icon

Žeby kríza?

caroline_
27. sep 2016

Ahojte baby, chcela by som sa tu poradiť s vami a prečítať si vaše názory.Vopred sa ospravedlnujem, bude to asi trosku dlhé. Takže na začiatok, mám 19 rokov a mám priatela, sme spolu skoro 5 rokov, 4 mesiace bývame spolu samy v prenajatom byte, predtým sme bývali u jeho rodičov spoločne, konkretne ja som tam bola pol roka a potom ako on zmaturoval, si nasiel pracu, ja som si dala dialkové studium na sš a tiež som si nasla robotu, momentálne som bez práce, ale už sa mi rysuje celkom dobre platene miesto ktoré si nechcem nechať ujst a preto sa nechcem zamestnať lebo by to bolo tak na max.2 tyzdne.Nájom platíme 400e 3 mesiace, potom to bdue 300e mesacne. Priatel zarobi 500 e a mna otec podporuje financne ako sa mu da, cca 200e mes., bez jeho penazi by sme nevyzili. Moji rodicia ked este spolu bývali sa stále hadali, otec chodil na dlhé služobné cesty, mama mala roznych frajerov a ona nikdy nerobila..No ževraj 3 mesiace za celý život..A ked otec prisiel z roboty tak ju bil nadaval jej, vela krat som volala policajtov aby sa ukludnil a tak ..Zacala som, mat uzkosti a zacala som brat antidepresiva a pribrala som 30kg..Mama odisla zo spoločnej domacnosti mna nechala samu, kym bol otec 3 mesiace na sluzobke.Mala som 17 rokov.Moj priatel mi bol vsetko,nakolko nemam kamaratky..Podotýkam že moja mama o mna zaujem nejavi, obcas si zavolame možno raz za dva týždne a to je tiež rozhovor o ničom..S otcom sa už stretávam celkom pravidelne , nejaké veci sme si vyjasnili, prečo boli ako boli a tak.Preto si ma svokrovci pozvali k nim domov lebo mi chceli pomoct, nevedli sa na to pozerat ako mam depresie, skoro 100 kilo, proste bolo to so mnou zle..No a teraz konecne k pointe..Odkedy bývame s priatelom v byte už nevladzem..Neraz ked pride z roboty ani mi nepovie ahoj ale hned že kedy začnes chudnut...Pri tom každý den cvicim pol hodinu až hodinu, jemu je to malo podla neho by som mala min.2 hodiny, zmenila som stravu, minule som si dala celozrnnu zemlu za to ma s prepacenim zjebal ze takto nikdy neschudnem atd..že som ako slon, prasa, že vsetko dojebem, pri tom moj den ked vstanem vyzera tak ze, upracem celý byt, každý den vysavam, periem umývam kupelnu wc atd..ked mame z coho navarim, cvicim ...Nie je to tak že nič nerobím..o sexe snad písat ani nemusim že sme ho nemali dobre dlho...už sa mi moj priatel aj hnusi ked sa ma dotýka lebo najprv mi vynada a potom chce sex no a ja nan uz nemam chuť..nemyslím si že ma podvadza ani ja jeho ale kde je chyba ? co sa stalo? som na vine ja ako on hovori? predtým bol celkom milý a pozorný ale teraz to ide dole vodou prioste vsetko co spravim jej malo...kebýže sa rozídeme nemam kam ist...otec ma do bytu nechce, navyse u neho býva "priatelka", mama neprichadza do uvahy, ma garzonku kde býva s priatelom ktorý ma neznasa...starých rodicov nemam,,...nikoho..neraz pri prisla na rozum samovrazda..nemyslím si že by som niekomu chýbala...ja svojho priatela milujem, chcem nas zachranit ale zdá sa mi že hocico spravim je pre neho nič..čo mam robit..? je chyba ozaj vo mne alebo...? prepácte za obsah textu ale ozaj som to musela dat zo seba von..pekný den

laura1804
27. sep 2016

Och moja...tu clovek ani nevie, co skor na to napisat...v kazdom pripade, nech svojho priatela milujes akokolvek, je jasne, ze on si ta nevazi a skor mu len vyhovuje, ze ma doma full servis...aj keby st sa dostali do neviem akej hadky, nesmie ti povedat nieco tak skarede...o samovrazde ani neuvazuj!! Si mlada, mas co to za sebou, zistila si sama, ze zivot nie je vzdy ruzovy, ale kvoli comu? Kvoli chlapovi? Nebud smiesna...sak si zena! Vsetko zvladnes! Vsetko zle sa raz skonci...aj schudnes, ked budes chciet a potom si najdes niekoho, kto si ta bude vazit kvoli tomu, kto si, nie, ako vyzeras...a vybodnes sa aj na takeho hlupaka, akym je tvoj terajsi priatel...mozno by bolo dobre sa este porozpravat s otcom o tom, v akej si situacii...neverim, zeby ti nechcel pomoct s byvanim, aspon docasne, ked uz teraz ti pomaha, ako moze...lebo tam, kde si teraz, nikdy nebudes stastna...v kazdom pripade sa nadychni a zacni si planovat zivot bez momentalneho priatela......bez zbytocnej lutosti, bez emocii, uvedom si, ze mas hodnotu, sebauctu, cenu, ktoru mozno teraz ani ty nevidis a nenechaj si ubijat sbavedomie niekym, kto za to vobec nestoji...

dai
27. sep 2016

@caroline_ ahoj... akti dava otec 200 euro - za toto sa da prenajat 1 izba urcite... nic da nedrzi vlastne v tej spisskej - dokonci skolu, chod za dobrou pracou a skus zacat odznovu - ja viem ze 19 rokov je malo ale da sa to ( za mojho casu sme z domu odchadzali v 18tich, mnohi si VS studium platili sami z brigad a byvali na internatoch - ty by si bola este socialny pripad tak by si nieco dostala mozno aj od skoly )
co sa vahy tyka - ty vies ci chces schudnut alebo nie... ak ano - ale naozaj ano, tak schudnes - len treba naozaj sportovat - nie pre priatela, ale pre seba a k tomu samozrejme strava - zial strava tvori az 80% na chudnuti, bez stravy neschudnes☹

tvoj priatel nie je asi nic pre teba - nechapem preco sa s tebou dal dokopy - pises ze mas dlhsie tolko kilov - predtym si sa mu pacila?

hlavne sa drz a kasli na samovrazdu -tvoj zivot este len zacina a ty ho mozes kompletne obratit len sa musis rozhodnut a nakopnut... potom to uz pojde - na zaciatku tazko a pomaly ... za par rokov si ale na toto obdobie uz ani nespomenies... drzim palce

charity
27. sep 2016

@caroline_ Nie je chyba v Tebe, ze si tyrana a ze si rodicia neplnia svoje povinnosti. :( Nie je to Tvoja chyba.

Na Tvojom mieste by som si nasla podnajom v byte so studentami, zacala pracovat a venovat sa sama sebe.

A nabuduce ak zacnu nadavky a urazky, tak zo vztahu hned vycuvaj. Nadavky do vztahu nepatria.

caroline_
autor
27. sep 2016

@laura1804 dakujem... 🙂
@dai no možno to vyznie uplne debilne ale ja mam macku, ona mi je ako dieta velmi ju lubim a prec ju dat nedokažem..keby bývam s niekym tak neviem ako by to brala moj otec do nej kopal je dost bojazliva..a priatel ma pozna ako este peknu priberala som popri nom..on vravi že mozem byt rada ze mam kde bývat keby nie je on nie som ani ja a tak..a tých 200e mi da tak že okolo 60e je v strav.listkov, dobije mi kredit a tak ..a ja schudnut aj chcem podla mna sa snažim..aj ked je pravda že niekedy mam nutkanie jest vsetko co vidim proste zajedat...neviem si predstavit ako odist? kam..a vlastne okrem mojej macky nemam nikoho, s otcom je to komplikovane

sissy27
27. sep 2016

@caroline_ no nemáš to ľahké...ale ani beznádejné... ak som dobre pochopila, tak nepribrala si minulý týždeň, ale už je to dlhšie a doteraz mu to nevadilo... vieš, ste mladučkí... a on, čo by si mal teraz ešte užívať niekde s kamošmi, tak musí makať a financovať váš spoločný život... toto veru nie je sen každého 19ročného chalana...
no a s povinnosťami, starosťami a zodpovednosťou spadli aj ružové okuliare, zamilovanosť vyprchá... asi to nie je ten pravý pre teba...
podľa toho čo píšeš, tak mám pocit, že s jeho rodičmi máš dobrý vzťah, skús sa s nimi porozprávať, či by ti vedeli byť oporou aj v prípade rozchodu... lebo žiaľ, tam to smeruje... a ty sa budeš musieť postaviť na vlastné nohy... a aj keby ste to nejako ustáli, tak by som ti odporučila, aby si na sebe makala a nebola na nikom závislá...
úspešne dokončiť školu by mala byť tvoja priorita, potom si nájsť prácu a môcť si dovoliť samostatné bývanie...
ale samovražda určite nie je riešením 🙂 je dosť dôvodov, prečo sa oplatí žiť... ja mám strašne dlhý zoznam 😉
a mimochodom, stále je dosť chlapov, ktorý letia na bacuľky 🙂 to je už len o tebe, ako sa cítiš, či si so sebou spokojná alebo nie... ale nie či je s tebou spokojný niekto druhý, ty sama musíš byť...

caroline_
autor
27. sep 2016

no s jeho rodicmi nemam dobrý vztah už ani on, proste nieco sa stalo nechce sa mi to tu vypisovat..to nie je dobra možnost..a von s kamosmi chodi podla mna dost casto , aj v robote ma mladých kolegov, práveže vkuse ma vola nech idem s nim von , za jeho kamaratmi a mne sa nie vždy chce, nemam si s nimi co povedat a predsa su to joho kamarati...

caroline_
autor
27. sep 2016

a ked sme pri tom, ked som bývala este u nich, to bol jeho napad že nech sa odstahujeme, budeme chodit do roboty

caroline_
autor
27. sep 2016

a otec mi pomaha ako može financne, pritom nezabudne dodat ze nebude mat co jest ked mi dal tie peniaze,...

marfikchov
27. sep 2016

Situácia je náročná, ale nie beznádejná. môj návrh, či rada je nasledovná a asi v takejto postupnosti: 1. ukončiť vzťah, ktorý ťa nenapĺňa a je skôr o trápení ako o radosti, láske, porozumení. ten chlap si ťa nevaži, a s tebou je asi zo zotrvačnosti, zvyku a možno kým nenájde niekoho, podľa svojich predstáv. až keď budeš v psychickej pohode, spokojná a šťastná, aj vtedy tie kilogramy pôjdu dole (viem o čom hovorím, sama s nimi bojujem celý život).
2. našla by som si prácu, nech máš fakt niečo medzi ruky, ale niečo stabilné, možno aj dve, podľa toho, čo sa vyskytne, nech si samostatná, sebestačná, ale bonus od otca by som nadalej využívala.
3. bývanie, určite niečo lacné, na začiatok jednoduché, ubytovňa, podnájom s jednou izbičkou, nič náročné, však tam budeš chodiť spať.
5. vzdelanie: určite nekašlať na školu, dokončiť ju, zubami nechtami, ale nech máš papier v ruke, práce je momentálne dosť, kto sa jej nebojí a komu sa chce, nájde, len s tým papierom to ide ľahšie
4. váha a nový vzťah: toto by som ja riešila ako posledné, a ide to jedno s druhým, najlepšie súčasne, mať priateľa, ktorý si ťa bude vážiť a budeš sa mu páčiť, taká aká si, s kilogramami či bez, ktorý ťa v boji s nimi bude podporovať, no pritom to robiť pre seba, svoje zdravie, krásu....
Najväčšia rada, brať život pozitívne, aj v negatívnom, s úsmevom. si veľmi mladá, ja v tvojom veku som o vzťahu ešte ani nedumala. Nájsť si spriaznenú dušu aj v kamarátke, kolegyni, toto človeku tiež veľmi pomáha. Nejde všetko naraz a len tak lúsknutím prsta, sú dni lepšie a jasné že aj horšie, každý to tak z času na čas má.
A ešte posledné, obaja ste mladí, myslím, že na vážny vzťah so spoločným bývaním primladí (niektoré, ktoré sa vydali v 18tke alebo im to klaplo so mnou môžu nesúhlasiť), no napriek tomu si to myslím, všetko má svoj čas, aj láska a deti.

ivana11155
27. sep 2016

Najlepsie ukoncit ten vztah, aby si aj nahodou neostala tehotna, to by bolo este horsie, priatel si ta nevazi, vie, ze si od neho zavisla aj financne aj psychicky. 200e mas od otca plus urcite mas narok aj na socialne stipendium. A mozes byvat so studentmi - ked sa viaceri skladaju na byvanie nevychadza to draho. Samovrazda-urcite nie, treba teraz vydrzat toto tazke obdobie a ked prejde, mozes zivot vidiet uplne inak, lepsie, krajsie...

dominika6
27. sep 2016

@caroline_ dievča zlaté..verím ti že by si urobila posledné na svete aby boli všetci šťastní,spokojní a všetko klapalo..lenže ty na to ideš zle a to tak,že všetky chyby si berieš na seba...
v prvom rade sú na chybe rodičia,ktroí niesú schopní postarať sa o svoje dieťa,dokonca ho ohroziť nedbanlivosťou tým,že ťa nechali úplne samú a odfajčili sa každý na iný koniec..možno je to trestné,ale to je iný príbeh..
našla si si priateľa,v ktorom vidíš svetlo na konci tunela,no nepoteším ťa,ak ti dokáže najbližšia osoba povedať namiesto,, ahoj ako si sa mala,ty tučná slonica,schudni a nežer,,
je to debil 1 triedy a radšej by som odišla kade ľahšie od neho ako utešovať že je to v podstate super človek,čo ma ľúbi a sem tam má svoje muchy,ale nemám kam ísť,tak budeš čušať a trpieť...
zámerne nehovorím o tvojej váhe,lebo to nieje podstatné,máš to robiť pre seba nie pre iného...

libawet
27. sep 2016

@caroline_ ťažká situácia, dievča moje, ale nie beznádejná. Pripájam sa k laure1804, tá to naozaj veľmi pekne napísala a dodala Ti veľkú nádej. Žiadna samovražda! Neblázni! Si jedinečná, a práve taká aká si! Schudnúť môžeš hocikedy, ak sa zbavíš tohto stresu, v ktorom momentálne žiješ. Tvoj priateľ Ťa nemá rád, keby mal, takto sa k Tebe nespráva, ale pomôže Ti. Ukonči to s ním, nestojí Ti za to, je to hlupák. Naozaj sa skús obrátiť na svojho otca a istý čas u neho bývať, kým si nenájdeš tú ďalšiu prácu, ako píšeš a možno by si si dokázala vybaviť aj hypotéku na malý bytík ( teraz sú veľmi nízke úroky, oplatí sa ) a potom sa presťahovať. Začneš tak nový život, v novom byte, v novej práci, zoznámiš sa s novými ľuďmi, prídeš na iné, pozitívne myšlienky, upokojíš sa a chudnutie pôjde ako po masle...a potom, keď náhodou stretneš svojho bývalého priateľa, môžeš sa mu len zasmiať - kto sa smeje naposledy, smeje sa najlepšie. Drž sa, veľa zdaru!

ejmylia
27. sep 2016

Prvý krok ktorý by si mala urobiť je že by si odišla od priateľa. Takýto človek ti nestojí za to aby si s ním strácala čas. Musíš v sebe nájsť silu na nový život, toto je tvoja príležitosť ktorý by si mala využiť. Nemá zmysel zotrvávať v takejto situácii, odíď z nej. Začni žiť svoj život, taký o akom snívaš. Po akom túžiš. Držím ti palce a verím že bude dobre

evkakorcek
28. sep 2016

@caroline_ Treba zmeniť životné vzorce. Veľa vecí kopírujeme chtiac nechtiac od rodičov. Prelom tu barieru. Prestan sa sťažovať, že si práve kvoli nim pribrala, pretože si musela užívať antidepresíva. Tu je práve to, na čom musíš popracovať. To čo bolo zmeniť nemožeš, pretože to je už minulosť a tú treba nechať tak. Zmeniť ale môžeš to čo bude. Všetko máš vo svojich rukách. Teraz k pointe, čo ťa trápi? že máš kilá naviac? alebo že ti to priateľ vyhadzuje na oči? s kila sa dajú zhodiť a tiež priateľa môžeš vymeniť :P

nickneznamy
28. sep 2016

Vravíš, že sa ti rysuje nejaká práca... byť tebou, tak ešte chvíľu počkám, aspoň do prvej výplaty, popri tom pozerám byty/izby a potom sa už len zbalím a idem, keďže tvrdíš, že nemáš kam odísť v momentálnej situácii. Odídeš od "priateľa", čím sa ti podľa mňa celkom uľaví, budeš mať príjem, takže nebudeš závislá a celkovo sa ti bude ľahšie dýchať a môžeš sa sústrediť na školu, chudnutie, atď.

evita_g
28. sep 2016

@caroline_ Ahoj. Ja na tvojom mieste by som odišla. Do iného mesta, možno aj do zahraničia. Ak nevieš jazyk, tak napr. do Prahy. Tu ťa nič nedrží. Píšeš, že okrem mačky v podstate nikoho nemáš. Priateľa nerátam, je to chumaj, ktorý ťa len uráža a nemá pre teba pekné slovo. Otec ti síce prispieva, ale vyhadzuje ti to na oči. A v podstate je jedno, kam ti tie drobné pošle :P Vo väčšom meste si nájdeš ľahšie aj prácu, aj nejaký podnájom. Potrebuješ sa odstrihnúť od ľudí a miest, ktoré ťa dostali do momentálneho depresívneho stavu.
Ak dostaneš tú dobre platenú prácu, čo sa ti rysuje, vyčkaj pár mesiacov, niečo si našetri a obzeraj sa po možnosti zdvihnúť kotvy. Si mladá, slobodná, voľná, nič ťa tu nedrží, tak sa nezahrabávaj v malom meste a nezahadzuj sa s ľuďmi, čo si ťa nevážia.
Ťažké je len odhodlať sa a spraviť prvý krok, v tvojom prípade vykašľať sa na "priateľa" a odísť od neho. Potom to už ide akosi samo 🙂 Veľa šťastia!