Zlý vzťah s matkou

15. apr 2021

Ahojte, chcem sa vas tu spytat na nazor. Od malicka mam zly vztah s matkou. Ked som mala 15 rokov zabudla na moje narodeniny, ked mi isli dat darceky sestra a otec tak sa spytala, ze kolko mas rokov? 16? Alebo raz sme sa pre nejaku hlupost pohadali a povedala mi ze radsej mohla ist na potrat ako jej to doktor vravel. Ked sme mali mat birmovku, chodili sme tam s kamaratkami na bicykloch do druhej dediny na skusky. Raz som sa chvilu opozdila uz pozerala z okna a brana zamknuta, nechcela ma pustit domov, bolo asi 20,00 hodin. Nevedela som kam mam ist. Teraz mam 30 stale jej to neviem odpustit. Nevycitam jej to ani nepripominam. Ona zrejme na to zabudla. Teraz zasa predala velky stavebny pozemok na 3 domy pod cenu a nam neprispela ani na umyvacku riadu. Rozflakala peniaze na seba. Mam uz vlastnu rodinu a byvam daleko od nej. Ona je hrozne toxicky clovek. Nema kamaratky, nema zaujmy, kazdy ju uz opustil aj moja sestra aj otec. Nikto to s nou nezvladal. Ked s nou sa neda ani porozpravat, ked kazdeho len ohovara mna pred sestrou, sestru predo mnou a tak dokola. Na nikoho nema pekne slovo. Myslim ze ma narcisticku poruchu osobnosti a je psychicky labilna a sebecka. Vzdy som zavidela ked mal niekto pekny vztah s matkou. Som len uzkostliva a mam na to zabudnut? Chceli by sme pri nej postavit si domcek, ale asi by nam nicila cely zivot, co si o tom myslite?

conquestor
15. apr 2021

zacnem od konca...dom?nikdy v zivote!rozbije Ti psychiku,manzelstvo,rodinu a dopadnes velmi zle...toto su ludia co sa nikdy,nikdy nezmenia....bude to iba horsie,aked nahodou pride co len malicke zlepsenie bude trvat veeelmi kratko,vacsinou iba kym nedostanu to co chceli...takyto clovek Ti bude zavidiet Tvoju rodinu a Tvoje stastie kym Ta o to nepripravi...minulost si budes pamatat uz asi na stalo,aj Ta to zaboli,ale ako Ti deticky budu rast pojde to bokom a len si budes utvrdzovat v roznych situaciach ze si dala ovela lepsie detstvo detom ako ona...

jvasenka
15. apr 2021

Nechapem ze ak jej nevies odpustit nejake veci z detstva/mladosti naco chcete pri nej stavat dom?

21oktober
15. apr 2021

ja začnem tým negatívnym , rozflákala celú sumu za predaj pozemku na seba ..na to mala právo a nemala žiadnu povinnosť vám na nič prispievať . Boli to jej peniaze a očakávať od nej niečo je detinské .
Na druhej strane ak nemáš s ňou dobrý vzťah a ničí ťa, tak minimalizuj kontakt a vyhýbaj sa jej . Dom určite nestavať pri nej .

blondie333
15. apr 2021

No takto, dom si pri nej určite nestavaj, nedáva to zmysel. Nie si uzkostliva, mama sa takto správať k dieťaťu nemá. No holt, ak ma psychické problémy, možno za to až tak úplne nemôže, liečba by jej mohla pomôcť, len by ju k tomu musel niekto nasmerovať, lebo to bude len horšie.

pribinak
15. apr 2021

Prepáč, ale to je šialený nápad

karpina
15. apr 2021

Prečo chceš stavať svoj dom pri mame? Bolo by to na jej pozemku a zadarmo? Cesta do pekla.

alexandra2010
15. apr 2021

daleko prec od nej. Ci sa od nej citovo odrezes alebo budes to nosit v sebe (pomoze Ti regresna terapia), nemoze byt vedla Vas. Ja som mojej vsetko na co ONA zabudla vynadala (uz som mala 38 r) , vsetky bolesti vykricala...odvtedy je pokoj (nie sme pohadane). Ale som 900 km od nej.

janinah
15. apr 2021

Tvoja mama raz bude stará a zrejme aj chorá,kto a ako sa o ňu bude starať? Vzťahy o ničom,ale necháte ju ty,sestra a otec len tak napospas?

zirafienka
15. apr 2021

@janinah ale aj mama by mala myslieť na zadné kolieska, že raz to príde... a čo potom?

ivangeline
15. apr 2021

Hmm. Mozno to nemala v zivote lahke a mala tazke detstvo. :/ Odpustit by bolo oslobodzujuce...pre teba (nie pre nu,jej sa to nemusi ani dotknut) a vztah by som teda nechcela mat uz taky blizky...ze by sme boli susedia. :D :D

teleskop
15. apr 2021

NECHAPEM na co ju este riesis, najdi psychologa, prejdite tvoje traumy par terapiami a na takehoto cloveka zabudni

elizabet173
15. apr 2021

@janinah ak by moja mama mala v detstve ku mne taký vzťah, že by ani nevedela, či mám 15 alebo 16 rokov, bolo by mi srdečne jedno, kto sa o ňu postará, keď bude stará. Na to má myslieť teraz, peniaze nemusela rozflákať, mohla ich odložiť na opatrovateľku alebo súkromný penzión. Nie je povinnosťou detí doopatrovať rodičov, ktorí okrem toho, že deti splodili, poskytli im ubytovanie, stravu a to je všetko. Keby nemala jej mama deti, kto by ju doopatroval?

mariejenka
15. apr 2021

u nás platí vyživovacia povinnosť deti voci rodicom, je to ošetrené aj v zákonoch,to len na okraj, alw úplne súhlasím s tym,ze rodic pokiaľ za svoj život "sral" na deti po citovej stránke, si zaslúži to isté. Starať sa ,dat jesť poslať do školy,osatit je povinný, inak deti idú do decaku, alebo inak sa to riesi...
Je to tak smutná téma,ze ma pri srdci stíska 😔 často krát su dospelí zlí,na svoje deti,lebo aj na nich,ked boli deti boli ich rodičia zli,a kolobeh smutku, frustrácie sa opakuje, je mi ľúto toho dieťaťa v dospelakovi, ktoré je ublížené. No dospelák vie,ze činí zlo, a tym padom je vinny za svoje konanie,a minulosť ho neospravedlňuje. To je moj názor.
Autorka, uz asi som 30 v tejto diskusii,ale ...nikdy,nikdy hoc je pozemok zadarmo, nestavaj dom pri mame. Neskod si spomienkami,nenic si cas myslenkami co by bolo keby bolo..
Z mojej praxe, som sa stretla s dcérou jedneho alkoholika,uz v štádiu uplneho prepitného mozgu, co ocovi vybavila zariadenie,platila pobyt,stravu,pranie šatstva,lieky,a jedine co sme ju mali informoval bolo ze zomrel... tvrdé,ale spravodlivé.

martinajurkechova
15. apr 2021

Nechaj mamu nech si žije svoj život a dom pri nej určite nestavaj. Bývať pri takom človeku by bolo peklo. Sú ale aj horší rodičia ako ona. Pokiaľ je zdravá a vie sa o seba postarať tak s ňou nič riešiť nemusíš. Užívaj si svoj život a svoju rodinu, ale určite NESTAVAJ DOM V JEJ BLÍZKOSTI!!!

janinah
15. apr 2021

@elizabet173 jaj mama ale deti má...môj príspevok bola otázka,či sa dokáže na matku v jej starobe úplne vybodnúť a podla toho nech sa zariadi...nie o tom,že sa musí postarať....niekto po mame bude dediť,takže ak to bude nakoniec dáka cudzia osoba za doopatrovanie,tak aj tak sa dá...

elizabet173
15. apr 2021

@janinah prepáč, pýtala si sa, či ju nechajú napospas. Pochopila som to tak, že by sa raz mala o ňu postarať, dedičstvo by bolo to posledné, čo by ma zaujímalo

podmostom
15. apr 2021

Najbližší človek vie najviac ublížiť. Ak nechceš aby ti ďalej ubližovala, nebyvaj v jej blízkosti. Prečo ta to vôbec napadlo?

autor
15. apr 2021

@podmostom my byvame v byte tak sme chceli dom so zahradkou, ale nechame to tak ako to je

nikiki29
15. apr 2021

Postavte si dom pekne ďaleko a od nej už nič neočakávaj. Menšie očakávania, menšie sklamanie...

autor
15. apr 2021

@nikiki29 ano mas pravdu, vsetky mate prevdu len som sa potrebovala uistit a precitat si objektivne nazory.

nikiki29
15. apr 2021

Mne to tiež dlhšie trvalo, kým som si uvedomila, že s matkou môžeš mať aj vlažné vzťahy... a zrazu je všetko lepšie.