Život so svokrou
Ahojte 🙂 Mám taký problém. Môj muž sa stará o svoju mamu, teda moju svokru. Zomrel jej manžel, nemá kam ísť . Nemá prácu, je onkologická pacientka ale invalidný nedostala. Nedostáva ani cent. Mám však problém s tým že muž bol starý mládenec v podstate. Začali sme si spolu keď mal 26. Keďže okrem neho nikoho nemá, svokra musí žiť s nami. Aj keď som mu povedala o tom aký mam z toho pocit že bude s nami, viem že s tým nič nenarobí. Nie je zlá len má neustále potrebu dirigovať, rozkazovať a prehnane sa do všetkého starať. Momentálne očakávame nášho prvého drobčeka. Nemáme peňazí nejak na zvyš a preto sa snažím nájsť čo najlacnejšiu výbavu ako kočík, postielka a podobne. Čo mi ona vyčíta že som lakomá. Kupovala som nábytok, samozrejme ďalšia výčitka, že prečo nekúpim gauč za 1000 euro, prečo je pre mna veľa dať 500€ za posteľ, prečo nekúpim ja alebo muž hento a tamto. Muž mi povedal, že to jednoducho mam ignorovať že na nej nezáleží že nemá v tomto žiadne slovo. Ale človeka to zamrzí, že všetko čo má dá a aj tak je to málo. Čo robiť ? Ako to zvládnuť a ako jej povedať nech sa nestará bez toho aby sa jej to dotklo ? Navrhli sme jej že jej nájdeme a budeme platiť nejaký menší podnájom. Bolo zle. Muž sa jej uz niekoľko krát snažil dohovoriť, po dobrom aj krikom. Nepomohlo. On sa naučil tieto jej výstupy za tie roky ignorovať, ja to však nedokážem. Máte aj vy nejakú podobnú skúsenosť ?
@lias3915 autorka,mňa by zaujímalo....bývate vo svojom doma,nechali ste svokru bývať s vami?
Svokra nemá absolutne žiaden príjem?
Nijak vám nepomáha,iba je na príťaž?
@matkahelka za socializmu od 25 platil vyssiu dan slobodny tzv. staromladenecku- asi odtial to ma 😉
@hellwant ak autorka povazuje 26 rocneho za stareho mladenca, tak typujem, ze ona ma tak 20, cize v socializme ani nahodou nezila
toto je masaker, veru ja by som asi nedala zit takto este s niekym, je to proste zataz to je fakt, otazne je ci potrebuje ozaj realne velku pomoc od vas, ak nie tak kludne nech ide do podnajmu nejakeho jednoizboveho alebo tak, bude aj jej lepsie aj vam, ale teda dovol jej aby k vam mohla na navstevy aspon
@nikolka1986 ano, takto ked to pocujes od druhych je to nic. Ale ak to ma clovek doma pocuvat stale, a ona bude o chvilu na materskej s babom, cize stale doma, tak ti to zozere kopu nervov a dlhodobo sa to neda pocuvat (viem z vlastnej skusenosti- svoku sme vidavali raz za cas, par hodinike, pretrpela som. Teraz ju vidavam skoro furt a uz to nejde pretrpiet akosi, lebo to je negativizmus v zivote, zatazuje to, a tazko sa to furt pocuva. Ale uz sme to poriesili trochu a je to lepsie)
A to s tym, ze sa p..l a potrel po nabytku ? To ako vazne ? To al euz musel byt ten clovek bud riadny zakerak alebo psychicky na dne
@evica17 život s chorým človekom je ťažký...najmä,keď má človek malé dieťa.
Ale kto chce,zvládne to.
Lebo vie,prečo to robí.
@terezka1947 taobdivujem ze to zvladas, si zvladla 🙂
@matkahelka nejde o to zit, ale mohla to pocuvat v rodine a podvedome to prebrala🙂, ja som tiez mal iba 7 ked padol socializmus, ale pocul som to v ramci rodiny aj medzi znamymi v praci, hlavne ked sa došlo nato, ze napr. 27, slobodny tak povedali :Jaj za stareho rezimu by si uz platil staromladenecku dan.
@evica17 bola to mama,čiže to bola samozrejmost...nie je má čo obdivovat
mna to tiez rozsekalo, ze 26 stary mladenec 😲😀
moj oco s azenil, ked mal 45. to musel byt ded matuzalem uz 😀
podla mna to s chorobou vela nema, ked je neikto neprijemny, vekom sa jeho horsie vlastnosti vyostruju, tak je neprijemny este viac. nie vzdy s vekom prichadza mudrost. neviem, ako to zvladnut, ja by som to dlho nezvladala.
@annamalaga no a este aj vdovský dochodok,divne to je
@terezka1947 nemá príjem je chorá, momentálne vybavujeme invalidný. Momentálne bývame v podnájme lebo mne skrz to že som na rizikovom a som teda na PN neschválili hypotéku (chceli sme brat spoločne) … pomôcť pomôže navarí, sem tam uprace (často krát nevládze, takze to robim radšej ja keď to chcem poriadne)
@matkahelka mám 23, jeho mama ho tak brala
Momentálne je to tak, že nemá absolútne žiaden príjem, na krku exekúcie lebo kedysi podnikala (teda snažila sa podnikať) nemá kam íst lebo okrem syna nikoho nemá a urobiť z nej bezdomovkinu nechcem. Podnájom som pre ňu chcela riešiť lenže je to finančne náročné. Hlavne keď idem na materskú a myslím si že asi každý vie aká výška je potom rodičovského príspevku. Za podnájom platím 450€, keď budeme mat hypotéku tak to vychádza 600€ . Do toho u nás idu garsónky a jednoizbaky 300-350€ mesačne … neviem si predstaviť z čoho by sme potom žili … to je ten problém … my sme jej aj navrhli že keď bude mat invalidný budeme jej aspoň niečo prispievať na nájom že jej zozenieme bývanie. Urazila sa, začala revať, trieskať dverami a týždeň nám to ešte vyčítala…
Podla mna si si toho v 23r. nalozila na seba az az.... Mala si si radsej uzivat bezstarostnu mladost a nie riesit ze 26r. chalan je stary mladenec. Dalej rizikove tehu, dieta, bez vlastneho byvania, onkologicku svokru a po financnej stranke ledva na prezitie. Neviem ake rady ocakavas? no hold caka ta tazky zivot....
@lias3915 Tvoj manzel nepracuje? On nema peniaze? Ved dnes uz daju hypoteku aj ludom s nizsim prijmom, navyse by ste mali hypoteku pre mladych s nizsim urokom. A este k tomu mas take nazory, ze 26 rocny je stary mladenec. Nuz, co uz s tebou. Nebudete to mat jednoduche…bohuzial bez penazi sa zit neda a ked ste sa samy bez financneho zabezpecenia rozhodli mat dieta, nikto vam nepomoze. Ste v podnajme, svokra doma, ty na PN, zavrete v malom byte, cista ponorka. Mna by kleplo.
Tak. Hypotéku ste mali zobrať dvaja, nie jeden. Za druhé , svokra má dlhy , exekúcie , dajte si pozor , aby jej exekútor na invalidný nesiahol. Lebo to bude amen. Ak má dlhy na sociálnom , invalidný nedostane. A načo ste si robili dieťa , keď nemáte kde bývať Hm?
@annamalaga …lebo v posteli to bolo krasne, nie? 😂😂😂 ja neviem aku radu ocakava, asi ziadnu, len sa chcela vyzalovat.
@lias3915 ak svokra nemá žiadny príjem vybavte jej dávku v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie na úrade práce v mieste trvalého bydliska. Ak je chorá treba dať posúdiť odkázanosť a ak spĺňa podmienky vybaviť si príspevok na opatrovanie, peňažné príspevky na kompenzáciu. https://www.upsvr.gov.sk/ - pozri si sociálne veci a rodina.
Ak nemá ani trvalé bydlisko treba si ho nahlásiť na mestskú úrad . Rôzne druhy jednorázovej pomoci poskytuje aj mesto - treba sa aj tam pýtať. Ak má exekúcie môže vyhlásiť osobný bankrot.Tu je poradia bezplatne: https://www.centrumpravnejpomoci.sk/
@lias3915 vedela si v akej situacii je tvoj muz ked ste sa spoznali tak co si cakala? Nechapem..a prepac nechce sa mi citat 4 strany ale koho je to byvanie kde byvate tvoj muz jeho mama a ty? Predpokladam ze tam nemas nic a uprimne ja sa uz na toto pozeram uplne inak pretoze ked pride prakticky cudzia zena do rodiny a zacne toto robit brojit proti muzovej matke nech je akakolvek nikdy to nedopadne dobre ver mi viem o com pisem. Musite najst nejaky kompromis. Jeho mama je v nezavideniahodnej situacii takze musis to prijat ako to je ked si vedela ako to maju..

jednym uchom dnu druhym von, nepripustaj si to proste. ako nemas co spravit a vyhodit ju prec to nemozte aj ked je taka ako je. zivot s rodicmi v takomto veku nie je lahky, no dufam to vsetko zvladnete