Ženská pomoc pri stavbe domu: Ako byť nápomocná?
Prosím pomôžte mi, rada by som vedela vás názor, ideálne aj skúsenosť od vás či z okolia.
Rekonštruujeme starý dom nakomplet už tretí rok. Muž je v Nemecku a keď príde domov tak maká na stavbe. Začali sme keď mala dcéra asi 6 mesiacov. Práce na dome bolo dosť, zo starého zatuchnuteho urobiť nový svojpomocne je naozaj ťažký oriešok.
Ostala som doma v byte sama na MD s dcérou, staršia akurát nastúpila do 1.rocnika. muž odišiel za prácou do nemecka a keď je doma pracuje na dome, cely jeho zárobok ide vlastne do domu.
Teraz už pár mesiacov mi začal škaredo nadávať a vyčítať mi, že som v dome nikdy nebola a nič som mu tam nepomohla. Urazena som zato poriadne
Pravda je ze co dokážem, to spravím. Často som tam chodievala keď bol v Nemecku, deti sa hrali na dvore a ja som či zametala, č malovala, penetrovala, odkladala bordel, záhradu hrabala, nič zložité ale v rámci času a možnosti a počasia. Medzitým som plánovala s architektkou zariadenie, kuchyňu, podlahy dvere, požiadala som o dotáciu-cize vybavila pána na zhotovenie energetického certifikátu, dala som vyhotoviť projektovú dokumentáciu a všetko čo bolo treba. Mam tu žiadosť tak povediac pod kontrolou iba ja. Keď mal.robotnikov alebo kamošov na pomoc, varila som a nosila na stavbu teple jedlo.
Okrem toho sa starám o 2 deti a domácnosť, mam prácu a financujem seba deti a byt. A popri tom šetrím na zariadenie a nábytok..
Pýtam sa, čo ešte mam urobiť aby bol muž spokojný? Chodievali ste s mužom na stavbu aj vy ženy? Z môjho pohľadu mi velmi krivdí keď ma obvinuje ze som lenivá a nikdy som mu na dome nič nepomohla.
Rezignovala som a povedala som mu ze sa tam s deťmi nenastahujeme, kým sa mi neospravedlní. Ten jeho hnev trvá už od leta
Tak to čo robíš je myslím viac menej ok . No ja som naťahovala lepidlo na stenu ako tehotná . Rezala plavačku keď trebalo . Malovala . Upratovala varila
@marca12 nechci mi povedať, že kúpa starého baraku a komplet prerábka je lacnejšia, ako byt v ich lokalite. A vidno, že nemáš deti, keď si napísala, že by si s nimi trávila na stavbe čo najviac času. 🙂 Koľko myslíš, že by si pri nich urobila? Či, posadila by si ich tam niekde a povedala, že teraz seďte pár hodín, maminka ide murovať steny?
Autorka, váš vzťah je na hovno už od začiatku, keď sa ani neviete zhodnúť na tom, kde a ako chcete bývať a muž kúpi starý dom aj bez tvojho súhlasu.
@zmrzlinka2021 nie, toto som vôbec nemyslela.
Ja by som pri takomto správaní prestala komplet starať o dom, nech aj padne...potom až uvidí čo všetko robíš..ak neuvidí, išla by som od neho preč, aj tak bývaš sama už teraz
Tak v tom pripade sa nestaraj o nic. Ani o neho, ani o dom, len o seba a deti. A povedz mu to, ze pokial sa on nemieni starat o vas, ty sa nebudes starat o neho.
Čiže, ty financujes byt, deti, seba zo svojho platu. Stihas robotu, deti, domácnosť, papierovacky a dom. On má iba robotu v Nemecku? Príde domov ide robiť na SVOJ dom, vám peniaze neprispieva a všetko hádže do SVOJHO domu?
Čo z toho Nemecka máte vy? Ty si mama samoživiteľka s tým, že chodíš pomáhať zdarma na cudzí dom. A keď príde domov, má ešte full servis. Kedy si ty oddychnes? On ma v zahraničí aspoň nejaké voľne dni. Ty si mala kedy naposledy voľný víkend?
Muž staval dom, aj vybehaval všetky úrady. Jedine co som robila ja bol projekt domu a potom sme spolu vyberali dlažby, dvere, zariadenie.
@panda21 v podstate je to tak ako píšeš. On ma voľné víkendy v nemecku. Občas v sobotu dostane na 3 hodky nejakú dokoncovacku alebo kontrolu.
Moje voľné víkendy sa ani nemusíš pýtať, vieš presne ako vyzerajú-uprarovanie varenie nákupy doma s deťmi-klasika.
A áno, všetky jeho peniaze aj celý on žije a pracuje len pre dom.
Nemôžem sa na to pozerať iba mojimi očami takto: keď sa na to pozrieš jeho očami tak vidíš ze ani on si neužíva žiadny život ani svoju výplatu. Všetko robí preto aby sme mali pekný dom a dvor pre deti, nerobi to pre seba. Každý z nás prináša obety aby sme sa mali čochvíľa lepšie.
Ja sa obetujem pre rodinu doma, on v nemecku.
Problém je ze sa ku mne správa neuctivo uráža ma a nevidí môj prínos. Vníma to ako elementarnu a neviditelnu samozrejmosť. A neviem mu to nijako nijako vysvetliť.
Všetci v našom okolí mu masíruju ego aký je úžasný muž, ako sa stará aký je šikovný a sam robí na dome. Ale už nikto nepočuje ako sa správa k svojej žene. Keď sa na neho sťazujem som nevdacna.
Ibaže ja ho nikdy neponizujem ani nedegradujem jeho pozíciu, ale trvám na tom aby zmenil svoje správanie a vyjadrovanie ku mne lebo mu ostane dom-no bez rodiny.
@majlo1234
@marcellka32 teraz som v takom nastavení ze som úplne vypla.
Na ďalší týždeň sa budú klásť podlahy, chcela som predtým pripraviť a vyčistiť cely dom. No už na to seriem
Ked sa mi ospravedlni alebo navrhne rozhovor, pôjdem upratať. Inak nie
(Ale bojím sa ze keď to nepripravim, položí podlahy na tu špinu, jemu to je jedno)
Ale stále keď sa rozidete, on bude mať pekný, nový dom, a ty s deťmi ostanete v byte. 3 roky obetovania, ale on z toho niečo bude mať. Hmotné. Vy z toho nemáte absolútne žiadny prínos. Deti nemajú otca, ty nemáš manžela, podporu, pekné slovko. Odsudzili ste sa a je vôbec otázne, či sa z toho domu nakoniec budete tešiť. Či si znova budete vedieť sadnúť, či sa spolu vzijete. Ak nie, pôjdeš s deťmi späť do bytu, pridu o dom, ty prídeš o dom a ešte aj o prvé roky života o otca. Keby bol aspoň vďačný, pochválil, videl tvoj prínos. Ale toto fakt nevyzerá ružovo z jeho strany. Chápeš. Ty si už 3 roky ako samozivitelka bez výživného a jedine na čo sa spoliehas je vidina domu aleee. No. Mám celkom obavy, ako to z jeho strany dopadne.
No autorka, toto ked ustojis...
Teda je 3 roky v DE, aky bol, ked odchadzal?
Mali ste v pohodke manzelstvo, este potom rok, dva dochadzania a potom ta zacal tryznit, ze nic nerobis na jeho dome? On a jeho dom, rata s vami v nom? Fakt to posobi, ze tam chce dotiahnut nejaky novy objav. Teba matie, ze mate dobry sex ked sa vyskytne doma, ale vycitky svedomia robia dobre vykony😛... Uz ste kazdy niekde inde, on sa ti vzdialil cez pol vesmiru. 🌠
Ja ti ani radšej nejdem písať, čo všetko som ja robila na stavbe, myslim, že buď by si si myslela, že si vymýšľam, alebo, že sa chválim 😂 ale teda ja som robila všetko aj murovala, omietky ťahala, utepľovala (okrem obkladania úplne všetko) a teda aj ten zvyšok co robíš ty, ale teda ja som chcela všetky tieto veci robiť a bola som šťastná, že vidím ako nám domček rastie. Ja som ale nemala deti, keď sme stavali domček, takže preto som sa snažila čo najviac toho urobiť aby som manžela odbremenila. Ale mrzelo by ma ak by manžel na mňa kričal, alebo mi niečo vyčítal, lebo viem, že sú ženy, ktoré ani štvrtinu toho, čo robíš ty, neurobili pri stavbe domu.
@drobcek17 máš môj obdiv, ja aj keby bezdetna tak by som to nerobila, lebo niesom až taká zručná fakt. Skúsila som si mužove náradie a bola to katastrofa, skôr si ublizim ako niečo pomôžem 😂 a na rebrík nevyleziem lebo sa bojím.
Moje nástroje sú metla handra vysávač 😉
@belllinka poznam vela parov,ktori spolocne stavali a ano,deti boli s nimi. Ked ich vedies k tomu,zapajaju sa. Tam nejde o to,kolko toho urobis,ale ze travite spolu cas a deti si aj vidia otca. Nevravim,ze kazdy vikend vsetky dni sa to da,ale co najviac. Proste mam ciel,postavit dom,tak na tom makam. Ale tu bude skor problem v chlapovi. Presadil si sen o dome a uz sa to vlecie dlho a jemu to ide na nervy. A dalsia vec,stavba domu je obrovska skuska vztahu. My mame harmonicky vztah,no aj tak nas stavba vytrapila a nie raz sme po sebe stekali. Nesudim ani jednu stranu,skor ich chapem. Chcelo by to muzovi vysvetlit koho to bol napad a porozpravat sa o pocitoch a celkovo odstranit to dusno. Lenze to on musi chciet pomenovat dovod svojej frustracie
@marca12 môj muž nás vyslovene na stavbe nechcel. Keď som prišla s deťmi k nemu už po hodine nás posielal prec ze ho zdrziavame od práce. A prostredie nebolo pre male dieta bezpečné.
Porozprávať sa s ním je nad moje sily. On dokáže len obviňovať všetkých a všetko, svoje pocity myslím ze ani raz nedal zo seba, a dookola pocuvam nadávky a urážky
Podľa mňa máte oveľa väčšie vzťahové problémy ako kto čo robí na stavbe. Áno stavba preverí vzťah, ľudia sa často pochytia koli blbostiam, ale u vás to nieje o nejakej stavbe.
Podľa mňa kameň úrazu je že dom je iba jeho. Prečo by si tam mala niečo robiť, na jeho dome? Veď ty v podstate živíš a vychovávas sama dve deti, on si financuje sám svoj dom kde ti možno milostivo dovolí bývať ale budeš mať pri každej hádke na tanieri že to aj tak nieje tvoje a nič si tam nespravila
Ale keď chceš vedieť ako to chodí na stavbách; my sme remeselníci, začali sme pri rekonštrukcii vlastného domu a zistili sme že nám to ide.
Mňa práca s materiálom baví, rozumiem tomu, mám technické myslenie a hlavne som praktik, viem rýchlo nájsť riešenie, napadne ma čo ako efektívne spraviť.
. Ja v klasickom nákupnom centre umieram nudou, no v OBI či stavebninach viem stráviť hodiny. Takze je jasne že s takýmto nastavením som celú prerábku domu riešila ja, vymyslela čo kde bude, aké materiály, aké postupy, zháňala majstrov a samozrejme všetky prace na co sme si trúfli.
Teraz z druhej strany, ako remeselnícka mám možnosť sledovať iné pary ako riešia stavby.
Čo som prekvapená veľa krát nás osloví žena, dokonca je to častejšie ako muž. Čiže veľa žien sa venuje práve takémuto “back office management” , zháňajú majstrov, riešia cenové ponuky, papierovačky.
Tak isto riešia dizajn, tam mávajú takmer vždy hlavne slovo.
Na stavbe ale už zväčša stretneme len mužov a všetko riešime s nimi, no ich ženy často chodia pozerať ako idú prace. Toto je taký najčastejší model
Potom sú stavby kde stretávame len muža, od prvého kontaktu, všetko tam robí a rieši iba on. Takých je ale malo
No a potom je zopár takých (možno tak 1 z 10 tich) kde vsetko riesia obidvaja, pripadne je ta žena ešte aktívnejšia. Ale to musí byt vyložene taký typ ženy ktorú to naozaj baví a samozrejme ma väčšie alebo dospelé deti
Pochybujem, že sa ti ospravedlní. A ak ti stačí tak málo na to, aby si zase otročila na jeho dome tak neviem neviem.
Mala by si mu nastaviť zrkadlo a keď ti začne zase vyčítať, že nič nerobíš, tak odpoveď treba otočiť na jeho reči, veď si povedal, že som taká onaká a všetko čo ti povedal vymenovať. Aj keď teda si myslím, že v tomto prípade to asi ani nemá zmysel. On má klapky na očiach, je sebec a vôbec nevidí čo všetko pre rodinu robíš ty.
A ten byt, kde bývate je tvoj alebo ste v podnájme? To je dosť podstatná informácia..
No neviem, problém asi nebude v tvojej nečinnosti, keďže podľa úvodného príspevku robíš viac než dosť...mne skôr príde, či k tebe neochladol citovo a hľadá chyby všade inde. Keď sme my stavali dom, nehla som ani prstom. Najprv som bola tehotná a potom s bábätkom doma, popri tom som ešte robila v zamestnaní, ešte aj z pôrodnice som pracovala. Manžel robil dosť sám a veľa sme si aj dali urobiť.
Ono stavat dom preveri hocijaky vztah...
Estra este prerabanie...ja naor by som nechcela zit, bez muza. Radsej by som dom nemala.
Moj tez makal v robote, a na dome kazdy den po praci.. Ja som sa starala o malu a byt, a o starsiu. Ale riadne nas to rozbombardovalo....ustali sme to. Ale je to tazke.... Extremne tazke.
Nam je uz vdakabohu fajn. Uz rok byvame. Ale nikdy viac. Aj muz povedal, ze nikdy viac by nestaval. 😔
No nechcem ťa sklamat, ale myslim si ze sa mu prave menia priority a moze za to mozno aj nejaka znamost v nemecku. Ved ked ste do toho isli vedel , ze to bude na dlhsie a bude to aj na ukor rodiny. Ved si mohol zobrat hypoteku, ked sa mu nepaci robit na dome. My sme stavali 6 rokov a namakala som sa tam aj ja riadne a po par rokoch sme sa rozviedli a v dome byva ex. A co teraz mam ho zabit? Zivot je taky nespravodlivy treba sa stale obetovat. A nic si z neho nerob nekaz si naladu je nervozny a mysli si ze on je ten co vsetko ťaha, ale co by robil bez teba kto by sa o vsetko staral. On si v nemecku pride z prace a moze spinkat a ty sa staras o deti a povinnosti. Ja som to mala podobne akurat somala muza furt na krku aj v robote aj na stavbe aj doma.
Ja niekedy keď si prečítam úvod a potom reakciu pod tým, tak normálne začnem pochybovať o svojom zdravom rozume či som vážne čítala zle že zase je na vine žena čo sa stará sama o dve deti a zase muž je chudáčik.. tiež sme stavali, tiež môj muž makal na stavbe, plus robil v práci a ja som na dome robila len to čo som mohla, určite nie viac ako autorka, teda vtedy som nemala deti, iba pracu.. a v živote by si toto môj muž nedovolil sa ku mne takto chovať.. a tu to idú ľudia ospravedlňovať.. 😳
Podla mna ma uz syndrom vyhorenia.Z prace do prace.Podla mna robis vela ako pises.Nesedis na zadku.Aj mu niekto pomaha ci vsetko robi sam??Co ocakava od teba ze budes miesat maltu???Sesternica sice deti nema /je psychicky chora/no muz na tyzdnovkach a cez vikend maka na dome sam.Tiez taky zivot o nicom Kazde euro do toha vrazaju Ale tiez na nom vidno ze je podrazdeny a vycerpany a zacinaju konflikty.Radsej keby to predali ....
@derdia ja by som už tiež do toho v živote nešla.. radšej by som kúpila obývateľný dom a zmierila sa s tým že je taký aký je ak by mi niečo nevyhovovalo..
@jana_eyre_2 presne tak ja som stavala 1. dom a druhy rekonstruovala a treti si dala postavit developerom aj ked som vedela ako nato a aj vsetko by som si vedela vybavit tak som sa do tretieho nepustala sama s manzelom lebo sme chceli byvat hned a mat vsetko spravene. Nastahovali sme sa a vklude byvame a zijeme bez stresu. Mame uz dost rokov nato, aby sme sa nervacili a boli od seba. Vsetko ma svoju daň.

@ahhola ja myslím že skutočný problém u muža nie je ten dom ,ale jednoducho sa jej chce elegantne zbaviť.