icon

Život s deťmi bez auta

10. feb 2023

Tie ktoré bývate na dedine a máte napr. 3 deti a ste bez auta da sa tak vôbec existovať? Ako máme jedno ale muž s nim chodi do práce, tak neviem ako by som chodila napr do škôly, škôlky a ešte aj s kocikom za každého počasia. Ako bude to auto viac menej stať pred domom ale aspoň nepridem o nervy🤣.

lululilien
10. feb 2023

@mamula20 .. až mi je ťažko toto čítať. žijem v Taliansku v malom meste a tu to funguje. Je jeden autobus, ktorý robí okruh po meste, zastavuje aj pred školou a čas prispôsobujú žiakom tak, aby prišli do školy na čas. A rovnako aj po skole, skončí im škola a ide im autobus.

autor
10. feb 2023

@zenazaba Ano to sa da pri 1 kuse...pri 3 kusoch to je už ina káva.

zafir01
10. feb 2023

Bývam 18 km od okresného mesta.. Teda od troch okresných miest. Sme tak v strede.... A však 5 km vozím deti do škôlky a školy. Mam 11, 5 a 1 ročne deti.
Maju ak krúžky, ja chodím na nákupy, lebo v našej mini dedine nie je 9bchid a vo veľkej dedine je predražena jednota.

Nie svoj život si bez auta viem predstaviť len ťažko.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
jaond19
10. feb 2023

Bezne vidievam chodit rano do skoly/skolky mamy pesi s detmi + kocikmi. Ja som ako dieta chodila tiez vsade pesi alebo s mamou na bycikli, ci zima, ci dazd, za kazdeho pocasia, auto nebolo... Len treba mat taketo institucie v mieste bydliska, nie vedla v dedine/meste, potom je to uz problem riadit sa spojmi. Takisto aj pracu, ak sa da byt do polhodiny na bycikli, katastrofa to nemusi byt.... ale u kazdeho je to individualne.

viestta
10. feb 2023

Byvame na dedine, mame jedno dieta a ziadne auto a fungujeme. Vlaky a autobusy este stale chodia.

autor
10. feb 2023

Viem co to je cestovať, pracujem v BA na nočnú som isla na bus15:40 potom na vlak a vratila sa 10:30. S autom k vlaku to bolo o 17 a o 9 späť. A na dennu som sa ani na 7 nedostala vzdy 7:20. S autom k vlaku som prisla o 6:10.

lasona
10. feb 2023

Neviem si predstaviť fungovať bez auta. Nam pokazili spoje ako sa len dali. Sme malinke mesto a človek keď sa chce dostať na druhý koniec mesta tak pomaly 3 prestupy a cena lístka vyjde drahšie ako keď idem autom...takže bez auta, ako bez ruky

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
10. feb 2023

@viestta Predpokladam ze vo vašej dedine aj pracuješ tak sa to potom dá. Môžem aj ja u nas pracovať ale zarobim o 600e menej.

erika237
10. feb 2023

Autorka ty vies, kde byvas, ako daleko mas do skolky, ci mas lekars v dedine, ci byvate priamo v dedine alebo v nejakej novsej casti co je 2 km od dediny.

Mame iba jedno dieta a my prave zijeme v casti dediny, ktora je od dediny samotnej vzdialena 2 km. Kym bola mala tak som fungovala bez auta, muz chodil do prace autom, lebo od nas idu denne 2 autobusy.

Ako som zacala pracovat a mala do skolky je auto nutnost. Nemam uz 100% HO, cesta do/z prace mi trva dobru hodinu a pol za idealnych podmienok, muz robieva aj 12tky takze by som nemala sancu stihnut ju vybrat zo skolky.

Ako tu niekto pisal ze kedysi a urcite ja dnes tak funguje x rodin tak urcite, aj ja by som vedela fungovat bez 2. auta uz len keby sme byvali priamo v dedine.

Ked som bola mala mali sme iba jedno auto, na ktorom chodil oco do prace, lebo pracoval odruky a spoje neboli. Vzdy a vsade som chodievala pesi, autobusmi, vlakmi, mhd od malicka, ako stredoskolacka, ako vysokoskolacka, ako pracujuca som chodievala mhd, ale veci sa zmenili a ja si neviem predstavit, ze by sme za nasej situacie nemali 2 auta.

slniecko5
10. feb 2023

Sme blizko pri KE a bez druhého auta pri deťoch si neviem predstaviť fungovať. Pre mňa nutnosť.
Budúci týždeň mám plánovaný servis auta a už teraz som nesvoja🙃.
Deti máme veľké, vedia prísť busom bez problémov, ale mám rada pocit slobody.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzinabila
10. feb 2023

@zmrzlinka2021 myslim ze chodili velmi casto autobusy.castejsie ako v dnesnej dobe.este aj v nasom pidimeste bola plna MHD,teraz nie je ziadna🙃

kp7333
10. feb 2023

Zijem v BA. Auto mame Po-Pia zaparkovane v garazi. Do prace chodome obaja MHD-ckou, deti peso do skoly. Za kazdeho pocasia. Aj na materskej sme tak existovali. Existuju dazdniky, prsiplaste, nepremokave supravy a plastenky na kocik. V zime sa treba poriadne obliect.

riyadh
10. feb 2023

Byvame na dedine a mame 2auta,inac si neviem predstavit napr nakuoy kruzky deti, kedze sme obaja smenovi.

autor
10. feb 2023

Inak keď idem do škôlky tak mam pocit že jedina idem na bicykli. Teraz ked je zima chodime pešo, ako teším sa že odkedy je škôlka mám menšie bruško 🤣 ale keď som minuly tyzden mala sneh až na mihalniciach nebolo mi do smiechu.

betulinka1
10. feb 2023

Kup male benzínové auticko, deti sa ti zmestia a ty budes v pohode vybavovat logistiku deti.

kikiballa
10. feb 2023

Veď nech manžel chodí busom a tebe nech nechá auto.

miskakyska
10. feb 2023

Juuuj teraz milión výhovoriek prečo auto nemať 😅
Nemáme a žijeme...a dokonca na dedine...ľudia už takí presmradení,že keď majú urobiť pár krokov po svojích,tak sú z toho chorí🙈🤪
Prv chodili ľudia pešo cez kopce do druhých dedín do škol,k lekárovi,do kostola..teraz? .. vidíme na cestách tie kalamitné dennodenne zápchy a každý za volantom rozhadzuje nervne rukami...bude to len horšie,lebo každý musí mať pomaly dve tri autá na hlavu..
A teraz do mňaaaaaa vsetky vzťahovačné osôbky🤪znesiem🤭

zuzulka558
10. feb 2023

My sme mali dve auta ako som zostala na materskej jedno sme dali preč už žralo na opravy,, momentálne mi auto nechýba chodím pešo alebo autobusom, vlakom staršej to je jedno, auto mi manžel necháva ak idem k dr toho nemám v meste ale mimo bydliska,, na nákupy z manželom idem alebo beriem ruksak, kočiar a peši na druhú stranu mesta, aspoň mi ubehne aj čas

libertine
10. feb 2023

ak mate to jedno auto, tak sa dohodnite s muzom, ze ak ho potrebujes niekedy ty s detmi, tak on pojde vtedy do prace inym sposobom.

jesenzima
10. feb 2023

My sice auto máme, ale... Ja s deckami chodím peso.alebo autobusom. Chodila som aj s kočíkom, aj s nosicom.obaja od 1,5roka sú vedení k tomu, aby chodili ...Či je pekne, či prší, fúka ... Je to časovo náročnejšie, ale dá sa to...

jaskolka
10. feb 2023

@zmrzlinka2021 áno, tak sa voľakedy fungovalo, ale boli jasle a škôlky doslova pod nosom, nebolo tak, že nie je miesto tak dajte decko na opačnú stranu mesta.
Boli aj veľmi dobre autobusové spojenia, MHD napríklad v meste, odkiaľ pochádzam, teraz už ani nie je, možno 3 spoje na deň, za mojich detských čias chodili busy oveľa častejšie.
Zároveň bol systém-babka a dedko na dôchodku v 53 a 59,a pomáhame ako sa len dá pripadne bývali všetci spolu.
Pripadne vzájomne si pomáhali susedky, poznali sa všetci v paneláku,deti chodili aj samy, keď ich bolo viac z jednej školy, či krúžku, toto teraz už ani neviem ci vôbec funguje, ja som nepoznala ani, kto oproti mne býval v bytovke, kde som si ako dospelá už kúpila byt.
Takisto lekár-málokto sa potreboval dostať k lekárovi aj do 100 km vzdialeného mesta, lebo v blízkom ho proste nemali miesto objednať alebo termín dostal o pol roka. Syn má nefrologicku 150 km od nás, lebo proste nikde bližšie ho nevzali (bol dosť akútny svoji času, no termíny boli hrozne)
Takže nedá sa už tak úplne porovnať život pred 30 rokmi a tetaz.

jana_eyre_2
10. feb 2023

@jesenzima moje deti tiež chodia od malička, ani jedno nepoužívalo kočík od cca 2r.. ale je iné 5km prechádzka v okolí domu a iné ísť 30km k lekárke..

mirco50
Odpoveď bola odstránená
satoshi
10. feb 2023

Moji rodicia cely zivot ziju bez auta 😁 maju medzi 50-60, ja mam 30. Ked som bola dieta, zili sme v meste aj na dedine. Na dedine v malom domceku sme nemali pitnu vodu (najblizsia studna 2 km), obchod s potravinami (najblizsie asi 4-5 km), ani skolu ( dochadzala som kazdy den busom od 6.rokov), ani WC (len latrina). Zili sme z 1 - otcovho platu, do prace tiez dochadzal busom aj hodinu. Neskor, uz ked sme byvali v meste, chodil kazdy den takmer 60 km dokopy tam aj spat bicyklom, chodil na 6.00. Na tej dedine Byvali sme s babkinou sestrou ktora mala Alzhaimera v konecnom stadiu, o ktoru sa nasi starali, prebalovali, atd. Vsetko bez auta. Ja takisto nemam auto, nikdy som nemala. Ani moj priatel. Ani jeho mama. Takze moja odpoved na otazku ci sa da existovat len s 1 autom je taka ze da sa, dokonca aj bez neho 😁 ale odpoved na to ci sa nieco da, zalezi od toho kto odpoveda 😁

jesenzima
10. feb 2023

@jana_eyre_2 áno, to mi je jasné. Veď ono záleží na tom, kde človek byva aku má dostupnosť. My sme pri výbere bývania dbali na to, aby sme mali všetko "pri ruke" .. Samozrejme, že na dlhšie trasy je auto ideál, ale to bežné žitie sa podľa mňa dá aj bez toho ( ak nebýva niekde mimo "civilizácie") ...

jesenzima
10. feb 2023

@satoshi ono sa to dá, ale keď si to človek môže uľahčiť, prečo nie? Dá sa to aj bez toho, ja napríklad chodím pešo/busom, ale mať auto a vedieť si pomôcť a uľahčiť nie je na škodu ...

sweetdreams1
10. feb 2023

My mame jedno auto, zijeme v BA a fungujeme ok, normálne sa vždy dohodneme, kto berie kam deti a kto auto potrebuje.
Ľudia sa sťažujú, ako sa majú zle a nemajú na nič peniaze, a nakoniec z toho vyplynie, že bez vlastného auta sa nedá žiť ....🤷