Ženská pomoc pri stavbe domu: Ako byť nápomocná?
Prosím pomôžte mi, rada by som vedela vás názor, ideálne aj skúsenosť od vás či z okolia.
Rekonštruujeme starý dom nakomplet už tretí rok. Muž je v Nemecku a keď príde domov tak maká na stavbe. Začali sme keď mala dcéra asi 6 mesiacov. Práce na dome bolo dosť, zo starého zatuchnuteho urobiť nový svojpomocne je naozaj ťažký oriešok.
Ostala som doma v byte sama na MD s dcérou, staršia akurát nastúpila do 1.rocnika. muž odišiel za prácou do nemecka a keď je doma pracuje na dome, cely jeho zárobok ide vlastne do domu.
Teraz už pár mesiacov mi začal škaredo nadávať a vyčítať mi, že som v dome nikdy nebola a nič som mu tam nepomohla. Urazena som zato poriadne
Pravda je ze co dokážem, to spravím. Často som tam chodievala keď bol v Nemecku, deti sa hrali na dvore a ja som či zametala, č malovala, penetrovala, odkladala bordel, záhradu hrabala, nič zložité ale v rámci času a možnosti a počasia. Medzitým som plánovala s architektkou zariadenie, kuchyňu, podlahy dvere, požiadala som o dotáciu-cize vybavila pána na zhotovenie energetického certifikátu, dala som vyhotoviť projektovú dokumentáciu a všetko čo bolo treba. Mam tu žiadosť tak povediac pod kontrolou iba ja. Keď mal.robotnikov alebo kamošov na pomoc, varila som a nosila na stavbu teple jedlo.
Okrem toho sa starám o 2 deti a domácnosť, mam prácu a financujem seba deti a byt. A popri tom šetrím na zariadenie a nábytok..
Pýtam sa, čo ešte mam urobiť aby bol muž spokojný? Chodievali ste s mužom na stavbu aj vy ženy? Z môjho pohľadu mi velmi krivdí keď ma obvinuje ze som lenivá a nikdy som mu na dome nič nepomohla.
Rezignovala som a povedala som mu ze sa tam s deťmi nenastahujeme, kým sa mi neospravedlní. Ten jeho hnev trvá už od leta
@subartic mam to ošetrené toto naozaj neriešime
My sme dom stavali ako manželia 8 rokov. Ja som robila zhruba to čo ty, ale mali sme vtedy 4 deti. Muž robil na SK. Nikdy za celú dobu si nedovolil mi povedať, že robím málo. A tiež sme obidvaja padali na hubu, bolo to veľmi náročné obdobie. Dom sme chceli obidvaja. No proste si neváži to čo robíš, nevie to oceniť. Keď mu komunikuješ svoje pocity nekrič, neplač. Chlapi nevedia ustáť ženské emócie a vtedy idú do útoku, alebo zdrhajú. On ťa vtedy nevníma.
A teda ani neviem čo by sme viac na tých domoch akože mali robiť? Ťahať múry, nosiť vrecia s cementom, alebo robiť tesarčinu? Však od prírody nie je stavaná na takúto enormnú fyzickú záťaž......
môj osobný názor je že domov k vám nastálo a pracovať na SR sa už nechce vrátiť. Nasťahuje ťa do domu s deťmi , ktorý je jeho a zostane v Nemecku , sem tam príde domov . A tiež si myslím že aj keď nikoho nemá , niekto je na obzore. To či to tak je ukáže čas. Ja len tiež dúfam že sa mýlim .
Nemusi mat nikoho, ono to casto tak byva, ze si svoju frustraciu zo vsetkeho na najblizsich vybijame, cize ta stavba je uastupny problem.
Ak sa mate radi, treba mu povedat v kludnej chvili, ze robis co mozes, snazis sa aby mu bolo doma prijemne, a popri vsetkom ostatnom robis aj na stavbe. Ze sa ti nepaci, sko sa k tebe chova, anze ti moze povedat, ako konkretne by si predstavoval tvoj dalsi prinos
Jedine raz som tam bola, aby sme to dali ako tak do poriadku, aby sa nam nehnusilo si aspon v dreze umyt ruky, to som bola tehotna, cakali sme tretie dieta. A inak tam idem len pozriet. Ziadne varenie a nosenie jedla robotnikom, ani nemalujem. A muz mi nenadava. A som na RD, takze sa staram len o domacnost a deti. Rekonstruuje sa 4.rok, trva to, je toho vela, no financne to skor neslo.
Nuž, ja som v skutočnosti hodne mierna a nekonfliktna osoba. Ale takéto správanie od leta by pán tvorstva veru nerozdychal. A dozvedel by sa veľmi škaredé veci nielen o sebe, ale aj o tom sprostom dome, ktorý si vzal (alebo ho má za frajerku). A viac by som sa ničoho, fakt že ničoho na "jeho" dome ani nedotkla, nech rieši z Nemecka, hrdina. On je "vyčerpaný" a "frustrovaný", chudáčik? On chcel ísť robiť do Nemecka, on chcel mať dom, on chcel rekonštruovať, tak nech si vyzerie následky vlastných blbych nápadov. Zatiaľ pre jeho debilné nápady trpí cela rodina, je ten úplne posledný, ktorý má právo si otvárať na niekoho hubu. Nech len sucha nohami a je rád, že je rád.
Mam take deja vu pri citani tohto prispevku. U nas to ale bolo 100x horsie a nadnes sa vola exmanzel. Tiez sme sa rozhodli pre stary dom ktory exmanzel zbura a postavi novostavbu (dvojpodlazna 6 izbova villa). Mali sme projekt podla ktoreho sa vobec neriadil to boli hadky, tiez mi vycital ze na stavbu nechodim ale ked som prisla s obedom tak aj to ofrflal. Ja som chcela jednofarebne kachlicky-s 2 mesacnym babom sme 3 hodiny vyberali nakoniec kupil uplne ine-zas moja chyba lebo som sa tam netrepala s malym babom do prachu ked daval kachlicky. Gro bolo ked som podala na sud o rozvod o 2 mesiace si do svojej vily nastahoval priatelku :D a so svojou 6 izbovou vilou sa tvaril na sude aky je chudacik a nema na alimenty
@toccara pane bože
autorka, stavali sme novy dom, stavala firma, manzel podokoncoval nejake veci sam, ako kamerovy system, domček na naradie, časť plota. Nerobila som nič stavebne, povyberala som takmer vsetko interierove zariadenie, teda cely vnutorny dizajn domu som navrhla ja. Muz sa staral o vsetko stavebne, aj ked robila firma, bolo treba kontrolovat a zadavat ulohy, resp. s nimi komunikovat ohladne stavebnych prac. To robil vylucne manzel.
A inak mi u nas doma stacilo, aby mi raz vycital muz, ze malo robim a ja som mu zacala ukazovat, co to je naozaj malo. Nevravim, ze je to idealne riesenie, ale to je moja povaha a zranene ego. Ked si nevazi, co ma, moze zazit aj nieco ine
Autorka, ten muž je frajer alebo manžel?
@zuzinabila aký systém v štáte? Nenazranost ľudí? Mať za každú cenu rodinný dom?
Robis toho dost. Nemusis sa bat. Podla mna je uz unaveny a ma z toho depky, ze sa to tak dlho taha. Porozpravaj sa s nim, ze sa ta to dotklo. Ze mas toho aj ty vela, tiez si v jednom kole a robis co mozes. Ze ho chapes ale naco vam je dom, ked sa takto k tebe ma spravat.
Ahoj, my staviame nový dom, máme 1r dieťa a muž tiež robí v Nemecku. Keď príde tak tiež chodí na stavbu ak je treba, staviame svojpomocne (svokor a manželovi bratia + manžel ak je doma). Ja sa podieľam zatiaľ len tým, že navarím a odnesiem obed, aj to len v prípade, že sa tam zíde viac ľudí a robia niečo väčšie (keď je muž preč, nemám auto aby som sa tam dostala každý deň). Máme zatiaľ len hrubú stavbu, takže doteraz som tam ani nemala čo robiť, ale chystám sa pomôcť s uprataním bordelu okolo domu (fólie, rozbité tehly atď.)
Pobavilo ma to obviňovanie autorky, ze si vyhnala muža do zahraničia. Z mojej skúsenosti si odchod takmer vždy presadia muži. Úplne typické v regiónoch kde je toto dedičný úkaz, mám podozrenie že oni niektori ani nevedia čo by s rodinou denno denne robili, lebo aj ich otcovia boli neprítomní.
Mysme prerobili len to najnutnejsie za pol roka. Teda muz a dvaja mu tam boli pomahat. Zvysne uz robime za pochodu s 3detmi. Zrovna takto pred rokom sme zacinali zateplovat. Skoncili sme koncom oktobra. A vkuse nieco. Ci dnu ci von. Ano pomaham. Zariadujeme sa tak aby sme mali aj drti pod kontrolou. A to som este aj tehotna so stvrtym bola.
Ale kazda mame ine moznosti, schopnosti.
Aj podlahu som s nim davala. Aj malovala. I ked interier to uz bolo viac-menej hotove. Takze skor po vonku. Ale aj toho bolo dost. No my tam uz 3roky byvame. Takze vsetko postupne. Ci uz vymena okien (na povale, pivnica) alebo pristresok na auto. Zahony a zahradka. Nosit drevo. Hadzat uhlie… kosit.
Niekedy mi muz povie ze je na vsetko “sam”. No ked sa ho opytam ze pri ktorej robote som nebola tak ostane ticho.
So zalozenymi rukami nesedis. A necakas kedy ti da kluce od domu. Myslim ze aj ty tam robis co mozes.
asi ako @zuzana76 , chodila som na obcasne obzeracky, aby sa oko potesilo ako dom rastie, ale nic som tam nerobila lebo doma novorodenec a dvojrocna. ani len papierovacky. vxala som si pptom na starost stolarov a interier, zahradneho architekta. bola som na md, vsetka domacnost na mne, ale nezarabala som. robis toho nadmieru vela
Tak potom vobec nechapem o co mu ide.
Variť chlapom, upratovať, výber stavebného dekoratívnej o materiálu. Ja som aj manazovala projekt a pripravila dokumentáciu ku kolaudácii...ale mala som skúsenosti, tak sme sa s manželom dohodli. Pomôcť s vybavovaním prípojok voda, elektrina, plyn.
Pomáhas super, ale ospravedlnenie nečakaj...nie všetci sa ospravedlnila.
@majlo1234 skúsila som presne toto. Nevšimol si zmenu, rovnaké hádky o tom ze som nanič a vôbec sa o neho nestaram. Ci robím alebo nerobím nič, bez zmeny
Bohuzial🌠
tu nejde o dom, skor o to, ze si v DE niekoho nasiel. Uz nevie, co s tym a co zo sebou, tak sa zacak primitivne vyvrsovat na tebe. A ty? V nedelu odide, v pondelok sadnite na vlak a chodte ho tam prekvapit... To bude prekvapko😢
@mantilka ja bez toho aby si uvedomil ze urobil chybu, nedokážem pokračovať ďalej a tváriť sa ze sa nič nedeje. Povedala som mu detailné presne všetko co sa ma dotklo a ako to môže jednoducho napraviť. Tak sa mi rehotal do tváre a stále opakoval ze som lenivá
tak sa prestań starať o ten jeho dom úplne a nech teda pocíti rozdiel . Prestaň zariaďovať, starať sa a vypusti ten dom z hlavy .Ako si napísala máš to ošetrené tak v prípade rozchodu ti vráti peniaze ktore si investovala. Domáhaš sa iečoho čo on nikdy neuzná , vrátiť sa sem zrejme nechce, ako chceš žiť ďalej ?
@ahhola vieš koľkokrát som hľadala vlaky busy ako sa k nemu dostať? Je to veľmi náročné finančné a hlavne logisticky. A s deťmi to určite nedám
@subartic ako chcem žiť ďalej? No predsa tak ako doteraz. Sama s deťmi
Ked si tak nahlas uvedomím ze s nami nebýva, nefinancuje nás, milé slovo a láska sa akosi vytratila, deti nevychovava, načo ho vlastne máme? 😭
ak sama s deťmi , tak prestaň riešiť ten zasraný dom ktorý ťa oberá o energiu , čas a pohodu. Ten čas venuj sebe a svojmu rozvoju , svojim deťom . Sama sa uživíš , uživíš deti , tak mu daj priestor nech si to zrealizuje sám až dokonca. Možno sa spamätá keď zistí čo to všetko obnáša . A keď nie , požiadaj si o zverenie detí a o výživné na ne. A prestaň mu robit to teplo domova, aj tak to neocení .
Tak sa ho otvorene spytaj, ci mu vas vztah este za nieco stoji. Ak ano, chodte spolu na parovu terapiu - uz po tom vsetkom, co si tu napisala, pochybujem, ze toto sami dvaja vlastnou komunikaciou vyriesite. Ak s tebou nepojde, tak vas uz nechce a kludne sa moze k tomu otvorene priznat.
Proste mu daj ultimat. Ja tu inu sancu nevidim.
23.01.
Takze ti to uz vrtalo hlavou, podvedomie je svina.
Mozno soferujes a tych par 100km das. Ja by som sla... Omrknut ho do DE.
Stravit tam nejaky cas, mozno nieco zachranit, tam. Ked oride sen, uz je zacykleny🌀
Inak jedna tvoja rovesnícika s podobnymi detmi cestuje vlakmi po Ukrajine, lebo sa nudi na MD.

Nemali ste stavať dom takto na diaľku. Mali ste ísť ako rodina do zahraničia - ak tam chce pracovať.
Toto rozdeľovanie rodín nie je na nič dobre. Väčšina manželstiev sa takto na diaľku rozpadne, alebo si tam muž či žena tu založí druhu rodinu.