icon

Život bez televízora

16. jan 2022

Ahojte, ako vnímate život bez TV? Respektíve výchovu dieťaťa bez prítomnosti televízora?

h2
18. jan 2022

Nám by sa bez TV žilo veľmi zle, lebo môj muž by určite umrel! 😂

paradajkova
18. jan 2022

Ziadny extrem nie je dobry.Na zakladnej sme mali spoluziaka, ktoreho rodina nemali tv a vela sa mu aj vysmievali. Deti vedia byt krute. My nemame klasicke tv programy, cez den telka nejde nikdy, vecer si pustame netflix. Maly ma este len rok, tak zatial moc nepozera, ale ked bude vacsi budeme mu hladat nejake vhodne rozpravky a zavedieme pravidla, kedy a kolko sa bude tv pozerat.

jana_eyre_2
18. jan 2022

Inak ešte ma k tejto téme napadlo, ja už vlastne ani nepoznám človeka čo má nejaky satelit, pozerá televízne vysielanie z anteny, možno jedine tak moja svokra aj tá pri tom zaspí.. v dnešnom svete internetu a možnosti mi príde už naozaj zvláštne že niekto pod pojmom televízor myslí televízne vysielanie.. my si platíme kodi, tam sú seriály aj z hbo, aj netflixu, aj čokoľvek vás napadne.. neviem si to vynachváliť, pretože pozeráme len kvalitné seriály a filmy, my dospelí len s titulkami, dabing mi už tak prekáža že to s ním nedokážem sledovať.. moje decká radi citaju, hrajú sa spolu aj spoločenské hry, ja s nimi tiež, ale filmy a seriály patria k zábave.. nevidím na tom nič zle..

lululilien
18. jan 2022

@kittykat22 tak toto ma zaujíma, lebo ja som si myslela že tv reč “zabíja”. Čo ste mu púšťali na podporu reči?

hruska91
18. jan 2022

My máme tv ako tv prístroj, ale tv ako službu a stanice nemáme. Deti máme malé do 3 rokov a pozerajú tv- na YouTube krtka alebo kúpené rozprávky čo máme ak chcú- vydrzia tak 20 min kým si pritom vypijú mliecko po zobudeni. Tv regulujeme my, niekedy mám pocit že pozerajú viac keď napr neideme von a potom dáme deň bez tv. Ale sú zvyknuté že napr keď varím tak pozerajú to smejko a tanculienka a tancujú si (sú akože princezné) tak 20 min vydrzia. Jasne že nie nejaké celovečerné ale je to pomoc, aspoň za mna, ja to tak vnimam. Zhrnula by som to všetkého veľa škodí - aj obmedzovania a zakazov

diamond007
18. jan 2022

Moja mama tv nemá a nechýba jej. Sestra s mužom tiež nemá a nechýba im (30r majú). My s mužom sme zdedili, avšak nemáme tam programy. My nepozeráme NIC, dcére tam pustím príležitostne rozprávku na YouTube. Keby sme ho nemali, pustila by som ju na Pc a hotovo. Vôbec telku neriešime, ako podmaz máme rádio

marzuz89
18. jan 2022

Syn bude mat 3, do 2 rokov telku nepozeral vobec, potom prilezitostne. Viedli sme ho radsej ku kniham, miluje ich, ma z nich obrovsku slovnu zasobu (na svoj vek, rozprava vo vetach od 2r). Ked som si chcela porobit, bud s nim, alebo sme ho podporovali v samostatnej hre, kludne si stavia lego alebo vlaciky, alebo vyfarbuje. Inak neobsedi ani chvilku, aj pocas takeho vyfarbovania lieta hore dole. Ale telka nam nikdy nechybala. Radsej knihy, spolocenske hry, rozhovory (nekonecne 😅)

Samozrejme ked bude starsi, rozpravka je ok.

Inak uplne nechapem, ako je myslene VYCHOVA v zmysle TV. Neviem, ze by telka mala vychovavat. Alebo? 🙂

madiniatko89
18. jan 2022

Mame TV, ale nemame tv signal, cize pozerame stiahnute veci z externeho hardiscu. Fungujeme takto uz 10 rokov, syn ma 4 roky, pozera sem-tam aj rozpravky z notebooku. Poriadne nevie, co su to reklamy, niekedy u babky a dedka ked ide v TV ich vidi. Nam je TV signal na nic, aj tak vacsinou pozerame nejake serialy a filmy z Netflixu.

kate_cs
18. jan 2022

Ja s tým nemám problém.
Keď sme sa pred viac ako 5. rokmi sťahovali do domu, nechcela som telku. Už sme ale jednu mali, roky bola v krabici a potom ju muž síce zavesil na stenu, ale do dnešného dňa nie je zapojená. Zapneš a čierna obrazovka. Muž si ju keď chce prepojí s usb alebo notebookom. Ja ju nesledujem takmer vôbec.
Syn do 2 rokov nepozeral vôbec nič, ani rozprávky, ani YouTube, nič. Najmenší problém sme s tým nemali.
Teraz má 3 roky a mladší 1 rok a staršiemu občas pustime niečo cez usb. Napríklad My sme mali muzikanti s Krónerom, Macka Uška, niečo o vlakoch či autách.
Nemala by som najmenší problém žiť úplne bez telky aj s deťmi.
Ľudia sa často čudujú, že čo robíme po večeroch. No za mňa sadnúť pred telku na gauč je posledná vec, ktorou by som trávila svoj voľný čas.

nelca0510
18. jan 2022

Moje 2 ročné dieťa nepozera TV,ani mobil a nič. My s manželom pozeráme nejaký film vecer,keď dieta spí.

basska_b
18. jan 2022

My detom nepustame TV a sami ju tiez nepozerame. Kanaly nemame - na obrazovke viem pustit len DVD alebo youtube. Sem tam vynimocne pustim nejake spievankovo, ale zaraza ma, ako dcerka sa dozaduje este... este... este dalsie.. a dalsie... nemaju mieru. Deti maju 4 a 2 roky. Mnohe rozpravky a programy su tam tak stupidne, ze ma z toho bolia usi. Ako budu deti rast, urcite sa v malej a obmedzenej miere k tv dostanu, chcem vsak, aby u nich dominovali knihy, hry medzi sebou a pohyb vonku.

nelca0510
18. jan 2022

@basska_b málokedy sú také matky. Smutné,keď vidíš ako polrocnemu už púšťajú rozprávky.

happy31
18. jan 2022

Do 2r sme boli bez tv. Potom som si pomohla kym som jedno kupala druhe pozeralo rozpravku, ak nekupalo so mnou😉.
Treba pravidla hranice. Tv/ tablet, mobil ci notebook je to jedno jeden spolocny cas. U nas sa funguje dve alebo tri rozpravky do konca. Nevypinam uprostred vecernicek, sama to nemam rada ked nemozem dopozerat dobry film ci dokumen dokonca a nie je archiv. Mame len antenu a data obmedzene. 3,5 a 5,5 rocne.

maruslienka
18. jan 2022

Ja som citala.kvalitny vyskum, že deti do 2-3 roky telka metie, lebo rychlejsie vnimaju zvuk ako obraz...my tv nemáme, super to buduje manzelstvo aj nase vztahy s 3 detmi ♥️ ak chceme pozrieme si flm z notebooku, dedko im pusti 1x denne macka uska ked spia u neho.
Aj ako deti sme tiez doma nemali, schovanu v skriny 😆, ale mam uzasne zazitky s bratom, co sme sa nahrali...bolo to uzasne ♥️ Krasne detstvo, behali sme povoonku, hrali sa s deckami od susedov, vymetali detske kniznice, citali komiksy kačer donald ☺️ ...to bolo ine ako dnesne "PC a TV deti"...

maruslienka
18. jan 2022

@basska_b Suhlasim plne ♥️ Aj že malokedy je nieco v TV normalne, hodnotne..

nurielka
Autor odpoveď zmazal
zara1357
Autor odpoveď zmazal
denkatn
18. jan 2022

mne by sa to velmi pacilo, ked sme boli sami s muzom, ani sme nemali telku, ale ja mam teraz tolko povinnosti, ze bez telky (a internetu v nom) to nedavam, napriklad dnes bolo online rodicovske zdruzenie a muz este nebol doma, nic by som z toho nepocula, nebyt to ze dcere pustim video. kreslit jej nechcem davat, lebo potom pri ulohach musi sediet, okrem toho varim, upratujem, ja si myslim, ze ked niekto nema starych rodicov a ma vsetko zvladnut popri dietati, niekedy aj pracu, tak to bez tychto pomocok nie je mozne. mozne je to vtedy ked dieta ma siroku rodinu, ze stale mu moze niekto robit program, alebo ma s kym byt na dvore. sama matka vo velkomeste s narocnou pracou to neda.

euka210
18. jan 2022

Poznam jednu coskoro 7clennu rodinu a nemaju Tv, ani neplanuju. Ale rozpravky obcas pustia, su pc, tablety, mobily.
Mne tiez Tv nechyba, vystacim si s pc ci mobilom.

denkatn
18. jan 2022

@euka210 sedemclenna rodina skor vyjde bez Tv, lebo starsie deti vedia dohliadnut zopar minut na mladsie, skus ale vybavit online hovor s klientom ked mas doma maleho jedinacika...a nemas mu co zatial pustit.

dzejsik
18. jan 2022

máme TV ako obrazovku, kde púšťame rozprávky, aby nežmúril do notebooku, ale káblovku tam nemáme, ani neplánujeme

17alexis
18. jan 2022

Uplne normalne. Nemame televiziu, iba televizor. Filmy pozerame na telkaci online a aj detom budeme tak pustat rozpravky. Telku som nepozerala hadam aj 15 rokov a nechyba mi.

tweetinka.co
18. jan 2022

Ahoj. My nemáme tv cez 15 rokov. Čiže ani baby nevyrastli na tv. Ale večer, si pustíme niečo..rozprávku, niečo hudobné, dokument...

lucka114
18. jan 2022

Dnešné deti to majú ťažké. Žiadne sladkosti, žiadna telka, žiadny mobil ... Hlavne že rodičia si to užili, a deti od toho separuju ....
Ja mojim telku púšťam, radi pozerajú rozprávky a počúvajú pesničky ... Nevidím v tom problém ..

sisa9496
18. jan 2022

My doma máme TV, ale nemáme žiadne programy, nepozerame tie 💩 co davaju na Markize a beznych programoch. Pozrieme si to, co chceme. Deti nepozeraju tv, respektive, rozoravky takmer vobec, ak, tak len napriklad raz do tyzdna, cez vikend. Aj to si pozru jednu kratku rozpravku a prestane ich to bavit, lebo nie su zvyknute do toho cumiet. Radsej im citame, vymyslame si spolocne rozne pribehy a tak.

krkavcia_mater
18. jan 2022

Presne tak funguje youtuberka mimiaja, ktora ma 3 deti a vobec nepozeraju rozpravky

daren1
18. jan 2022

Rada by som sa vratila k tejto diskusii o 12-13 rokov, ked deticky vyrastu, ako namiesto mobilu v ruke budu držať knihu....

kate_cs
18. jan 2022

@lucka114 no ja neviem ako ty, ale ja som mala detstvo ale že úplne bez mobilu, telku sme doma najskôr ani nemali, púšťala nám mama platne Bambuľka, Janko Hrasko a až časom sme ju pozerávali, ale boli sme veľmi veľa vonku s inými deťmi a sladkosti sme tiež doma mali, ale nie denne. Pamätám si ako mi vždy mama povedala “Keď máš chuť na sladké, tam sú jablká/hrozno…” a mala som pekné detstvo.
Rob podľa seba, ja urobím podľa seba, každá jedna z nás a načo hodnotiť život a výchovu druhého? 🤷🏼‍♀️

marzuz89
18. jan 2022

@daren1 ja vo veku nasich deti o 12, 13 rokov, dokonca aj o 20 a dokonca aj teraz, ako 30+, som davala a davam absolutnu prednost knihe pred telkou. Nezda sa mi na tom nic vysmechu hodne, syna vedieme ku knizkam a spolocnym aktivitam miesto telky, sami s manzelom mame vecerny program iny ako sediet pred TV.

Navyse, uz 7m babatka dnes pozeraju telku, co ma jednoznacne dokazany zly vplyv na rozovoj mozgu, pozornosti, atd. V obchodoch vidim rocne deti v kociku s mobilom v ruke, hlavne nech daju pokoj. To mi nepride vobec ok. Ale kazda mame svoj vlastny sposob vychovy, vedenia deti, ine priority.

Samozeejme ze neskor si nase deti rozpravlu pozru. Ale vo veku 1, 2, 3 roky jednoducho nevidim zmysel sediet pred telkou. Su aj ine aktivity ❤️

daren1
18. jan 2022

@marzuz89 preto som písala o 12-13 rokov, aj moje citaju, aj telku mame aj ju pozerame , a cela tema bola o telke v rodine a o neziaducom vplyve na vyvoj dietata, deti vo veku 7m, 1,2, a 3 rocne telku nepozeraju vsetky male maju v ruke mobil, telku nemozes so sebou tahat do kavierne, obchodu, parku....ked sa obzriem okolo seba ta telka mi až taka hrozna nepríde, u deti je vypestovana vo velmi skorom veku zavislost na mobile ale o zavislosti na telke som este nepocula...