Žijeme nadštandardne, ale manžel pije
Moj manzel je cudzinec zijem v zahranici a moja rodina je daleko odomna.
Ja s manzelom sme spolu 14 rokov mame spolocne deti 12 rokov a 6rokov .
Su sikovne a slusne super sa ucia nemam s nimi najmensi problem. Moj muz podnika, zijieme si financne az nadstandartne.
Problem je alkoholizmus mojho muza.
zlom nastal cca 10 rokov do zadu ,v praci toho mal vela- stres a zo dna na den dostal panicky atak… rok sa s panickymi atakmi trapil - vzdy sa mu vracali. skusal aj psychologa lieky ale utocisko nasiel viac v alkohole. Vzdy vecer si dal par piv a vedel ze sa ukludni a panika nepride.
Zhrniem to…
Preslo 10 rokov a on si uz nevie predstavit byt bez alkoholu pred spanim.
Nieje to typ alkoholika ktory pride domov a opity vyvadza a vrieska… je “ neskodny”
nikdy nepije s kamaratmi nebeha povonku,pije vzdy doma , nestane sa zeby pil rano - ci cez den.
ma svoje ritualy ktorych sa drzi uz dlho.
Kazdy den okolo 18.00 - 19.00 zacne.. proste nezaspi dokym nema vypite. Neschovava to pije pred nami pri telke , na gauci pri stole…
nechce sex vtedy, nieje agresivny, stiha chodit do prace, stiha si plnit svoje povinnosti, jazdi cez den na aute , podnika ma nastarosti vela veci - cez den funguje da sa povedat 100%tne.
Mozno ini ludia ani netusia ze je alkoholik.
Kedze pije sam doma po veceroch a nociach. Tolerancia stupa kedysi mu stacili 3 4 piva. Teraz si da i 8 piv alebo vypije denne 0,5 litra vodky.
je to obdobie cca 10 rokov a ja som ho doma asi fakt nevidela doma pred spanim 1 den za tych 10 rokov uplne triezveho…
Ked mu rano poviem ze prehana a ma problem povie ze vie a ze sa bude snazit troska ubrzdit.”
Vsak nepijem od rana, vsak vsetko slape, vsak nezanedbavam cez den pracu , deti, vdak nepijem na ukor nas ze co nam chyba…” a bla bla
skoro kazdy den rano si da ciel ako uz zreguluje zmierni pitie ale je to len v jeho predatave vten moment ked pride vecer opat nekontrolovane pije. To zeby prestal pit nad tym ani nepremysla. Nechce o tom premyslat. Vzdy problem zlahcuje.
Ja sa mu este cuduje ze rano vstane da sprchu a funguje. Dba o seba , kazdy den sa sprchuje on je ako dve osoby v jednom tele. Nechapem ako to zvlada- ten jeho dvoj zivot.
Moja otazka znie- nehadame sa, vzdy sme si rpzumeli, nieje zly clovek, vedome mne ani detom neublizuje, aj financne utiahne ako pitie tak aj nas komfort,ak odmyslim alkohol mali by sme idealny zivot - idealny rodinku.
mam sa len prizerat a nechat ho dokial mu pecen vydrzi?
akusala som ultimatum ale on vie ze som v zahranici sama , len tak z trucu zbalit kufre nemam kam.
ma vo mne doveru mozno aj preto sa“ neboji” pit.
Ako mam riesit tuto situaciu? Mam sa tvarit akoby nic a fungovat dalej? Ak by som sa s nim rozviedla bezomna by to nedal - podla mna ja som ta sılnejsia stabilna osoba a on je skor labilny psichicky, uzkostny, on by to bezomna a deti nedal on zil vzdy pre nas. ja i deti ho mame radi…
Je mi aj luto ze deti maju zly vzor - denno denne vecer v obyvacke pri telke pivko , vodka.
Neviem ci to mam nechat tak a zit si v nasej mozno z vonku idealnej rodine alebo mam dat ultimatum?
Ako by ste riesili situaciu vy?
@autorka Ani si neuvedomujes ako mu skodis tym, ze si stale s nim. Znie to asi divne,ale ked som riesila zavislost blizkej osoby, lekar mi povedal, ze sa to vola tvrda laska. Ak ho mas naozaj rada, tak ako tu pises, zbalis si veci, zbalis deti a odides a jeho donutis ist sa liecit. Je vsetko pekne co pises, ale mozno mu tym odchodom aj zachranis zivot. Tato umelo vytvorena idylka, ze sice pije, ale nesmrdi, funguje, zaraba, ho taha este viac a viac dole. Prave preto, ze vsetko mu "slape" nema volu to zmenit. A ako pisem, ak mu naozaj chces pomoct,vezmi deti a chodte prec. Mozes pri nom samozrejme stat, povedz mu, ze mu pomozes, a budes tu pre neho, ale vratis sa ked bude po lieceni a bude sa chciet zmenit. Inak ho tahas rovnako ak nie viac dole ako on sam seba. Prepac za uprimne slova, ale je to tak.
Strýko pil, každý deň, vždy po robote, tiež nebol ani agresívny ani nevyvádzal, ožratý ľahol spal. Takto každý deň pil možno 3 roky, začalo to tiež kvôli psychike, zložitá rodinná situácia. Jedného dňa ho doma odvalilo, zavolali sme sanitku, všetky vyšetrenia hrozné, pečeň na kašu, lekári povedali, že nie sú si istí, či by mu aj pomohlo okamžite prestať piť, že už je neskoro. Bol chvíľu v nemocke, potom bol doma, ale už mu to udrelo aj na mozog. Bol chvíľkami dezorientovaný, v noci chodil po dome, nevedel kde je alebo robil iracionálne veci (o 3 ráno ma budil do školy) … long story short, raz mi odpadol na ulici, prišla sanitka, vzala ho do nemocky a do večera umrel. Mal 43 rokov. Piť denne 10 rokov je brutal, to bez následkov na zdraví nebude.
@mk22 aj moja mama pije. Ma 68, rok a pol nevysla z domu. Zdravotna sestra. Doma nevari, neupratuje, chodi len z obyvacky na zachod a naspat, niekedy aj na tejto ceste spadne. Nohy ju nenesu, z jedla nezje nic, lebo jej nechuti, lebo ju boli, zaludok, lebo.. lebo.... tiez zacala doma, pivko, potom tvrde. Uz nikdy nebude ok. 2x usla hrobarovi z lopaty, a ako zdr sestra vie velmi dobre co ju caka a co alkohol sposobuje. A pije dalej. Potom ma moj muz starku, ma 89 a este okopava kvietky pred panelakom, chodi nakupovat a po starkeho smrti si aj vari a stara sa o seba v pohode. Alkoholu sa nie nadarmo hovori metla ludstva. A co spravi s mozgom, ani netusime.
Ide tzv. funkcneho alkoholika. Daj do googlu a pozistuj viac info.
10 rokov je riadne dlha doba. Nech ide predsa za odbornikom. Neviem kde zijete v zahranici, ale na liecenie sa da dostat rychlo, jednoducho a je to effektivne.
@mk22 ona na lieceni nikdy nebola. Ani nikdy nepojde, Nam je to vsetkym jasne. Tam zlyhal otec, pije kvoli nemu. Ale s nim nikto nechce mat nic spolocne. Teraz je uz podla mna aj tak neskoro. Ju posilnilo vzdy to, ze ked jej bolo zle, lekari spravili bububu a ona chvilu nepila, vysledky sa jej dostali ako tak do normalu a zacala znova, lebo ved moze. A takto sa to par krat stalo, ale teraz. Ciastocne som s nou prerusila kontakt na par rokov, asi 4 roky, lebo uz som sa na to nechcela prizerat, Otec mal ale vazny uraz v lete a musela som k nej domov, kedze nenakupuje , nevari. Ked som ju videla, plakala som v aute este hodinu po navsteve. Co sa z nej za tu dobu stalo je uplne strasne. Ale vybrala si to sama a ja som s tym uz zmierena, ze clovek ked nechce, nikto a nic na svete to nezmeni. Nikto. Akurat otec mal byt tvrdsi, a dat jej ultimatum. To nikdy neurobil.
@autorka
"Kazdy den okolo 18.00 - 19.00 zacne.. proste nezaspi dokym nema vypite. Neschovava to pije pred nami pri telke , na gauci pri stole…
nechce sex vtedy, nieje agresivny, stiha chodit do prace, stiha si plnit svoje povinnosti, jazdi cez den na aute , podnika ma nastarosti vela veci - cez den funguje da sa povedat 100%tne.
Mozno ini ludia ani netusia ze je alkoholik."
Moja otazka - cize ked pije kazdy den a nechce vtedy ani sex, tak potom mate aspon rano ten sex? ci uz ani to sa mu neziada - rano po alkohole? Tebe sa to ziada rano? Schvalne, ci mu toto este funguje?
Cize ty s nim vecer vlastne nemozes mat sex nikdy uz 10 rokov?
fuuuuuu
@1fifinka1 presne si to opísala, ako to ma ta kamarátka mojej mamky.
Ona ale bola na liečení, 2x, no vždy sa vrátila k pitiu.. Tiež tam bol mäkký jej muž.. Miesto toho aby ju zapojil variť, upratať, ju obskakoval..u našich plakal ako nevládze.. Robí všetko, starý pán, a ona sa opija každý deň.
A začalo to presne ako autorkin muž.
Pivko dve.. Päť.. Fľaška vína a už musela a denne.. A tiež súhlasím, čo si napísala.. Pokiaľ mu chce pomôcť.. Odíde.. Tým ze ostáva, dáva najavo, že celé je to.. Sem tam sa slovné postazuje.. Ale nerobí nič, tak on si bude popíjať ďalej
@mk22 clovek si mysli, ze ked odide, zradi toho druheho, opak je pravdou. Len to mu dokaze otvorit oci a to, ze pride o ludi, ktorych najviac miluje. Ak uz nie kvoli nim, ani kvoli sebe, tak s tym sa uz neda nic robit. Prizerat sa roky na to, je ta najhorsia a najzbabelejsia vec na svete.
Veľmi ťažká situácia. Definitívne ráno musi nafúkať. Neviem, kde žijete, ale u nás by som možno zavolala policajtov a normálne ho sprosto ráno bonzla, že nech mu dajú fúkať (kľudne aj anonymne) . U nás sa toto bežne praktizuje (samozrejme nie od manželiek, ale od susedov). Keď už niekomu niet rady a ohrozuje okolie. Keď ostane bez vodičaka bude to riadna facka. Tu dohováranie nepomôže podľa mňa. Lebo on si vraví, že veď funguje normálne. Len ako píšem, neviem v ktorej krajine žijete a ako to tam funguje čo sa týka alkoholu za volantom.
@martinka13 on nejazdi do prace autom, treba citat autorkyne komentare
@1fifinka1 nechcelo sa mi všetko čítať.....
Prepáč, žiješ s alkoholikom. Bez alkoholu nevydrží ani deň. To sa môže časom rýchle zmeniť. Nehovorím o tom, že čo za vplyv to na deti ma. Berú to ako normálne správanie. Za mňa nie, dat ultimátum, liečenie alebo rozvod.
urcite ultimatum mu treba dat, ake to uz sama budes vediet
Deťom ide ako vzor, ak to deti budú opakovať , budú to mať za normálne chovanie, lebo otec to robil tiež a matka to tolerovala. Polož si sama sebe otázku, či toto patri do detského sveta Tvojich detí.
Toto je 2 v jednom.Na jednej strane pekne sa o ňom vyjadruješ, na druhej strane alkohol - neakceptovateĺné..Čiže dala by som mu šancu i ked viem, že človek, ktory nechce prestať pit a neuvedomuje si závislosť, ťažko prestane .Pomoct by mu mohlo ultimatum, ze ked to takto pojde dalej, uvažuješ o vas dvoch..či nechce ist na nejake sedenia, atď..a vlastne sa aj zabija..pečeň atď..jednu zavislost vymenit druhou - čo tak šport, futbal..Inak dlhodoba zavislost na alkohole vedie k impotencii a to by potom aj bol dôvod na rozchod. Nech nad tym popremýšĺa 🤫
Rozhodnúť sa musíš sama.. Si v zahraničí.. Nie je ľahké vziať sa a odísť..
Iba ty vieš, či dokážeš fungovať takto ďalej, alebo vidíš ako riešenie odchod, rozvod.. Rozmýšľaj tak, aby to bolo dobre pre teba aj deti.. Polepsis si odchodom?
Ja by som sa rozhodovala podľa mojich pocitov, situácie.. Co zvládnem co som schopná urobiť, znášať, vydržať.. Nie podľa rad cudzích žien.. Drz sa
@mk22 dakujem velmi pekne❤️
pri 4 litroch piva a/alebo pol litra tvrdom nafuka na druhy den… prepac, ale musis byt uplne tupa, ked nas presviedcas, ako super vyzera… clovek, co tolko vypije kazdy den 10 rokov je odpad… ci sa Ti to paci alebo nie… mal by ho zivot riadne preplieskat…
Vy ako rodina spolu nič nerobíte? Píšeš, že začne o 18.-19.hod piť. Ved keď ste taká pekná rodina, ešte ste v tom čase s deťmi vonku, na bicykli, prechádzke, výlete…. My, resp môj muž niekedy sám sa s deťmi domov dostaneme z vonka aj neskôr a stále je co riešiť, prečo sedí pred telkou? Ved nech ide na túru aspoň so starším každý večer, čerstvý vzduch je tiež droga.
Aj ja som ti pekne napisala
@mk22 veď ona robí čo chce, vie a zvláda. Ale vidí, že to nie je dlhodobé riešenie, preto sa prišla poradiť. Keď sa rozbehne kolotoč vyšetrení a hospitalizácií, budú mať doma pacienta o ktorého sa bude treba starať, ktorý bude žltý a nervózny a nepoužiteľný, to nebude pre deti pekný pohľad. A potom chorého už neopustí, to by nebol dobrý príklad deťom.
@namornicka proste sa zariadi podľa seba.. Nie podľa toho na čom sa zhodnú cudzie ženy z MK. Budú jej tu radiť odchod, odid.. Rozvod.. Je v zahraničí, deti možno ani po slovensky nehovoria, také rady..
Sama najlepšie vie.
skus si precitat o pojme spoluzavislost. tyka sa teba aj deti
osem piv alebo pol litra je pre teba hladinka? 😲
ano mozno ma to "stastie" ci skor smolu, ze sa na nom alkohol az tak navonok neprejavuje. Ale vnutri organizmu je to jed, ktory si robi svoju pracu - ci clovek po vypiti alkoholu vyzera fešne a prijemne, alebo ako buran, ktoremu je zle od zaludka a porobi okolo seba bordel.
Ja som raz pozerala anglicky dokument, kde si chlap vzal život, lebo bol veduci a mal stresy v praci.Tuto chlap pije, lebo je manager. Ja som tomu nechcela verit, ale stres sa da aj inak eliminovat ako alkoholizmom a samovraždou ..Čo tak zmenit pracu? Alebo delegovat starosti na svojho zastupcu? Alebo prijat este 1 človeka a pracu rozdeliť?
@karolinakr ja som zase citala rozhovor s ceskym psychiatrom...kolki manazeri a majitelia firiem su zavisli na drogach. rozne lieky, mariska, houbicky atd. hlavne vrcholovy management, tam je to v obrovskych cislach.
Ženy tu nevedia odísť od agresivnych alkoholikov, ktorí bijú ženy a nenosia peniaze..
Držím Ti palce aby si na niečo prišla, ako si vydupat aspoň model pijem len v piatok a sobotu..zmena životného štýlu, začnite chodiť cielene večer niekam, prechádzky, kultúra, plávanie, fitko..

V každom prípade, ak to nebude riešiť on sám.. Ze nechce..
Vyrieši to za neho choroba.. Skôr, či neskôr ho jeho pitie dobehne.. Pridruzia sa vďaka alkoholu zdr problému. Lebo pitie nikdy nikomu na zdraví nepridalo.
Moja mama mala celoživotnú susedu, dobrú kamarátku, od narodenia 1.dietata.. Ako 25r sa spoznali, dnes majú 70r.
Zscala popíjať doma, potichu po večeroch sama.. Cca 7rokv?
Dnes je troska, nevari, neupratuje, neumyje sa.. Nikto ju opitu nevidel, je stále doma, pije si sama kszdy deň.
Po dlhej dobe ju mama videla keď išla volit, brucho vydute, muž ju podopieral, človek by si myslel ze je chorá, a ona je len prepita..