Život so svokrou
Ahojte 🙂 Mám taký problém. Môj muž sa stará o svoju mamu, teda moju svokru. Zomrel jej manžel, nemá kam ísť . Nemá prácu, je onkologická pacientka ale invalidný nedostala. Nedostáva ani cent. Mám však problém s tým že muž bol starý mládenec v podstate. Začali sme si spolu keď mal 26. Keďže okrem neho nikoho nemá, svokra musí žiť s nami. Aj keď som mu povedala o tom aký mam z toho pocit že bude s nami, viem že s tým nič nenarobí. Nie je zlá len má neustále potrebu dirigovať, rozkazovať a prehnane sa do všetkého starať. Momentálne očakávame nášho prvého drobčeka. Nemáme peňazí nejak na zvyš a preto sa snažím nájsť čo najlacnejšiu výbavu ako kočík, postielka a podobne. Čo mi ona vyčíta že som lakomá. Kupovala som nábytok, samozrejme ďalšia výčitka, že prečo nekúpim gauč za 1000 euro, prečo je pre mna veľa dať 500€ za posteľ, prečo nekúpim ja alebo muž hento a tamto. Muž mi povedal, že to jednoducho mam ignorovať že na nej nezáleží že nemá v tomto žiadne slovo. Ale človeka to zamrzí, že všetko čo má dá a aj tak je to málo. Čo robiť ? Ako to zvládnuť a ako jej povedať nech sa nestará bez toho aby sa jej to dotklo ? Navrhli sme jej že jej nájdeme a budeme platiť nejaký menší podnájom. Bolo zle. Muž sa jej uz niekoľko krát snažil dohovoriť, po dobrom aj krikom. Nepomohlo. On sa naučil tieto jej výstupy za tie roky ignorovať, ja to však nedokážem. Máte aj vy nejakú podobnú skúsenosť ?
Hadky sa mi tu citat nechcu.
K veci. Svokra teda nema prijem a zivite ju vy? Aj keby ste byvali u nej mala by byt vdacna. Ak sa odstahujete z coho bude zit? Asi by som jej to vklude vysvetlila.
Ak nema narok na invalidny, znamena ze moze pracovT. Preco si nebajde aspon brigadu? Mozno by jej pobyt medzi ludmi pomohol aj psychicky a nerypala by tolko.
@lias3915 ja som mala chorú mamku. Nie je ľahké žiť s onko pacientom. Ale treba si uvedomiť,že ten človek má čo robiť sám so sebou,s psychikou,bolesťami,rôznymi vyšetreniami,dobrymi-zlymi správami,atď,atď.
Celý život má hore nohami.
A áno,jeho blízki tiež,ale iným spôsobom.
Možno práve to,čo ty nazývas "dirigovanim a miešaním sa" ju práve drží pri živote,potrebuje pocit,že sa s ňou ešte ráta.
Dajte jej vždy nejakú úlohu,spytajte sa na radu. Aspoň na oko niekedy.
Toto nie sú ľahké roky.
A to ešte nie je ležiaca,neplienkujes ju,atď.
Čiže....chápem,môže to byť pre teba náročné,aj chápem únavu,frustráciu,aj to,že si mala o živote inú predstavu,ale....mi toto je realita života.
Hold,nie každá mamička na materskej sa venuje iba dieťaťu,sebe,atď.
Je normálne prežívať všetky pocity,kto.prezivas.
Ide o to,čo s tým chces urobiť.
Ja som sa rozhodla pre ťažšiu cestu.
A nebudem to nikdy ľutovať,hoci som trošku stratila tu bezstarostný mladosť mladej mamičky. Lebo ja som vlastne na materskej ani nebola,keď tak nad tým uvažujem.
Tak aj mna najviac zaujalo, ze 26 rocneho oznacila za stareho mladenca. Mozno sa pomylila a chcela napisat 36. Ved 26 rocni chalani su teraz este decka, vacsina cerstvo po skole (ano, su aj vynimky). A kludne moze byt, ze nema kam ist. Ak s manzelom nikdy nemali vlastne byvanie a byvali len v podnajme, pripadne v mestskom byte, ktory si ona sama nemoze dovolit platit, kedze nedostava ani cent. Pravdepodobne ju uz roky zivil manzel, takze ziadna praca, ziadna podpora, ...vela zien to tak ma. A teraz ju namiesto muza musi zivit syn, lebo kto by nechal choru mamu na ulici. V jej pripade by som ozaj drzala hububa krok a bola vdacna, ze mam kde byvat a nie sa rozdrapovat, ze chce drahsi gauc a pod. Ale to ona asi nezvladne, takze jej to budes musiet povedat, ak teda nechces cely zivot pocuvat jej vycitky. A ver tomu, ze ked sa male narodi, bude to este horsie. Bude sa ti starat do vychovy, co mu mas obliect, v 2 mesiacoch mu bude chciet vyvar pchat, v 3 uz kapustnicu...
Ak ma naozaj take spravanie, ze nepomohlo ani manzelove dohovaranie, ani krik, bolo by mi uprimne jedno, ci sa jej to dotkne alebo nie. Narovinu, mamicka, bud chodte do roboty a zariadte si vlastnu domacnost, alebo sa nestarajte do tej mojej a budte vdacna, ze sa mate kde najest, osprchovat a vecer hlavu sklonit.
Prečo ženy, prečo ste tak neskutočne hlúpe, že si robíte deti s mužmi, ktorí bývajú s rodičmi? Prečo si robíte deti keď nemáte vyriešené bývanie a vzťahy v rodine? Svokra diriguje a bude ešte viac keď sa narodí dieťa. Ale bolo tvoje rozhodnutie priviesť dieťa do takéhoto prostredia. Mám pre teba zlú správu. Nezmení sa to a bude to časom len horšie. Nuž zlý výber resp. zlé rozhodnutie na začiatku je tvoja zodpovednosť.
@ivkazba Lebo dievča, ktoré považuje 26 ročného za starého mládenca, asi rodičia odchovali tak, že hneď po strednej školy ju poslali loviť chlapa - nič poriadne nevie, nič nemá a každý bulo sa jej zdá byť výhrou, lebo sa o ňu postará. To je realita výchovy v niektorých sociálne a duchom slabších rodinách. Muž je zrejme ešte stále len priateľ a aby si ho udržala, rýchlo otehotnela. Veď po 20ke bude už predsa stará dievka. 😂 A sviňa svokra má pred sebou ešte kus života, takže teraz bude nadávať....
V dnešnej dobe to nieje ako kedysi, že byvali tri generácie spolu. Dnes už chce mat každý svoju domácnosť. Svoje pravidla. Ale to radšej cely život sama, akoby sme nemali s partnerom na vlastne bývanie a museli by sme bývať u rodičov alebo svokrovcov. A ak je svokra staršia generácia , tak zbohom rodina. Peňazí neni nazvyš ? A kde prosím ta bývate ??? U nej?
@terezka1947 aj môj otec bol onko pacient v poslednom štádiu rakoviny, ale takto debilne sa nechoval. To nie je ospravedlnenie, že mám diagnózu, tak budem všetkých dirigovať, aby som sa cítila trochu lepšie. Taká žena v jej rokoch by sa mala správať ako dáma a trochu rozoznať, čo sa hodí a čo nie, keď niečo povie, to svedčí o jej charaktere, to je jej vizitka. A aj keby bývali u svokry, tak maju stále držať hubu a krok? Každopádne, nájom si platia, ona ich neživí a v konečnom dôsledku by mala byt ona vďačná, že sa niekto o ňu stará a nie je sama.
@natalienka12 pise,ze svokra nema kam ist,tak asi zije u nich
@fleur1111 V prvom rade si uvedom, že ona je cudzí človek. Pri vlastných deťoch sa človek ešte ovládne, ale pri cudzích nervy pracujú... Navyše, osoba z iného prostredia je obrovským narušením súkromia - osobne by som toto synovi niekdy nedovolila, doviesť mi domov tehotné dievča, aj keby im hrozil azylový dom. Plus vidina urevaného malého decka - najbližšie roky tam budú peklom. A zas treba myslieť na to, že kým pre matku to bude milované bábätko a bude okolo neho skákať, pre babku to bude najmä rušivý prvok. Najmä, ak je chorá.
Celé zle - chalan mal mať vlastné bývanie, keď už bol ten starý mládenec 😂a prestrihnutú pupočnú šnúru a ona nemala za týchto okolností otehotnieť. Nemajú doriešené súkromie, nevedia spolu komunikovať, majú málo peňazí... Kydanie po internete to teraz nevyrieši.
@fleur1111 keď myslis
Ja normálne zasnem, čo všetko si vedia tieto typické konickarky domyslieť z pár viet 🤦 neuveriteľné... Sa ani nečudujem, že autorka nereaguje...
@natalienka12
@dskjhfdlkdjhl
@nostres
@0silvia0 vobec si nemate co vycitat.ako male deti
@petulda333 my si nič nevyčítame, dokonca sme si dobrú noc a pekné sníčky zaželali😀, ale chápem čo chceš povedať, trocha nám to ušlo😎
Ja nechapem toto zmyslanie. Je jedno,kto u koho byva,ak sa tak raz rozhodli,rak by sa mali respektovat. A nie si casom vycitat,ze ty zijes u nas,tak byd ticho. Aj keby ste zili u svokry,zrejme tam platite ucty,ked nema ani id ani plat. Tak by sa nemala miesat do nabytku ci vybavy vasej. Nepoviem,keby sa jednalo o nejaky velky zasah,ze chcete nieco zburat. No ale nabytok?
@petulda333 ty si sa nestihla zapojiť čo? No hádam nabudúce 😉
@nostres ???
@petulda333 A Ty si co vycitas, ze si nam musela popriat dobre ranko?🙂
@dskjhfdlkdjhl nic,len ste sa do nostres pustili akoby nevidm co a pritom ste sa spravali rovnako.a
@0silvia0 to pochopila,trochu vam to uslo. Zaplnit celu stranj nezmyslami 😃
Ja som neprecitala nic take hrozne, co by ti povedala... preco nedate za gauc 1000 ale len 500?
'Viete, momentalne nemame peniaze na vyhadzovanie, caka ma rodicovska, budeme mat len jeden plat, sme tu traja dospeli a cakame babatko, radsej usetrime teraz, aby nam potom vychadzalo. Ved aj Vam pre istotu, nikdy nevieme co nas caka ohladom liecby...'
Co nepovies normalne slusne? Netreba sa ani urazat ani hadat.. ani brat sinkazde slovo osobne a tak strasne k srdcu. Kazdy sme nejaky, ona sa uz tazko zmeni, ale treba si ppvedat a naucit sa nejako pri sebe v respekte fungovat...
Isto nie vyhadzovat choru svokru, ktora nikoho nema niekam neviem kam... zeny, pre pana, vy ste matky?? Tak ako sa matka starala o syna, tak sa teraz syn ma postarat o matku. Ci vy ked budete stare a nevladne, budete potrebovat pomoc, tak v pohode zbalite svestky, lebo nevesta sa urazila za hovadinu? Z ludi sa stavaju zvery fakt
@heleninamama keď viem, že nezvládnem u seba doma cudzieho človeka a “jeho decko”, tak nedovolím, aby u mna bývali. Jednoduché. Lenže ako to zvycajne býva, starší volajú k sebe deti a potom sa na nich sťažujú, ked si dovolia niečo povedať, s čím nesúhlasia. Rešpekt by mal byt na oboch stranách.
@petulda333 A Tebe bolo luto, ze si sa nemohla zapojit, ci co vlastne chces? Potrebovala si poukazat, ze si lepsia? To nejako nevyslo, ale mozno na to aj sama prides😉
pri kazdej poznamke na to, ze si kupila nieco lacnejsie by som jej hned splechla do oci, ze keby ti prispela, tak by si kupila aj drahesie. niektori ludia robia toto aj cez mrtvoli a vobec ich nezaujima to, ze tymi recami mozu niekomu ublizit
@dskjhfdlkdjhl nezatahuj ma do tych hluposti.ja som to len zhodnotila. Vy 3 ste sa oznacili,ze ste lepsie nez ta stvrta. Pritom ste sa spravali rovnako.to je vsetko
@petulda333 Dam Ti nezistne jednu dobru radu-nauc sa citat s porozumenim, prezijes zvysok svojho zivota kvalitnejsie. My sme Ta do nicoho nezatiahli, vtrela si sa sama😉 A uz ma neoznacuj, nemam najmensi zaujem o debatu s Tebou.
@dskjhfdlkdjhl anj ja s tebou. Vobec mi neslo o dotahovanie. Pekny den
26 a stary mladenec? Nebude tam preklep. Vsak vacsina muzov v tom case este ani len o manzelstve nezacala uvazovat a vela z nich naozaj este ziju v domacnosti so svojimi rodicmi. Ja som tiez odisla z rodinneho bytu az ako 27 rocna a neprisla som si ako stara dievka.
@lias3915 mna zarazila poznamka, ze 26 rocny a stary mladenec. to sme v 18.storoci, ci ty autorka zijes kdesi na lazoch mimo civilizacie? ved ak chlap chodi na VS a zacne zarabat, ma akurat 26, to v akom prostredi si vyrastala, ked 26 rocneho povazujes za stareho mladenca preboha?
k veci, myslim, ze sama si vies zhodnotit, ze lepsie to u vas uz nebude, len horsie. ak svokra riesi postel a sedacku, dvojnasobne bude riesit vase dieta a davat ti nevyziadane rady. je tu kazdy tyzden obdobna diskusia na tuto temu, ako vedia svokry nastrbit a pokazit aj idealne vztahy medzi partnermi. za mna- i keby som mala byvat v 1-izbaku, byvala by som sama, teda so svojou rodinou a nie so svokrou. nikdy, nikdy, nikdy by som so svokrou nebyvala. a to hovorim z pozicie, ze mam vybornu svokru - pomoze, ak moze, o nic sa nestara, mame skvele vztahy. ale asi preto, ze nas delia desiatky kilometrov 😁

@natalienka12 tak asi nedostava extra velke peniaze a asi by jejnledva vytacilo na bezne veci (ako povacsine dochodcom, zw lieky zozeruznacnu cast rozpoctu ). Ale to je jedno, aj keby mala vlastne peniaze a vyzila hy z toho, jej syn sa o nu stara, robi jej opateru a to je tiez viac nez dost.