icon

Život u svokrovcov - svokra je mrcha

bebe91
16. máj 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?

zuzkaanicka
17. máj 2016

@radusiq ma to aj ine "nevyhody", ale to je nepodstatne ... nikto normalny nepojde studovat take nieco, co vlastne len produkuje zakaznikov pre urady prace. A co teda robi akreditacna komisia, to mi je zahadou 😝

zuzana76
17. máj 2016

@lubkavargova1 alebo im vyhovuje nasvstevnost

mimcurik
17. máj 2016

@fuska asi si myslela @mykaellle

m.i.r.i
17. máj 2016

@zuzkaanicka ono zas aj ked vidime tie VS na kazdom kroku a mame pocit, ze uz ju ma kazdy, ani to zas nie je uplne pravda..momentalne ma VS asi 9% obyvatelstva - podla poslednych dostupnych statistik...stupli sme z 8% asi za par rokov.....zas ci je to vela ci malo je diskutabilne...u nas to ma len ten problem, ze ta uroven je taka aka je...lebo mozno z tych 9% je 6% ludi nepouzitelnych, lebo vystudovali odbory ktore su uz na posmech...je to ako aj so strednym a aj inym skolstvom, kde sa studuju odbory, ktore nie su pre prax .. ale urcite aj tak nema VS kazdy...su nespravne odbory, su na nich aj casto nespravni ludia -- skor co si zaplatia, rodicia pretlacia, motivacia ziadna..a ti co by mozno na to mali bud studuju v zahranici alebo ti menej solventni radsej zarabaju...
Je to ale niekedy na zaplakanie ake maju ludia dvody -- ako tu zakladatelka temy -- lebo jej slubili uz robotu ak bude mat titul..a tak to zial chodi hlavne v mensich mestach/obciach...kde musis selektovat kandidatov a rodinkarcit, pripadne sa riadit tabulkami - ako v tej verejnej ci statnej stprave...cim vyssie vzdelanie, vyssia platova trieda...je jedno ake vyssie vzdelanie, hlavne nech je papier...teraz je pravda ze personalisti najprv vyhodia do kosa uchadzacov co nemaju VS v Cvcku..potom tych co maju tie "podradne" VS.....potom robia dalsie selekcie na jazykoch , potom vyselektuju mlade matky..a nejake kopka sa dostane do finale..v serioznych firmach ich normalne interviewuju...a 3/4 aj tak poslu kade lahsie, lebo sice v CV super skola a slusny jazyk, ale poziadavky hodne americkeho prezidenta, lebo ja som absolvent pan bozko...a opat v hladovych dolinach sa do zavercneho kola dostane syncek miestnej starostky, svagor sponzora futbalu, brat toho a hentoho..
Takze vaha titulov je na bode mrazu....

0silvia0
17. máj 2016

@fuska no ja som skôr mala na mysli niečo také ako píše @tomiholjubavi , tá vystrčená noha z dupačiek ovanutá vetrom je taký školácky opis, tam treba niečo poriadne dostojevské 😎

natalym
17. máj 2016

@tomiholjubavi Ty kokos, to je ako Kukučín.

alex49
17. máj 2016

tradície, ak by ste mali 18 a náaahodou sa vám podarilo dieťa, tak dobre, rodina by sa nejako postarala, nech máte kde bývať, ale aby sa starali o 34 ročného corgoňa, čo si dieťa dokonca plánoval??? 34!!

tomiholjubavi
17. máj 2016

@natalym Kukučín, toho mam najradšej 🙂 osamoteny slovak zijúci na odlahlom chorvatskom ostrove obkoleseny veselohry-motivujúcimi chorvátmi 😀

natalym
17. máj 2016

@tomiholjubavi Však ide Ti to. Alebo Jesenský. Alebo Čechov.

natalym
17. máj 2016

@alex49 Moment, Ty si myslíš, že on plánoval? 😉

radusiq
17. máj 2016

@m.i.r.i presne tak, ked ono to ani nie je o nepouzitelnych oboroch, ako skor o tom ze absolvent daneho oboru nema sajn ako to v tom obore chodi a prakticky v nom robit nemoze. To zaroven suvisi s neochotou zamestnavatelov zacvicovat absolventov do praxe - idealny uchadzac na pracu je 20 rocny s vysokou a 5 rocnou praxou, a to pomaly aj za pokladnu do Tesca. Na druhej strane kamos ma firmu pri Presove kde to s pracou ruzove nie je, potreboval niekoho do administrativy, tak ze vezme nejakeho absolventa - plat ponukol slusny, trvaly pracovny pomer. Volali mu niekolki stylom "Esci ponukace totu robotu?" a potom par absolventov ktori si vypytali 2x taky plat a sluzobny mobil/auto...a takychto pripadov som vo svojom okoli pocula niekolko...tak potom dofrasa akoze nie je robota?

alex49
17. máj 2016

@natalym malo tam byť plánovali 😀 tak písala, že snažili 1,5 roka, tak predpokladám, že aj on plánoval, možno sa mýlim 🤐

natalym
17. máj 2016

@alex49 Veru nie, ona plánovala. 😉

zita19
17. máj 2016

Docitala som tie 4 strany (ci 5)? co sa dopisali od druhej. Este pred tym som cestou z roboty nakupila, upratala, pozbierala a poodkladala pradlo, navarila, aj hajzlik som vypucivala (to len aby sa nepovadalo, ze trt makovy robim a len tu vypisujem). Pri tychto bezduchych cinnostiac sa zvyknem zamyslat. Kedze od vcera vecera je moja mysel upäta prave na Mrchu z prasiveho domu dosla som konecne na riesenie, ktore sa konecne bude @bebe91 pacit.
Mile damy, a ze nas sa tu zislo dost, v sobodu o 10:00 dame zlet na namesti v Lucenci. Kazda doleti na svojom oblubenom dopravnom prostriedku, metle, pometle, vysavaci alebo Bona mope. Slecna skoronevesta nas tam pocka. Z nou v cele preletime priamo pred branku prasiveho domu a svojimi hlasnymi protestami a vyhrazkami mrchu donutime vycalovat prachy na drevo aby si jej skoronevesta a jej lenivy synacik konecne mohli kupit vlastne hniezdocko. Ak mrcha do 14:00 nepusti perie, tak ju vytiahneme z prasiveho domu na ulicu a tie peniaze z nej vytrieskame. Ak by sa mrcha moc vzpietrala, tak cestovne prostriedky pouzijeme na vynutenie "opravnenych" poziadaviek jej skoronevesty.
Ak sa nam obzvlast bude darit, tak z mrchy vytrieskame aj upis podpisany vlastnou krvou, ze do konca zivota bude kompletne hradit aj naklady na byvanie tychto dvoch bezbrannych holubkov.

mykaellle
17. máj 2016

@fuska
@mimcurik príbeh o svokre mám už dávno hotový 😀 studnica nevyčerpateľnej múdrosti 🙂

natalym
17. máj 2016

@zita19 Len bacha, aby nešlo o riaditeľku všetkých majiteliek metlí a pod.

mimcurik
17. máj 2016

@mykaellle to viem , len zeny tusim chceli tuto diskusiu ,, pribehovo zvecnit " ... lebo vsetky sa tu smejeme :D

fuska
17. máj 2016

@mimcurik Jasne. Tento namet je jedinecny. 😀

tamisi
17. máj 2016

@edita56 Gizku som jej už dávno tu navrhla...

zuzkaanicka
17. máj 2016

@tomiholjubavi Timravu som najma kvoli tym tradiciam navrhla, v tych krajoch sa ona vyznala 😉

sense
17. máj 2016

Strana 29 tak si to vyzaduje konspiracnu teoriu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 nech sa zajtra v praci nenudim a nech do rana sa zas par stranok nazbiera....a teraz k tomu

mozno zakladatelka ani nie je taka ako si to vsimlo resp mysli 99perc zien, na koniku priam mission impossible tolka zhodna, mozno je len obetou naozaj mrchy manipulatorky

chlap po 30 neschopny samostatneho bytia, a s problemom ze po 35 bude jeho geneticky material nepouzitelny ... ho nahucka mamka ze treba chytro zachovat rod ...ved predsa len cas aspon takejto pouzitelnosti sa krati treba chytro vyuzit a najst nejaku dievcinu najlepsie jednoduchu a naivnu, mysliacu ze ved sa niekto postara ked to aj doteraz bolo tak, aby hned zacali na potomkovi pracovat ajj bez toho aby mali akekolvek zazemie...kedze synko neschopny samotnychh rozhodnuti poslluchne a musi byt donuteny k zasnubam lebo sameho by to asi nenapadlo...zakladatelke to sice vadi ale pristupi vsak slubili postarat sa...nakoniec sa aj jeden maly bicikovec zatula tam kam ma a je z toho dieta, teraz si ta kvazi buduca nevesta vysnila ze vsetcia budu okolo nej chodit...ale kvazi svokra uz dostala co chcela vnuca len toto jednoduche dievca zaslepene laskou 34 nesamostaneho jedinca, kt. chudacik skoncil vo vyrobe s vysokou skolou a jazykom naucenym v Irsku, kt. nikto nedokazal najst adekvatnu pracu jeho vzdelaniu sa zacina preberat zo sna ale telenovela a zacina sa jej nepacit ze ma len dve izby ...a este sa jej nedostane ani tu pochopenia ze ona je naozaj obet komplotu kvazi svokry...

sense
17. máj 2016

a este by som dodala ze je mrcha velmi rafinovana mlada uz fici na xanaxe, mozno jej ich podsunula samotna mrcha, predsa len lieky na predpis kt. len tak hocijaky lekar nemoze predpisat...

zuzkaanicka
17. máj 2016

@m.i.r.i tu su tie percenta trochu ine.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/173541-lu...

Problem by nebol vsak v percentach ... keby si ludia vyberali VS, ktore maju uroven a ich absolventi maju uplatnenie, tak by bolo vsetko v poriadku. Ale situacia je uplne ina ... navyse uroven maturantov v dolezitych predmetoch je hrozna, ovela horsia ako pred 20-timi rokmi, VS je uz v kazdej dedine a kde nie je, tam bude ... ale ked sa clovek rozprava s ucitelmi na ZS a SS, tak sa dozvie, ze pomaly vsetky deti (resp. ich rodicia) by chceli same jednotky, na odborne skoly sa uz velmi nikto nehlasi, kazdy chce byt casom aspon bc. a ked uz ma bc., tak si trufa aj na Mgr. a castokrat aj na phd. ... a kedze sa VS financuju podla poctu studentov, tak ta uroven klesa, klesa a klesa 😝

zita19
17. máj 2016

@bebe91 este par vecnych pripomienok:
Od rana som na rozdiel od teba vytvarala HDP (aby tento stat mal z coho platit aj tvo rodicak) a pripojila som sa len poobede
Viem o zivote svoje. Vsetko co mam sme si zadovazili svojou pracou, nesedela som na funi a necakala, ze kto mi co kupi a donesie hotove pod nos. Ano mam byt, ale zaplatila som si v nom do poslednej lyzicky vsetko sama.
A ak nahodou narazas na moje samostatne deti, tak neziju v raji zvanom Bratislava (aj ked ani tam lenivym pecene holuby do huby nikto neprinasa na tacke). Dcera byva v okrese Gelnica, ktory je v moznosti zamestnat sa ne tom ovela horsie ako Lucenec. A predsa kym porodila tak pracovala a nesedela mi na krku. Moj zat pracuje aby zabezlecil svoju rodinu. Syn odisiel do Ciech za pracou. Ma tolko rokov ko ten tvoj lenivec. Zacinal na podnajme, teraz ma dom (na hypoteku), pracu, jeho manzelka je na materskej a aj napriek tomu doucuje, aby si zvysili prijmy. Ani jeden necaka, ze sa o nich postaraju rodicia.
Ak ti moje komenty robia nervy, to uz je tvoj problem.
A este na zaver: V zivote by som sa neznizila k tomu, ze sa necham lutovat. Ak som aj bola na tom zle SAMA som hladala cestu ako sa zo sraciek vyhrabat. Necakala som v nich, zahrabana po usi, ze niekto na pride vyhrabat. Toto je zasadny medzi nami dvoma. Lebo tvoja zivotna filozofia je: Som v srackach, budem tu vyplakavat dovtedy, kym ma niekto nevyhrabe.

mysga
17. máj 2016

@tomiholjubavi Dufam, ze to coskoro sfilmuju, Mrcha z prašivého domu, Juraj Jakubisko. Nech to má tie jeho typicky psychotické znaky. :D

natalym
17. máj 2016

@mysga A Oscar zaručený. Slovensko, konečne!

natalym
17. máj 2016

@tomiholjubavi Píš scenár!!!!!!!!!! Ja hrám zadarmo.

bebe91
autor
17. máj 2016

@sense 1. je to svokra a keď sa ti nepáči ako ju volám tak ju nazvy inak
2. ano je to jej dom ale mala by brať ohlad aj na to že je tam jeden plus človek čo ona nerobí, neviem ako by sa ti páčilo keby ako ty nazývaš matka priatela by ti stála nad ceckom ako kojíš malú od prvej chvíle, už nekojím našťastie
3.nie? a čo ty vieš? bola si už v takej situácii? podľa tvojich komentov usudzujem že vôbec nevieš čo je to bolesť v živote tak mi daj pokoj s tým čo si ty myslíš, odkedy som tu tak som schudla "IBA" 7 kíl bez toho aby som schudnuť chcela...
Zle predpokladáš, s tou strigou nenechávam svoje dieťa, je u mojej mami a je mi jedno aký máš na ňu názor ale ona sa vie normalne postarať o malú nie ako svokra na ktorú nechám malú iba hodinku a potom na druhý deň mi prechladnutá sa zobudí a s plačom, mimochodom vie o tom že je to jej vina, nikto jej nepovedal nič ale videli sme na nej že sa cíti previnilo
A na záver, odsťahujeme sa, nájdeme riešenie, vlastné a potom sa uvidí.

zita19
17. máj 2016

@natalym @mysga a do ulohy mrchy by sme obsadili Zuzu Kronerovu, naivna, ukrivdena skoronevesta by bola Hilmerova, len neviem kto by zahral toho neschopneho trtka s ukoncenou financnou matematikou. Dajte navrhy, lebo ja sa v tych aktualnych slovenskych telenovelovych hercoch nejak neorientujem 😝

mysga
17. máj 2016

@natalym prvý záber - Studená jeseň. Ošarpaná prašivá chalupa ponorená v hmle. Na priedomí stojí otrhaná stará žena, tvár jej bičuje ľadový vietor a na rukách drží dieťa ledabolo zabalené vo vrecovine s odokrytou nohou...