icon

Životné rozhodnutie

22. jún 2022

Určite ma "ukamenujete" nevadi musím to dať zo seba von. Ano stará téma...žijem s mužom, ktorého milujem, neviem ako to opísať, keď ma objíme mám pocit, že sa mi nič nemôže stať. On ma tiež miluje. Nehovorí to často, ale jeho činy hovoria za všetko. Má dieťa a tu nastáva pre mňa problém. Od začiatku viem o jeho synovi. Myslela som, že to nebude pre mňa problem, ale je. Dieťa je asi v pohode. Je ale hasterivy, hnevá sa, plače viac ako treba. Je vzťahovačny, keď sa s priateľom rozprávame všetko počúva a potom referuje svojej mame. Pred pár dňami som zistila, že som tehotná. Neviem odvtedy ma chyta panika, normálne keď si predstavím, že navzdy mám žiť s tým chlapcom. Nechcem, začala som ho akoby neznášat neviem nemám ho rada, pokiaľ sme samy s partnerom je to super, ale akonáhle je s nami jeho dieťa najradšej by som ušla. Partner ešte nevie že som tehotná a rozmýšľam, že mu to ani nepoviem. Viem, že jeho dieťa bolo predo mnou preto priateľovi nechcem povedať čo cítim. Najradšej by som od neho odišla

autor
22. jún 2022

@cocolino234 veď on je tu stále tento mesiac bol pri mame jeden vikend...aj to v nedeľu volala nech di ho prídeme zobrať, vieš kde mam kľud na wcku jedine tam ho nevidim. Som na záhrade sama lebo sa chcem trosku upokojiť. Priateľ pride za mnou, a o sekundu je tam aj jeho syn

beata_k
22. jún 2022

A mozno to zhorsili len tehotenske hormony. Si viac ochranarska voci babatku. Pozri ma 12, kym porodis tak 13. O chvilu s frajerkou a potom mozno VS mimo domu. Ty budes s muzom este x dekad.

basska_b
22. jún 2022

Kamoska to takto mala s byvalym - neustála to. Neznasala toho maleho, nenasli si k sebe cestu. Je to velmi tazke, pre teba, pre partnera i pre maleho....chce to strasne tony tolerancie, povznesenia sa, neriesenia... moj muz ma deti uz relativne velke, vztahy su viac menej korektne, ale az odkedy mam vlastne deti, tak mam svoje starosti a jeho deti vobec neriesim, ani v hlave, ani inak...

Edit: jaj, tehotna si? Pockaj, ked sa narodi a chlapec ta uz zaujimat nebude... budes mat svoje... nech si maleho on vychovava ako otec. Ty nie si jeho mama, max. mozes byt kamoska. Nemas pravo mu vlastne povedat kriveho slova...

autor
22. jún 2022

@elizabet173 chlapec ma mamu vo vedľajšom meste, poznáme sa 7 rokov, ale práve kvôli chlapcovi sme dali pomalé tempo, niečo vyse roka bývame spolu, chlapec žije s otcom.

elizabet173
22. jún 2022

keď chlapec žije s otcom a ty ho nemôžeš vystáť, na čo si preboha išla do tohto vzťahu a ešte aj sa nechránila? Bývaš predpokladám u neho. Celé zle

autor
22. jún 2022

@elizabet173 S tým tehotenstvom je to aj pre mňa šok. Nebudem vypisovať, že sme sa nedostatočne chránili, keďže to je evidentné. Áno bývam s nimi. Ja som to zo začiatku brala, že si musime len na seba zvyknúť, ale stále, keď si myslim, že to možno bude fajn stane sa niečo čo ma celkom rozladi a zas cítim taku zlosť/nenávisť bja neviem čo to je za pocit a preto uvažujem, že to ukončím o tehotenstve mu nepoviem

elizabet173
22. jún 2022

že ukončíš tehotenstvo alebo vzťah? Lebo aj jedno aj druhé bude voči nemu nefér

autor
22. jún 2022

@elizabet173 Keď ukončím vzťah budem zničená, a asi aj on. Keď ukončím tehotenstvo a on by to zistil neodpustil by mi to, možno potrebujem aspon chvilu čas pre seba, aby som zistila čo chcem. Viem, že chlapec je jeho dieťa a ma prednosť, ale ja som tiež iba clovek a ver mi ak by som mohla tie moje pocity vyhodiť spravila by som to. Niekto tu pisal, že keď ho milujem tak sa pokusim o zmenu, ale ja sa cely rok snazim, mam pocit akoby som isla proti sebe. Neviem či mi rozumieš ako to myslim.

bluka2
22. jún 2022

Ja sa ťa z časti zastanem. Tiež by som čakala, že 12 ročný si bude časť dňa organizovať sám. Vlastne to dokáže už aj moja 7 ročná dcéra.

elizabet173
22. jún 2022

ty sa o zmenu môžeš pokúsiť, ale stačiť to nebude. Neviem, čím si prešiel ten chlapec, ale je mi ho ľúto. Mama o neho evidentne veľký záujem nemá, príliš, podľa mňa až nezdravo sa upol na otca a otec na neho, čo situáciu medzi vami ešte zhoršuje. Ty si pre neho votrelcom, myslím, že si tu už písala. Čo nastane, keď sa narodí bábätko, to si neviem ani predstaviť. Podľa mňa by mal priateľ so synom chodiť psychológovi, mal tam byť už dávno, on nemá pevnú pôdu pod nohami, ty si mu ju narušila a keď príde dieťa, tak to môže byť ešte horšie. Išla by som s priateľom na večeru, potom do kaviarne, potrebujete sa veľa rozprávať a byť iba sami dvaja. Chlapec to bude musieť vydržať , je to aj pre jeho dobro

luccija
22. jún 2022

@bluka2 chlapec to asi nema jednoduche mama inde, doma macocha asi je fixovany velmi na otca a dievcatka su ine, sikovnejsie, samostatnejsie.

7 rokov ho poznas ci s nim chodis?
Lebo, ak chodis tak je divne, ze ste spolu zacali ziit tak neskoro a este si si nanho nezvykla.
V podstate chcete obaja to iste aj ty aj chlapec superite o priazen.Este mozes byt rada podla toho ci pises, ze nevystraja ine veci pride mi neskodny iba otravny;))
Ale potom nerozumiem aj tak po tolkych rokoch, ze takto uvazujes o priatelovi a rozchode a pod...
A podla mna v tehotenstve a, ked sa dieta narodi budes unavena a majetnickejsia este viac.
Chce to na sebe popracovat preco nevyskusas psychologa nestranny pohlad?

andreatytler
22. jún 2022

Neviem poradit ale fandim ti ze mas odvahu o tom otvorene rozpravat. Vela zien by nikdy verejne nepriznalo ze su schopne citit nenavist voci partnerovmu dietatu.
Ak si nezazila rozvod rodicov, tak nikdy nepochopis aky velky problem ma ten chlapec. On ma pravo sa spravat inak ako 12 rocne dieta z fungujucej rodiny. Ja by som isla za psychologom. Moze vam poradit ako mu pomoct a moze tiez poradit tebe ako v sebe spracovat emocie a urobit spravne rozhodnutie nech je uz akekolvek. Drzim ti palce.

acrobaleno
22. jún 2022

No tak to nezvládaš. Nie všetky deti majú dobré povahy a navyše nie si ani jeho matka. Je to veľké tabu, ale nie je to nič ojedinelé. Len to je taká vec, že nevieme koľko je od rozvodu, nevieme aké vzťahy boli predtým v rodine. Prečo prisúdili chlapca otcovi? Koľko ste vy spolu alebo aj to, či ty si bola dôvod rozvodu. To, že to nezvládaš je úplne v poriadku, ale ja na mieste rodiča dám prednosť dieťaťu. Ja by som nebola s partnerom, čo neznáša môjho psa a nie to ešte dieťa. Takže rozhodnutie je na tebe a aj vždy v tejto situácii bude. Ty si dospelá, TY sa musíš "obetovať". No máš možnosť voľby.

bajka16
22. jún 2022

To ste akože s tým dieťaťom nonstop? Nechodí domov k svojej matke?? Podľa mňa určite áno, takže máte kopec času na "čas iba pre vás" a na rozhovory. Dni, kedy je chlapec u otca asi logicky chce byť s otcom, a tak to má byť. Ty ak sa budeš stavať medzi otca a syna, tak nikdy v živote ťa ten chlapec neprijme - tým pádom čakaj ešte horšie veci, keď sa ti narodí dieťa. Nič v zlom, ale ty si dospela a malý má 12 rokov. Ty sa ale ako dospelá musíš aj správať, a viac chápať že je to ešte dieťa. Podľa mňa si si na neho zasadla od začiatku, inak by ste už dávno mali nejaký pekný vzťah medzi sebou s jeho synom. Síce je neskoro ale ak priateľa miluješ vezmi to do vlastných rúk. Zmeň správanie a hlavne zmeň postoj k jeho synovi. Nech kľudne spáva aj na jeho hlave. Ty musíš tolerovať že je to jeho dieťa ktoré on miluje. Ak nie tak potom ty nemiluješ jeho.

autor
22. jún 2022

@bajka16 Jasne, že som sa snažila, priateľa ľúbim sme spolu 7 rokov, ale tým, že chlapec bol malý dávali sme tomu voľný priebeh, párkrát som k nim prišla na obed, párkrát sme boli na vylet, chlapec vedel, že som otcova priateľka a keďže hlavne priateľ mi tvrdil, že chlapec je s tym ok ze sme spolu nasťahovala som sa k nim. Zo začiatku som bola az neprirodzene premotivovana sa mu zapáčit, lenze keď mi chlapec napr poviem, keď navarím, ze to mäso je hnusne, alebo smrdi to aki hovno. Lenze takéto hlášky má len keď sme osamote. Pred otcom sa tvári ako "matka Tereza'

laska86
22. jún 2022

12rocny je maly?to len robia z neho maleho..asi malemu dava rozumy jeho mama vzdy ked ma byt u vas..urci si svoje pravidla a priatelovi oznam ze cakate babatko tak ho viac potrebujes..

zuzinapipina
Autor odpoveď zmazal
zuzinapipina
22. jún 2022

No ja na tvojom mieste by som sa rozhodla ci chces ostať a vytvoriť si rodinu, lebo priatela skytocne ľúbiš a chces popracovať aj na vzťahu s jeho synom...alebo by som.odisla a pretlkala sa aj slobodna matka...alebo neviem co dalej zvazujes...no ale kedze som ja ja, zvolila by som prvu cestu a isla by som ako orve pracovatna vztahu s jeho synom...ty ho nrmas rada a beries ho ako prekazku,mam taky pocit...ale dieta nie je hracka,ze ho odlozis kedy sa ti zachce...a to ze je s vami stale, no budes mamou, zvykaj si, ani len na zachode nebudes ochhvilku sama😅😅 ale k veci, vies co taky 12 rocny chlapec môže cítiť, preco kona ako kona a robi ti naschvál? Na kazdom dietato zanecha rozvod nejaku traumu( teda vo väčšine prípadov) môže sa citit byt v neistote, bat sa o otca,ze mu ostal len on a ty mu berirs aj jeho a preto je stale s vami, nechce sa ho tak vzdať ( a toto mi príde asi aj najlepsie vysvetlenie).. neviem ako sa rozisli s jeho mamou, aky ma s ňou vzťah,ale myslim si, ze ty by si si mala k nemu nájsť vztah, usitit ho nejako,ze ty mu otca neberies a ak by aj zistit,ze si tehotná uplne by sa cititl odstrceny, ak by sa mu uz jeho otec nevenoval tak ako doteraz...Si dospela zena, to ze hladis na svoje pocity je súper, ale mozno to chce len vystupit z urciteho komfortu a spraviť niečo aj pre druhých. Ty ho musis začať brat ako skutocnu rodinu, isla si fo vzťahu s priateľom a aj jeho synom, ak to stale bevies akceptovať, tak mu neublizuj, ze ho odhanas...Skus ho prijať ako svojho, vytovirt si krásny vzťah, aby potom aj bábätko malo súrodenca a aby ste vedeli viacej komunikoat spolu, viac sa rozprávať...z jeho správania iba rozpráva,ze potrebuje sa citit pijaty, potrebueje mat istotu a bezpečie, lebo to ty si tam prišla a on nevie ako sa má správať, žiarli... Ale on je ešte dieťa, ty už nie a spravas sa rovnako.drzim.palce, verím ze sa rozhodneš správne,nech sa už akokoľvek rozhodnes. Ale ten 12 rocny chlapec za to všetko nemôže, aj ked si to mozno berie cele na svedomie, ze sa jeho rodicia rozišli, ze si jeho otec nasiel priateľku, mozno neciti lasku od skutocnej mamy...skusk sa do neho vcitit a ak chces zotrvať, skus mu tie pocitiy dopriať, aj ked nie je tvoj skutočný, na to predsa nezalezi

elizabet173
22. jún 2022

@laska86 chlapec žije s otcom, oni mali svoje pravidlá, prisťahovala sa k nim autorka témy

elizabet173
22. jún 2022

možno by som chlapca nahrala, keď ste spolu bez otca a potom konfrontovala pred otcom. Nenávidí ťa tak, či tak, ale otec má na neho iný pohľad

marca12
22. jún 2022

Skus sa vzit do pocitov dietata a neber ho ako nepriatela a prekazku. Nemusite mat idealny vztah,ale aspon sa ho pokus respektovat. Skus si predstavit,ze by sa toto stalo tvojmu dietatu a nenavidi ho ocova nova milenka. Mas dost nerozumne a nevyspele zmyslanie,ked kvoli tomuto ides opustit muza,ktoreho milujes a miluje aj on teba a navyse cakate spolu dieta. A nezabudaj,ze tvoje dieta sa bude tiez oduvat,bude mat vrtochy,aby sa ti stonasobne nevratili tvoje zle myslienky

thoughtfulweirdo
22. jún 2022

Ja ťa chápem. Môj manžel má deti z predchádzajúceho vzťahu a hoci ich ľúbim a teším sa, keď sú u nás, nešla by som do vzťahu s ním, pokiaľ by ich mal vo svojej starostlivosti. Mať nevlastné dieťa na víkendy, na dovolenky a na prázdniny je niečo úplne iné než ho mať natrvalo. Každopádne, momentálne je len jediné férové riešenie a to povedať partnerovi o tehotenstve a aj o tvojich pocitoch.
Ale zaujímalo by ma, ako ste sa stretávali, randili? Vždy aj s chlapcom? Či vtedy si partner vedel nájsť čas na vaše súkromie a teraz už nie?

autor
22. jún 2022

@thoughtfulweirdo Stretávali sme sa prevažne bez chlapca. On chcel tráviť čas osamote so synom a ja som bola rada, že som s nim. Párkrát som sice prišla k nim na obed, ale vtedy to bolo iné, nevadilo to ani mne, ani chlapcovi asi. Teraz je chlapec celkom mimo kontroly a asi aj ja som mimo kontroly neviem

nurielka
22. jún 2022

Nečítala som všetky komenty, ale dúfam, že si uvedomujes, že keď sa vám narodí dieťa, tak nebudeš mať súkromie a pokoj ani pri svojom dieťati. Celkom dobrá škola pre teba.. tiež sa neodlepi od vás, iba ak bude spať. Dieťa ťa zmení a rozhodia sa ti priority, vtedy pochopíš aj tvojho muža a jeho syn tiež pochopí, že nie je stredom vesmíru. Otec sa bude venovať obom a tebe zasa menej. Neboj sa, chlapec podrastie, trochu vydrž, nekrič po ňom, deti a hlavne tie čo idú do puberty majú svoje muchy..a jedna vec je dôležitá. Láska. Ak svojho muža miluješ, tak snáď od neho neodides s dieťaťom pod srdcom. Držím ti palce.

luccija
22. jún 2022

Mozno to beries vztahovacne a myslis si, ze chlapec Ti robi napriek a mozno to tak aj je ty vies...kazde dieta v puberte ohundre vsetko este pridu horsie veci.Lenze ty ho beries ako rusivy element a to je horsie.Skus sa nanho pozriet, ze ma chaos v hlave.Pritulis ho niekedy, mas naozajstny zaujem si s nim zahrat nejaku hru, alebo ho len tolerujes, lebo partner...Chlap Ti dal jasne najavo, ze syn je prenho dolezity.Ked sa syn dozvie, ze cakate dieta cakaj este horsie emocie to sa bude bat, ze mu surodenec vezme otca.Mozno sa potom v tebe prebudi ten cit a budes sa vediet do maleho vzit.Ak by ste boli jeho bio rodicia tak ci tak je stale a vsade s vami aj na tom gauci.Rok, dva a bude viac menej v izbe a bude chciet klud.

lalala94
22. jún 2022

Asi veľa závisí od tvojej situácie. Ak si schopná finančne zvládnuť starostlivosť o dieťa a uživiť vás, odišla by som z takého vzťahu a dieťa by som si nechala. Zbytočne sa budeš premáhať. Ak ste si doteraz k sebe nenašli cestu, neverím, že sa to časom zlepší. Zase 12-ročný chlapec by už naozaj nemal byť ako prísavka a visieť na otcovi. Keď sa vám to dieťa narodí, tak to bude akurát tak peklo. Nestálo by mi to za to (na druhej strane, ak by som bola slobodná a bezdetná, s chlapom, ktorý má dieťa a ešte k tomu vo svojej starostlivosti by som si ani nezačala, nech by bol akokoľvek super). Ale teraz je už neskoro, len to musíš nejako vyriešiť.

autor
22. jún 2022

@luccija Asi máš pravdu. Možno že ešte niesom mama...niekedy mám pocit, že oni dvaja sú zohraty tím a ja som skôr "votrelec"

zuzinka888
22. jún 2022

Prezradim ti tajomstvo. Stat za rodičom znamena stratu sukromia na niekolko rokov. Takze nevyplakavaj ze nemas sukromie s priatelom a zvykaj si. Lebo ked budes rodic a pojdes 💩 tak prave v tej chvili pojdu deti za tebou a budu chciet nieco riesit. Spamataj sa dievča superis s dietatom o pozornost a lasku priatela?? Keby si nelubila iba seba vedela by si ze laska sa nedelí ale násobi. Preber sa a ak lubis priatela tak si hladaj cestu k jeho synovi, alebo sa zbal a odíď. Chlapcovi začina puberta a to si nevies predstavit, ake tazke je vychadzat s pubertakom ked ho lubis a je to tvoje dieta. Ake to asi bude ked ho nemas rada?? Ty nemas rada jeho = on nebude mat rad tvoje dieta. Bude to peklo.

laska86
22. jún 2022

@elizabet173 ahaa..tak to je este lepsie ked je s otcom nech sa nauci normalnemu spravaniu..

zuzzuzi909
22. jún 2022

Ked chces s nim byt, tak proste musis ratat ze to dieta tam je a je to jeho dieta a bude brat ohlady v prvom rade nanho.
A bud sa s tym zmieris alebo odides, podla mna ina moznost nie je.