icon

Ženská pomoc pri stavbe domu: Ako byť nápomocná?

20. feb 2024

Prosím pomôžte mi, rada by som vedela vás názor, ideálne aj skúsenosť od vás či z okolia.
Rekonštruujeme starý dom nakomplet už tretí rok. Muž je v Nemecku a keď príde domov tak maká na stavbe. Začali sme keď mala dcéra asi 6 mesiacov. Práce na dome bolo dosť, zo starého zatuchnuteho urobiť nový svojpomocne je naozaj ťažký oriešok.
Ostala som doma v byte sama na MD s dcérou, staršia akurát nastúpila do 1.rocnika. muž odišiel za prácou do nemecka a keď je doma pracuje na dome, cely jeho zárobok ide vlastne do domu.
Teraz už pár mesiacov mi začal škaredo nadávať a vyčítať mi, že som v dome nikdy nebola a nič som mu tam nepomohla. Urazena som zato poriadne
Pravda je ze co dokážem, to spravím. Často som tam chodievala keď bol v Nemecku, deti sa hrali na dvore a ja som či zametala, č malovala, penetrovala, odkladala bordel, záhradu hrabala, nič zložité ale v rámci času a možnosti a počasia. Medzitým som plánovala s architektkou zariadenie, kuchyňu, podlahy dvere, požiadala som o dotáciu-cize vybavila pána na zhotovenie energetického certifikátu, dala som vyhotoviť projektovú dokumentáciu a všetko čo bolo treba. Mam tu žiadosť tak povediac pod kontrolou iba ja. Keď mal.robotnikov alebo kamošov na pomoc, varila som a nosila na stavbu teple jedlo.
Okrem toho sa starám o 2 deti a domácnosť, mam prácu a financujem seba deti a byt. A popri tom šetrím na zariadenie a nábytok..
Pýtam sa, čo ešte mam urobiť aby bol muž spokojný? Chodievali ste s mužom na stavbu aj vy ženy? Z môjho pohľadu mi velmi krivdí keď ma obvinuje ze som lenivá a nikdy som mu na dome nič nepomohla.
Rezignovala som a povedala som mu ze sa tam s deťmi nenastahujeme, kým sa mi neospravedlní. Ten jeho hnev trvá už od leta

Strana
z8
zmrzlinka2021
23. feb 2024

@nyusika

Tá mentalita je také "malomestiactvo" - dokázať si, ze nie som horsia. Moze ísť o rodinný dom, o super auto, dovolenku a neviem čo ešte. Zial, na Slovensku vnimam, ze vela ludí si kvalitu zivota spaja s majetkom, nie so vztahmi, rodinou, dusevnym pokojom... Ludia idú neraz na obrovský výkon, len aby "mali" a potom príde onko ochorenie a zelajú si uz iba jedno...

subartic
23. feb 2024

autorka , takže ak sa rozídete v podstate ta využil na prefinancovanie domu ,na prácu a starostilivosť o deti bez výživného a teraz sa ťa snaží zbaviť , áno snaží sa s tebou vybabrať . Teraz aj keby si chcela byť podielový vlastník , tak ti možno povie že si na ňom nič nerobila a teda čo chceš. Vidím že ti postupne dochádza , čo sme ti písali na začiatku a čo si až tak nepripušťala.

lacibo
23. feb 2024

@drahomirrra ak ma od vsetkeho doklady tak jej to musi vratit v pripade rozchodu

janickacrazy
23. feb 2024

Na tvojom mieste požiadam o výživné na deti. Nech teda aspoň z toho Nemecka máš dáky úžitok. Veď ty si s deťmi aj tak väčšinu času sama a takého chlapa ti fakt netreba, čo ti nadáva úplne bez dôvodu. Držím palce.

drahomirrra
23. feb 2024

@lacibo O čo, že nemá.

lacibo
23. feb 2024

Mne len neda..ze na zaciatku tema zenskej pomoci na stavbe a na konci uz tema ako odist co najlepsie a bez ujmy zo vztahu..veru smutne, ale to je zivot..niekedy si veci nechceme pripustit ake v skutocbosti su, lebo si zelame pravý opak..je to na tebe, ale verím, že ty si tak šikovná, že si vždy poradíš, aj máš 18 rokov vlastný byt a vyznas sa vo všetkom..klobuk dole..on moze raz iba lutovat, ako sa k tebe zachoval

lacibo
23. feb 2024

@drahomirrra tak to sa veru na súde dokazat neda..ibaže by jej to dobrovolne vrátil a vyrovnal sa s nou ako chlap

dankanka
23. feb 2024

@zuzi0911 pravda..lebo tiez mam male deti a neviem si predstavit s nimi nic robit..ale teda..ked som to poriadne precitala, tak nie su zobrati, kazdy ma svoje byvanie, ona sa sama stara o deti a seba, ci uz financne, ci inak... Tu boli zle nastavene hranice uz odzaciatku..

zuzi0911
23. feb 2024

@dankanka áno celé je to u nich veľmi komplikované.
Áno tomu rozumiem,s malými deťmi sa neda nič robiť. Zato je to náročnejšie ako taká prerábať domu . Muz by si to mal uvedomiť.

autor
23. feb 2024

Ženy moje, veľmi dobre sa mi číta táto diskusia, každý príspevok som si precitala niekoľkokrát, a mám teraz taky pokoj na duši. Aj keď máte na vec rôzne názory, ďakujem vám za ne. Mam pred sebou ťažké chvíle s mojim mužom, ale veľmi dôležité. Kľúčové! Už o týždeň príde domov.
Vy ženy ste ma vypočuli a napísali mi váš pohľad. Ste múdre lebo ste dokázali čítať aj medzi riadkami a často prehovoril aj šiesty ženský zmysel.
Veľmi sa mi ráta kam sa táto diskusia uberá, kde som na začiatku riešila ženskú pomoc na stavbe a teraz už riešime výživné z nemeckého platu 😉😜
Týmto vás chcem ženy podporiť v ďalšej diskusii, pokračujte, necítim sa tak sama a veľmi mi to pomáha 🙂
Vaša Nela

nyusika
Autor odpoveď zmazal
nyusika
23. feb 2024

Ale to výživné je veľmi veľmi dobrá rada.
To by som okamžite začala riešiť.
Držím palce, nech ti dopadne pre teba či najmenej smutno 🙂

autor
23. feb 2024

@nyusika áno je. Mňa samú by toto naozaj nikdy nenapadlo

luccija
23. feb 2024

A nezačal sa priečit, keď si chcela, aby si aj ty bola vlastníckou domu?nechce sa mi všetko čítať on má hypo či použil na to svoje peniaze?

autor
23. feb 2024

@luccija vôbec nie. Bral aj hypo aj svoje. Hypo len preto aby nemusel všetky svoje minút, ale hypo vôbec nieje veľká.
Ja som do jeho domu investovala tak do 150 eur spolu, čo vlastne nerátam ako investíciu žeby ma zruinovala. Svoju prácu a čas neviem vyčísliť

janickacrazy
23. feb 2024

Tak to je dobre, že si tam aspoň neinvestovala svoje peniaze. Ten čas a prácu ti už asi nikto nevráti. Ale som rada, že ti táto diskusia dala iný pohľad na Vaše problémy. Znies ako schopná a rozumná žena. Držím ti palce.

lacibo
23. feb 2024

Úprimne ti prajem, nech si v živote s deťmi šťastná..určite môžeš byť na seba hrdá a keď to nevidí tento partner, všimne si to niekto iný..máte spolu deti a to je velký závazok, preto by bolo najlepšie vyjasnit vsetko medzi vami a nastavit si nove hranice a pravidlá vo vztahu..este by som to celkom nezavrhovala..uvidis ako sa k tomu postaví on..ak nemá inú, je možne aj to že riadne prehodnotí všetko, ale tie hranice musis nastavit ty.. bude to náročné, ale potrebné, aby si sa pohla ( pohli) ďalej..

mantilka
23. feb 2024

Keď teraz čítam, tam bude asi problém vzťahový. Áno, dom preverí vzťah ...to vie každý kto staval. Našťastie sme to ustáli. Ale až také to nebolo. Po nasťahovaní všetko ok, ale my sme manželia. Niektorí sa vyjadrujú k manželstvu, že je to iba papier....môj názor to ale nie je. Je to vzájomná dovrera a úcta. Ak sa dvaja nevezmú väčšinou he tam nejaký vzťahový problém...niekto z toho páru nedôveruje dostatočne tomu druhému alebo si ho nedostatočne cti. To je môj názor. Autorka, môj názor...je to vzťah stavaný na piesku...k tomu ešte odlucenie - práca v zahraničí, únava, stres. Buď sa chlapec ukľudní ked dostaviate alebo zazvonil zvonec.

mantilka
23. feb 2024

Ja by som sa poradila s psychologičkou čo povedať, nakoľko tvoj partner už všetko počul a nerieši to.

realny
Odpoveď bola odstránená
kamatopo
25. feb 2024

Ja som s manželom prerábala 5 rokov. Každý víkend, každý sviatok a aj v pracovné dni, kedy sa manželovi dalo robil všetko čo vedel. Ostatne robila firma. Ja som varila, chodila na nadčasy a snažila som pozerať akcie nech čo to ušetríme aj na materiáloch. Jediné čo manžel nechcel aby som sa narobila. (nezniesol keď som zdvíhala niečo ťažké) ani raz mi nič nevytkol a to je dom na mňa písaný celý. Toto je o charaktere. Evidentne si tvoj partner naložil viac ako si na začiatku prepočítal a teraz to nezvláda. No a na kom vybije frustráciu ,no na tebe. Veď ty musíš byť ticho keď máš s ním deti. Vyveď ho z omylu. Ty máš kde bývať a ak sa mu niečo nepáči porieš alimenty a výmen zámky.

Strana
z8