Zmena manžela po narodení dieťaťa
Maminky,poradte mi,som zufala.S manzelom sme pred narodenim dietata boli spolu 10 rokov,avsak po narodeni sa nas vztah samozrejme zmenil.Sprava sa ako male dieta,furt panikari (napr.na dovolenke v restauracii,ako sa bude syn spravat,),popri dietati sa samozrejme menia plany raz-dva--on musi aj taketo predychat(lebo nie je podla jeho predstavy) a vsetko si vybija na mne.Co ma najviac boli,velakrat ma kontroluje,ako co robim malemu(ako keby som nieco zle robila)-napr sa stane,ze som moc unavena,tak mu idem vecer spravit mliecko,lebo viem,ze sa max do dvoch hodin zobudii(podotykam,budi sa kazdu chvilu),planovala som,ze si pojdem lahnut iz k malemu.Manzelova reakcia?Ja mu spravim,nedavaj mu pokazene mlieko(pozn.nespravil by mliecko,lebo by zaspal a max by robil mliecko ked uz maly vrieska).-Preco by bolo to mliecko pokazene?Ako keby som bola krkavcia matka.Okrem tohto ak nestiham poupratat,tak sa durdi,ze sa doma vsetko lepii a funii ze to nie je podls jeho predstavy.Najvacsi problem je,ze skoro kazdy den robi z domu,cize ma furt kontroluje,robi za mna veci,kiezby ich nerobil,lebo potom to je horsie,len mna degraduje.Rozhovori,kompromisy nepomahaju.Jeho odpoved:to ja bie som normalna a je to vsetko kvoli mne. Ja uz fakt evidim ziadne riesenie:(
@svetlana35 byt tvojou svokrou,tak sa na tebe dobre zabavim. Keď si sulozila tiez si oslovila svokru nech ti nosí jedlo?
@nika898 ja detto mna muz vkuse kritizuje ale za uplne nepodstatne veci a najma zbytocne robi paniku. Pomaha a kvoli neporiadku alebo nenavareniu mi nikdy nevycital ale tie jeho blbosti ... za kazdou blbostou vie najst problem (preco davas malej celu marhulu musime jej to krajat ... ona si vie sama zjest ale to on nezaregistroval kedze jej vsetko kraja...) uplne dementiny a on to riesi ako daka zenska ! Skusim tvoju taktiku ajked ai myslim ze sa on uz nezmeni...ja vacsinou nic nepoviem lebo mi to ide na nervy a najma nemam cas riesit taketo banality ale ak sa to casom nezmeni tak budem konat nic ine neostane
@robodracica
@diablica697 tiež sa držím názoru že mlieko treba dávať vždy čerstvé a urcite nezarabat dopredu..spraviť mliečko trvá minútu..Keď sa mi párkrát stalo že som po papani neumyla hneď fľašu tak fľaša strašne smrdela,ja sama by som to nepila a nie ešte to babu davat
@katarinapekna to vazne sa budeme takto osocovat?chodte sa niekam inam vyventilovat a bavit sa takto vonku v stajni so zverou
Tak ked mlady pan pracuje z domu a ma potrebu vsetko kritizovat,tak by som mu na vsetko za co ma zvozi povedala,ok,vies to urobit lepsie od dnes to teda nebudem robit ja ale ty...neboj sa,jemu by sa to nazbieralo az by sam nevedel kde mu hlava stoji...ja by som sa starala vylucne o dieta aby malo kazdy den prechadzku a ked jw teraz vonku pekne aj 2x denne,malemu by som navarila ak papa uz prikrmy,ak nepapa sup do kocika sadni si na terasu niekde daj si obed a pan manzel nech zje doma aj klince....nepohla by som ani prstom pre neho...u nas to zabralo,samozrejme nebol to taky extrem ako u teba,manzel ma nekritizoval za riadenie a podobne ale chcel odo mna aj poriadit,aj upratat (lwbo ked boli hracky rozhadzane on to hned tak bral,ze teda po sebe riadit nemusi ved bordwl jw tu aj tak)aj navarit,aj prat,zehlit,ucit sa,cvicit atd....no a som sa na.rala ,ze moj zlaty pracka operie ja zavesim a ty si svoje odlozis ak nie budech chodit holy, a podobne,jednoducho som prestala sa snazit byt dokonala a doma mat tip top,pri detoch sa to neda,takze uz sa casom naucil,ze nieco musi urobit aj on ak chce mat nieco podla seba....fakt ti odporucam vydrzat,za vsetko co sa mu nezda,daj mu do ruky vysavac,ze ok riad idem sa s malym hrat alebo vonku,neboj sa po tyzdni,dvoch ked doma nic neurobis iba sa malemu budes venovat a ked maly bude spat,sed,pi kavu,citaj si alebo spi s malym a on nebude mat co na seba alebo co jest atd tak si potom uvedomi mozno nieco v hlavicke...ak nie tak nie tak sa na neho vykasli nech teda vsetko robi a ty sa venuj sebe a dietatku🙂
@adriannasvk budem musiet vyskusat veru takyto pristup,dakujem 🙂
@diablica697 urcite🙂 ja som nedavno skoncila u dr,na neurologii,mala som zavrate a zvracala som,nevedela som sa pozdbierat,a vtedy som si povedala dost,mam jeden zivot,jedno zdravie,musim si ho chranit kvoli detom,co tam po nejakych rozhadzanych hrackach,snazim sa naozaj setrit a nebehat ako stihacka po byte a vsetko tip top riadit🙂detom dam deku na balkon bazen,alebo hracky ja sa opalujem a tak🙂venujem sa hlavne detom,hrame sa,prechadzame,uvarime si obed a kaslem na nejake pradlo,nezehlim😀riadim ked mam ozaj cas a vladzem😉
Hadam sa nedas pripravit o rozum a zdravie tvojim rozmaznanym manzelom....ked je taky sikovny a dokonaly tak nech vsetko robi,je dospely,postara sa o seba,teba potrebuje tvoje babatko hlavne😉 musis si uvedomit,ze ty si prvorada s tvojim babom nie tvoj muz....nechaj to vsetko na neho ked je taky sikulo,navar si co ty lubis a on neznasa alebo sup do restiky na obed kym malicky spi v kociku,a byt tebou ked je vonku takto tak som doma co najmenej😉drzim palce a ak nezabudnes napis ako sa dari😉
@diablica697 chod na 2 týždne do kúpelov a nech sa stará, ked je taký superman
@hettinka no presne,nech sa stara,vsak nezvlada ani jednu noc bez toh aby nemusel dospavat....chod a nech sa stara,bud si domov dotiahne rodicov alebo ti do dvoch dni zavola s prosikom aby si prisla domov😉
Ked som bola s malou v nemocnici, spytali sa ma ci pije UM, a kedze vtedy pila vecer pred spanim, sestricka na poobednej sa ma rpisla spytat na znacku UM, zarobila do studenej vody, pichla do chladnicky a druha sestricka z nocnej mi ho priniesla o par hodin na dohodnuty cas, ladove, a povedali mi, nech si ho idem cerstvo zohriat do polhodiny do ohrievaca na chodbe. Neviem preco takto, ale ak si to dovolia v nemocnici, myslim, ze to nie je zivot ohrozujuce, spravit si mlieko dve hodiny pred.
Muza v sobotu nenechaj dospat, po jeho "nocnej" odid skoro rano ja neviem pomoct surne mamine a pridi poobede. Co on po tebe doupratuje, a ak to naozaj urobil lepsie, povedz mu, ze to spravil super, ze odteraz to bude jeho ;)
My doma fungujeme tiez z domu, obaja pracujeme z domu, mala 2r je pol dna v skolke. Kazdy robime domace prace, kedy mame na to akuratne chut, a cas, nikto nikomu nic nevycita, moj muz vari lepsie ako ja, zehlicku som nevidela uz rok a pol, on si pozehli sam a malej davam do susicky. perieme tak, ze kto si prvy vsimne plny kos alebo ak aktualne potrebuje, hodi vsetko aj moje aj svoje. Jedine dcerkine veci davam ja. Ja sa zas staram o technicke zabezpecenie domacnosti, aktualne sme kupili dom, tak zhanam robotnikov, hladam internetove a tv pripojenie, vyberam kosacku ... to, co vsetci kukaju jak puci, ze je muzska robota, zvladam s prehladom a on tie "zenske". ak mu niekto povie, ze je super, ako mi pomaha, povie im, ze on mi nepomaha, on sa plnohodnotne stara o rodinu a aj o seba, je partner a nie pomocnik.
@diablica697 napadlo ma nerob teda nic a povedz mu ze naco to budem robit ked ti to nie je dobre a mas potrebu ma kontrolovat a prerabat to po mne. Urob si to sam. Ponizuje ta to a budes sa radsej naplno venovat doetatu lebo takto je to zabity cas. Ty len navar a postaraj sa o dieta. Ty nebudes mat toho tolko a pokial je on takyto perfektny upratovac a ide mu to spickovo aspon sa bude realizovat.
Nuz u nas zabralo, vies cozlato ked vues vsetko lepsie sprav to hned sam a nemusis po mne upratovat ani ma kontrolovat a mas to hned ako si prajes...raz dva pochopil....a co urobil jeden jedinykrat (viem ze unaveni lidia su nwrvozni aj ja som) ked mal pripomienku ako malu krmim , sim mu povedala nech sa paci krm si sam , sim sa namalivala, obliwkla a na dve hodiny odisla....
Baby ja doma nevarim a ak hej tak lahke jedla, bud mam doma stastne dieta a som happy alebo budem denne varit, upratovat, nestihat a budem hnusna k muzovi :D treba aj oddychovat zasluzime si to
@diablica697 ja len k tomu robeniu mlieka - ved si prevat vodu a nechaj vychladnut a do termosky si prevar a daj teplu, do flasky nadavkuj mlieko a v noci len naried rychlo spravnu teplotu, to bdue par sekund, ked uz budes mat vodu hotovu.
@diablica697 môžem sa spýtať, kto mal na starosti domácnosť pred narodením dieťaťa? Manžel? Súdim tak podľa toho, že Ty poukladas veci a on popreklada podľa svojho.
Predpokladám, že Ty si pred materskou chodila do práce mimo domu a odkedy ste doma obaja (teda 3 so synom) tak neviete spolu vyjsť.
Chybu podľa mňa robíte obaja. Ty mu nechceš dovoliť prebrať jeho časť rodičovskej zodpovednosti (máš pocit, ze je to Tvoja povinnosť všetko robiť sama?) A manžel zrejme nepochopil úlohu manžela a otca ako hlavy rodiny. Boji sa prevziať zodpovednosť ale zároveň ju nechce nechať ani Tebe, tak do Teba rype, degraduje Ta. Ak by mal na to "gule" tak Ti sám povie, že upratovanie si berie na starosť on.
@momoqui presne tak
@diablica697 mna by zaujimalo, ci bol takyto aj tych 10 rokov, co ste spolu? tiez ta stale opravoval, napominal? lebo ak nie, niekde sa stala chyba a musis zistit, kde... ved aj on musi vidiet, ze je nieco inak. prislo dieta, fajn, ok, ale co mu tak prekaza, ze sa do teba musi navazat? jasne, ze su to zmeny, kazdy sa musi trochu prisposobit, ale pokial ste babo OBAJA chceli, muselo mu byt jasne, ze uz to take pohodlie nebude... takze sa ho to narovinu spytaj, kde je problem. ja by som neodisla, kym by mi to nepovedal... ak bol takyto aj pred narodenim dietata, tak to uz bez komentara...
no a dovtedy, kym sa panko nejako uvedomi, tak ako pisu baby, nerob veci za neho, ak ma pocit, ze vsetko vie, tak nech robi, co si budes ruky drat 😉 ja mam pravidlo - ak nieco nerobis, nekecaj do toto, nekritizuj (moj muz nema cas doma upratovat, tak nech drzi hubu a krok alebo nech si spravi sam; nepaci s amu, ako skladam predlzovacku pri vysavani, tak mu vzdy poviem, ze ked bude on vysavat, tak nech si ju zlozi podla seba; on stavia nas dom, ja sa tomu nerozumiem, tak do toho nekecam... a tak podobne), ked nieco robime spolu, alebo sa striedame, ok, pripomienky mozu byt, ale ked sa mu nepaci, nech si spravi sam
Inak súhlasím s @bluka2 ja som na takéto reči citlivá a keď ich na mňa manžel niekedy skúšal, tak som urobila "dusno" ja. Dlhšie mu to nedochádzalo, lebo u nich doma to bolo bežné, tak nerozumel, prečo to mne vadi.
@diablica697
Prepac, necitam diskusiu, tak neviem co je v nej.. Len chcem taku malickost podotknut - ci nahodou aj ty nie si trocha urazliva a beries si veci viac ako v skutocnosti manzel mysli.. (SAMOZREJME to tak vobec byt nemusi, je to len postreh)
Napr.ja byvam momentalne dost unavena a podrazdena - mam tri deti a najstarsi vo veku skolkarskej puberty, stredna od neho chyta maniere a najmladsi je maly nespokojencek.. No a ked som tak cely den s nimi,ohucana, neoddychnuta staci aby moj muz pri donakladani umyvacky trocha poprehadzoval riad podla seba a ja si to uz beriem osobne, ze asi to teda nerobim dobre, ked to po mne opravuje.. Alebo ma najmladsi obdobie silnych nervov, tj napr. ked ho mam na rukach, napne sa obcas tak az ho hodi do zadu.. Minule mi to spravil v pritomnosti manzela, ja som ho samozrejme automaticky chytila za chrbat a hlavku, ale manzel tiez automaticky priskocil a chytil ho tiez.. Vtedy tiez zauradovala moja podrazdenost z unavy a hned ma napadlo ze ci mi neveri a mysli ze by som nechala aby si ublizil..
Jednoducho su take situacie, ked sa ludia navzajom nepochopia a obvzlast v situaciach ked pribudne dieta, vtedy je vsetko ine a treba nastavovat svoje zvyky a komunikaciu..
Ako pisem, vobec to tak byt u vas nemusi, ale pri citani uvodu ma napadlo, ze ci nie je moznost ze aj ty si viac veci pripustas.. Ste spolu uz dost dlho na to, aby sa len tak zrazu zmenil..
@diablica697 ja mam doma to iste. Rozdiel pomaha s malou aj so vsetkym ked sa da ale vymysla a hlada blbosti kvoli ktorym kritizuje. Ja uz na to nereagujem, ajked mi vadi, ze som ticho, ale nebavi ma odpovedat, nema to vyznam. Ale vadi mi to a myslela som ze casom sa to zlepsi ale vobec. Tesim sa ked pojde naspat do officu
@momoqui ja viem a rozumiem, len ma to hned napadlo, ako sa da zjednodusit system ... ku chlapovi som sa nevyjadrovala, je to kus vola, co nezvlada novu situaciu vo svojom presvedceni, ze je minimalne poloboh.
ja mam chlapa tiez s pracou z domua teda ponorka riadna ... ja spm po roku zacala 1 - 2x do tyzdna chodit do prace. a teda chlap okolo maleho kmital a kmita casto. tirz mava tiky ma poucat, vezmem si len to, co je objektivne dobre a co mi vyhovuje, ostatne si robim po svojom. zatial sme sa nezabili 🙂
@diablica697 on je podla mna uplne mimo ako sa vam to dieta narodilo, to sa stava
prebral uplne zensku ako keby ulohu a ty si v prdeli tym padom..to zvyknu zeny tak muzov kontrolovat a nie naopak. Ci je vyprate, vyzehlene, podlaha dobre umyta atd..
Preco robi z domu? Jemu podla mna chyba aj muzsky kolektiv, alebo kolektiv ako taky, normalne rano ist do prace a prist klasicky domov a ty potrebujes svoj klud, rezim, ked si s babatkom doma. Netvrdim, ze rodina nema byt spolu, ale vo vela pripadoch to nerobi dobrotu, ked muz je doma, aj ked pracuje z domu a do vsetkeho sa tym padom miesa a buzeruje ta.To taky nebol? Nei je medzi vami nejaky velky vekovy rozdiel? Preco ti neveri? A kontroluje ta?? To si si predtym nevsimla? To pracoval stale z domu?
Jemu z toho podla mna prepina, chyba mu spolocnost mimo teba a preto sa zameral az prilis na nepodstatne veci a riesi poriadok, tvoju neschopnost a buzeruje ta.
Proste mu bud maleho hod do ruky a upratuj, alebo mu povedz , nech sklapne a upraces ty . A ked to vie lepsie , moze kludne upratovat sam do konca zivota a by som mu povedala, ze ked s tymto neprestane tak ti proste raz prepne a odides..Povedz mu, ze ty uz jednych rodicov doma mas, aj matku a otca a nepotrebujes, aby ti suploval rodicov a kritizoval tak ako nejakeho fagana. A bud sa zmieri s tym, ako upraces, varis a staras sa o dieta, lebo ty si predsa matka a zili ste spolu v jednom tele 9 mesiacov, alebo tato vasa situacia moze dopadnut aj inak, ze ty to uz nevydrzis. Proste z mosta doprosta. Jemu proste preplo. Moze byt za tym aj stereotyp, ze je vela doma, nema zmenu , neciti , ze mu chybate, ked je stale doma, muzi potrebuju byt v kolektive inych ludi, mozno aj ziarli na dieta, a chce, byt on prvorady v jeho zivote, tak sa snazi teba degradovat..Zili ste dlho bez dietata a jeho narodenim, sa v niektorych vztahoch vela veci velmi rychlo zmeni. U niekoho k lepsiemu u niekoho k horsiemu. Treba to ustat a povedat si to otvorene, lebo ved toto je uplne chore a nevydrzis to dlho.
@zibi pred narodenim dietata mal inu pracu,ktoru bohuzial musel zmenit,teraz robi z domu iny typ prace,chodi len obcas na centralu,alebo na sluzobky.Tiez si myslim,ze mu vadi byt tolko doma,ale bohuzial ma taku pracu,tesime sa,ze aspon nejaku ma.Preto som vyskusala odist na tyzden k nasim,ze sa mozno uvedomi a bude trosku sam-nepomohlo.velky vekovy rozdiel medzi nami nie je (2,5 roka).Predtym to neslo do takychto extremov,mal aj inu pracu.
@jana_eyre samozrejme,iste je to aj unavou.nepopieram.Lenze kedze manzel robi z domu,vidi co vsetko robim cez den,kolkuu toho postiham,vie ako mozem byt unavena,napriek tomu sa kazdodenne na mne ventiluje,uraza ma atd.
@diablica697 tazko radit, ja si myslim, ze naozaj mu ide na mozog to , ze je v kuse doma..
treba vela hovorit s nim ... proste nechapem, ze niekto z cista jasna, zacne niekoho buzerovat pre poriadok, alebo ze on to urobi lepsie..proste cista ponorka podla mna , jednoducho mu ides asi uz so vsetkym na nervy a naozaj nijakemu manzelstvu nerobi dobre, ze su spolu 24 hodin denne pocas celeho roka ... kazdy by mal mat svoj priestor..keby ste byvali aspon v dome, ze by mal niekde svoju kancelariu ako spravenu, ze by tam bol a mal pocit, ze je niekde v praci ..ale robit v obyvacke , ty s dietatom pri nom , to je riadne psycho

dohodnite sa, ze upratovat bude on, ked to vie lepsie 🙂 neviem, preco by to mala robit zena. on si asi naozaj mysli, ze vie vsetko najlepsie, tak ho nechaj, nech to je "najlepsie". ja by som to fakt vyuzila vo svoj prospech a viac casu pre seba.