icon

Život bez detí

lienka737
11. jan 2017

Rozmýšlam, čo ďalej....
Dá sa zmieriť s takým životom?
Čo Vás napĺňa, ako trávite čas?
Prežilo to Vaše manželstvo?
Privítam všetky postrehy.
Ďakujem.

stella333
12. jan 2017

@janickacrazy Vsak o cudzich sa tu ani nepisalo 🙂 Inak ja ked som nemala deti, tak som si tiez obcas pozicala synovca a neter na vylet. Ale ja som vzdy chcela aj vlastne. A este poznam pani co nemoze mat vlastne a berie si na prazdniny deti z rodiny.

janickacrazy
12. jan 2017

@stella333 Tým cudzie som myslela aj deti z rodiny, napr. moja sesternica nemá deti a žiadne z rodiny nikdy nestrážila, tiež moja švagriná ked nemala svoje tiež žiadne si nepožičala, atd.

libawet
13. jan 2017

@lienka737 ...určite dá, vedieť si vyplniť čas, venovať sa sebe, mať prácu, ktorá Ťa baví, motivuje do ďalšieho života, mať psíka alebo mačičku, o ktorých sa môžeš starať, tráviť viac času s partnerom, mať niektoré záľuby spoločné, robiť výlety do prírody, navštevovať pamiatky, byť viac v spoločnosti iných ľudí, opatrovať iné deti - či už v rodine alebo cudzím ľuďom, adopcia...

lienka737
autor
13. jan 2017

@libawet ked mna to bolí starať sa o "cudzie" deti. Lebo mi to ešte viac pripomína to, čo mi chýba.

renimac
13. jan 2017

@lienka737 fu, toto je tazka tema. Minuly rok som ju riesila tiez. Takze ti odpoviem z pohladu zeny, ktora presla tym istym. Ono sa velmi lahko radi zenam, ktore deti maju a ked si vsimnes, ziadna nedobrovolne bezdetna ti sem nenapisala. Jasne, zivot nie je len o detoch, ale povedzme si narovinu, clovek si veci zadarmo nevazi a tak casto nevie pochopit tu druhu stranu. Nechytajme sa teraz slovicok, hovorim zo svojich vlastnych skusenosti, kedy mi pocas 3 rokov otehotneli vsetky kamosky a zeny z rodiny a najviac sa stazovali na deti tie, ktore k nim prisli rychlo a bez namahy. A samozrejme zavideli mi moj slobodny zivot, cestovanie, karieru a stihlu postavu. Ja by som zas chcela to dieta v postielke. Vsetci chceme to, co nemame. Nepisem teraz o dobrovolne bezdetnych, mam take kamosky, a je to v poriadku. Slobodne sa rozhodli. Ale snad to nejdeme porovnavat so zenami, ktore tuzia po rodine. A nemozu ju mat. Adopcia? Aj tu sa lahko radi.... Treba zazit na vlastnej kozi. My sme chceli do toho ist, uz sme mali zistene vsetky podmienky, nakoniec to osud zariadil inak a ja som mu nesmierne vdacna. Ale to rozhodnutie nie je take lahke, ako si mnohi myslia. Opakujem sa, treba zazit. Vzajomne sa malokedy pochopime, ak sme nekracali v topankach toho druheho. Ano, aj ja poznam pary, ktore nemozu mat deti a ziju svoj zivot. Ale viem aj to, ze ked je ta zena sama doma, aj po rokoch si poplace, a ze ju oznamenie o tretom tehotenstve dalsej kamosky pichne v srdci. Navonok vsetko ok, vsak zit treba dalej, ale vo vnutri je smutna. A citit to, verte mi. Jasne, zit sa da aj bez deti, ale pre mna je to ako jeden vyrok, co som tu nedavno citala: "zivot bez deti je ako vaza, nech je akokolvek krasna, bez kvetov je prazdna." Je to moj postoj, postoj zeny, ktora tuzila po rodine, i napriek precestovanemu svetu a slubnej kariere. Kazdy mame inu predstavu o dokonalom zivote, ten moj tam ma deti. Mozno som Ti nezodpovedala otazku, ale za 3 roky som spoznala vela zien ako ty ci ja, ktore mali problem pocat a maloktora sa NAOZAJ vnutorne zmieri s tym, ze deti mat nebude. Kludne napis IP, poviem ti ake plany som mala v zalohe, ak by sme ostali sami dvaja, ale pre mna to boli aj tak len prestupne stanice... Drzim palce!

mima4
13. jan 2017

@janickacrazy
no len z rodiny, ci od priatelov nie su cudzie deti. Cudzie sú, ked opatruješ deti neznámych ľudí za peniaze.
V rodine je to pre nás prirodzené, máme vzťahy, vzájomne si slúžime, vypomôžeme a tešíme sa z toho 🙂

renimac
13. jan 2017

@lienka737 ale minimalne prezradim, ze sme planovali cestu okolo sveta, rupsak na plecia a pocas cesty sa rozhodnut kam dalej. No a hoci som mala paradne nasliapnutu karieru, zistila som, ze ma to uz nebavi. Takze som zacala hutat, co by som mohla robit na vlastnu past. Sice teraz riesim ine veci 🙂, ale viem, ze k povodnej praci sa uz nevratim a zacnem sa realizovat inak 😉. A je pravda, ze som sa zacala viac venovat zvieratkam z utulkov a pod. Takze vsetko zle na nieco dobre 😉.

janickacrazy
13. jan 2017

@mima4 Ja považujem za "cudzie" všetky deti, ktoré nie sú moje, každý to berie inak. Aj mne napr. moja sestra postráži dieťa, ked potrebujem, ale ona má 4 deti, takže má dosť aj svojich, aj do roboty chodí, takže ani nemá kedy strážiť tie moje. Iný nikto z rodiny nám deti strážiť nechce. Bohužiaľ. Moja matka mi postrážila, len ked som skolabovala na ulici a ľudia mi volali záchranku, to sa hrala na babku roka. Ja nemám s tým absolútne problém postrážiť niekomu dieťa a aj by som to ocenila, keby sme si takto navzájom nejak pomáhali, ale čo ked nikto nemá o to záujem, smola.

libawet
15. jan 2017

@lienka737...verím, že áno, ale čo je lepšie - celý život sa zožierať a trápiť, že nemôžem mať vlastné deti alebo sa prestať trápiť a žiť aj tak plnohodnotný život ?

majka2
15. jan 2017

Na deti nikdy nieje neskoro mna starka vychovavala.od svojich 63 rokov a zvladla. Netreba si davat preco nie ale preco ano my sme si tiez.adopt.syna cakali sme 2 rokynetre sa toho bat. Skor mam v rodine az dva pripady kedy lutovali ze to neurobili starkina sestra ked.uz bola stara velmi banovala a lutovala ze nema deti predsa ono to chyba najme.led jeden z partnerov zomrie ako jej manzel. A teraz mam v rodine.par kde je jeden chory ma leukemiu nastastie to zatial v nom drieme ale co ak aj tam banuju a velmi. Neviem ja byt vami ziadost o adopciu podam a uvidite co vam zivot prinesie odmietnut mozte vdy.

lienka737
autor
16. jan 2017

@majka2 to som nevedela, že či sa to dá odmietnuť aj v štádiu čakania, ak by sa náhodou zadarilo vlastne, (čo sa niekedy stáva) alebo z rozličných iných - zdravotných, finančných dôvodov.

majka2
16. jan 2017

@lienka737 samozrejme ze sa da dokonca aj dietatko ked uz vas oslovia ze maju pre vas ojdes sa nan pozriet a bud to bide laska na prvy pohlad alebo nie nikto ta nutit nebude reto ja hyt vami necakam uz na nic a podam ziadost

5katarina7
16. jan 2017

Ano dá sa zamietnuť aj počas čakania v poradovníku,alebo aj pozastaviť ak sú nejaké problémy a potom znova obnoviť,vtedy pokračujete z toho istého miesta kde ste pozastavili.

bonnie1
16. jan 2017

Zivot bez deti je smutny ked po nich tuzis.. Ked som len tak preletela diskusiu je mi smutno zo zien ktore deti maju a takto ich dehonestuju.. tiez som si vsimla ze jediny normalny prispevok je od @renimac .. a najlepsie ako sa opisuju bezdetne tety.. ved si sober susedove na prazdniny.. to fakt radite zene ze sak si decko pozicaj ? Drzim prsty aby sa vam zadarilo. Kolegynke sa v 42 prirodzene . Prove po rokoch manzelstva

0silvia0
16. jan 2017

@bonnie1: ono je to asi tým, že žena, ktorá deti má nebola nikdy v koži ženy, ktorá po deťoch neskutočne túži a neprichádzajú... Niektoré veci sa nedajú pochopiť bez toho, aby ich človek prežil na vlastnej koži... a myslím, že toto je jedna z nich... Preto sa ti zdajú ich reakcie nevhodné... túžba po dieťati je veľmi silná spaľujúca túžba a pochopí ju len ten, ktorý taktiež prežil niečo podobné

m.i.r.i
16. jan 2017

@bonnie1 no neviem, zle si to trosku pochopila...myslim, ze kazda z nas co dietatko naozaj chcela a po nom tuzila to chape..a tiez mnohe z nas si presli tym, ze to neslo len tak lahko, ze boli straty atd...otazka znela ci sa da zit bez deti..tak odpovede su na tuto otazku - ze ano, da sa...ci podla teba nie? urcite sa da...a samozrejme je rozdiel ci je to tak dobrovolne alebo nie...
Ja si tiez neviem predstavit zit bez dietata, tiez to bolo nieco po com som tuzila a napriklad ja mam uz niekolko rokov nenaplnenu tuzbu po druhom...lebo mam len jedno...a som v podobnom rozpolozeni ako autorka temy, len samozrejme je to ine, ked uz jedno dietatko ma..ale tiez sa s tym neviem zmierit, ze viac asi nebude a nie je to pritom zdravotne hladisko...tiez pocuvam z kazdej strany, ze kolko je deti jedinacikov a co je na tom zle a aj viem ze nie je, tiez pocuvam, ze sa mam venovat tomu jednemu a byt vdacna a najst si zaluby a iny zmysel v zivote este ako sa sustredit na dalsie dieta a tiez to stale neviem...a nemat ziadne, tak to veru by bolo este sto krat tazsie...kazdopadne ale si uvedomujem aj ja, ze ano, da sa zit aj s jedinacikom, ano da sa zit aj bez deti..mnohi to tak chcu, mnohi nemozu inak...a tu sme napisali len autorke, ze sa to da, trosku povzdudenia, aj ked teoretickeho, ze su ludia co sa s tym vyrovnali, su taki co sa nikdy nevyrovnali...ale da sa..aj ked samozrejme este su rozne sposoby ako to dietatko mat a nic nie je stratene ani vo vyssom veku..

dai
16. jan 2017

@bonnie1 obycajne neznasam na mk prispevky kde zeny chcu len potlapkat po pleci a povzbudit... toto ale podla mna je jedna z takych tem - toto jednoducho tato pani neovplyvni, bud boh dopraje alebo nie, nie kazda je stavana na adopciu, nie kazdej sa zadari umele oplodnenie... tu neide o mk kecy o blbostiach ale o zivot ako taky - neexistuje jedina spravna cesta zivotom a pisat ze zeny ktore ju povzbudzuju dehonestuju vlastne deti je dost krok vedla... podla mna skor ty svojim prispevkom dehonestujes zivot ako taky - zivot zien ktorym deti neboli dopriate napriek tomu ze po nich tuzili... jasne ze aj takyto zivot ma vyznam a ak sa s tym zena vyrovna tak moze byt aj stastny...
zvysok co si napisala si len povytrhala z kontextu, citaj aj suvislosti nabuduce a ak sa chces vyjadrovat a osocovat ine zeny tak citaj poriadne a neprebehuj len po prispevkoch...

bonnie1
16. jan 2017

Precitala som si uvodny prispevok podla mna su otazky namierene na zeny co prezivaju alebo prezili to iste. Pyta sa ci sa s tym da zmierit .. ako bezdetne pary travia cas .. autorke sa ozvali zeny ktore uz deti maju a idu ju presvedcat ze da sa zit, pomimo spomenu , ze bez tych svojich si zivot nevedia predstavit atd.. akoze syty presviedca hladneho ze vlastne je stastny hladny.. treba si precitat poriadne otazky a nie pchat sa do kazdej temy.. ja autorke prajem len to najlepsie a to zo srdca. Neradim lebo v takej situacii nie som.. @dai neoznacila som ta.. v diskusiach si stara znama a vymienat si s tebou nazory je pre mna osobne strata casu..

cottonwomen
16. jan 2017

@bonnie1 a tak tu je viac takych nickov, ktore maju taku zvlastnu potrebu sa vyjadrovat skoro v kazdej teme, mne su tie zeny uz az doslova na smiech, vela vela smiechu

sticker
dai
16. jan 2017

@bonnie1 som rada ze si nepamaetam ze by som s tebou distukovala a zaroven ze som v tebe zanechala taky hlboky dojem ze ty si ma pamaetas🙂 pre mna osobne je tiez strata casu si pisat s niekym kto necita ale si domysla a este potom osocuje na zaklade niecoho co nevie ani pomenovat - taky klasicky sr anonymny diskuter😉
ak si si nevsimla na tvoj prispevok zareagovalo viacero zien aj ked si nikoho neoslovila - asi preto lebo nie je ok😉

ak si si nevsimla tak tu zeny pisu priklady z realneho zivota... ano, na fore pre tehotne a mamicky vaecsina zien asi dieta ma... aspon v minulosti to tak byvalo - napriek tomu zakladatelka temy polozila tuto otazku na tomto fore - ergo, vaecsina prispievajucich dieta ma... Jasne ze si nevies uz predstavit zit bez dietata ked ho uz raz mas - stava sa predsa sucastou tvojho sveta a zivota - neviem co ine ma napisat zena matka ktora miluje svoje dieta... ine je to ak by dieta nemala - a opaet, su tu aj zeny ktore deti nemaju, ci ho mali az v starsom veku a uz boli vyrovnane s tym ze ho mat nebudu... Realne by sa autorka tuto otazku mala pytat starych ludi - pary ktore su same bez deti a niekedy v minulosti ich chceli... take tu ale nenajde pravdepodobne ...

Rada by som vedela ako si ty svojim prispevkom autorke pomohla:-/ ale to je tebe asi jedno, ze?🙂

dai
16. jan 2017

@cottonwomen
mozno ze na rozdiel od teba maju tie zeny co povedat, ze ano?🙂 ha ha...

bonnie1
16. jan 2017

@dai sem tam si precitam diskusie a tvoj nick je skoro v kazdej .. neda si ho nevsimnut proste. Nediskutovala som s tebou podla mna to nema zmysel.. nepisem ze som svojim prispevkom pomohla.. a asi ani ty svojim.. ale to je jedno ze . Ako som pisala diskutovat s tebou je strata casu..

dai
16. jan 2017

@bonnie1 verim tomu ze na rozdiel od teba som ju aspon povzbudila... ty len zdeptala...
a dost o tom pochybujem ze je moje meno skoro v kazdej diskusii - zapajam sa len do par ktore ma zaujmu - a ano, v nich diskutujem😉 ale ked si pozries kolko prispevkov som pridala a ze som tu 11 rokov tak si lahko vypocitas ze tych prispevkov mam v porovnani s vaecsinou minimum... nehovoriac o sharovani svojho vlastneho zivota na nete😉

cottonwomen
16. jan 2017

@dai to si myslis Ty, haha

sticker
bonnie1
16. jan 2017

@dai ja uz neviem ako ti napisat ze ma neoznacuj lebo ma to nezaujima.. vazne potrebujes posledne slovo ?
@cottonwomen skoda reci.. no . Oni maju v kazdej teme co povedat..

dai
16. jan 2017

@cottonwomen - jemine, naco pises ked nemas co? ci len trollovat si prisla?
@bonnie1 staci ze nebudes mne adresovat prispevky a skoncim aj ja... ci ty potrebujes fakt vzdy posledne slovo?🙂 ako male deti...

vy 2 si chodte radsej potrkotat do nejakej temy pre zeny co nikde neprispievaju ale su tie najmudrejsie☹

bonnie1
16. jan 2017

@dai ty si ma zacala oznacovat nie ja teba ak ti mozem pripomenut.. a zjavne ta to neprestalo bavit..

libawet
17. jan 2017

@bonnie1 ja sa práveže do nej viem vžiť a chápem, napriek tomu, že dieťa mám, pretože si viem predstaviť, čo to pre ženu je, keď svoje dieťa mať nemôže, lebo je žena...snažila som sa ju len podporiť, nájsť čosi v živote, motiváciu aj bez dieťaťa, útechu, povzbudivé slová, že to ide aj bez vlastného dieťaťa, pretože musí...a myslím si, že každá žena chápe a rozumie inej žene, ktorá deti mať nemôže, pretože sme ženy, už len pre to. Je to naše poslanie mať deti, sme tu na to, to je naša prvotná úloha od prírody, takže autorku veľmi dobre chápem a veľmi dobre rozumiem ako jej je, ale predsa jej nenapíšem - " vieš čo, tak sa tráp..."

bonnie1
17. jan 2017

@libawet preco by so jej mala pisat trap sa ? Aj nenapisat nic je moznost .. ja som nikoho neoznacila ..

libawet
17. jan 2017

@bonnie1 tak ja by som autorku najradšej tuho objala a plakala s ňou, no lenže, čo by jej to pomohlo, ešte viac by som tak prehĺbila jej bolesť. Snažila som sa jej práve pomôcť hľadať riešenie, aby sa vo svojom živote čo najmenej trápila s nemožnosťou mať vlastné dieťa, čo je zdá sa, u nej nezmenný proces.
Už by som túto diskusiu s Tebou milá bonnie ukončila, pretože tým autorke len viac a viac ubližujem a to rozhodne nebol môj zámer.