Žijem s rozvedeným mužom. Čo so sviatosťami?
Ahojte žienky. Poterbovala by som poradiť a počuť názory vás,ktoré máte s niečým takým skúsenosti...
Budúci týždeň má naša malá dcérka krst, tak som si povedala, že by sa patrilo ísť na spoveď, keďže som tam už pekných pár rokov nebola, LENŽE....žijem s rozvedeným mužom. Máme 5 mesačné dieťa, a mama mi povedala, že pokiaľ máme spolu dieťa a žijeme spolu tak nemôžme ísť ani na spoveď ani na prijímanie,nič...naozaj sa do toho až tak nevyznám,ale je to pravda? Je fakt, že by sme chceli mať svatbu v kostole, takže budeme musieť požiadať o anuláciu. Ako dlho to väčšinou trvá kým vám to "odklepnú"? Potrebujem počuť názory...ďakujem.
@caesar7 kto vie čítať s porozumením davno pochopil o čo išlo a ako to bolo myslené....čo zial nie je tvoj pripad tak načo pokračovať. Ale vidim ze ta to trapi...no, to uz nie je moja vec. Pá, pá..
@sardinka335 ja som vedel ze ta naucim pisat :D kadis si do ust potom zmiznes ako potkan :D presne tak, pa pa
@caesar7 jééééj, ja ti chybam....milé.
Ja pridam moju skusenost... podobne ako pise @gabrielkaa isla som aj ja konecne po x rokoch pred Vianocami na spoved. Knaz sa ma pyta, ze preco zijem s priatelom, preco mame dieta, vychovavame ho v hriechu a take kazne, pekne mi povedal, nech sa spolu rozideme, alebo zosobasime a potom mozem prist na spoved. Tak ma pekne vypoklonkoval zo spovedelnice... Ale mozno zalezi aj od knaza... Mozno ten vas ti da rozhresenie. Ten nas este aj kostole po omsi vyhlasuje, ze napr. Janko s Marienou sa idu v den D brat, kto pozna dobody, preco by aa tak nemalo stat, nech to nahlasi na fare do datumu xy. ...
@snezienka3 Nechcela som sa zapajat ale tie keci od knaza ma uz vytocili co vie o manzelstve o vychove deti Ked vlastne nema je ine Ked si nieco prezijes a chces pomoct niekomu ako to mat nastudovane z knih🙂
@qidko no teda az na to ze knaz navrhol rozchod (to si mohol odpustit a skor iba zdoraznit dolezitost manzelstva pokial uz tam je dieta) nevidim v tom co povedal nic zle, pokial sa teda bavime o veriacej osobe, pre ktoru su sviatosti dolezite - predpokladam ze @snezienka3 nou je kedze jej na sviatosti zmierenia zalezi (druha moznost je ze jej na tom nezalezi ale sla na spoved pred vianocami, lebo sa to patri a vsetci idu - to tu uz bolo spominane, to uz s vierou vela spolocneho ale nema).
Maximalne suhlasim s prispevkami @neperliva - bud verim a zijem v sulade s vierou, pripadne nezijem v sulade s vierou ale potom neocakavam ze si budem moct vybrat ktoru sviatost ano a ktoru nie.... alebo neverim a sviatosti pre mna dolezite nie su, ale potom ani nemam potrebu ist na spoved.
Ja sama zijem s rozvedenym, ale jednoducho som sa s tym zmierila, ze rozhresenia a prijimanie nedostanem, nejdem na spoved a neocakavam ze knaz urobi u mna vynimku....
Mna pred mojou svadbou zarazilo, ze sa ma kamaratka (veriaca) opytala, preco nechcem svadbu v kostole, kedze niektori ludia sa pre nu rozhodnu ani nie kvoli viere, ale kvoli tomu, ze je to take pekne a romanticke. Povedala som jej, ze chciet cirkevny sobas by bolo z mojho hladiska pokrytectvo, kedze z cirkevneho hladiska sama seba za veriacu nepovazujem (hoci som pokrstena a mam aj birmovku, takze svadba v kostole by technicky mozna bola), navyse viem, ze ak by u mojho manzela doslo k urcitym zmenam v povahe (napriklad alkoholizmus, nasilie, nevera, gambling) a nebol by ochotny to korigovat, ze by som sa s nim rozviedla. Napriek tomu verim, ze nase manzelstvo bude naveky, a ze nasu moralku najlepsie doklada nase spravanie a konanie.
@marcah ved aj mna na tom zarazilo prave to - aby som sa s nim rozisla... potom ma uz vyspoveda, ked budem mat akoze nemanzelske dieta? Alebo to vezmime z druhej strany, ked by sme sa chceli zobrat, potrebujeme sa pred sviatostou manzelstva vyspovedat... to ma uz vyspoveda, ved budem v takej istej pozicii, ako ked ma vykazal zo spovedelnice....
@snezienka3 Kebyže si sa išla vyspovedať pred sobašom nebola by si v tej istej pozicií ako vtedy ked ťa vykazal. Pri rozhrešení a sľubuješ že sa polepšiš - t.j. v danom pripade sa vydaš a budeš žiť manželskym životom... Predtým si čo chcela sľubovať že sa polepšíš a pritom ked by si prišla domov by si možno ešte v ten den smilnila...
@robodracica hej, no jasne. Mas pravdu. Z tohoto pohladu som sa na to nepozrela.
@diablikovci presne tak...
@snezienka3 toto by urobil aj Ježiš? myslim že určite nie
@lucinkaboz neviem, na co myslis?
@snezienka3 Ale ved ked chceš riadne pristupovať k sviatostiam prečo sa nezosobašite? Ak nemate žiadne cirkevne prekažky, a ked sa ozaj mate radi a ste presvedčení že chcete byť spolu.... Ja som druhykrát vydata. prvykrat som sa vydavala v kostole, takze teraz som zosobašená len uradne. Moj manžel bol vdovec a kedže žije so mnou a pred bohom som stale zosobašena nemôže on ani ja pristupovať k sviatostiam. Berieme to tak ako to je, do kostola chodime a k sviatostiam nepristupujeme. Ale kebyže môj ex sa pobral na onen svet 😀 (nech mu da Pan Boh dlhý život) tak hned by sme sa isto zosobašili aj cirkevne...
@robodracica lebo ten moj k tomu pristupuje asi tak, ze ves sa zoberieme, neboj sa... a mne sa uz nechce tlacit na pilu...
@robodracica a este by som k tomu dodala, ze toto uz hovori 4 roky a teds uz ani jw neviem, ci to chcem, lebo ak by on tak strasne chcel, uz dsvno sme svoji. Reci kopec a skutek utek
@snezienka3 Niekto nechce svadbu, lebo su s tym starosti, alebo jednoducho netuži po svadbe... Ved sa stači len zosobašiť s 2 svedkami a je to... Netreba k tomu žiadne ceremonie... 😎
@robodracica ved nieco mimo tom hovor...
@snezienka3 No ja osobne som sa tak vydala... 2 svedkovia a basta... Nikto nevedel o ničom, rodina sa dozvedela až týždeň po svadbe... 😀 😀 😀
@robodracica U nasdetto 2svedkovia a spolu sme uz 23rokov

@neperliva a tak si zober Henricha VIII ....kedze mu rimska cirkev nechcela povolit anuláciu manzelstva s Katarinou Aragonskou jednak koli tomu ze nu neporodila muzského potomka - mali len dcery a jedka koli milenke Anne Boleynovej. Vyeišil to v skutku majstrovksy ... odtrhol sa od Ríma a zalozil vlastnu cirkev - anglikánksu...Osud Anny je však velmi smutný...chlapcov potrácala...a tak Henrich vyhlásil toto manzelstvo za vysledok čarodejníctva. ...ako všetci vieme bola popravena.