icon

Život v zahraničí alebo návrat na Slovensko?

muchacici
22. dec 2023

Chcem sa opýtať, či je tu niekto kto dlhodobo žil v zahraničí. Keď už sme mali deti, bolo to veľmi náročné, tak sme sa vrátili na Slovensko, že deti budú viac s rodinou, nebudeme takí osamelí, my sme sa tam úplne neadaptovali, skôr sme sa kamarátali s ďalšími cudzincami. Ale muž tam aj tak ostal pracovať, tu nebude mať takú dobrú prácu a príjem, no on je vždy srdcom tu, on sa tam nevie úplne prispôsobiť a zmieriť sa so životom tam. Ja som zase úplný opak, v živote by som sa tu nevrátila, keby on taký nebol, a v dobrej nádeji, že to bude to najlepšie pre deti. Realita je taká, že muž mi strašne chýba, cítim sa tu sama, zase ma tu rodina až tak nepodporuje, každý má svoje, chápem. No najväčsou oporou mi je i tak manžel, hoci bol v týždni doma iba pár dní, furt lepšie ako celá rodina tu. Už som tu pol roka a neviem si zvyknúť. Stále som všade nešťastná, ale tu som sa už úplne spustila, totálna depka. Muž vraví, že by to bolo veľmi ťažké zase sa tam vrátiť, on by bol určite nešťastný, ale ja som tu.... neviem, čo robiť. Možno ešte rok-dva tam porobí, a ja tu dovtedy ošedivejem sama z deťmi.... necítim sa tu doma, nevidím tu perspektívu do budúcnosti, ale chcem, aby manžel bol šťastný. Všetko robím v dobrom duchu pre rodinu, ale ide to na úkor môjho fyzického a psychického zdravia. Je to obrovské životné rozhodnutie, veľká dilema, ale aj dva protichodné pohľady a vnímanie situácie.... Čo myslíte?

miadi
22. dec 2023

@sisaka Ja som sa zas na poslednej dovci v eu v Bulharsku skamosila s anglicanmi. Ich 14r dcera mentalne a fyzicky ako 18r zboznovala moje deti a robila mi zadara au pair v bazene 😆 niektori Briti mozu mat blbe reci ale zas nie su nikde vsetci ludia rovnaki. Zas na mna nikde nikto nenadaval ako na cudzinku. Mozno mam stastie na ludi .Ale viem ze su vselijaki.. zalezi ozaj ak v akej komunite zila.

miadi
22. dec 2023

Mna zaujata veta ze si stale vsade nestastna.. to nebude miestom ale tebou. Ci nemas nejaky psychicky problem ktory by si mala zacat riesit s odbornikom. ?

muchacici
autor
22. dec 2023

@mamutka Tak aby som to uviedla na pravú mieru, po anglicky viem dobre, mám BSc aj MA robené na univerzite v Cambridge, aj veľmi dobré pracovné skúsenosti. Asi je to preto, že už nás tam je milión, Poľak, Rumun, Slovák, jedna čvarga. Nie pre všetkých, nie je to pravidlo, ale je to bežná záležitosť. Žijem teraz na východe, tak tu až toľko príležitostí nie je, môžem si tu so svojou angličtinou fúknuť do hudzičky

bluka2
22. dec 2023

Co sú faking foreigners? 😄 podľa mňa ti druhotriedni občania, to je iba v tvojej hlave a možno v hlave podobne zmýšľajúcich. Ale existujú aj normálni ľudia, ktorí hodnotia iných podľa niečoho ineho než krajiny pôvodu. Musíš začať vo svojom vnútri

muchacici
autor
22. dec 2023

@katka700 Nemám na mysli pomoc od rodiny ako náhradu za manžela, asi som sa zle vyjadrila. Mala som na mysli, že ten širší okruh rodiny, babky, dedkovia, teta, ujo, dá tomu dieťaťu do života niečo výnimočné, takto som to myslela, že to bude pre deti lepšie. Ale zase ocka je tu málo, hoci chodí domov, ale i tak málo... to si až teraz uvedomujem ako otec veľmi chýba, keď nie je tri týždne doma

bluka2
22. dec 2023

Ja ti neviem, akurát na uni vo Viedni som mala Rumunku spolužiačku. Hneď po škole sa o ňu trhali farma firmy, dostala TPP hneď, za chvíľu na vedúcej pozícii. V živote u nej nebola žiadna téma menejcennosti, je to proste o ľuďoch

oslo1
22. dec 2023

Zijem uz 20 rokov v UK. A ano, robim si srandu, ze Som bloody foreigner. Viem viac jazykov, mam siroky rozhlad a akukolvek zdravotnu obtiaz pacienta zvladnem s prstom v zadku. V robote som ziadana a vazena.
Takze je to na tebe, ako sa profesijne vypracujes a ako nechas ludi, aby sa K tebe spravali.
Vrat sa naspat do UK, dufam,ze aspon settled status mas.

muchacici
autor
22. dec 2023

@miadi ❤️ veľmi si to pekne a trefne napísala ❤️❤️❤️ ja som bola dosť dobre integrovaná aj medzi Angličanmi, to skôr muž nie, on proste vždy bol srdcom a mysľou na Slovensku, vždy sa tu chcel vrátiť. Ale mala som veľa kamošiek, Slovenky, Češky, Poľky, tak to bola bežná vec, že akí Angličania sú, zdvorilí to áno, ale tá neznášanlivosť tam je. Asi bude aj vo mne problém, ako si vravela, ja sa cítim ako slimáčik bez domčeka, nenachádzam pokoj a pocit domova.... 😓 dúfala som, že to bude dobrý krok, že onedlho sa manžel vráti a bude lepšie, len neviem, či dovtedy neskončím na psychiatrii ;) a či to vôbec bol správny krok.... ja som to urobila hlavne pre manžela, deti, verila som, že bude lepšie, no mne je na prd... čím ďalej, tým horšie...

sisaka
22. dec 2023

@muchacici tak teraz už fakt nechápem, čo robíš na Slovensku. Však máš vzdelanie a ako píšeš, aj veľmi dobré pracovné skúsenosti, predpokladam, že z UK. Kto pestuje v tebe ten pocit podradnosti? Je to tvoj manžel?

silviaeli
22. dec 2023

@muchacici veľmi divne zmýšľanie 😯..po 13rokoch sa vrátiť a tak povediac na silu, len aby manžel bol šťastný??🤦🏻‍♀️..pekne sa vás zbavil..🫢

muchacici
autor
22. dec 2023

@bluka2 Tak do očí mi to žiaden Angličan nepovie, to by hneď lietali vysvetľovačky 😃 ja som s nimi takto práveže žartovala, také kontroverzné provokatívne žartíky, verejné tajomstvo, ale pobavili sme sa na tom všetci, lebo vieme ako sa veci majú. Ale áno, asi mám v sebe tú precitlivenosť a vnímam všetko, čo sa okolo mňa deje, reakcie, reči verbálne aj neverbálne, skúsenosti iných

muchacici
autor
22. dec 2023

@oslo1 🤦‍♀️ asi hej, somarinu som urobila....máme settled statusy, áno

mamutka
22. dec 2023

@muchacici no dobre, tak na východe nenájdeš prácu, kde by si využila angličtinu a skúsenosti, nič ta tam neviaže, tak odíď. Ja som takto pred rokmi prišla z UK s vtedy este priateľom. Chceli sme byt spolu, žiadne kompromisy, žiadne zliepanie vzťahu, že jeden bude robiť vonku. Tak sme si hned hľadali podnájom v meste kde sme vedeli, že obaja nájdeme prácu. Áno, rozhodli sme sa pre Bratislavu a neľutujem, prácu sme našli obaja, rýchlo, dobrú a sme spolu. Vy ste obaja na nesprávnych miestach, nie ste spokojní, nechápem na čo to robíte? Tak si nájdite mesto na SK kde sa obaja zamestnate, nebudete cudzinci a budete spolu

silviaeli
22. dec 2023

@muchacici a keď už ide o to, aj na východe je vela pracovných ponúk, kde by ocenili plynulú Angličtinu

muchacici
autor
22. dec 2023

@silviaeli Ta hej, kvôli rodine 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️😓😓 ja som si myslela, že mne bude ľahšie tu ako jemu tam... nieee, on sa nás nezbavil 🥺 veď všetko robí pre nás, kúpil byt, autá, všetko zabezpečuje, aby nám nič nechýbalo... len jeho niet... vieš, zase to vidno v peňaženke, že nemôžeme mať všetko, nechcem sa naňho sťažovať, on mi je oporou ako môže v tejto situácii, nevedeli sme, čo presne od toho čakať. Možno keby som si tu žila v pohode, že mi cudzina nechýba, tak všetko by to bolo okej, ale ja sa cítim prádzna

sisaka
22. dec 2023

@muchacici až teraz som si prečítala ten posledný príspevok. Takže manžel. Podľa mňa si pod negatívnym vplyvom manžela, ten ťa viac menej svojim nastavením ťahá dole a podarilo presvedčiť ťa, že na Slovensku vám bude lepšie. Nečudujem sa ti, že si v takej depresii, išla si sama proti sebe, vo vnútri cítiš, že to bola chyba.

Ťažko sa radí cudziemu človeku, každý prežívame situácie inak, ale ja by som sa vrátila do UK, našla si prácu, deti škôlka/škola, obnovila styky s kamarátmi a tešila sa so života. Hlavne si prestaň hovoriť, že ste LEN fucking foreigners. To, čo vyžarujete, tak vás potom aj druhí ľudia vnímajú.

muchacici
autor
22. dec 2023

@mamutka s deťmi zase, ale určite aj to je reálna možnosť, predávať byt a ísť zase od ďalšieho nového začiatku, budovať sa 😓
@silviaeli no pozerala som tie ponuky, len zbežne, zatiaľ mám doma aj malé bábätko, uvidíme... ☹️

muchacici
autor
22. dec 2023

@sisaka 😓🥺 možno.... ďakujem za objektívny názor

silviaeli
22. dec 2023

@muchacici ja to po tejto stránke chapem, že zostal zarábať, že ti chyba, že si na deti sama..ale keď si bola spokojna tam, tak nechapem prečo si odisla..čo je pre deti lepsie??mat otca kompletnú rodinu pri sebe, ale babku, dedka bez otca..??
Predpokladám že deti sa tam narodili, pre ne to bolo úplne normálne žiť v cudzine, skor takáto zmena môže byt problem..vieš kolko deti vidí starých rodicov 3x do roka??no ja by som zostala s mužom..a vrátila sa na SK iba ak s nim..

mamutka
22. dec 2023

@muchacici ved máš malé deti, nemusíš meniť školu a tak. Ale aj na tom východe sú fajn firmy, už len aby neboli priďaleko na dochádzanie.

silviaeli
22. dec 2023

@muchacici tak vidis, určite sa uplatnis aj tu..len ci sa s tým dokážeš vyrovnať, že ste s manželom daleko od seba..

mikadooo
22. dec 2023

@muchacici vôbec tomu nerozumiem 🤷. V uk ti bolo lepšie ako tu. Kto ťa núti ostať na Slovensku? Prečo sa nemôžeš vrátiť do Anglicka a byť tam s mužom? Srala by som celú škôlku, hlavne nech sú deti s tatom, ak to ide. A potom sa predsa vráťte na Slovensko spolu... Babka dedko a neviem kto nikdy nenahradia otca a manžela... Chápem, že sú situácie, kedy to nejde, ste v takej situácii? Čo je presne problém, že sa nemôžeš vrátiť do UK?

miadi
22. dec 2023

@sisaka presne mam pocit ze si to vystihla. Autorka zlatko Mozno si sa zlakla byt sama na dve male deti a myslela si si ze na Svk babky dedkovia ti pomozu… ale bola velka chyba odist . Rodina mà byt spolu. Normalne nech muz zariadi byvanie ak momentalne nema take kde sa zmestite. Aj Keby ste rok dva setrili Hlavne nech ste spolu. A ty si moc precitlivena vnimas urcite veci tam a bojis sa ze tvoje deti to tak budu vnimat zit. Tvoje deti budu mat z uk 🇬🇧 skolky British accent a budu “domaci.” Vsade na svete Niekto nadava na cudzincou Mozno len v duchu ale to je len o nich - hadzal ludi do jedneho vreca. Ty teraz zbytocne trpis. A tvoj muz ked by o dva roky dosiel zit na Svk by zrazu zistil ze sa mu tam tiez uz nepaci po 14r mimo a co potom
? Stratite ako rodina zbytocne 2r bez seba ktore vam nikto nic nevrati. Prachy boli aj budu Aj ked teraz Mozno nie su dost .:, mozete sa vratit na Svk neskor ale spolu .

miadi
22. dec 2023

@mikadooo Jej muz je problem nechce aby sa vratila. Nechapem . Takto mu to vyhovuje viac. 😞

mikadooo
22. dec 2023

@miadi aha uff no tak to je úplne iný súdok z kategórie "problém". V tomto prípade sa treba zamyslieť nad celým vzťahom a prečo ho autorka+vlastné deti tak strašne otravujú, že ich pošle radšej xy km ďaleko a nechá radšej vlastnú ženu trpieť 🤔. Ale možno toto je ideálna predstava mnohých mužov - žena nech si to odsere s malými deťmi a on raz za čas príde a je za peknučkého a chrumkavučkého...🤔

miadi
22. dec 2023

Ty stale ze muz chce zit na Svk .. a tak tam teraz zijes ty bez neho. Ved to nema logiku. Zacni zit podla seba co chces ty? Poznala som ludi co xx rokov len mleli ako chcu ist zit mimo Svk a nikdy neodisli. Aj ludi co xx rokov mleli ze by sa chceli vratit na Svk . Nikde nie je istota ze tvoj muz sa ozaj bude chciet vratit o dva roky . Realne sa takto skor odcudzite. On moze zit ako single tam.. Proste fakt Isla si sama proti sebe v snahe vyhoviet. Ale da sa to velmi jednoducho zmenit . Letenky do 🇬🇧 nie su drahe. Zila si tam 12r uz si tam viac doma ako na Svk . Odcudzila si sa s ludmi co mas teraz okolo seba a si sklamana. Ale muz by mal pochopit ze rodina mà byt spolu Tak nech si vyberie. Bud dojde za vami alebo vy za nim.

bosorkabb
22. dec 2023

Obe moje sesternice žijú v Anglicku už roky, majú tak deti a nikto sa na nich cez prsty nepozerá. Maju veľa priateľov, prácu, sú slušný. Jedna má manžela Maďara a druhá Angličana.
Neplánujú sa vrátiť.
Nechápem prečo si odišla s deťmi po toľkých rokoch tam.
Môj muž tiež pracoval v zahraničí a cca toľko zarobí aj tu.
Buď sa s deťmi vráť alebo nech manžel príde na Slovensko. Načo bolo dobré toto rozdelenie? Ešte aj 2 domácnosti platiť?

tanyag
22. dec 2023

A dôvod prečo sa nevrátiš naspäť k manželovi? Veď deti tam môžu do škôlky chodiť, aspoň sa lepšie naučia jazyk a potom pred nástupom do školy sa vrátite už spolu s manželom.

Ak to správne chapem, ty si na SK s 3-4 ročným dieťaťom a bábätkom? keďže si písala, že nastupovalo do škôlky a potom si spomínala ďalšie dieťa - bábätko.
Ja by som manželovi povedala, že sa vraciame späť, jedno dieťa dáš do škôlky tam a ďalšie bude doma s tebou, a budete aspoň všetci spolu s manželom. Pretože stále mi to nedáva logiku, prečo ste sa rozdelili, prečo sa tam nemôžeš vrátiť.

janickacrazy
22. dec 2023

@muchacici Akože úplne možno od veci poviem, ale toto nemá absolútne žiadnu logiku. Jediné, čo ma napadá je, že manželovi lezies s deťmi na nervy a chce mať kľud a pohodu, alebo v horšom prípade tam má nejakú bardzo dinamicnu kamarátku. Inak by určite chcel, aby ste sa s deťmi vrátili za ním. A to hovorím ako žena, čo žila v zahraničí aj s mužom a deťmi.

miadi
22. dec 2023

@janickacrazy presne je to totalne nelogicke. Este sa da chapat keby zili na Svk a maju hmotnu nudzu, ze v tom pripade ide chlap zarabat do zahranicia.. ale ze oni tam ziju 12r a ona sa s 3r a babom par mesacnym uprace na Svk ? Stym ze on vraj o 2roky dojde .. Ved tam mala zazemie normalne mohla ostat alebo ist spet spolu. Nechapem. Ak ich tam nevie uzivit tak to sa ani neoplati aby tam ostal len koli “ £”. A ked tam vedeli fungovat financne 2.5r s jednym dietatom to druhe babo zas tolko nakladou neprida. Ona je teraz nestastna , tak by nemal byt problem sa vratit . Malo by uplne stacit ze sa vratit chce. Inak co je to potom za vztah ?