Žije sa vám ľahko?

4. okt 2022

Trpim na tazku depresiu liecim sa. No moja psychiatricka vravi ze niektorym ludom sa zije lahko a niektorym tazko a ze ja patrim do tej skupiny ktorej sa zije tazko. Co si o tom myslite ?

buberova
4. okt 2022

Asi je to tak.. napríklad ja by som asi mohla povedať že sa mi žije ľahko.. som zdravá, manžel tiež, máme svoj byt, ktorý si pomaly splácame, obaja máme prácu, auto, rodinu, priateľov...
Ale keby sa niekto pozrel na moju situáciu tak možno povie že to je ťažké lebo ani jeden nezarábame 4 cifernú sumu, snažíme sa byť šetrný, že máme hypotéku, že žijeme v 48m2 aj s balkónom a že oni by v takej králikárni s 12 ročným autom žiť nemohli. A že sme na dovolenke ešte spolu pri mori neboli. A že na Slovensku sa žije ťažko a treba otáčať každé euro.
Takže všetko je to o pohľade ale podľa mňa s chorobami sa žije ťažko. Aj s psychickými aj s fyzickými

thereisabear
4. okt 2022

Že to tak je. Ale zas netreba sa vzdať, dá sa s tým do určitej miery vždy niečo robiť.

martinkatinka
4. okt 2022

Co je to zit lahko?
Ja depresiou netrpim, no niekedy mam dni, ze doslova a padam na hubu.
Ale celkovo, som rada, ze zijem a viem si kazdy den najst malickost, co ma potesi.

lucia7933
4. okt 2022

@buberova tiez si tak myslim. Tiez sa mi v zivote stali nelahke veci poslednu dobu ale napriek tomu nemozem povedat ze sa mi zije tazko...ono je to hlavne o tom ako to ma clovek nastavene v hlave...ale suhlasim tazko sa zije hlavne s chorobami

lindous
4. okt 2022

Neviem v akom kontexte presne to bolo povedané, ale celé je to veľmi relatívne, asi vždy môže byť aj lepšie, aj horšie... každý má nejaké svoje trápenia, každý ich zvláda inak, veľkosť alebo vážnosť problémov sa nedá porovnať

barbora0308
4. okt 2022

Hmm...ja osobne by som ludi a ich vnimanie zivota zaradila do troch skupin, teda existuje skupina niekde medzi. Ja by som sa zaradila niekde tam. Tí co vnimaju zivot lahko, prehnane optimistisky, ruzove okuliare...obcas tejto skupine zavidim, ale neviem sa s ich vnimanim zivota vobec stotoznit, uprimne skor sa stotoznujen s ludmi, ktorim sa "zije tazko". Tu ja teraz nehovorim o nejakych materialnych zabezpeceniach, kariere a pod. Proste iba o samotnom vnimani bitia...Je to iba v hlave, niektori si myslia, ze maju v zivote nejake poslanie a vsetko sa deje pre nieco, zivot vnimaju ako dar. No a potom su ti co si menej alebo viacej uvedomuju, ze sa ludia snazia iba teoreticky prezivat a zivot si vsetcia snazime co najlepsie vylepsit a sprijemnit 🙂. Treba sa hlavne naucit moc nad vsetkym nepremyslat a sustredit sa na pekne veci v zivote, ci je to uz oddych v prirode, spolocna dovolenka s milovanou rodinou/priatelmi alebo si len proste vychutnavanie oblubeneho jedla a podobne malickosti.

krisbar
4. okt 2022

suhlasim. ja som zase na opacnej strane.
aj keby vsetko bolo na prd aj tak si poviem, ze sa mam k***a dobre, najma kym mi zrdavie sluzi.
samozrejme sa bavime o zivote tu v nasej spolocnosti a nie keby som bola dieta HIV pozitivnej matky niekde v Etiopii, alebo dieta v Indii na ulici.

sima338
4. okt 2022

Čo je ľahko a čo ťažko? To je relatívne. Ja celý život hovorím, že každý máme svoje radosti aj trápenia, od detstva neznášam reči typu, že deti v Afrike nemajú čo jesť a ty sa sťažuješ na to či hento. Áno, veľakrát riešime aj malichernosti, ale to preto, lebo nás tie malichernosti trápia, zatiaľ čo niekto by to hodil za hlavu, lebo v živote rieši niečo iné. Netreba podceňovať nikoho trápenie ani robiť z vecí prehnanú drámu. Pre mňa je najdôležitejšie zdravie a ďakujem každý jeden za zdravie, ale uvedomujem si, že život mi prináša aj výzvy, stres, prekážky, strachy...a aj to krásne, čo sa snažím si užívať a vychutnávať.

kiwi3
4. okt 2022

tiez neviem kontext, ale pride mi to od tej psychiatricky trochu sproste. ako keby pacientom nedavala najdej, ze moze byt aj lepsie. je ti blbo, lebo proste sa niektorym zije tazko a hotovo.
osobne si myslim, ze zivot ma velmi vela roznych odtienov, ze to nie su len jednotky a nuly a niekedy sa to vie zmenit aj v priebehu sekund.

bublinka1426
4. okt 2022

niektorym ludom sa zije lepsie lebo su jednoduchi a ''hlupi alebo jednoduchozmyslajuci...''. neriesia, nevidia veci cierno, ani ich nenapadne nejaka zla myslienka ci koniec. ..maju veci na haku....proste ziju....

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terry658
4. okt 2022

Myslim, že ľudia zabudli byť vďační a preto sa ťažko žije. Ja som vraj pesimista a celkom to sedí. Mám sklony mať depresiu ale jediný liek ktorý sok nato zatiaľ objavila je režim. Chodiť spať skoro, jesť pestro, cvičiť a keď ma popadne tá depresívna nálada, tak ai písať denník vďačnosti. Stačí pár viet, za čo som v daný deň vďačná a tiež napísať si nejaké krátkodobé plány napr. chcem umyť dve okná a ďalší deň sa to snažiť splniť. Takýmito malými hoci bezvyznamnymi krokmi sa mi vždy podarí odkráčať z toho bezutešneho obdobia.

vilma7
4. okt 2022

Pre niekoho je aj ľahko ťažko a ťažko zvládnu relatívne ľahko.
Každý máme inú mierku.

majlo1234
4. okt 2022

Mne sa asi zije lahko(i ked niektore dni sa mi zda zivot tazky), som z dobrej rodiny=existencne zabezpecenej, cize mam zachrannu siet a netrpim uzkostou, co bude keby. mam vzdelanie, som oahko zamestnatelna, zdrava a aj moja najblizsia rodina je zdrava. Mam kde byvat a co jest, nemam psychicke problemy a v teoretickej rovine mozem dosiahnut vsetko, co si prajem. Mam lahkovaznu povahu, nic ma netrapi velmi dlho. Na druhej strane nemam dobreho otca,
v blizkej rodine mame momentalne tazko choreho cloveka, o ktoreho sa treba postarat a tiez postihnutu sestru, o ktoru sa bude treba starat neskor. Lahkost zivota zavisi od mnohych faktorov, a tiez od nastavenia mysle

dkethe
4. okt 2022

Nooo tiez by som sa priklanala k tomu ze ide o uhol pohladu, nez k vyroku psychologicky 🤷

Objektivne, pokial nie si nezamestnana vdova s cukrovkou a v prenajatom jednoizbaku sa staras o ZTP dieta, zivot je lahky ❤️ vzdy dakuj za to co mas, niekto nema ani to.

Hlavu hore, z depky sa ti snad podari s pomocou odbornika dostat. Drzim prsty.

kleopatra114
4. okt 2022

Odkedy mám muza , žije sa mi ľahko . Od neho sa učím , že pokial nejde o život , ide o …..🙂

autor
4. okt 2022

@kleopatra114 toto hovorila stale aj moja mamka zomrela ked mala 38 rokov na infarkt. Tak asi to v jej pripade platilo

ndrag
4. okt 2022

Som asi z tej skupiny ktorej sa zije lahko. Zrejme to musi byt aj ciastocne geneticky dane, lebo som si preskakala riadnymi srackami ako smrtou blizkeho v rannom veku, nepeknym destvom, mobingom a tak by som mohla pokracovat dalej. Ale aj tak si ten zivot vychutnavam a som stastna, vdacna a tesim sa.

0silvia0
4. okt 2022

Lahko sa zije tym, ktori nedepkuju z kazdej somariny. Lahkost bytia nie je o financiach, ale o sposobe spracuvania tazkych chvil. Niekto tazkostami prejde a ide dalej a funguje. Niekto sa v tych srackach rype, lutuje sa, stazuje sa, lamentuje. A ked tie sracky prezije este desatrocia o nich rozprava a rozmazava a caka od okolia nejake metale ze ake to mal kedysi tazke...

minenkas
4. okt 2022

Áno ,všetko je uhol pohľadu a teda obdivuje všetkých,čo dokážu fungovať s depresiou,klobúk dole

ivangeline
4. okt 2022

Mne sa zije tazko ale vraj mam miernu depresiu s kt si viem rady. Podla mojej terapeutky. DE PRESS ...vela potlacovanych emocii..Traumy z detstva. A teraz velka zataz. Male deti. Rodina. A ozaj taka nechut na jesen a zimu.. :/ Vobec zit. Rada zartujem,ze skocim z okna. Ked vsak skocim,nikomu nepoviem. ;) Stale sa snazim riesit veci v sebe a davat to von.. stretavat sa s ludmi a byt uprimna a byt vela von..a fyzicky aktivna..a vzdelavat sa..a osobne rast..

sisaka
4. okt 2022

Čo si o tom myslím? Že psychistrička by si svoje “filozofické” úvahy mala nechať pre seba a nie sa deliť s takouto teóriou s psychiatrickými pacientmi. Veľmi povzbudzujúce, fakt….

mabenn
4. okt 2022

zijeme vo "svojej hlave"....svet tam vonku je taky, ako ho vidime z vlastnej perspektivy, myslienok, pocitov, ktore mame v sebe

elizabet173
4. okt 2022

@mabenn veľmi múdro a pekne napísané 👍

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@bublinka1426
Dovolim si nesuhlasit, ze ludom, ktorym sa zije lepsie su hlupi a jednoduchi.

Castokrat to nie je ani o tom realnom probleme, o tom co zazivaju, ale o tom aky postoj k tomu zvolia a ako sa rozhodnu reagovat na danu zivotnu situaciu, na dany problem. Su ludia, ktori si proste uvedomili, ake maju zivotne priority, hodnoty a co je pre nich podstatne a ako chcu zit a podla toho volia svoje postoje, riesenia, a vyslovne si prioritizuju veci, ktore stoja za cas, energiu, peniaze... Vacsinou tento typ cloveka je vdacny a uvedomuje si to, co ma, vacsinou tito ludia odmietaju tragicke pozy fungovania mnostva ludi v tomto narode a vedia, ze stazovanim sa a obvinovanim sa problemy neriesia.

Je to o sposobe myslenia a velmi vela cloveka formuje hlavne rodina z ktorej pochadza, detstvo, prostredie.... Pokial clovek vyrastal v laskyplnej, harmonickej rodine, kde bola matka, kde bol otec, kde dostal dostatok lasky, pochopenia, bezpecia... s vysokou pravdepodobnostou bude vediet celit problemom a moze ich mat ovela vacsie.

0silvia0
4. okt 2022

@bublinka1426 cize ti, co vidia veci cierno a maju zle myslienky tak ti su na tom v tvojom ponimani lepsie a su mudrejsi? Toto nemas dobre spracovane.

bublinka1426
4. okt 2022

@0silvia0 nie vobec. pisem o tom ze vela ludi je tak jednoduchich ze proste nevidia to zle vo svete ci nevidia ze daka situacia moze dopadnut zle. a osobne pisem o tom ze ja takych poznam., a ano pisem vseobecne, nema chut sa dotahovat za slovicka, nie sme v parlamente. spracovane? tu na MK mam mat nieco spracovane? ved ja nepisem diplomovu pracu ;)
a hlavne vela ludi sa nenormalne pretvaruje takze takyto je dnesny svet.

@zmrzlinka2021 je to tvoj uhol pohladu a neberiem ti to... pisem vseobecne ze poznam ludi conaozaj maju jednoduchsie myslenie a maju sa naozaj v tomto svete lepsie. a ano poznam aj hlupich ludi (co nevidia problem alebo jednoducho ho nechcu vidiet) a ano poznam aj mudrich co vedia celit problemom a brat zivot s lahkostou. podla mna ludia proste taki aj rodia, ze proste salamisti. a potom su ludia co sa ucia zo zivotnych situacii a potom su ludia co sa neucia na nicom.
a hlavne vela ludi sa nenormalne pretvaruje takze takyto je dnesny svet.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cecilia29
4. okt 2022

Myslim si ze sa niekomu zije lahko a niekomu tazko.
Ale ...lahko sa moze zit rodine s 5 detmi a prijimom 2000E a tazko rodine s 1 dietatom, upratovackou a prijimom 5000.
Myslim ze vsetko je o nastaveni mysle, o narokoch na zivot, na seba a na druhych, o pohlade na svet ....
Mne osobne sa zije lahko. Mam 2 zdrave ruky a nohy ktore sa cely den nezastavia , 3 krasne deti, manzela ktory ma miluje a rodinu na ktoru sa mozem spolahnut. A keby som to vsetko nemala, tak stale mam Boha .

gazpalm
4. okt 2022

@buberova velmi vystizne napisane a myslene 🙂