icon

Ženská pomoc pri stavbe domu: Ako byť nápomocná?

20. feb 2024

Prosím pomôžte mi, rada by som vedela vás názor, ideálne aj skúsenosť od vás či z okolia.
Rekonštruujeme starý dom nakomplet už tretí rok. Muž je v Nemecku a keď príde domov tak maká na stavbe. Začali sme keď mala dcéra asi 6 mesiacov. Práce na dome bolo dosť, zo starého zatuchnuteho urobiť nový svojpomocne je naozaj ťažký oriešok.
Ostala som doma v byte sama na MD s dcérou, staršia akurát nastúpila do 1.rocnika. muž odišiel za prácou do nemecka a keď je doma pracuje na dome, cely jeho zárobok ide vlastne do domu.
Teraz už pár mesiacov mi začal škaredo nadávať a vyčítať mi, že som v dome nikdy nebola a nič som mu tam nepomohla. Urazena som zato poriadne
Pravda je ze co dokážem, to spravím. Často som tam chodievala keď bol v Nemecku, deti sa hrali na dvore a ja som či zametala, č malovala, penetrovala, odkladala bordel, záhradu hrabala, nič zložité ale v rámci času a možnosti a počasia. Medzitým som plánovala s architektkou zariadenie, kuchyňu, podlahy dvere, požiadala som o dotáciu-cize vybavila pána na zhotovenie energetického certifikátu, dala som vyhotoviť projektovú dokumentáciu a všetko čo bolo treba. Mam tu žiadosť tak povediac pod kontrolou iba ja. Keď mal.robotnikov alebo kamošov na pomoc, varila som a nosila na stavbu teple jedlo.
Okrem toho sa starám o 2 deti a domácnosť, mam prácu a financujem seba deti a byt. A popri tom šetrím na zariadenie a nábytok..
Pýtam sa, čo ešte mam urobiť aby bol muž spokojný? Chodievali ste s mužom na stavbu aj vy ženy? Z môjho pohľadu mi velmi krivdí keď ma obvinuje ze som lenivá a nikdy som mu na dome nič nepomohla.
Rezignovala som a povedala som mu ze sa tam s deťmi nenastahujeme, kým sa mi neospravedlní. Ten jeho hnev trvá už od leta

duppka13
22. feb 2024

Necitala som komentare. Prerabali sme dom asi rok, vtedy sme nemali este deti. Vtedy som robila hlavne obedy jedlo a take bezne veci, nejak som sa tam nepretrhla. Pozametat poumyvat, a hlavne to jedlo. Obcas som zafrflala ked nebolo nieco podla mojich predstav, vyberala som dlazbu parkety, kuchynsku linku, nabytok, farby na steny. Muzovi mozes povedat ze tri roky sa nestara denne o deti ked ako pises je bud v praci alebo na stavbe. A ste si kvit.

1_silvia
22. feb 2024

Robíš viac ako dosť. Ja som da sa povedať robila to co ty, keď sme stavali, no nemali sme deti. Teraz máme dve, našťastie už bývame a mame všetko okolo domu hotové, inak si to neviem predstaviť, starať sa sama o deti, domacnost, chodiť do práce a vybavovať popri tom veci na dom... Navrhni manželovi nech si to vyskúšate prehodiť. Odídeš ty za prácou a ešte si tam po večeroch oddýchneš... on nech sa krúti okolo deti a domácnosti a môže popri tom aj dom dorobiť.
A teraz reálne, skúste nájsť nejakých živnostníkov, ktorí vám s tým domom pomôžu. Bude to stat síce viac peňazí, no potrebujete sa s tým rychlo pohnúť dopredu, nasťahovať sa...porozmýšľajte nad úverom a keď obaja pracujete, splatite ho...

babulkomale
22. feb 2024

@zmrzlinka2021 ty uz prestan brojit stale proti tym domom, je to trapne velmi. Nemas na dom, tak si uzivaj byt a neprskaj zlobu.

zmrzlinka2021
22. feb 2024

@babulkomale
Je mi velmi luto, ze vnimas veci takto negativne.

babulkomale
22. feb 2024

@zmrzlinka2021 nevnimam ich negativne, ale su tu cele strany popisane tym, ze ty na dom nemas a litaniami o tom, ake je hrozne mat dom 😂

conquestor
22. feb 2024

No ,my sme prerábali 3roky,tiež všetko svojpomocne,ja doma so 6rocnou plus batoľa 8mes.Tiez bol muž len v práci a na dome . Dookola.Obcas sme mali aj ťažké obdobia občas nie.Ale aktívne som sa zapájala do všetkého,vedela som ako sa nám robí voda,odpad,plyn,viem rozdiel v trubkach a kabloch.Vysvetloval mi a ja som pomáhala sa rozhodnúť.Proste nebolo mi jedno čo kde a ako...aky materiál a podobne.Nosila som mu tam obedy s deťmi a večere,občas niečo pomohla a občas sme nechali deti na víkend babke a vtedy som tam makala jak chlap celé 3dni....teraz bývame 3rok a je to krása vidieť ten posun.my dvaja sme napr.skrabali omietky,lepili dlažbu,obklad,dokonca všetky zárubne a dvere sme osadili my dvaja...Natieranie ...vsetko.Momentalne si spolu prerabame letnú kuchyňu,ale tak deti majú 6 a 11,5 tak je to už lepšie....iba podotken,že sme sa sťahovali keď bol z vnútra kompletne prerobený ako novostavba,už riešime len dvor,terasu....

zmrzlinka2021
22. feb 2024

@babulkomale Nechapem vsak tvojim agresivnym reakciam. Ved sa to da komunikovat aj slusne bez urazania inych ludi.

Autorka zije v typickej rodine, kde kvoli domu obetuju vlastnu rodinu. Lebo hrabat majetky za kazdu cenu je to najdolezitejsie. Co tam po rodine, detoch, vztahoch, laske...

lacibo
22. feb 2024

Velmi vela robis..je frustrovany a na tebe si vybija zlost..poznam zeny, co nerobia ani desatinu z toho co ty a nikto po nich nehuci..

afrrodita
22. feb 2024

@melanta nesuhlasim s tvojou odpovedou.
Ona sa nehrajka.
Zabezpecit niekoho na projektovu dokumentaciu a zohnat na energeticky certifikat. Zrejme sa pustila do projektu obnov domov - to je riadna praca vsetko prestudovat a zohnat vsetky dokumenty. Jedneho casu som to zacala aj ja robit.
Jej manzel nema ani ponatia co to vsetko obnasa.
A vzdy vsetko upratala po praci. Varit pre pracovnikov tiez nie je jednoduche.
Chapem ho v tom, ze uz ma plne zuby prerabania.

simca06022011
22. feb 2024

Je znechutený z dlhej stavby, ale ty za to nemôžeš. Urážať sa môže koľko chce. Aj keby si sa hrajkala. Raz ste išli do stavby domu, s nepohodlim musí rátať. Bud mam na majstrov, alebo sa tam montujeme
Autorka aj keby si mu za zadkom stala ceky čas ci stavia, našiel by si určite niečo aby tvoja vina bola ze nie je hotovo ešte:D

luccija
22. feb 2024

Ešte je možné, že ak by nezuril kvôli domu vytkol by ti niečo iné.Dovod sa nájde vždy asi si idete na nervy, odcudzili ste sa, ste spolu dlho, ale keď to už prišlo takto ďaleko,že uráža a on je presvedčený, že pracuje viac, ty si nič nevážis a pod je to začiatok konca Každý má svoju pravdu ty si nedocenená, on z jeho pohľadu tiež a teraz kto z koho.Neporadim, ale nemáš prečo hľadať chybu v sebe pýtaš sa kedy bude spokojný?možno aj nikdy to je taký debilný typ človeka hnusná povaha.
Vypľuť zlost na toho druhého.

afrrodita
22. feb 2024

Autorka.
Robis velmi vela.
Mazel ma uz vsetkeho dost a preto tak utoci.
Ale nie si leniva.
Zrejme si sa pustila do projektu - obnov domov. Viem co to obnasa. Vsetko prestudovat, pripravit podklady a zohnat na dokumentaciu a certifikat .
Aj my sme prerabali - vlastne manzel, a ja som robila co si opisovala dokonca aj menej- nemalovala som.
Ja som vyberala podlahu, dvere, obkladacky. Dokonca sa niekedy v obchode manzel tvaril, ze nepatri ku mne. Uz chcel aby som aj sifony vybrala - a to uz som bola nabrusena.
Prerabanie je velmi narocne na vztahy.

sono2
22. feb 2024

Podľa mňa, je to na neho mega. Prísť domov a robiť ešte ďalšiu šichtu, ti poviem, môj muž by na to nikdy nepristal. Prerába už hrozne dlho, mne by sa to tam už hnusilo.
Navrhni, nech to niekto dokončí, sadnite si nato.

dager
22. feb 2024

@melanta to akoby ona mohla jemu nadávať že 3 roky nie je s rodinou, že dom mohol byť dávno hotový. Nemáš fér pohľad na vec, podľa mňa.

roja01
22. feb 2024

@melanta, tak pozor. V Nemecku robi v praci tak, ako by robil, keby bol tu. Navyse ma po praci klud a cas pre seba. Odpocinie si od driny, nabere silu a moze opat pracovat na dome.
Naopak autorka je denne zapojena do starostlivosti o deti a domacnost. Pokial nema pravidelnu vypomoc od starych rodicov, je v jednom kole. Nema si kedy odpocinut. Vyhoda je, ze popri tom nemusi chodit do prace, ale nevyhoda, ze ma male dieta, plne zavisle na nej. Tazko by asi chodila vypomahat na stavbu.
Ak jej vsak stari rodicia strazia deti, moze s manzelom pracovat na stavbe.
Zial, tento sposob riesenia financii na rekonstrukciu domu prinasa velke riziko odcudzenia sa a velke tazkosti pri opatovnom spoluziti. Viem o com pisem.

derdia
22. feb 2024

A robis ovela viac ako ja. Ja som len po dvoch rokoch prisla upratat 😁

nyusika
22. feb 2024

Ja nerozumiem tej priondenej slovenskej mentalite - mať za akúkoľvek cenu DOM.
Keď raz naň nemám, žijem tak, ako mi moje finančné prostriedky dovoľujú.

Dodzubat si rodinu, hádať sa, žiť oddelene - deti nervózne, žena frustrovaná, muž nasratý.....hlavne, že niekedy bude DOM.

sono2
22. feb 2024

@nyusika to je samozrejme pravda, som rovnakého názoru.

nyusika
22. feb 2024

@sono2 ako mega ??
Normálne pracuje.
Po práci ide na ubytovňu a oddychuje.

Kebyže pracuje na Slovensku, má toho menej ??
Ani náhodou.

andreatytler
22. feb 2024

Tak ja som sokovana hned niekolko krat.
Za prve, ze autorka dovoli muzovi aby prestal uplne financne, moralne a neviem ako este podporovat rodinu s 2 detmi len preto aby si on zabezpecil svoje byvanie s ktorym ona nesuhlasi. To je absolutne nepochopitelne.
Za druhe, ze niekto je schopny povedat o nej ze nerobi dost a chudak muz je frustrovany a unaveny a je pochopitelne ze jej nadava.
Autorka, 100% s tebou suhlasim. Do domu sa s detmi nestahuj. Podaj ziadost o rozvod. Toto je vrchol co tvoj muz robi.
Tu vobec nejde o to kolko robi zena na stavbe. Mate to vsetko pokaslane. To ze on kupuje dom len na seba, to ze ho kupuje aj ked s tym nesuhlasis, to ze ide robit prec aj ked s tym nesuhlasis, to ze vam nedava ziadne peniaze na zivot, to ze neoceni co pre neho robis.

panda21
22. feb 2024

@roja01 autorka píše, že ma prácu a financuje byt, seba a deti. Že muzove peniaze idú čisto iba do domu, im nič nedáva.
"Ked si tak nahlas uvedomím ze s nami nebýva, nefinancuje nás, milé slovo a láska sa akosi vytratila, deti nevychovava, načo ho vlastne máme? 😭"
"mam prácu a financujem seba deti a byt"

andykras
22. feb 2024

Podla mna robis dost, dalsia vec nema niekoho ? Vtedy sa zacnu vykrikat aj neexistujuce dovody

nyusika
22. feb 2024

@andreatytler sú manželia, to nie je také jednoduché "kúpiť dom iba na seba"

stevvvka
22. feb 2024

Milá autorka, zvládať ako samozivitelka okrem práce a 2 deti ešte aj brigády, klobúk dole. Nerobíš malo, robíš pre veľa. Bol to jeho sen, ty sa absolútne nezapajaj do domu, nech sa stará, a keď položí aj podlahy na tu špinu, nechaj tak. Aj tak žiješ bez neho, akurát ti ubudne robota s nim. Však nech bude celý víkend s deťmi, že pôjdeš betónovát.. Ale dom nie je hlavný problém u vás.

Prikláňam sa k podozreniu, že neplánuje v tom dome bývať s tebou...

andreatytler
22. feb 2024

@nyusika Aj autorka potrvdila ze su manzelia? Iba si pamatam ze vravela ze to ma osetrene.

blackcat8885
22. feb 2024

Ja v prvom rade nechápem ako môže niekto odísť do zahraničia a nechať tu rodinu a že to ten druhy z páru dovolí. My sice žijeme skromne v byte a síce túžime po dome vieme že ho nikdy nebudeme mať. Ani ja ani manžel by sme neodišli do zahraničia kvôli peniazom. Toto rozbíja rodiny podľa mňa.

adelkaa159
22. feb 2024

No my sme stavali nový a muž bol bo svedsku pravdu? Celý dom som som “postavila” ja , keď prišiel domov stále bol tiež na stavbe ale pomimo som sa snažila vybaviť robotníkov riešila som všetko od kúpu pozemku cez búracie práce starého domu a bager a všetko som volala chodila s to som mala prv v bruchu dieťa a tak som mala doonu naložila malú a duj ho na stavbu ty čo odkladali kúpeľne aj zomnou porodili😂prišla som sa im ukázať pred cisárskym a 5 dni po jak som došla zlomená ešte nerozchodena hneď v ten deň som ich bola kuknúť sa smiali že rodili somnou , keď už trebalo mesiac po pôrode som vyšla ku muzovy na lešenie lebo robil podhľady na dom no masaker ako nechcel lebo ešte to bolo tesne po pôrode ale pomohla som mu v 6mesiaci som môjmu starému Ujovy pomohla ukladať podlahový polystyrén uz jak bola mala som hádzala miešačky sme betónovali terasu 😂ale moje gro bolo vybaviť takže telefón mi horel pri uchu neviem čo si chcela počuť áno medzi tým varenie atd keď došla sedačka skrine všetko som skladala z mojou mamu dom som si zohnala brigádu ja som bola v 9mesiaci prišla sesternica mama svokra teta a ja a maľovali sme až sa za nami prášilo báli sa aby som neporodila ale hovorím im že mala nevyjde kým nebude pomaľované 😂keď nato teraz spomínam tak to bolo super môj muž si sám prizná že keby nie mňa dom nestojí ja som zhovircivejsia no čo už 😂

blackcat8885
22. feb 2024

@nyusika a potom keď maju dom sa rozvedu, poznám aj také prípady. Boli spolu 10rokov svadba dom a do 2rokov rozvod...

nyusika
22. feb 2024

@andreatytler jaaaaj... divná doba, keď maju spolu dve deti a idú do takéhoto finančného záväzku bez právnych istôt

any_soj
22. feb 2024

@roja01 ona aj pracuje