Život u svokrovcov - svokra je mrcha
Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?
joooj, VS titul? Vasa jasnosti, prekrocis hranice a titul bude vies co platny... 😀
a ked o mzde, chceli sme dat vymalovat dom z vonku. Oslovili sme par profi maliarov, a ze cena 35-38e/meter stvorcovy, praca se vsim vsudy od 1800 do 2000e BEZ dph. Takze tak. Poznam par- on zahradnik a ona ma salon na strihanie psov a ziju si super. Kdo umi, ten umi, a kdo ne, ten jen cumi. 😝
@fuska ako normalne spagetiky posypat mletymi orechami????
no ja som v soku....iba romovia byvaju v podnajme, zvolame rodiny, ze sa chceme odstahovat, jasle su daleko, malu prepisem na mamu, ona byt nekupi a ked uz tak tak iba pre syna a pre vnucku a pre mna nie, je zakonom dane, ze je trestne odobrat dieta matke, susedia ma chapu aj by ma prichylili, to radsej budem sediet na ulici a zobrat ??? dievca neviem ake drogy uzivas,ale je na case zmenit dilera...si velka hrdinka, tak dnes sa zbal a tahaj z prasiveho domu a v nedelu napis ako sa ti dari
@lubkavargova1 Ano, ale predtym dat do zliatych horucich maslo a praskovy cukor. A jedavame aj s makom, tvarohom, grankom a vajickom. Ked vajce, tak bez cukru. 😀 To keby nahodou bebe isla varit. 😀
@lubkavargova1 tie spagety urob tak ako makové. Len miesto maku mleté orechy.ja som to tak pochopila 😉
@lubkavargova1 ak chces mnamkotu, tak na malu panvicu roztopit maslo, dat do toho orechy miesat, po chvilke odstavit, este ked to je vsetko teplo, pridat praskovy cukor podla chuti, miesat nechat trochu vychladnut. sup na spagety. NApr. tuto hmotu si mozes dat aj na opeceny chlieb vo vajicku a mas sladke. A teraz vaham, burina, ci varit... 😉
Baby. A este je super asi 5 pretlacenych strucikov cesnaku na olivovom oleji, trosku chili, korenia, soli, do toho 100 g udeneho lososa, to iba rychlo prehriat a sup na spagety, nastruhany parmezan a papat. Mnaaam. 😀
@mysga a čo je na tom zlého nabalit si pracháča? 😀 mne raz povedala jedna znama...že: Teda ty si sa dobre vydala!...Bože ja to vobec nechápem, ved ja som taká atraktívna a udržiavaná a stále nemôžem nájsť chlapa s uspokojivým štandardom... (myslené v duchu - ako sa ti to podarilo, ked si ovela škaredšia odo mna.. ) 😀
tak jej hovorím: Byť nastaljovaná zlatokopka, to dokáže každý...Ale fajnovo sa vydat s krivym nosom a kilami navyše, to je moja zlatá umenie 😀 Pozeraj a uč sa 😀 (Odvtedy ma vzdy len pozdravi a tahá preč 😀..a pritom si ani zdaleka nežijeme na takej vysokej nohe, ako si ona mysli...ale ked jej ku stastiu chyba len zavidiet mi, tak nech sa pači, čože by som jej nedopriala 😀 )
@tomiholjubavi nevies, co sa hovori o zenach s velkmymi alebo krivymi nosmi? 😉
@tomiholjubavi pche... a ja rozvedena s 1 dietatom ale zato 20 kg nadvahy zbalila inziniera... 😝
@tomiholjubavi no koniec!!! Perfektne napisane ;))))
@tomiholjubavi Žena ty mi vždy spravis den 😀 😀 😀
@ervenka čo? čo?
Ze dakujem, to je iny level mnamky..pridem domov vyskusam 🙂
@bebe91 pozri ja som staršia generácia....som na dôchodku....teda napíšem ešte jeden príspevok....Boh chráň partnerov mojich detí /našťastie sa oženili, vydali vo vhodnú dobu-teda po štúdiách a mali už aj čo to našetrené/ aby mali na mna nejaké finančné a bytové nároky, či ma chceli zmeniť od základu. To ty si moja milá pochybila. Vedela si, že kam ideš, komu si sa upísala. Tak do času, kedy si to vy dvaja vyriešite si ju neber do úst /teda svokru/ a toleruj, že vás ona v dome trpí. Ked sa nevieš postaviť a vydobyť si akétaké postavenie matky a partnerky, je to trochu tvoja neschopnosť. Lebo možno aj trochu chápem, že sa ti tam nepáči, ale holt vaše neuvážené plánovanie bábätka to bolo to najjednoduchšie a najľahšie čo ste zatiaľ urobili. A už sa mi nechce vôbec ďalej písať...dalo by sa....si jedna z mnohých, čo si zle vybrala partnera. Bud sa s tým zmieriš, alebo....
@tomiholjubavi Vlastne... keď tak hlboko uvažujem... asi na tom neni nič zlé. Som vlastne mohla kludne preskočiť celú tú "budúcnosť si budujúcu časť" a mať sa hneď dobre a nad pomery. :D
Krásne slovenské príslovie, ktoré sa dá aplikovať aj do tejto situácie: dva kohúty (alebo dve sliepky, ak chcete) nemôžu byť spolu na jednom smetisku.
Odsťahovať sa čo najskôr a v rámci možností.
@tomiholjubavi ze su skvele v posteli. 😉
@tomiholjubavi ta zbosnujem teda hlavne tvoje prispevky asi nikoho necitambtak rada ako teba
@tomiholjubavi nedalo mi neusmiat sa nad tvojim prispevkom. Ale je to tak mnoho ludi zavidi len preto ze nieco vidia co by chceli mat ale malokto si uvedomuje co vsetko za tym je 🙂
@tomiholjubavi tvoj prispevok:
čo je na tom zlého nabalit si pracháča? emoticon mne raz povedala jedna znama...že: Teda ty si sa dobre vydala!...Bože ja to vobec nechápem, ved ja som taká atraktívna a udržiavaná a stále nemôžem nájsť chlapa s uspokojivým štandardom... (myslené v duchu - ako sa ti to podarilo, ked si ovela škaredšia odo mna.. ) emoticon
tak jej hovorím: Byť nastaljovaná zlatokopka, to dokáže každý...Ale fajnovo sa vydat s krivym nosom a kilami navyše, to je moja zlatá umenie emoticon Pozeraj a uč sa emoticon (Odvtedy ma vzdy len pozdravi a tahá preč emoticon..a pritom si ani zdaleka nežijeme na takej vysokej nohe, ako si ona mysli...ale ked jej ku stastiu chyba len zavidiet mi, tak nech sa pači, čože by som jej nedopriala emoticon )
Toto nema chybu, kolegyne aj kolegovia to teraz preposielaju ako poučenie pre svoj dorast
Nezvyknem sa tu príliš zapájať, ale po prečítaní tejto diskusie mi nedá 🙂
Hneď na začiatku tvojho úvodného príspevku píšeš, že potrebuješ poradiť. Na dvadsiatich stranách tejto diskusie si dostala milión rád, viac-menej rovnakých a ty si stále hudieš svoje. Nedá sa, nedá sa, nedá sa... Čo si si teda vlastne od toho sľubovala? Keď od niekoho pýtam radu, zvyknem sa nad ňou následne aj zamyslieť, aj keď je to ťažké, najmä, keď obsahuje niečo, čo som vlastne ani nechcela počuť, hoci v kútiku duše som vedela, že je to pravda. Niektoré reakcie tu možno boli o čosi tvrdšie, ale na druhej strane ty tiež vystupuješ riadne arogantne, tak snáď si nečakala, že ťa tu niekto bude ľutovať? Ale vieš čo, ja ťa ľutujem - nie kvôli svokre, ale kvôli tomu, že sa zmietaš v situácii, o ktorej si uvedomuješ, že je zlá, no aj napriek tomu nevieš urobiť kroky nevyhnutné k tomu, aby si tú situáciu zmenila. Ten pocit poznám veľmi dobre, je to taká túžba zaliezť niekam do kúta a ticho počkať, kým všetko prejde a vyrieši "sa" to. Lenže ono to takto bohužiaľ nefunguje, nič "sa" nevyrieši samo od seba a bude to chcieť tvoj aktívny prístup. Uvedomiť si to a priznať si to je prvý krok.
Nejdem opakovať to, že ste si to mali celé lepšie naplánovať ešte predtým, než sa vám narodilo dieťa, to už si si tu prečítala veľakrát. Všetky ženy, čo ti to tu napísali, majú pravdu (aj keď sa ti to nepáči), ale zamýšľať sa nad tým, čo by bolo keby a čo si mala urobiť v minulosti, ti nepomôže vyriešiť to, čo je teraz. Takže sa skús ešte raz pozrieť na to, aké máš možnosti:
1. U svokry bývať nechceš, lebo si z nej hotová, k mame ísť nemôžeš, k starkej ísť nechceš z rovnakých dôvodov, pre ktoré sa ti nepáči bývanie u svokry. Tu ozaj nie je iné riešenie, len odísť. Ak mal priateľ problém nájsť si robotu u vás, čo vám bráni presťahovať sa inam? Nemusí to byť nutne Bratislava, to by si možno ostala trochu zaskočená, že tu nie sú len "bratislavské platy", ale aj bratislavské náklady na život. Ale prečo teda nevyskúšať iné mesto? Čo ťa drží v Lučenci? Škola, ktorá ťa nebaví, rodina, ktorá ti podľa tvojich vlastných slov nepomáha? Priateľ si predsa kľudne môže nájsť perspektívnejšiu robotu inde. Odsťahujte sa, prenajmite si byt, na začiatok hoci aj jednoizbák.
2. Začni riešiť seba a svoju prácu. Ok, nechceš odísť od malej, chápem, ale veď nemusíš ísť hneď robiť na 8,5 hodiny. Hľadaj niečo na polovičný úväzok, alebo niečo na pár dní v týždni. Ak sa odsťahujete a nebude ti mať kto postrážiť malú, vždy existuje nejaká možnosť. Mamičky si takto vypomáhajú, rôzne panie na dôchodku si privyrábajú tým, že strážia detičky, nehovoriac o jasliach.
3. Navštív psychológa. Ak más zo svokry také stavy, ako popisuješ, nie je to normálne a nie je normálne riešiť to xanaxom. Dobrý psychológ ťa naučí takéto stavy zvládať a zíde sa ti to aj hocikedy v budúcnosti, keď sa ocitneš v podobnej situácii (napr. budeš mať nervy zo šéfa v práci a pod.) Základnou podmienkou však je, aby si s ním spolupracovala a nie len tvrdošijne omieľala to svoje. Tým sa dostávame k mojej poslednej rade:
4. Priznaj si problém. Píšem to ako posledný bod, ale spomínala som to už na začiatku a je to úplne najdôležitejší krok, ktorý je nadradený všetkým ostatným. Tvojím problémom nie je okolitý svet, svokra, mama, priateľ... Tvojím problémom je, že čakáš, že sa všetko vyrieši tak nejak samo, bez tvojho pričinenia a ešte sa utvrdzuješ v tom, aké je to všetko ťažké, ako to nejde, ako máš vlastne zviazané ruky, aké si vlastne chúďatko. Utápať sa v sebaľútosti je veľmi pohodlné, ale nikam ťa to neposunie. Ale keď niečo vyriešiš ty sama, uvidíš, aký budeš mať z toho dobrý pocit, ako ťa to nakopne. V konečnom dôsledku budeš na seba hrdá, že si to zvládla a budeš sa cítiť silná. Prestaň si hovoriť, že sa niečo nedá, ale hľadaj spôsoby, ako sa to bude dať.
Nie som si istá, či toto padne na úrodnú pôdu, keďže milión rovnakých príspevkov predo mnou ostalo nepochopených, ale musela som 🙂
@lienka_snehulienka krásne napísané.....ale neverím, že si z toho niečo dievča zapamätá
A ze ako to slecna nebezpecna statnicovala? Asi takto- https://www.modrykonik.sk/forum/2-trimester/som-v-19-tyzdni-a-o-tyzden-mam-statnice/

@tomiholjubavi mam dvoch synov...keby raz,ze hladas zatov....zapamataj si moj nick 😉
ja si uz teraz pamatam ten tvoj=naozaj velmi pekne pises o spolunazivani a cloveka potesi,ze este su ludia,kt.zmyslaju podobne...
az teraz som prisla na tvoj "blog" o svokrovi,atd,atd...a musim priznat,ze si ma v mnohom povzbudila,lebo ako som uz raz inde pisala...nemozem a ani sa nepretvarujem,ze ho zboznujem...ale nemozem povedta,ze ho rada nemam(hoci mi na lasku k nemu teda nedaj zatial ani najmensi dovod,prave naopak),ale vazim si ho...pre vela veci a najma,akeho mi manzela vychoval...a kedze je uz jediny stary rodic pre moje deti,aj preto robim vsetko preto,aby sme spolu super vychadzali