Zlé správanie partnera bez zjavnej príčiny
ahojte všetky,
nechápem,prečo je môj partner taký autoritatívny,taký divný,o čo ide,prečo sa zle chová,jeh osprávanie ma strašne udivuje,máva dobré obdobia,kedy je milý celkom,aj zamilovaný atd,ale strašne máva aj obdobia ako napríklad toto ,kedy zase "vyvádza".Mala som dokonca na jesen podozrenie,že ma podvádza,to sa nepotvrdilo,a bolo potom celkom normálne obdobie,mali sme sa radi,mali sme aj veľa toho na sebe atd,ale proste teraz zase cez sviatky sa nevhodne ku mne choval. neprosieva mu evidentne ,že robí so samými chlapmi,síce inteligentnými,ale je stále len v mužskom kolektíve,predtým taky nebol.Nehovoriac o tom,že stále hreší,aj smerom ku mne bez problémov,typické reči,ktorými ma niekedy prekvapí, " čo si mešuge ?tto čo zase mudruješ ?nemudruj,nerob sa mudra,trošku rozumu .."stačí že mám iný názor ako on,strašne chce byť autorittatívny a staršne moc chce byť ako moj tato sa chovať.začína mať take zle chovanie ako autoritatívny chlap a prísny ,bere ma ako decko,ked prídem k nemu stále ma upozornuje,tam toto nedavaj,tam toto daj,nezmyvaj tak podlahu, daj si veci na kopku,nie roztrusene po celom byte,vytaca ma to,nepokladaj tam nadoby,ale inde,nedavaj mokre do poličky,bude plesen a neviem čo,načo toto varíš,vela si toho navarila,dirigovať by chcel strašne,ja taka byt nedokážem,niekedy aj vypadnu mu nejake tie vulgarizmy smerom ku mne,nenadava priamo,ale bežne sa hrubo chová kedže normálne vela hreší a nahradza to bežnymi slovami,tak aj ku mne posledne mesiace nema problémy povedať" kde do P si to dala "...alebo " bo*a ,naco si robila tolko polievky,kto ju zje "? ale inak je to velmi inteligentny chlap,ktorý ma VŠ ukončenú,zaraba nemale peniaze,vie sa o seba postarať,a je fakt vzdelaný chlap,tak nechapem,o čo ide....
a furt na mna vravi,ze som decko a ktovie co ...myslí si,že ma moze dirigovať,aj ja som v minulosti sem tam zahresila na jeho osobu,nemyslela som to ale tak,ale neikedy mu poviem,och ty debilko a tak,ale to nemyslím tak,ja skor vtipne skor to myslím,a on to mysli vazne,ked to hovorí,s vaznostou a aj s hnevom niekedy dokonca...
nechápem,preco sa tak chová...posledne obdobie...prečo ma taketo vystrelky.
kedy sa chová takto chlap ?sme spolu strašne dlhe roky,od puberty,odmala,ale takto sa ešte nechoval,začína vystrkovat orzky sa mi zdá ..
kludne mozete pisat aj sukromnu postu,
a ked sa ho spytam,preco sa tak chová,tak odpovie,že preto lebo ho vytacam,alebo neodpovie že nič ..ze pre nič,ze to sa normalne chová ..ale nevie sa ani ospravedlniť ani nič.
@marisola Vdaka blbej rodine mas nizke sebavedomie a tak sa bojis samoty, ze lipnes na blbom vztahu. Existuje kniha Skoncujte so spoluzavislostou. Ta by Ti pomohla. Ale z Teba mam uz par mesiacov pocit, ze skutocnu pomoc nehladas. Vyzalujes sa a o mesiac si v este vacsom probleme. A ak otehotnies, tak zacnes byt rovno v pruseri, lebo tento vztah nie je vhodny na vychovu dietata a Ty tiez nie si dostatocne stabilna momentalne na materstvo.
@charity nie,nechcem teraz istotne s ním detičky,i ked sme plánovali :(:(:(
no v rodine si pripadám tak,že každý ma len sekíruje,a je ku mne zlý 😠 a asi takto to dopadá,potom...lipnem na ňom,lebo nemám doma podporu,ani lásku,ani ppohodu,ani pokoj,tak lipnem potom na ňom,lebo on mi prejavuje aspon kúsok nehy a citu:(
@marisola Na toto nie si odkazana. S dobrou psychoterapiou by si sa dostala z tohto zacarovaneho kruhu. Potrebujes si zacat verit, postavit sa na vlastne nohy a ziskat citovy odstup od tyrania v povodnej rodine. Potom by si uz netolerovala ani tyranie od partnera, lebo by si vnimala svoju hodnotu a vedela stanovit hranice, za ktore by si nikoho nepustila. Co keby si prestala riesit rodinu, priatela a zacala riesit len seba? Psychoterapia, svojpomocna knizka Skoncujte so spoluzavislostou a o rok by z Teba bola uplne ina bytost nez kopka nestastia dufajuca v pohladenie od tyrana.
Ta Stalinova oskubana sliepka sa zacala k Stalinovi tulit, lebo jej bola zima...
@marisola, moj muz je nervak rovnako ako ja, ale na rozdiel odo mna sa vie ovladat a nikdy ma slovami neranil, nikdy nie vedome. Aj ked mi nieco povie, ja to beriem v pohode, zasmejem sa, sak nech si povie, a on vie ze ja to beriem jednym uchom dnu, druhym von. Su veci kt. mi dokola toci, ze preco neumyjem noze po sebe hned a ked mi to povie zas, tak mu poviem, bud som zabudla, alebo nestihla, co je pravda, alebo mu poviem, aby si mi to zas mohol povedat a usmejem sa a ideme dalej. Ziadne hadky preto nie su. Nikdy ma nekrtizoval tak, ze by som preto plakala a trapila sa. Ja zase vacsinou po nom spratam vlasy ked sa oholi. Vzdy to spravi ten, kt. ma na to naladu alebo cas. U nas nemame rozdelene presne ulohy, ze ja musim toto a on to. Vela veci robime spolocne a aspon si pokecame. Moj byvaly bol taky chuj, zakomplexovany debil. naopak moj muz mi to stratene sebavedomie dodal. Nikto nie je dokonaly, ale da sa najst k sebe idealneho partnera. Kazdy ma chyby, ale musia byt take, s kt. dokazeme zit a partnerovi ich nonstop nevyhadzujeme na oci. Lubime ho preto aky je a nie preto, akeho by sme ho chceli mat. Ukonci to cim skor, ajkeby ta prosil na kolenach.
@katka1981 neviem,ale slovo nervák a toto opísanie tvojho muža mi nejde dohromady.
lebo nervák sa celkom inak prejavuje,môj je nervák,a preto viem,prečo to robí.
no môj na mna neziape,ked mi to vyhadzuje na oči,on sa ma snaží prevychovať,kedže mama ma to takto neučila.a on si myslí,že to vie lepšie,hold,tak nech mi povie,či je to lepšie.
@marisola, tak clovek je bud flegmatik alebo nervak, to je moje ponimanie veci. Flegmatik nie je. Nehuci po mne nikdy, lebo sa vie ovladat, ale rozhodne nie taky ze si necha hocico. Mozno nervak nie je idealne slovo, mozno temperamentny neviem. Ale kludas rozhodne vyzera inak. Sam tvrdi, ze sa naucil ovladat, lebo uz na ZS, ked ho ucitel vytocil, tak chytil nervy, vyletel a hned sa mu pustila z nosa krv. Vtedy mu ucitel dohovoril, ze takto si privodi infarkt a postupne sa zmenil. Clovek moze byt aj skyty nervak, nemusi byt vobec agresivny, bitkar, ale nie je taky, ze ma vsetko v pazi. Neviem, mozno je aj nervak relativny pojem, kazdy to vnimame inak. Ale na mna v zivote amok nechytil nech som robila cokolvek. 🙂 Ale zas tiez nie som psycho 🙂 To je jedno, ty si ujasni, co vlastne chces a ci chces pokracovat nadalej v hentakom vztahu.
@katka1981 sú štyri typy osobností,ešte chýba melancholik a sangvinik.ale ja si aj tak myslím,že partner je kombináciou flegmoša a nerváka,cholerika,neviem,či to môže také neičo byť,ale na vážne veci,ktoré treba riešiť denno denne je flegmoš,nezaujíma ho moc,ako sa čo porieši,vníma to za kraviny...(napríklad,kedy sa pôjde nakúpiť,alebo či pôjdem do školy vlakom,alebo busom a kedy,ked to riešime,alebo ma bude viezť),tak vždy je flegmoš,nezaujíma ho to,povie mi nerieeeššš také volovinyved neak bude,ale na veci v domácnosti a na peniaze a na také veci je úplný nervák.totálny cholerik.vybuchne dosť často -jemu sa bežne krv z nosa pušťa,on ma vysoký tlak,práve z jeho výbuchov,resp.on aj veľa dusí v sebe.
no a skôr by som povedala,že je skyý nevrák,lebo každý o nom hovorí,že aký je to zlatý chlap,že tichá voda a že ten aj vie do 5 narátať ?pred ľudmi sa vôbec neukazuje,len pred tým koho dobre pozná 🙂ja som po ruke vždy vieš ako...
chcem,aby sa môj vzťah nejak polepšil,aby prestal byť hentaký ku mne,chcem ho nejak prevátiť,nech sa správa tak ako pred týmto všetkým,ved bol taký zlatý chalan 🙂ked bol mladší...viem,každý sa mení,ale toto je toršku kapánek moc
akože mne by až tak nevadilo kebyže ma poučuje,vsak je starš,nech ..ked to bude lepšie a prospeje to veci,nech ma poučí,teda ako to on robí,zhodneme sa na tom,či je to lepšie a možn oto tak budem robiť .alebo čo,nech to povie,nech sa rzprávame o tom,ale nie -on to povie takým tonom,že ☹ človeku ostane z toho smutno,akoby som už fakt bola nejak krepa,čo nič nevie a je fatálne neschopná.i ked mi to nikdy nepovedal priamo,že som enschopná krepa,ale jeho tón reči to nznačuje..a to mi vadí,ale bavila som sa s ním už na tú tému,a on mi povedal,že či mi má povedať ,že " ty p ..si nescopná,ako to robíš "?že on ešte považje toto za slušné dohováranie...
@marisola, moj vybuchuje hlavne ked nieco doma opravuje, to je sama nadavka, ale nikdy nechyti nervy ze som nieco nespravila alebo nieco. Ked aj neupracem lebo sa zle citim, povie, chod si lahnut atd. Aj sa vytoci, ale nikdy si na dryhych nevylieva zlost. Zanadava si, ale nie aby utocil na inych. Ty si stale melies svoje, nikdy sa on nezmeni a ty to pochopis, zial mozno po rorkoch ked budete mat deti a stastna nikdy nebudes. Tato diskusia nevedie k nicomu, lebo sice chapes, ze to nie je dobre, ale stale veris tomu, ze sa to zlepsi a zmenis to. Ver, ze nic sa nezlepsi a ked je nervak ze mu tecie z nosa krv, pockaj ked budete mat dieta a nebude v noci spat, juuuuj to potom bude ine peklo. Ked si vezmem aka som jak bola kym sme nemali dieta, jak med, a aka som teraz ked som vycerpana, jak sto certov. Ked sa hentak chova niekto bez zavazkov, neviem si predstavit aky bude hnusny potom. Ale tebe to je asi zbytocne vypisovat, nikdy sa nepoucis. Fakt uz nevidim zmysel v tom, aby som ti nieco pisala, radila, lebo mam pocit, ze je to uplne zbytocne. Ked nechas aby sa k tebe niekto choval hentak za slobodna, neskor si nechas uz uplne vsetko.
Bože, ako ma takéto baby vždy vytočia... Najprv ho vypíše ako úplného manipulatívneho magora a zrazu začne špinu hádzať na svoju hlavu - "to ja som vyhrocovala hádky, ja som s tým celým začala, ja som tá zlá, bla bla bla". Áno, drahá, je to manipulátor a zjavne celkom šikovný. Veď už ťa presvedčil o tom, že to ty si tá zlá a ty za to všetko môžeš 😀 A to len stačilo z jeho úst počuť slovo "svadba", čo? 😉 Neboj, príde ďalší. Nemusíš sa ponoriť do úplných sra.iek s takýmto druhom psychopata.
vies co moj frajer ma rovnakeho brata , sprava sa uplne rovnako k svojejm anzelke... ale ja to zase vinamm tak ze ona nevie poriadne robit veci a chce ju naucit nech robi veci poriadne. napr ked nieco zehli tak skaredo posklada veci, do skrinky ich len tak hodí a zbytočne zehlila...a to je aj pri iných veciach tak mozno to bude aj tym 🙂
@alamahapalamlaa no vieš, čo, ak sa mu nepáči, ako sú veci požehlené a poskladané, môže sa kľudne postaviť za žehliacu dosku on. Nikde nie je napísané, že žehliť musí žena a že domáce práce musia byť jej koníčkom. Ak robí všetky veci takýmto spôsobom, tak to tak nerobí týždeň, ale bola taká vždy, to prehliadal, keď s ňou chodil?
@petkashop ked ta takéto veci ,čo sem píšem vytáčajú,tak jednoducho ignoruj a nepíš🙂 a ked ta takéto baby,ako som ja vytáčajú,lahká pomoc...
ja potrebujem radu a skúsenosti,nie karhanie a zle...toho mam dosť.
ja hovorím len,že ja som tá ktorá kričí v našom vzťahu a ja som začala s nadávkami ako prvá,žiaľ,ked mam hystreriu.nie on,to je celé,inak ho neospravedlnujem.mne sa nepáči,čo robí.nie preto,že ho chcem ospravedlniť to píšem,ale chcem byť objektívna.nechcem subjektívne len nanho kydať.a nepresvedčil ma on o tom,že ja som zlá.lebo viem,že zlý je aj on,a to veeeľmi dobre viem 🙂neviním seba,myslím,že mám ešte mysel čistu.v tomto.
@katka19981 nehovorím,že u tečie z nosa krv len nerváckosti,ale najmä z vysokého tlaku a arytmie,kt.má už dlho :/
@marisola, a lieci sa? To moze byt problem aj ked ma zvysenu cin. stitnej zlazy a vtedy cloveku sibe. Cize ak by mal zvysenu cin. stitnej zlazy, to moze byt dovod v zmene jeho chovania. ak to nema zo stitky, tak to je povaha. Ja sa musim obcas vytocit, ja mam naopak nizky tlak 🙂
@marisola ja ta chapem, ked to clovek takto berie su to banality, ale pocuvat ta kazdy den, moja mamca je taky pedant ja som na to zvyknuta, ona po kazdom vsetko preraba podla seba....ale vyhradili sme si v domacnosti cinnosti kto co robi a postupom casu uz upustila a zvykla si, ze ked na nieco ma prehnane naroky robi si radsej sama...v partnerstve je to vsak ine, lebo v tom pripade sa casto clovek uz citi ako menejcenny babrak atd... mne by sa taky zivot nepacil, ale je to na tebe...
@jeennyv no počuvať to stále je ťažké,ale ked to nepočuvam od neho,tak je všekto skvelé 🙂 lebo je perfektný chlap,fakt...aj sa snaží býva občasne aj romanticky,aj pozorny je..:( len ma toto štve,ze všetko usí byt podla neho a ten jeho autoritatívny ton,to ma proste ponižuje a uráža,ale inak mi je s ním celkom dobre,ja vlastne to už neberiem ako vzťah,ale proste ako neičo,čo tu je a vždy tu bude pre mňa,proste zvyk,ale každý vzťa je zvyk,to sa neda inak ....
prehnané naroky má,to je jasné,lebo ludia v jeho okolí musia byť 101%,a ja som bohuzial len 90%...he...nie som dokonalá...
@katka1981 nie,nelieči sa vobec na vysoky tlak,vraj sa nemusí,lekári povedali,vraj že to je zo stresu a že magnezium mu pomoze a caj na zniženie,ale to ani poriadne neberie,len ako mu príde,ked si hodí do ust,ale on to ma z nervov,zo stresov,strašný stresor je z neho,až tak,že mava problém niečo zjesť ,ked ma stres:(
neviem,na tsh hormone na stitnej nebol ešte ..už pochodil kvoli srdcu všetko, a nič mu nenašli a stým tlakom je to unho hrozne,lebo niekedy má 120 na 80 ukazkový tlak,ale na druhy den ma 170 na 110...čiže je to strašné. a tep ma furt vysoký,ale lekári s ním vobec nič nechcu robiť.
@marisola, ved jasne, ked chodi k blbym lekarom, klasika. Ten tlak v poriadku nie je. A ja ti poviem, ze ja som stresak neskutocny, a tlak som mala vysoky len pri stitnej zlaze. Ja si myslim, ze problem nebyva v samotnom strese, len sa to skor prejavi. Ale tak mne sa stres prejavuje mozno inak ako tlakom. Je to na tebe, ci si takto dalej predstavujes svoju buducnost, kludas z neho nikdy nebude a navyse mam pocit, ze vo vsetkom vidi chybu u teba.
@charity on je ťažký alergik,má všetko už asi,aj histamínovú intoleranciu,ale najmä rôzne alergie rôznych druhov,nie je vec,na čo nemá alergiu.
@katka1981 no k blbým chodí,hovorím mu stále nech ich zmení,ale ako klasický chlap,je mu to jedno ..štítnu mu nikto zatiaľ nikdy neskontroloval.asi ho tam vyšlem..lenže lekári mu to nechcú robiť,už raz ich poprosil a povedali,žeje to zbytočné,že to by sa horšie citil,ale ja si to nemyslím..a vraj vyšetrenia s§ú drahé a bla bla ..
inak,čítala somv noci takú knižku,ktorý som si kúpila o tom,aké poruchy osobnosti môžu byť u chlapa a tak,také celkom zaujímavé čítnaie,a dočítala som sa,že možno (podľa toho,čo tambolo napísané,ako sa správa taký človek )trpí schizoidnou poruchou osobnosti,neviem tá kniha bola v angličtine,tak snad som to dobre preložila,ale ak máte kúsok času skúste si to pogugliť,dosť to aspon v tej nižke nanho sedela,nič neriešiť,všetko je OK,aj ked sú problémy,nekomunikácia,podráždenosť, najprv dáva najavo city,ptom už nie,považuje to za stratu času,a pod...celkom ma to nadchlo,ale presnú diganozu môže určit len psychiater asi..
@marisola a kolko mas vlastne rokov? lebo podla toho co pises niekedy mam pocit, ze ta buzeruje opravnene..ako mna by tiez trafilo, keby ze dakto dava mokre veci na policku, pripadne mi poroznasa veci po celom byte....atd...mozno je ta kritika z jeho strany opavnena..
presne ako tu niekto pisal, ze nie stale nas partner buzeruje, mozno mame len zle navyky z minulsti, z nasho zivota, z detstva a niekedy nei je naskodu,naucit sa ieco od toho druheho a uznat, ze v tomto ma mozno pravdu ...
ked je medzi vami vacsi vekovy rozdiel, moze sa k tebe chovat ako k decku ...mozno si to sama neuvedomujes, ale mozno ani ty sama nie si este zrela a davas mu dovod na taketo chovanie, pretoze sa ako dieta chovas sama... vacsinou zeny nadobudaju matersky vztah k muzovi ako naopak..pisala si , ze je starsi od teba sa mi vidi, mozno je nacase najst si niekoho seberovneho, len obycajne s niekym chodit, vonku, na kavu, do kina, po vyletoch ..nie hned sa k niekomu dostavit do bytu a zit s nim, clovek potrebuje dospiet, dozriet , najst sam seba, naucit sa vela veci ... aby mohol fungovat v partnerskom vztahu a aj nieco dat a aj vediet brat..nie je to jednoduche... vsetkemu sa treba ucit..mozno je nacase uvedomit si, ze nie ste pre seba ..ono potrebuje zreljsiu osobu a ty potrebujes este dospiet ..tak mi to z celeho co pises pripada ...ale tak mozem sa mylit
@zibi ja mám už dosť po 20-ke,nechcem písať svoj vek...chcem trošku anonymity.hej,je o pár rokov starší odo mna.
v čom sa ti zdá,že som ako decko?konkretizuj,prosím ťa.
ok,beriem niektoré veci,že mokré riady nejdú do poličky,atd.asi nemám najlepšie luxusné návyky v poriadku z domu,ale zase-mohol by to robiť jemnejším spôsobom.a iným tónom najmä...
sú veci,ktoré si priznávam,že trebárs robím zle ja,mohla by som sa zlepšiť,napríklad viac poriadok po sebe nechať,a nie mokrú kupelnu a pod.ale ked ma buzeruje už preto,že ako sa má správne vytláčať pasta ?že zdola nahor,a nie hocijako ju postískať ?neni to "cez "?puntičkárstvo ok,ale proste musí byť po jeho,tak či onak.
ver mi,,už teraz ľutujem,že je starší a už by som si zhánala seberovného,lebo jeho výchovné maniere sú divné aspon mne...
@zibi resp.tu skôr ide o to ,či on ma PRAVO " ma takto vychovávať " a buzerovať ,ked je partner. nie je môj otec,čo ked je starší ?má na to právo ,a takým tónom?tu skôr ide o ten problém...nie o to,že ja robím chyby a hlúposti ,ja robím,viem,v neičom určite,ale v mnoho podľa mna prehána,nikdy nebudem taká puntičkárska ako on.
ale skôr tu ide o to,že on by to mal tolerovať ,resp.jemne naznačiť,aby som to zmenila,a nie na mna takto ,či ?
@marisola No, ak má histamínovú intoleranciu, tak jeho nálady sa menia podľa toho, čo jedol a tam je podráždenosť, namosúrenosť často pri nedodržaní diéty. Ale aj tak to nie je dôvod na psychické týranie, čo sa podľa mňa u Vás deje... Psychické týranie je výsledok rozhodnutia. Vidíš, že sa dokáže ovládať, keď je vonku, takže je to výberové správanie zamerané proti Tebe. A Ty si ľahučký terč, lebo v záujme, aby si nestratila tú trošku tepla na ňom lipneš aj keď sa správa otrasne.

@katka1981 je to celé nanič,napísala si to fakt dobre,amen....
si zbytočné mrhám časom pri Nom,asi za to on nestojí.ked vidím,ako sa k tebe správa muž,a to je o dosť starší,tak jeto je jasné viac menej,je pohodák,vidím rozdiel...ale zase každý sme iný,jeho to na mne vytáča ,lebo ma chce mať dokonalú. Aj ja inak vešiam prádlo,ako ty a mne už stihol povedať,že ako to vešiam,že to zle robím,no ja si aj tak robím po svojom.možo ten tvoj to vie s tebou inak,krajším spôsobom,ti to dokáže povedať,iným nezranujucim tonom,ale ten môj to tak nevie proste.
hej idem mu na nervy,lebo som decko.na jednej strane sa mu to niekedy páči,keď sa správam akoby som mala 14.a na druhej ma kritizuje v tých veciach,čo sa týkajú domácnosti.je to celé divné.neviem,čo si o nom myslieť.
veľakrát mi povie,aká si mi chutnučká,keď naprklad sa správam trošku detsky..a inokedy..:( s pánom bohom