ..

Tebe vadi, ze sa babka zaujima a venuje vnucke?
Ci bolo by pre teba lepsie keby sa ani neozvala, nezaujimala sa o nu..a tiez by nesuslala 😂
Podla mna si precitlivena.