Žiarlivosť manžela
Ahojte dievčatá, niesom tu nová, chodievam sem každý den, čítam a radím, ak viem, len kôli teme som si radsej zvolila "novy nick". Mám manžela, sme 3r manželia, 5r spolu a od svadby začal byť veľmi žiarlivý, podľa mna uz bol predtým, len to skrýval, aby som to nezistila a nezdupkala. Ked sme spolu začali chodiť, boli sme normálni mladí ludia, všetko vyzeralo ok, bol veľmi milý...ja som sa spravala ako normalna mlada baba, mala som vela kamaratov, kamaratiek, chodili sme /aj spolu/ na diskoteky, obliekala som sa ako mlade dievcata, sukne, tricka s výstrihom, vysoké podpätky...líčila som sa...nechápem, ako ma mohol chciet, teraz odo mna vyzaduje presny opak...od svadby sa to zacalo, zo zaciatku len tak postupne, hovoril, ze som pekná, nenalícena a ze sa mu páčim aj v teplákoch...ale teraz tie jeho obmedzenia cítim skoro vo vsetkom. Hlavne musim napisat, ze mame pekny vztah, máme sa radi, len ta jeho ziarlivost. Nemôzem sa licit, vyrazne obliekat, to znamena najlepsie, keby som chodila v teplakoch a mikine, nemôzem si cesat vlasy, ako chcem, lebo asi aj to je podla neho prilis sexy " a asi chcem zaujat". Všetko si vie tak "milo" vydobyt, nieje ako iní žiarlivci, co biju, kricia, hadaju sa, on to vie milo , ale razne, proste mi povie , ze si to nezela. Kamaratov som musela hned zrusit a kamaratky mi schvaloval, az mi ostala len jedna /ktoru mi schvalil/. Ta jeho ziarlivost sa ukazuje vo vela veciach, napr. nemôzem pracovat v kolektive, kde su aj muzi. Teraz ma nenapada vsetko, ale je toho vela. Napr. nemôzem nosit saty, ani sukne, leginy, alebo velmi obtiahnute rifle, tricka len s minimalnych vystrihom a vzdy kontroluje, ci nepresvita...musim napisat, ze nema ziadny dôvod na ziarlenie, odkedy som s nim, tak som sa snad s inym cudzim muzom (okrem rodiny) ani nerozpravala. Sme obaja mladi /ja26/on 27 rokov, nemame deticky, zatial, este sa na to manzel neciti, ja by som aj chcela, ale este "musime" aspon dva roky pockat,lebo si to tak zela...neviem, ci budem vediet tolerovat jeho spravanie cely zivot...len nechcem, aby vyzeral ako zly clovek, naopak je velmi dobrý, milý, kazdemu pomôze, mame rovnaké zaujmy, konicky, inak si rozumieme, nebyt jeho ziarlivosti na 100%! Ale rozhovory na tuto temu koncia uplne o nicom, on si to uvedomuje, ale nechce to menit, ani ist ku psychologicke. Uvažujem, ze zajdem sama a uvidim, co mi poradi, ale ja si myslim, ze mam len dve moznosti, bud s nim ostanem a "zvyknem si", alebo od neho odidem, aj ked to by som nerada, lebo sa mame naozaj radi. Ak je niekto v takejto situácii, budem rada, ak mi napise, ako to riesite, najlepsie, ak mi poradia tí, co to zazili, dakujem pekne!
@figurka1985 možno by nakoniec žiarlil aj na deti,preto ich odkladá
som velmi zvedavá ako dopadne ten rozhovor u nich doma,ale mám tip,nie dobrý ☹
@lenuska089 este ma napadlo- k tej kamoske som vela veci vynechala... ale co citam, ako keby si opisovala jej zivot... ked som s nou naposledy rozpravala, mala som pocit, ze je nacisto "zdegenerovana"... v kuse ho ospravedlnovala, ze on to robi preto, lebo ju lubi... lebo chce dobro pre ich vztah, lebo pozera do buducna, bla bla bla... a z veseleho temperamentneho dievcata sa stalo jedna zakomplexovana kopka nestastia, ktora v prvom rade pozera na svojho chlapa, ako by sa zachoval on, ci by sa mu to a to pacilo,. ci nie... ktora si za cele dva roky na seba kupila jedny rifle a jednpo tricko, lebo treba setrit.... (samozrejme na jeho auto, elektrony, benzin- aby nechodil busom do prace). dokonca sa prestahovali do ineho bytu, a ako prvu vyhodui spomenula- ze XY to uz ma blizsie do prace- autom to mal predtym pol hodiny, a teraz iba 10 nimut! a pytam sa jej- a ty ako chodis do prace? nevozi ta? "nie, chodim busom. vtedy som to mala za pol hodiny busom, teraz hodinu a pol!"
Hlavne, ze on je spokojny... skoro mi oci z jamok vypadli! 😲
Prosim ta, zachovaj si este kusok dostojnosti. pripadne sa skus porozpravat s jeho rodicmi, ti ho urcite najlepsie poznaju.... ak s nimi velmi dobre vychadzas, urcite vam budu chciet pomoct. ale tu to chce snahu hlavne z jeho strany nieco zmenit. Inak to mozes cele zabalit...
@figurka1985 nie som síce lenuska,ale ja som sa na svokru obrátiť nemohla,lebo sama "mučila"svokra svojou žiarlivosťou,z čoho logicky vyplýva,že so svokrom som komunikovať nemohla-ak som chcela zostať živá 😀
Ako dokazat proste odist?! :'(
@figurka1985 čo sa týka dostojnosti..vieš ono sa nai nedá v tomto povedať,že-zachovaj si dostojnosť-on mňa až do poslednej chvíle mal rád,neviem to vysvetliť
Ale napr.keď som ho musela prosiť o peniaze na jedlo a dopravu-tak tam už išlo o dostojnosť
@myshalka od manipulátora sa neodchádza,ale uteká.Kedže máme deti,tak ja som zvolila taktiku-zhnusenia sa-mala som naňho požiadavky,ktoré nemohol splniť,lepšie povedané nechcel
Z toho kúta som sa začala tlačiť von,a už som nespravila krok vzad.
@lenuska089 moju otazku o facke som myslela skor len ako recnicku.
Mozno aj zle, zeby ta facka neprisla, pretoze cisto psychicke tyranie je este horsie, budes ho dovtedy obhajovat, ze ved "on ma nebije, tak je to ok". Ale z teba bude postupne troska. Tak bud si zacnes robit podla seba, aj sa malovat, aj sa inak obliekat, nielen do teplakov, lebo manzelovi sa to paci, a on to bud akceptuje, alebo bude penit.
Ad vysnivana dovolenka, ano, teraz to bude idealne, uzasne, v pohode, zase docasne, potom to jeho spravanie bude pokracovat. A ano, priklanam sa k nazoru, ktory tu uz niekto napisal, ze musi mat nizsie sebavedomie.
@fidka79 naozaj nechápeš
On sa takto nesprával od začiatku,a hlavne to bolo pomalé a plíživé ako smrtiaci plyn.Sú to maličkosti,rozhádzané v povetrí,je to jedna kvapka octu v 2 dcl vody,je to jedne veta v 3 hodinovom dialógu.
Ale keď sa spustí vietor,tie maličkosti ti poškriabu dušu,tie kvapky ti rozožerú žalúdok,a tie nevinné vety ti poškodia sluch.
Ja mám hodnotu,aj dostojnosť,inak by som to nevnímala..
presne, kto nezazil, nemoze to pochopit, ja ked sa spatne pozriem na to co som robila pocas toho vztahu tak mi hore dupkom vlasy stavaju a to ich mam sakra jemne,.. vzdy som bola velka huba, ktora nema problem byt priama, ale on zo mna spravil kopku komlexov, som sa uz pomaly nevedela ani predstavit, bala som sa cokolvek povedat, aby nebolo zle,.. treba vela sily ukoncit takyto vztah, ked je zena uz totalne zmagorena,..a to som mala nieco cez 20 rokov, boli sme spolu len 3 roky, ale stacilo mi na cely zivot,..on to mal po mamicke /bola rovnaka,../ odvtedy spoznam manipulatora momente, aj ked sa vyrazne neprejavuje, akokeby som mala nejaky senzor na nich /jedno ci zena alebo chlap/ a hned sa podla toho zariadim,..
@tyssa tiež mám senzor,dúfam,že dobrý 🙂
@lenuska089 inak mozno od veci, ale ako to mate na dovolenke - co sa tyka plaviek? Ked si pisala, ze si nemozes obliekat urcite veci, co su sexi.
moj ziarlil,ale ked toto citam,tak to uz by na mna bolo privela,ja sa mozem obliekat,malovat,chodit s kamoskami po kavickach,jedine co mu vadilo su niektori kamarati,akoze chalani,co teoreticky viem pochopit. Ale asi treba dat hned najavo,ze clovek nebude robit take velke ustupky. Ja svojich kamaratov zboznujem,viem,ze su tu pre mna ked je dobre aj zle a keby sa mi nieco stane so vztahom,tak kto by mi okrem rodiny ostal?Neviem si rpedstavit tu situaciu,ze sa po 10rokoch rozidem a zrazu zistim,ze vsetky tie kamosky,ktore mi on neschvalil su teraz prakticky mimo moj dosah,pretoze pred x rokmi nechapali preco som nejak prerusila kontakty. Ja by som nedokazala byt izolovana. Moj to nastastie pochopil a tym,ze sa dost obklopujem chalanmi,co su gayovia,vsetko su to moji super kamosi,ktorych som poznala este pred mojim Drahym,tak tym padom to mojmu nemoze vadit,asi tam neciti ziadnu hrozbu,takze nema na co ziarlit. Ono ziarlivost je nieco,co sa da tolerovat v malej miere,ale nie v takejto. Teda kazdy ma tu mieru inak nastavenu,ale toto by som nevydrzala. To vobec obdivujem ludi,co taku ziarlivost vydrzia. Hlavne neviem preco niekomu mozu vadit aj kamosky,jedine ze by bol sam neverny a boji sa,aby to nejaka mmskou neposlala ako cerstvy update...inak by sa zenskych bat nemal... 😉
@lenuska089 nieje čas na čítanie celej diskusie, ale za seba môzem napísat, ze by som s takym clovekom zit nemohla, ani by som ho nemohla milovat, a más môj obdiv za to, ze si ze si mu toto chovanie tolerovala 5 rokov. a to je ešte len začiatok, dieta s ním ti neodporučam, lebo bude ziarlit ešte aj na to, ze sa venujes dietatu viac ako jemu.
@lenuska089 k tvojmu prisp. zo 16.31: chapem, aj ja som papula a velakrat si hovorim, ze keby som bola ticho, mohlo by to byt pre mna lepsie..lenze ustupovat sa da iba vo veciach, v ktorych ti to neublizi, ktore ti nevadia, ktore ta neobmedzuju..ty si uz ustupila prilis, a teraz budes tazko vysvetlovat, ze ti to nevyhovuje..
ak si si ista, ze to manzelstvo stoji za zachranu, a zaroven si nechces znicit svoju vlastnu identitu ( a casom aj zivot 😒 ), tak to treba riesit cim skor. bud sama sebou, a ak to manzel rozchodi, skus to este, no ak nie... ja by som nezostala. som clovek pristupny kompromisu, ak to ma zmysel a ak to obohati vztah (akykolvek, nielen partnersky)-ale NIKDY v zivote som nikoho neposluchala a ani nebudem (mozno aj preto mi tvoj pristup k veci pride prilis mierny, mna taketo spravanie k partnerovi vytaca strasne, neviem to stravit)..a tieto dve veci sa nedaju zamienat.
@anatalia77 velmi vystizne napisane.
ale niekde musi byt ta hranica, ked uz si musis byt vedoma, ze to nie je dobre, ze to dalej nesmies dovolit. ja si myslim, ze clovek na to sam (v ramci pudu sebazachovy) musi prist este v case, ked sa da este nieco robit..ci nie?
@klincek áno,mala som také záchvevy pudu sebazáchovy,ale ešte som to nedokázala riešiť razantne.Ešte nedopadla tá povestná posledná kvapka.A napodiv,mala inú farbu-dlhy-a iné zloženie,takže nastala nekontrolovatelná reakcia.To sa už potom nedalo zastaviť.
vieš,čo bolo najhoršie??že celé to potlačovanie vlastného JA v mene rodiny bolo na prd.Nikto to neocenil. ☹ ešte sa niektorý členovia rodiny pourážali do kosti,že som si povedala svoje,a trvala na tom.Nezvyk.
@anatalia77 tusim si to mala tiez "vesele"..
a reakcii rodiny sa necuduj-to musel byt pre nich riadny sok, ked si si zrazu trufla otvorit usta 😲, fuha! najlepsie je, ze keby si sa ozyvala pravidelne, ani by im to neprislo, brali by to ako crtu povahy..takto si bola dobra, mila, slusna, a vzdy ta rozumna, a zrazu-co to do tej baby voslo, ze? ale hlavne, ze si to nakoniec spravila 😉
@anatalia77 mnooo..ale toto je velmi dobry napad 🙂 teda urobit tak,aby odisiel sam...sice ma.vsetci ohovoria,lebo on je "super"..a ja k...a..ale aspon bude pokoj 🙂
@lenuska089 toto robil môj krstný otec mojej krstnej, zostali síce spolu(on umrel pred 2 rokmi) ale že mala celý život peklo, to viem od svojej mamy- vždy ju zastávala, pritom on bol jej brat. Teraz to robí bratranec svojej žene a tá sa má tiež veľmi zle pri ňom. My sme mu už neraz povedali, aby nezačal vyplakávať keď už bude neskoro lebo my ho ľutovať nebudeme 😒 Vieš, kým to nevyriešite, ja by som ani deti s ním nechcela mať - bratrancova žena napr. ani na prechádzky nemôže chodiť s malým, resp. ju dáva sledovať, s kým sa rozpráva. A potom si môžeš domyslieť, ako žijú, resp. aký vzťah má tá mama aj s dieťatkom. ☹ Mám ešte kolegyňu, ktorá má podobný osud- majú peniaze, 2 deti, autá, ale ti poviem, že si ideme sadnúť na kávu - je to z času na čas a ešte si ani nesadneme a už jej volá, aby išla pre deti do škôlky, lebo jemu do toho niečo vošlo. Cez deň jej volá hádam 300x, ona sa hanbí pred nami, ale máme ich prečítaných, už to ani nekomentujeme, len sa pozrieme jedna na druhú.
@lenuska089 Jednoznacne si rychlo urci svoje pravidla a nenechaj sa manipulovat.Sem tam ustup,ale nie vo vsetkom ver tomu...ak Ta ma uprimne rad a nechce o Teba prist ...
zvykne si!Ked budete mat dieta...skoncila si.Tiez moj muz mal podobne problemy,ale to mal asi len sam so sebou 😝 dupla som si a šup leginky a minisukna.Teraz ked sa nahodim,akurat sa tak pobavim,jak bojuje sam so sebou 🙂
Jak pises mas na to este dva roky,kym vobec Ti v uvodzovkach povoli dieta 🙂 Ukaz mu hranice a uvidis co dalej,ale cely zivot trpiet 😒 raz Ta to mozno prestane bavit,len Ta budu drzat deti a Ty budes radsej trpiet ☹
Utekaj, utekaj. Nezmeni sa a bude to este horsie. ak chces,napisem do ip. Verejne nechcem.
@lenuska089 ahoj, stale si myslim ze ziarlivost je velmi neprijemna pre dalsi vztah, paci sa mi ze s nim chces ostat, na druhej strane si este velmi mlada, mozes mat deti, mozes najst milujuceho parhneraktory ta bude brat taku aka si ty, taku akou chces byt....
@lenuska089 treba aby si navštívila psychológa ty sama a to veľmi rýchlo, lebo mám obavy, že už nie si schopná triezveho pohľadu na vec.To, čo robí tvoj muž, nie je láska ani náhodou, či sa ti to páči alebo nie, je to manipulátor a už sa mu podarilo zmanipulovať tvoje myslenie do takej podoby, že strácaš vlastnú identitu. A že by ti neublížil? Zostaň s ním, maj s ním zo dve deti a uvidíš, čo sa bude diať. Bude ťa mať už absolútne vo svojej moci, už teraz na tom systematicky pracuje. Každá žena, ktorú muž fyzicky alebo psychicky týra na začiatku manželstva tvrdila to, čo ty. Skús sa zajtra obliecť a nalíčiť do práce tak, ako sa to páči tebe a oznámiť manželovi, že si síce jeho manželka, ale nie jeho majetok a uvidíš reakciu. Kľudne mu povedz, že jeho správanie je choré a ak s tým nič nebude robiť, nebudete môcť byť spolu. A úprimne - nepoznám žiarlivca, ktorý by sa zmenil, u všetkých sa to len stupňuje...
@dovetattoo Dakujem pekne, vcera sme mali rozhovor a povedal, ze sa chce zmenit, ze to aj jeho trapi a ze to spolu zvladneme, spytal sa ma, ako chcem zit, vsetko som mu vysvetlila a povedal, ze bude , ako si zelam, ze si zela nase stastie...prosím aj toto tu vsetky nespochybnite...
@mamavera uprimne verim, ze sa ten môj zmeni, lebo sme sa vela o tom rozpravali a povedal, ze to bude "normalne" ako inde...
@moncura1 presne tak, ja musim urcit hranice a on vie, ze vcera "pretiekol" pohar trpezlivosti a urcili sme si, co ano, co nie, napr. uplne sexy oblecena chodit nebudem /ako za mojich dievcenskych cias/ ale skoro som odpadla, ked mi povedal, aby som si obliekala leginy a vypasovane rifle, ak chcem, alebo sukne a saty, ale nie ultra kratke a ked sa chcem, nech sa cesem, ako chcem a malovat tiez, len nech to nieje prilis, tak si myslim, ze uplne super, len staci, aby som to teraz ja dodrziavala, urobila prievan v satniku, nakupila krasne kusky a nosila 🙂
@lenuska089
drzim Ti velmi palce, citala som celu diskusiu, ale vzhladom k tomu, ze nemam osobnu skusenost, nemala som Ti co k tomu napisat, ale ti co to nezazili, tak takym sa lahko radi, ale horsie je to uz prezivat....
daj o sebe vediet ako pokracujete a nezostava Ti nic nňine len verit, ze sa zmeni, ak nie, potom budes riesit co dalej....

@lenuska089 Lenka, mne sa to strasne zle cita... vidno, ze si velmi dobra osobka a tvoj muz tiez nie je zly- len svojim sposobom obrovsky egoista....
Mozno to, ze ON si este nepraje deti- je pre teba znamenim, a istou moznostou z toho vztahu vycuvat, alebo ujasnit si priority... ci chces byt cely zivot manipulovana, lebo toto je len zaciatok. Cim viac budes povolovat, tym viac ta bude ON ovladat...
kamoska bola kedysi vesela zienka. az sa zamilovala do priatela, s kt.bola 9 rokov! 9 rokov jej trvalo, kym zistila, ako s nou manipuluje... a tiez ho stale ospravedlnovala, lebo k nej nikdy nebol zly. stale jej vedel krasne vysvetlit, preco sa nema stykat s tou a tou, alebo sa vyhovoril, ze mu nieco je, a nech ho nenehchava sameho... ked uz doslo aj na rodinu, spytala somsa jej, ci spomedzi svojho kedysi obrovskeho okruhu priatelov, ci rodiny najde jedneho cloveka, ktory ho ma rad.... nikto taky sa nenasiel, a zacala pomalicky otvarat oci... rozisla sa s nim. samozrejme jej ostala pozicka na jeho auto, kt.bude splacat este dva a pol roka. ale je slobodna. konecne si moze kupit co chce, a nikto jej nebude robit zle svedomie, ze jemu chyba to a to... a teraz dva mesiace po rozchode sa o nom podozvedala velmi zle veci, a nikdy v zivote ho nechce vidiet... ten chlap sa pretvaroval 9 rokov! to je tretina jej zivota! samozrejme nema nic nasetrene, byva v podnajme, ma to tazke... ale v ich pripade este nemai deti, tak rozchod bol ovela rychlejsi... v opacnom pripade by asi ustupila, a skoncila by ako zena bez vlastneho nazoru, bez sebavedomia...(inak- aj teraz ho ma zufalo malo :-/)...
apropo- napadlo ma Leni.... akych ma rodicov? Ten chlapik mojej kamosky je uuuuplnym prototypom svojho otca, ktory cely zivot takto manipuloval dobracku mamku, ktora z toho vycerpania nakoniec umrela...:-/
Myslim, ze ake spravanie videl u svojich rodicov, presne take si vzal za vzor...
kazdopadne drzim palce, aby si sa z tejto situacie co najskor dostala.... kym sa ale on nezmeni, nevydrzis sa neustale podvolovat... a urcite nebude taky mily, ako je teraz.... kym nemate deti, vsetko je jednoduchsie...
Drz sa :-*