Život u svokrovcov - svokra je mrcha
Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pred pol rokom sa mi narodila dcérka. Priatel bol nezamestnaný a ja som študovala. Teraz už priatel pracuje ale len na dobu určitú má zmluvu, vraj ak by sa niečo stalo tak aby zamestnávateľ nemusel platiť odstupné. Môj problém je ale so svokrou a s bývaním. Keď som porodila išla som bývať ku priatelovi, ktorý ešte žije s rodičmi. Máme vlastnú spálňu a obývačku, všetko ostatné je spoločné. Svokra je tu ako kráľovná domu a patrične to dáva aj najavo. Pred 3 mesiacmi prišla za mnou a poriadne ma zdrbala že sa neviem udomácniť. Pravda je taká že som introvert, v dedine som nepoznala nikoho a žiadnych kamarátov som na blízku nemala. Keď idem do mesta musím sa ponáhľať lebo vždy ma niečim poverí svokra aby som vybavila a iba bežím, ani na to nemám čas aby som skočila ku mamine do práce nie to ešte s kamoškami sa stretnuť. Od tej doby čo ma zdrbala svokrička mám každé ráno hnačky a v poslednom čase aj špatne mi je. Začala som brať Xanax na ukludnenie a žial vrátila som sa potajomky k fajčeniu. Neviem čo to je so mnou ale začala som mať na ňu alurgiu alebo čo, lebo vždy keď ju vidím alebo už len počujem mám strašné nervy. Dcérke už spôsobila aj dvakrát zdravotné problémy, raz ju vyniesla s kočíkom v najväčšom vetre a dostala prievan na oči a teraz ju vybrala z kočíka tak že mala na sebe dupačky z ktorých kvôli cvokom nemala celú nožičku zakrytú a nedala na ňu ani hrubší svetrík tak malá prechladla. Samozrejme buď som bola v škole ale na hodinku v meste a iba susedia mi vraveli že drahá svokrička malú vyniesla v takých podmienkach. Povedala som si dosť!!! No a problem sa tu začína. Chceli by sme sa odsťahovať ale nevieme, kvôli financiám. Už som sa o tom rozprávala aj s priatelom a povedal aby som ešte počkala ale ja nechcem. On totiž nevidí nič iba to že nemusí platiť za nič a že maminka mu urobí všetko možné. Mojej mamine som povedala aby mi pomohla ale ona tiež nemá toľko peňazí aby mi zaplatila byt. Svokrovci zrejme nás ani nechcú z tadialto pustiť. Už som povedala priatelovi že ak sa s nimi neporozprávame tak koncom mesiaca odchádzam s dcérkou. On si myslí že žartujem ale je to tak. Máme málo miesta a zdravotne nás tu to celé ničí a mňa osobne aj psychicky. Má niekto nejaké podobné skúsenosti? Riešil už niekto dačo podobné?
@tomiholjubavi jeeej, si uzasna....chodim si teraz citat tvoje blogy a jednodcho ich milujem😃😃😃
@marcelatje to je trúba, tak potom z kej matere nabrala tých 600 éčiek?
@bellahc no ja mam silne podozrenie, ze @tomiholjubavi je vlastne MAxim E. MAtkin. Ale taji to a nechce sa priznat. ZE ona to nie je, ani jednu z knih necitala. VEd ani nemusi pokial je autorkou. 😀
Ale baby, ja jej verim, ze jednoducho aj tych 250 euro moze byt problem. Ked som sa prvy raz vydala, tiez som bola este studentka a moj prvy muz sa odmietol zamestnat pod svoju uroven. A kedze páneček mal doktorat z filozofie a prezidenta sveta akurat nehladali, sedel na vajcach skoro cele nase manzelstvo. Nasi boli od začiatku proti tomu vztahu a povedali, ze ak do toho pojdem, nech necakam dotácie. Vadilo im, ze je o 15 rokov starší a má dieta (na ktoré neplatil alimenty). Super partia, ale som si ho vydupala 😀
Chodila som na denne studium, dvojodborové, fakt som nemala moc času robit, ledva som si privyrobila na ten podnajom... To bolo šetrenie jak hovado. Neostalo na autobus, tak som chodila cez cele mesto pesi, neostalo na kopírovanie kníh? tak som všetko fotila fotakom a hadzala si to do pc a učila sa z obrazovky, nezostalo na jedlo? tak sme len rožky momalali 😀 Občas som ludom prekladala krátke texty do diplomoviek a po 5 euro abstrakty. (este stastie, ze mi jazyky isli, inak by sme nemali za čo žrať) ale exo ani nahodou do roboty nepachol... 😠
potom, ked som konecne mala posledny tzv. volny semester, našla som si prace dve. A super som zarobila. Ale to uz medzicasom exova zacala vypytovat alimenty a zas sme boli na suchotach...Vkuse sme sa stahovali do mensieho. Nas prvy podnajom stal 333 euro, pamatam si doteraz. druhy 270, treti 250...Potom sme sa prestahovali na uplne iny koniec slovenska, lebo G. mal viziu, že akurat tam sa zamestna. Samozrejme, prd z toho. Jedine šťasie, že som mohla zadarmo cez tyzden byvat u znamych a G. čakal v garzonke, ktorú som ja platila.
Ked som zostatnicovala a nasla si normalnu robotu, tešila som sa jak hovado. Začali sme sa zbierat. Kupila som prvu vlastnu telku, nejaky nabytok, také pekné zaclony..ale vztahovo to išlo z kopca. Exo mi ešte aj to, ze zarabam na jeho lenivu rit zavidel...Vadili sme sa, az sme sa rozviedli..a vtedy, ked som odisla k našim, zistila som, ze on mal cely cas jeden prijem z nehnutelnosti na svojej karte. kym ja som bola v robote, on si chodil na masaze a vyletiky..a kym mna zdrbal, ze som si kupila jogurt, ktory nebol v akcii, sam si išiel do reštauracie na stejk 😢 😢 a toto všetko som sa dozvedela až po odchode..raz, ešte počas študia, som stretla kamošku a povedala mi, že videla G. v krakowe...No prisahala som jej, že neni možne, že on doma sedi a čaka kym sa na vikend vratim zo školy...šak za čo by išiel do krakowa?..nechapala som o čo jej ide..a nakoniec to bola pravda ☹ hlavna vec, ze na promocie som nešla, lebo sme "nemali" na vlak...
ja preto verim bebe, ze jednoducho nemaju peniaze...ak ten jej drahy robi kdesi za pasom za pár korún a ona ma len daku minimalku na male babo, moc na rozhadzovanie sa to neni. 😒 Podla mna on nezarobi 600 e (kde v lučenci za pasom maju roboši taký plat?)... ak ma 600 tak mozno hrubeho... ak daju 250 euro za najom a tolko isto za jedlo, ostane im par korun na oblečenie, internet, auto..je to len tak tak. ovela vyhodnejšie je byvat u svokry a ušetrit aj peniaze, aj nervy...lebo prenajimatelia tiez byvaju vselijaki a človek nema nikdy istotu, u koho byva... narazili sme aj na taku, čo neplatila elektriku (mali sme zmluvu "s energiami") a potom od nas pytala nedoplatok..a ked sme jej ho nechceli dat, povedala, ze mame tyzden na vystahovanie, inak si to s nami pridu vyriešit jej bratia 🙄
ja ak by som mohla radit bebe, tak nech este aspon rok vydrzi, stoleruje staru, nech nikde na nu nep*cuje, snazi sa o dialog a kompromis všemocne a potom, nech najde robotu a beru hypoteku.
Tiez by som do podnajmu uz nikdy nesla. Lebo je to čisté vyhadzovanie penazí. Čo sa platí najom, to sa moze odplacat hypoteka a človek uz dava vlastne do svojeho.
@tomiholjubavi no len pidla najnovsieho pise, ze dokopy s jej rodicakom maju 700 eur a 600 davaju svokre, cize je lepsie davat 230 na najom a byt sami, ako platit 600 eur a mat nervy v kybli 😉 (jasne, ze jej tie bachorky o plate nezeriem, ale hram s nou)
@moni244 tak za 600 e by mohli mat aj trojizbak v prenajme 🙂 alebo garzonku za 200 a zvysnych 400 odkladat na byt 🙂 ...cosi tu nesedi, nieco z toho musi byt klamstvo... 😖
..
alebo potom ten jej ozaj nechce odist od mamičky..a to uz je iny problem
@tomiholjubavi no to je pekne, ze jej veris, ale citala si jej prispevky aj na prvych stranach? Ja tiez robim za pasom a v lucenci, sice som momentalne pn, kedze som tehotna.... moja polovicka ma vysoku skolu a aby sme sa niekam pohli a nesedel si doma na vajciach robil za pasom tiez.. 6-7 dni v tyzdni za ani nie 500 eur. Ale robili sme, lebo sme chceli. Chceli sme byt sami a niekam sa posunut. A tiez sme boli v podnajme, ano stale v lucenci, kedze ho tu autorka tolkokrat spomina ako je tu zle a neda sa.... da sa ale treba chciet a nieco preto aj obetovat....
@tomiholjubavi Ona písala, že dokopy majú 700, ale ostáva im stovka, lebo zbytok dávajú starej
@tomiholjubavi tak a toto by si mala nasa pripicena principessa z LC precitat. Mozno by konecne zavrela tu chrapinu a prestala sa stazovat na mrchavu "svokru"..
@janinkalc je to pravda..treba sa vela obetovat... ☹ zial..a prave preto, ze som citala tie prispevky od zaciatku, nemozem sa zbavit pocitu, ze jej muz je ...trtko?..alebo ako to nazvat...nesamostatny chlap, ktoremu v 35tke musi mama hladat robotu, lebo sam toho neni schopny... on asi nebude typ, čo buchne do stola a povie - dost, ideme od mamy, lebo to nerobi dobrotu, budem teraz robit 6 dni v tyzdni a ty sa tiez zamestnaj...skor si myslim, ze on niekde vegetuje za minimalny peniaz, moc sa od roboty nepretrha a preto nič nemaju... (typ - gaučový guleváloš, ako moj ex)... ono všade sa dá aj najst byt, aj robota...ale je to tazke...ak by mohli ešte chvilu u svokry vydrzat, kym on nedostane dobu neurčitu a namiesto podnajmu si odkladat na vlastne, bolo by to lepsie riesenie (finančne). O to menšiu hypoteku by si potom mohli vziat....
a tu sa zas dostavame do toho začarovaneho kruhu, čo jej tu baby radia od začiatku - bud si zvyknut na svokru (babku,mamu s frajerom) a vydrzat so stahovaním, kym budu lepsie podmienky..alebo sa stahovat hned, ale zase stratit komfort, určitu istotu a platit si podnajom. ziadne tretie riesenie neexistuje, akurat bebe to nevie (či skor nechce) uz skoro 60 stran pochopit... ☹
@tomiholjubavi trtkovia su obaja... 🙂 ona tiez nie je najzodpovednejsia...este je hlupucka, naivna.... ak si mysli, ze jej tato vysoka skola v niecom pomoze, nech si mysli... za pas pojde bez nej alebo s nou, pokial nema znamosti... ale to by musela chciet a nechce. Jej vlastne toto vsetko vyhovuje, len keby svokra nebyvala vo svojom vlastnom dome, staci, ze im ho bude nadalej platit 😀 amen tma, ked ma taketo nazory dospela zeny, studujuca vs, s takymito nazormi, ako peezentovala na prvych 20 stranach... dievca je evidentne niekde mimo reality....
@bellahc sama som si bola na vine. kazdy mi hovoril, ze je to darmozrač..ale ja nie a nie..ja ho milujem, nemozem bez neho žit ..a podobne melodramatické dristy 😀 bola som presne ten typ, čo ked si niečo zmysli, tak ho od toho neodhovoria ani parom volov 😀 snad ma ospravedlnuje to, ze som bola velmi mlada..ešte v podstate nástka...ale ak nič iné, to manzelstvo mi dalo poriadny preplesk cez papulu a naucilo ma stat na vlastnych nohach..lebo dovtedy mi tiez vsetko platili naši a nepoznala som, čo je to "nemoct si niečo dovolit"..a zrazu som az pridobre zbadala, ake je to ratat centy a dakovat všetkym svatym, ze najlacnejsie cestoviny stoja o cent menej, ako mas pri sebe 😀
@tomiholjubavi teda nikomu neprajem nic zle ale dufam, ze panko napokon dopadol tak, ako sa k tebe spraval a ze ho teraz dobre trha od zavisti... 😈😈😈
@bebe91 prepac to mi tak zarezonovalo a trosku som sa pri tom pousmiala lebo ja ked spocitam nase mesacne vydavky bez stravy suma je ovela vyssia a to nezijeme luxusne.
200 eur na stravu nie je vela skus z toho sama vygazdovat. Mozno este plus 60 gastrace.....nemyslim si ze je to vela lebo vy realne jete, pouzivate elektrinu , vodu, kuri sa vam.... Moja slobodna kamoska (21 rocna) plati mame 150 eur mesacne. Je to mlada standa ktora si az teraz dokoncila maturitu ( na margo toho ze nema vs) no velmi sikovna. Brigadovala v exekutorskom urade majitel si vsimol ze jej to ide a hned ako priniesla maturitne vysvedcenie zamestnal ju. Nie, cuckat ho nemusela sikovnym totiz patri svet aj bez vs.
@petra7777 priznavam sa som tu stratena 😀 veci sa menia zavratnou rychlostou a asi nestiham.
@marcelatje nevadi, neries. Tu sa mozes zapojit s cimkolvek, autorka sa aj tak aj tak z casu na cas vynori a pripomenie nam, aky ma tazky zivot, prip. genialny pravopis..
Uz sme tu varili, riesili utecencov a moslimsky zivot, cestovali (aj v case), kvietky pestovali a furt mame o com. 😀
@bellahc ale dokedy? Mimochodom ja by som si precitala podmienky tu na mk na tvojom mieste lebo niektory by mohli silno zaplatit za svoju aroganciu voči niektorym osobam. Som si všimla že už ani do druhej temy neprispieva zakladatelka, myslis si ze je to prospešne pre mk? Alebo teba nezaujima nič len aby si ponižovala každeho kto založi novu diskusiu?
@marcelatje určite suhlasim a tiež ak je šikovna tak o to ma lepšie. Keby som vtedy aj ja vedela že toto bude teraz tak sa inak zariadim. S tou pracou je to asi tak že čo som podavala životopis tak sa bud neozvali a poslali iba ohodnotenie vyberka alebo ma volali z realitky, obchodny zastupca a pod. na čo tu človek radšej zaplati akoby sa jemu za pracu platilo. Priatel zaraba 405 eur plus 85 eur ma načierno pracuje v zavode a nemože si najst ani druhu robotu lebo chodina dve smeny.
@bebe91 jaj zlaticko...tu ta nikto neponizuje..na to si uplne vystacis aj sama...😀 😀 😀
@tomiholjubavi a ex si nezabila ked si na to prisla???by som mu ten stejk asi niekam napchala aj s jogurtom...a krk by to teda nebol 😀
@bebe91 jaaaa? Ja a navazat sa? Bohchran! Citaj pomalinky, citaj pozorne a MOZNO ti dojde, kto tu taha za kratsi koniec..
Vsetky do jednej sme sa ti zo zaciatku snazili pomoct, ale to je ako hadzat perly sviniam (rozumej osipanym, aby si zas nevyplakavala, ze ti tu niekto nadava). Ty druhu autorku zbytocne riesis, ona ma totiz mozno viac v hlavke ako ty a zbytocne sa nerype v tom, co uz zacalo smrdiet...

@janinkalc behom minuty som nasla dva jednoizbaky za 230 eur mesacne, tak neviem, neviem, o com toci slecinka