icon

Žena v domácnosti - pocit menejcennosti a závislosť na mužovi

maj98
17. júl 2020

Ahojte, rada by som vedela názory žien ktoré sa rozhodli nevrátiť sa do práce po RD ale zostať doma a starať sa o rodinu a domácnosť ale aj tých žien, ktoré doma zostať nechceli a zvolili si radšej prácu. Môj muž zarobí dosť a nechce aby som sa šla pracovať. Povedal mi že by chcel aby som zostala doma preto, aby mali deti matku vždy keď ju potrebujú, aby mal on vždy navarené atď. a že pri práci to nebudem stíhať. Nezakazuje mi ísť do práce ale povedal že by bol radšej keby som ten čas venovala radšej deťom, sebe, jemu, že nech si nájdem nejakú záľubu a pod. Ja mám problém ale s tým, že som zvyknutá pracovať, mať vlastné peniaze a nepýtať si ich , tešila som sa keď sa vrátim naspäť do pracovného života a do civilizácie, ale bojím sa, že tým pádom nebudem mať deti a domácnosť pod kontrolou ako keď som doma. No na druhej strane mám pocit, že ked budem ženou v domácnosti tak budem finančne úplne závislá na mužovi a budem mať pocit menejcennosti. Ako to zvládate tie čo ste doma? Prípadne si nejako občas privyrábate? Ďakujem za názory..

luccija
18. júl 2020

@mlska19 a ty jej to tak trocha závidíš😀

trdelnik234
18. júl 2020

@amanta5
Presne.Prace z domu tak 1-2 do tyzdna je fajn benefit,ale nie furt.So zvyskom 100%suhlasim....

bluka2
18. júl 2020

Ak chce mať stále navarené, nech si navarí. V živote by som na toto nepristúpila. Samozrejme, ak sa žene nechce pracovať, fajn, inak nie.

trdelnik234
18. júl 2020

@mlska19
A segra zije v Uk alebo inde v zahranici asi,ze?Napadlo ma to,ked spomenula tie "komunity pre matky z predmestia".

1gabriela13
18. júl 2020

@maj98 neviem no podľa mňa to závisí od toho aká si povaha. Ja ostanem doma kým dcéra nepôjde do škôlky. Ale ze by som bola doma roky rokuce to si zas neviem predstaviť. Človek sa potrebuje socializovat a byť doma uzavretá 4 roky a viac je podľa mňa otupujuce. Ale ved sme každá ina. Ja sito neviem predstaviť, no mam kamošku co je doma už 13 rokov. A vyhovuje jej to

elizuella
18. júl 2020

@maj98 my sme mali na vyske spoluziacku a jej mama bola zena v domacnosti. Tie reci, ze jej zlu desiatu spravila a to je doma a nic nerobi... no comment. Nech jej uprace, sak je doma... Ocinko ich tak asi naucil, na tie sproste postoje... treba zvazit...

fokuska
18. júl 2020

@majkeel Ale netrep, kto si neplati dochodkove poistenie, tak narok na dochodok nema. Kazdy musi splnit prislusne podmienky.

majkeel
18. júl 2020

@fokuska Ked je niekto v socialnej nudzi, alebo v dochodkovom veku a nema narok na dochodok a nema na zivotne minimum, nastupuje pomoc v nudzi.
Je vlastne jedno, ako sa to co clovek dostane, nazyva.
https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/5161...
Čo je pomocou v núdzi
a) dávka v hmotnej núdzi
b) ochranný príspevok,
c) príspevok na bývanie

majkeel
18. júl 2020

@fokuska Príklady výpočtu dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej
Príklad 1
Poistenka odchádza do penzie a Sociálna poisťovňa jej vypočítala penziu 230 eur, odpracovala 25 rokov. Žije sama. Aby mala nárok na minimálny dôchodok v sume 278,90, musela by spĺňať podmienku odpracovaných minimálne tridsať kvalifikovaných rokov. Môže teda požiadať o dávku v hmotnej núdzi. Má nárok na základnú dávku v hmotnej núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie, nakoľko dosiahla vek potrebný na nárok na starobný dôchodok. Výška dávky a príspevkov k dávke sa určí ako rozdiel medzi výškou nárokov v celkovej sume 186,70 eura (dávka v hmotnej núdzi pre jednotlivca je 64,70 eura, ochranný príspevok 66,20 eura z dôvodu dosiahnutia veku potrebného na nárok na starobný dôchodok, príspevok na bývanie pre jednotlivca je 55,80 eura) a započítateľnou výškou starobného dôchodku – 172,50 eura. Úrad práce jej začne vyplácať 14,20 eura (186,70 – 172,50 = 14,20).

Príklad 2
Poistenec odchádza do dôchodku a zarábal málo, odpracovaných má však 40 rokov. Jeho suma penzie je 300 eur. Keďže odpracoval 40 rokov, má teda nárok na minimálny dôchodok, ktorý by mu mala Sociálna poisťovňa vyplácať v sume 322,00 eur.

Príklad 3:
Manželia, starodôchodcovia, nemajú okrem dôchodku žiadny iný príjem. Manžel poberá dôchodok vo výške 219 eur, manželka 198 eur. Suma nárokov, aby splnili podmienky hmotnej núdze je: dávka v hmotnej núdzi 112,50 eura (pre dve osoby), príspevok na bývanie 89,20 eura, ochranný príspevok 132,40 eura (2 × 66,20). Spolu je to suma: 334,10 eura. Ak obaja manželia odpracovali 25 rokov, na posúdenie hmotnej núdze sa považuje 75 % dôchodku, takže ich príjem na posúdenie núdze je 312,75 eura. Ich dávka v hmotnej núdzi tak bude 334,10 – 312,75 = 21,35 eura.

majkeel
18. júl 2020

Je sila, ze ten kto odpracoval 40 rokov, dostane mesacne 322 eur a ten, kto mozno nehol v zivote prstom, dostane 186,70 eur.

ibrunova
18. júl 2020

To, že ti to muž navrhuje, je jeho pohodlnosť, aby on nemal žiadnu zodpovednosť za deti. Ja by som šla normálne do práce.

majkeel
18. júl 2020

Takze, kto chce byt v domacnosti bez prace co najdlhsie, zostava mu zazelat vela stastia v zivote s dochodkom 186 eur medzi 60 do 90 rokov a pevne nervy s manzelom, na ktoreho bude do smrti odkazany/a. Nech vie kazdy, do coho ide, nech sa potom nestazuje. 🙂

ajka0207
18. júl 2020

@majkeel tak manžel bude mať ten dôchodok o dosť vyšší, plus tie "vypiplane" deti by sa mohli postarať, tak bledo by som to nevidela

majkeel
18. júl 2020

@ajka0207 "Vypiplane" deti budu mat co robit samy so sebou, aby sa prebili zivotom same a uzivili same seba a nie, aby sa starali o lenivu mamku. A co ked tie deti budu po vzore mamy byt chciet doma. kto bude potom zivit mamku? ;)
Predstav si, skoncis skolu, matka zostala sama, sedi doma na r.ti a ty dieta miesto uzivania si mladosti, musis makat na lenivych rodicov ... Tusim tu uz par takych prispevkov dokonca bolo.

lenkakravcova
18. júl 2020

@majkeel Záleží na tom, koľko tých detí bude mať 🙂
Keď napr. 6 (to je cca 20 rokov doma), tak to veľmi ani pracovať nestihne - jedine tak pred začiatkom rodenia.

ajka0207
18. júl 2020

@lenkakravcova moja svokra stihla sedem, potom ešte vysokú školu a 20 rokov odrobi kým pôjde do dôchodku :D

natalala
18. júl 2020

@maj98 ja som teraz na materskej a moj muz zaraba tak 6-7 nasobok priemerneho platu na Slovensku a aj napriek tomu sa chcem vratit do prace aj ked nemusim, malu by som rada dala v2 rokoch do jasliciek ak sa jej bude pacit super a ak nie ostanem s nou este nejaky cas doma, ale do prace pojdem. Za chvilu deti odrastu a ty budes uz stale menej a menej potrebna a ked sa zrazu budes chciet po 10 rokoch zamestnat, tak to bude problem a uz ani nehovorim o tom ked si manzel nahodou niekoho najde a ty ostanes s holym zadkom zrazu bez poriadnych pracovnych skusenosti a schopnostou sa rychlo dobre zamestnat 🤷🏼‍♀️ Mne manzel tiez povedal ze nech sa neponahlam do roboty a ked som mu to takto odvovodnila tak bol smutny, ze ci si toto o nom myslim, ale chape ze aj ja sa chcem a potrebujem nejako realizovat nie iba doma. Domace prace si delime aj teraz ked som na materskej, manzel sice nevari aj ked zakladne veci zvlada ale to je moja parleta a ostatne podla dohody. Cez tyzden vacsinu ja a cez vikend potiahne upratovanie on nech si aj ja oddychnem. Presne ako pises, ja si neviem predstavit ze budem chciet ist s kamoska i na kavu alebo si kupit sampon a pojdem si od muza pytat peniaze 🤷🏼‍♀️ Pre mna bude som aj ked z maximalnej materskej prejdem na RP 370eur 🤦🏼‍♀️Ale to uz sme sa dohodli ze manzel mi automaticky doplati ten rozdiel nech nemusim pytat peniaze od neho na beznu reziu. Dobre si to rozmysli ja by som sa naozaj na tvojom mieste aspon na polovicny uvazok zamestnala, lebo ked budes tak dlho doma velmi tazko sa nabieha do pracovneho zivota.

ajka0207
18. júl 2020

@majkeel tak mňa sa toto našťastie netýka, keby aj mám mamu doma, tak otec mal v čase ukoncenia môjho štúdia 46 rokov :D

majkeel
18. júl 2020

@ajka0207 nastastie. 🙂 Stastie v zivote je velmi vrtkava vec a spoliehat sa iba nan, sa nevyplaca. ;)
Ale aj tak nechapem ten princip. ze mama smie byt doma bez prace, ale vypiplane deti by uz do prace MUSELI ist a zivit ju. To je naozaj MATKA ROKA. ;)

luccija
18. júl 2020

@majkeel ešte môže aj zdediť😀

lenkakravcova
18. júl 2020

@ajka0207 Fúuu, tak tá je šikovná 🙂

lenkakravcova
18. júl 2020

@majkeel Existujú štáty, kde to funguje úplne inak, aby to bolo spravodlivé;
Matka sa stará o domácnosť, deti, a deti neskôr o ňu ak jej zomrie manžel (iba mužskí potomkovia). V týchto štátoch (prevažne muslimské) ale neexistujú sociálne dávky, dôchodky. Je to tak spravodlivé, ale je to úplne iný princíp, než na aký sme v EÚ zvyknutý (tu je rovnosť vo všetkom - aj v práci, odvodoch, aj v dôchodkovom zabezpečení).

vevesh
18. júl 2020

@majkeel sice ti moze byt ukradnute, ale ludia vedia byt svinsky podryvacni s prepacenim. A na to sa treba obrnit- niektori zavidia, niektori to nevedia pochopit a velka vacsina ti to da pocitit, ze nepracujes ako norma kaze😎 My sme si s mm prijem pripravili a ja aj podu pre zarabanie , a ak aj by sme mali byt v praci aj do 80tky, tak my s pracou problem nemame - ja som tiez makala pred detmi na vsetkych moznych poziciach od dola az hore( a sem tam , ked mi to situacia dovoli- mam este jedneho skolkara, idem aj do prace). Inac suhlas, clovek musi ratat aj s tym, ze sa nieco stane....ale tiez nemam rada tie tipy, "a co mi da stat", ale do prace to nepojde, aj ked vlaky snezit budu...

majkeel
18. júl 2020

@vevesh Ja som za to, ze ludia nie su stroje a musia si od prace oddychnut, aby to do dochodku vydrzali. Sam som bol do 38 tky doma dokopy 12 (rodicovska) + 7 mesiacov (podpora). Ale bolo to premyslene, planovane a za svoje, resp. narokovane od statu a po navrate som siel naplno v praci dalej.
Ale ak chce byt niekto doma 10-20 rokov, tak sa iba usmievam, lebo vacsinou ti ludia nedopadnu dobre. V mladosti lezat a v starobe nevladat robit. Po rozvode, pri prvej ekonomickej krize a na dochodku budu v prdeli.

vevesh
18. júl 2020

@mlska19 slovenske zeny su zrobene- hlavne vyzorom, a zomieraju velmi skoro v porovnani so statmi, kde nie je normou, ze zeny si odmakaju 8hdenne+nadcasy+ domacnost. Je pravda, ze sa tazko zacina, ale nie, ze sa to neda- ja som sa doteraz 3x profesne preorientovala a zahravam sa s myslienkou na dalsie studium v inej profesii. Ale viem, ze existuju aj zeny, co len sedia a ruku s vyplatou otrcia. Vsetko zalezi od vztahu partnerov a ich vztahu k financiam. Ak je to o vzajomnej dohode a obom to vyhovuje, je to uspesny zaklad pre stastnu rodinu...

vevesh
18. júl 2020

@majkeel ano, hlavne taki dopadaju zle, ktori nemyslia na plan B....ale to nemyslia ani ti tazko a tvrdo pracujuci (kde moze nastat uraz, choroba, atd.) a aj ked si tvrdo odmakali, ocitnu sa na pokraji chudoby a zivorenia, ak pride kriza...vid tu prispevky po ani nie 2 tyzdnoch korony...

lucinkab
18. júl 2020

@maj98 prosim ta? Ine zeny stihaju a ty nebudes? Chce mat doma nesvojpravnu hus.... A je na tebe ci sa takou stanes alebo pojdes pracovat ked tak velmi chces

vevesh
18. júl 2020

@lenkakravcova ak aj bude mat zena 6 deti (a aj ked zacne az okolo 35 s rodenim), este stale si stihne minimalne 20-30 rokov odmakat, kedze hranica dochodku sa stale zvysuje (a bude este zvysovat)🙈

luccija
18. júl 2020

@lucinkab a vieš ako ostatné stíhajú?že majú doma babičky, opatrovateľky, že deti jedia suchú stravu, že v sobotu doháňajú zameškané.Deti chodia choré do škôlky a nepripravený do skoly.Alebo sa doma striedajú ona denná, on nočná a deti samé.Aj to je model nemusí vyhovovať každému.
Iné je, keď má žena pracu do 15-16 hod a deň pred sebou.Jej manžel je veľkorysý a to sa málokde vidí.Nedal jej na nohu gulu a musí byť doma do smrti.

andy03
18. júl 2020

Ahoj..my sme na tom tak isto ako píšeš v príspevku .. manzel veľmi slušne zarobí a ja som si našla vlastnú realizáciu s ktorom som si slušne zarobila už popri materskej... nastal koniec materskej a tiež som riešila presne tuto dilemu či zostať doma a realizovať sa alebo práca ☺️ - len jednu vec mame odlišnú - za ja sa starám o financie, takze žiadne pýtanie peňazí u nás neni. Mame jeden účet a peniaze sú spoločné.. ja som nakoniec zvolila variantu polovičného úväzku - chodím do roboty každý druhý den na 8 hodín.. po ceste si nakúpim, deti vyzdvihnem, keď treba idem k doktorovi, keď treba prehodím si dni v robote aby som bola s detmi - takze ideál pre rodinu a aj pre mna. Všetko stíham, všetko zvládam - mne tých 300 € navyše nestojí za to aby moje deti boli po babkach s odlišnou výchovou a plnou skriňou sladkosti (vlastne len u svokry- moja mamina je 120km od nás) a ja vyflusnuta a nervózna .. síce nezarobim nič moc, ale som medzi ľudmi a keby sa náhodou niečo stalo a ja by som mala uživiť rodinu, tak by som si už oveľa ľahšie niečo našla.. ja som si povedala že ešte 2-3 roky takto dáme a potom si začnem hľadať prácu na plny úväzok ..