Zmenila vám Biblia život?

26. dec 2022

Je tu niekto neveriaci alebo "pochybujuci", ktorému zmenila zivot napr. biblia? Alebo niečo ine nabozenske? Co vas obrátilo k viere? Ako ste sa k tomu dostali? Sami ci "s pomocou vyssej sily"? Nepytam sa ľudí ktori su hlboko veriaci tzv. Od malička. Ale tych ktori sa k viere dostali sami a uz vo vyssom veku.

cilacik
26. dec 2022

Cela rodina su ateisti. Ja som uverila ako 25 rocna ked mi zena u ktorej som bola zamestnana rozpravala o Bohu. A viera mi zmenila zivot, teda aj Biblia

autor
26. dec 2022

@cilacik chcelo by sa ti mi napisat hoc aj do súkromnej spravy viac? Ak nechces verejne. Zaujima ma ten zlomový bod kedy si sa zacala obracat, resp. Verit. Co ti rozprávala ta zena?

zapalkazapalkova
26. dec 2022

Ak chceš tak napr aj tu je príbeh jednej ateistky https://everystudent.sk/pribeh-ateistky/ alebo články a odpovede na časté otázky. Sa dá im aj napísať a "pokecat" 🙂

malinka158
26. dec 2022

Z krestanstva som presla na islam. Ak ta to zaujima

cilacik
26. dec 2022

Nemam s tym problem. Normalne evanjelium o narodeni Krista, ako zomrel za nase hriechy na krizi a vstal z mrtvych, aby hriesny clovek ktori v neho uveri mal vecny zivot. V podstate prvykrat som sa modlila v Bohu pred skuskami na vyske aby som spravila statnice. A ked som ich spravila, sla som do kostola podakovat Bohu kedze som to tak citila a ze to On mi pomohol. Zaroven tam k kostole som prosila o pracu. Ze ak existuje skutocne Boh, nech si najdem pracu. A tak ma priviedol k zene ktoru som spominala (inac dodnes sme kamaratky).
Ak Ta Boh vola k sebe, spravni ludia sa Ti dostanu do cesty ani nevies ako. Dolezite je ako Ty odpovies na toto volanie, pretoze viera je na zaklade osobneho rozhodnutia, Boh nikoho do viery nenuti.

simona20201309
26. dec 2022

@malinka158 mna to zaujíma. Aký je zásadný rozdiel?

autor
26. dec 2022

@cilacik dobre, ale co ak som v stadiu, ze rada by som Bohu dala šancu a uverila, ale na co mam cakat? Alebo ako ho pozvat k sebe? Neviem kde zacat, nechcem nic silene a nútené. Som v takej faze zivota ze ma velmi zaujima to duchovno a všetko okolo toho a chcem v nieco verit. Aj si myslim ze verim, no nemám v sebe pocit ze je to dost. Ze robim dost. Ked sa mu napr. Prihovaram. Nemam pocit ze ho vnímam. Ze ho mam denne v zivote. A nemam rada kostoly. Nechodievam tam. Takze hladam si k bohu cestu. Preto som sa pytala na tu bibliu. Ci ist touto cestou "samouka" a hladat si vztah tam.

sunyrose
26. dec 2022

Biblia je najväčší poklad, aký tu na zemi máme. Je to zrkadlo, do ktorého ak sa pozrieme, odhalí, akí v skutočnosti sme. Dnes množstvo ľudí žije konzumný život a "naháňa vietor", ktorý sa chytiť naozaj nedá...Biblia však obsahuje múdrosť od Boha a som šťastná, že mi zmenila život a otvorila nádej do budúcnosti. Kazateľ v 7:12 múdrosť zhrnul takto: "Lebo múdrosť chráni, tak ako chránia peniaze /pokiaľ prezieravý človek myslí aj na horšie časy, ktoré môžu nastať a má ich naporúdzi/, ale VÝHODA POZNANIA A MÚDROSTI /od Boha/ je v tom, že múdrosť ZACHRÁNI ŽIVOT tým, ktorí ju majú". Je veľký rozdiel medzi poznaním, porozumením a múdrosťou - pričom myslím na múdrosť, ktorá má božský pôvod a ktorú nájdeme práve v Písme. Slovo od Boha skutočne mení životy ľudí k lepšiemu. Je to aj moja osobná skúsenosť. To, čo som hľadala som našla v oveľa väčšej miere v Písme, ako v kostole....A naopak - Písmo svetskú múdrosť prirovnáva k bláznovstvu, pričom Boh bude chytať múdrych v ich vlastnej prefíkanosti - 1. Korinť. 3:19. V Písme je taký príbeh, keď sa etiopsky eunuch pýtal Filipa /apoštola/, o kom to vlastne hovorí /viedli spolu duchovný rozhovor/, lebo tomu nerozumel..., Filip mu veci dobre vysvetlil na základe Biblie, aby ich eunuch pochopil a až potom ho pokrstil. Teda, vždy človek potrebuje pri skúmaní Písma niekoho, kto mu v tom pomôže. Samoštúdiom sa môže človek veľa o Bohu dozvedieť, ale ťažko príde k jej presnému porozumeniu. Kto skutočne hľadá Pravdu, nájde ju...Skutky 8:34-38. A aby sme Boha mohli naozaj milovať, musíme ho v prvom rade spoznať - akou je osobnosťou, aký má zámer s nami, či sa o nás zaujíma aj dnes..... Ak ho spoznáme a stane sa nám skutočným priateľom, vtedy sa medzi človekom a Bohom môže vytvoriť pekný trvalý vzťah. Človek nadobudne skúmaním isté dôkazy, ktoré sa stanú pilierom jeho viery. Nebude mu vôbec chýbať to, že Boha nemôže vidieť, bude ho "vidieť očami svojej viery". Aj staroveký Izrael musel byť vyučovaný, inak by svojho Boha nepoznal a nevedel by, ako má konať Božiu vôľu...Tak je to aj s nami. Skúmanie Biblie je začiatok vzťahu k Bohu. Pravdivé sú slová u Jakuba 4:8 "Priblížte sa k Bohu a on sa priblíži k vám", teda prvý krok je na človeku, preto si myslím, že váš postoj je správny.

zuzinka888
26. dec 2022

Manzelovi jedno putnicke miesto. Povodne tam isiel " odhalit" najatych hercov- krory tam v dave "hrali". Plakali, odpadavali..... Dodnes mi nechce povedat kto si " najal" jeho a kedy dostane honorar. Obrat o 180 stupnov - co sa tyka viery.

elam1234
26. dec 2022

@simona20201309 že žena je handra, čokoľvek spraví žena je zle , odhalí sa , chlap sa vzruší , je to jej vina. Má držať hubu a krok. Môj ex manžel bol moslim, síce len na papieri, nepraktizujuci , ale mala som tu česť sa dostať medzi nich. Niektorí sú viac otvorení modernému svetu, ale väčšina je ešte veľmi ďaleko za opicami. Teraz ma tu konvertovane islamistky upalia 😄 najviac sa mi páči ako všetky tvrdia, že toto a tamto bolo moje rozhodnutie a podobné blaboty 😄 že chlap za to nemôže , že to ona sama takto chcela a akonáhle sa rozídu alebo niečo , tak ťažká zmena nazoru. U nich každý vidí , kto na ne vplýva, len ony samé sa snažia okolie aj samé seba presvedčiť o niečom inom. Porozprávala by som ti viac, ale za tie roky, ako sa ma táto komunita snažila o niečom presvedčiť rečami, ale ciny hovorili presný opak , ma to už ani nebaví.

loliki
26. dec 2022

Prihováraj sa Bohu, môžeš aj anjelovi strážcovi. Hovor, čo máš na srdci. Boh počúva. 😉

avene55
26. dec 2022

Ahoj, ak chces, kludne mi napis spravu

hruska91
26. dec 2022

Pozri si seriál the Chosen. Nájdi si to na nete je to cez aplikáciu zadarmo - v rámci šírenia viery. Teraz vychádza 3. Séria je to topka! Najlepší seriál o jezisovi ❤️

melly90
27. dec 2022

@zuzinka888 prosím ta kde bol na tom pútnickom mieste ?

terezka1947
27. dec 2022

Samotná kniha nie,iba mi pomohla veriť.
Vyrastala som vo vriacej rodine,hlbší zlom prišiel pri vážnych problémoch a stratách. Zamyslení sa nad životom,vo ďalej,ako ďalej,skrátka pri vážnych otázkach.
Kde človek zrazu cítil,že ťa viera je odpoveďou. Lebo nech som obracala problémy,či čokoľvek zo všetkých strán a hľadala riešenie,či smer,či nejakú odpoveď,vždy som prišla na to,že musí byť niečo viac...vyššie.

lenkakravcova
27. dec 2022

@elam1234 nikto ťa neupáli ale ozaj píšeš zovseobecnujuce sprostosti. Podľa Biblie ma žena mlčať a ma byt podriadená mužovi. Nemá ani dedičské právo. Nemá právo na používanie antikoncepcie, rozvod a ani interupciu. V islame je toto všetko žene dovolené. Ak si odmyslíme radikálov typu Taliban, tak ženy napr v Saudskej ma viac žien vysokoškolské vzdelanie ako u nás na Slovensku, a to tu krajinu nepovažujem za nejakú uzasnu, lebo sa veľmi ani tým co sa píše v Korane neriadi, skôr tradíciami.. Druhu univerzitu na svete založila žena, muslimka. Prvá manželka proroka Muhammada bola podnikateľka. Takže zase až tak neschopné a nevládne ženy v islame nie sú. Všetko závisí od aktuálneho prístupu v spoločnosti.

A áno, bolo to moje rozhodnutie, keďže manžel nebol Muslim. 🙂

Autorka: mam to podobne ako
@malinka158, tajtiez konverzia z kresťanstva k islamu. U mňa na základe porovnávania Biblie, Koránu a iných náboženských kníh a ich zákonov. Islam mi dáva väčší zmysel 🙂

simsalabim
27. dec 2022

@lenkakravcova s tym univerzitnym vzdelanim v Saudskej Arabii mas sice pravdu, ale pride realny zivot - Only around 22% of Saudi women are employed and, unfortunately, earn on average 56% of what men make.
Je nepopieratelnym faktom, ze zivot zeny je moslimskych krajinach obmedzovany nabozenstvom do takej miery, do akej v krestanskych krajinach nemoze byt - my totiz mame oddeleny stat od cirkvi - cize to, co spominas, ze zena v krestanstve napr. nema dedicne pravo - toto je kuriozita z minulosti. Toto uz davno neplati. V moslimskych krajinach kultura a nabozenske tradicie obmedzuju zivot zeny, ale bohuzial, su tak prepletene s nabozenstvom, ze je tazke oddelit jedno od druheho. Ja som velmi vdacna za to, ze som sa narodila v krestanskej Europe a nie v Saduskej Arabii.

lenkakravcova
27. dec 2022

@simsalabim To hej, ale nie je to zase kvôli tomu, že by nemohli, ale skôr nepotrebujú pracovať, keďže tam sú zárobky na trochu inej úrovni (áno, kvôli rope a dotáciám - zase širšia téma). Tie, ktoré pracujú sú poväčšine učiteľky, alebo pracujú v zdravotníctve.

No kresťanské štáty už defacto neexistujú, takze sa to takto ani nedá porovnať. To by sme museli porovnávať islamské štáty so sariou so stredovekým štátmi v Európe, kedy tu bol cirkevný poriadok miesto štátneho sekularneho.

Ty si sa narodila v sekulárnej Európe, ateistickej (to tu prevláda všeobecne - pretože aj časť tých, ktorí sa ešte ku kresťanstvu hlásia, to majú skôr papierovo než reálne).

Preto porovnávať sekulárne a náboženské právo je nezmysel. Ak chce niekto hodnotiť kresťanské právo a islamské právo, musí ich iba hodnotiť na základe ich náboženských zákonov. Nie na základe tradícií alebo na základe sekularneho práva. Také Turecko je tiež dosť sekulárne - vpodstate je na tom dosť podobne ako napr Poľsko. Raz za čas sa tam náboženstvo vmota do politiky, ale inak je tam politika viac sekulárna než náboženská.

simsalabim
27. dec 2022

@lenkakravcova nechcem sa hadat, ale to, ze "nepotrebuju" pracovat, je diskutabilne (vsetci su bohati?!) Niekto pracuje aj preto, lebo ho to bavi, lebo to zvysuje pocit sebavedomia, pocit, ze clovek je sikovny a uzitocny... ale spolocnost sa urcite na taketo zeny pozera cez prsty, lebo zena ma byt doma, zena nema co sefovat v kancelarii, zena nema co byt primarkou oddelenia.... a ak toto aj prekusne, tak ju co caka? Plat o polovicu mensi, ako by dostal muz. A urcite vies, ze donedavna v Saudskej Arabii zeny ani nesmeli soferovat.
A porovnavat krestanstvo a islam si zacala ty a nie ja. Ano, zijem v svetskej v Europe, postavenej na krestnskych tradiciach a som za to vdacna. Kedysi davno grecky filozof Thales povedal, ze "dakuje Bohu za to, ze sa narodil ako clovek a nie zviera, ako Grek a nie barbar a ako muz a nie je zena". Toto tvrdenie ma svoj vyznam este aj dnes a to posledne -"muz a nie zena" plati pre moslimske krajiny dvojnasobne. Toto je moj nazor - hadat sa s tebou naozaj nechcem, viem, ze ty mas svoju vieru a presvedcenie a ja mam svoje... zeny v krestanskych krajinach trvdo bojovali za svoje prava, za to, co my dnes povazujeme za samozrejme. Drzim palce moslimskym zenam, ktore sa pokusaju o to iste a su kruto trestane rezimom - vid Iran.
Autorke diskusie sa ospravedlnujem za to, ze som sem vniesla inu temu - uz koncim.

lenkakravcova
27. dec 2022

@simsalabim Nemyslím si, že sa na takéto ženy všetci pozerajú cez prsty. Spoločnosť sa tam tiež dosť sekularizuje. Celý svet sa tak trochu mení, napr aj vplyvom šírenia informácií cez internet.
Áno, určite sa nájdu aj salafisti, ktorí to majú presne tak ako píšeš.. Ale v islamskom svete je i plno iných vetiev, ktoré vnímajú prácu ženy mimo domácnosti, keď nemá malé deti, ako bežnú súčasť života. Napr po vzore práve manželky proroka Khadjidze.

Ženy v kresťanských krajinách za svoje práva bojujú od čias humanizmu.. TJ od čias kedy kresťanstvo už len stráca na sile. Predtým to tu bolo inak. A žena si ani necinkla. Keď ju vydali, tak ostala vydatá do konca života, kľudne za nejakého tyrana.. Lebo kresťanské právo.

Irán je opäť smaosttana kapitola. Vetva sitov, sekta. V islame je 73 vetiev približne. Takže tak akk sa líši štát evanjelický od katolíckeho a od mormonskeho a od Jehovových svedkov.. Tak sa líšia aj islamské krajiny na základe sa tie podľa vetiev. Každý štát má v tomto trochu iný zákon.

mijo53
27. dec 2022

ale v kostole môžeš počuť nádherné a poučné kázne ktoré ťa k tomu môžu doviesť

zapalkazapalkova
27. dec 2022

Ináč skus pozrieť kazne nejakej reformovanej cirkvi ci za niečo neoslovi - cirkev Paradox, Ekklesia kosice, Kosice baptist alebo anglicke John Piper, Life church všetko je na youtube. Neviem odkial si, ale mozno skus navštíviť lokalne spoločenstvo (nie u katolikov, ked sa ti tam nepacilo).
Ked chces napis mi spravu 🙂

sunyrose
27. dec 2022

@lenkakravcova Zdravím Lenka, nemôžem súhlasiť s tým, čo ste tu uviedla o postavení žien podľa Biblie. Ženy mali svoju úlohu v predkresťanskej dobe a dôstojné postavenie ako sa o tom zmieňujú Písma. A Ježiš dal živý príklad toho, ako sa Boh aj dnes pozerá na ženy. Myslím, že nie je od veci postavenie žien komplexne v Písme preštudovať a tak nadobudnúť jasný obraz toho, ako sa na ženu pozerá Stvoriteľ aj dnes - v 21. storočí, pretože Písmo tu stále máme a je stále v platnosti. Všetko, čo nám v nej Boh odhalil sa ešte nenaplnilo. Pokiaľ sa muži, ktorí sa aj dnes hlásia ku kresťanstvu neriadia tým, čo im Boh v Písme hovorí, neprisudzujme to Bohu. Boh to všetko vidí a bude konať, o tom niet žiadnych pochýb. Ak by ste mali chvíľu času a chuť, posielam vám odkaz. Pokiaľ Písmo máte, môžete si nájsť odkazy aj vo vlastnej Biblii, ktorú považujem za knihu, ktorá udáva smer od Boha, nech skúmam akúkoľvek oblasť kresťanského života, nech by som ako kresťan alebo aj nekresťan počula alebo čítala čokoľvek o Bohu. Hľadala by som odpoveď v liste od Boha, skúmala, porovnávala selektovala informácie.... Pekný deň želám.
https://wol.jw.org/sk/wol/d/r38/lp-v/1991482?q=...

marika6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marika6
27. dec 2022

Je úžasne že máš túžbu hľadať skúmať, už to je výsada že cítiš potrebu nájsť pravdu, viera je dar, už teraz si výnimočná a obdarovana lebo hľadáš.
Skus si prečítať príbehy iných ľudí, ako spoznali živú vieru. https://www.mojpribeh.sk/
a tiež www.martindom.sk - sem ak napíšeš radi ti pomôžu.

cilacik
27. dec 2022

@autorka modli sa v Bohu a pros ho aby sa Ti v zivote dal spoznat. On si uz najde cestu, privedie ti do zivota ludi ktori ti budu svedcit. Nemusis nic silit, len sa priprav ze skor ci neskor pride rozhodnutie. Bud ostat na tej ceste ktoru zijes alebo vydat zivot Bohu a ist jeho cestami. Robit v zmysle nejakych ukonov, alebo chodenia do kostola a cojaviem co netreba nic. Praveze viera je z milosti ktoru nam Boh dal a nie zo skutkov.
Nikdy sa nenechaj dostat do pasce ze nieco musis robit. 100krat otcenas alebo spoved, alebo hocico ine. Je tazke uverit ze treba len uverit. Casom sama budes tuzit mat spolocenstvo s ludmi ktory zmyslaju podobne ako ty..
Biblia Ti ukaze cestu ako zit, je to Bozie slovo. Zacala by som novym zakonom evanjeliom Jana. Stary zakon je zlozitejsi na pochopenie..Nechala by som si ho na neskor.
A to ze nemas pocit ze sa mu prihovaras, nemas pocit ze ho mas denne v zivote - Boh je v Tvojom zivote ci to citis alebo nie. Boh je suverrenny, nie je odkazany na tvoje pocity a nalady. Kona ako sam uzna za vhodne. Jedno je vsak iste. Rad sa dava spoznat tym ktory Ho hladaju uprimnym srdcom. Ja som tiez nevedela ako mu vydat zivot a co to znamena. Proste prisiel den, ked som uz nevlada niest tu 'tarchu' poznania ze existuje a ze ja mu nepatrim. Tak som si jeden den klakla a prosila ho nehc sa mi da spoznat, ze mu chcem patrit a prosila nech je Pan Jezis panom mojho zivota..

Mozno prave cesta samouka je ta, ktoru ty potrebujes. Len musis byt opatrna, pretoze bludov je strasne vela. Biblia je ale jedina kniha ktoru potrebujes.
Velmi dobra stranka je https://obratenykatolik.sk/ ako pisali vyssie, aj https://www.mojpribeh.sk/ tam najdes krasne svedectva ludi.. Ked vies anglicky, viem ti poslat nejake zdroje a stranky ktore sa mne pacia.
Ja osobne som duchovne vyrastla na kaznach https://www.nkzba.sk/ Maju tam dobre kazne a dobre, zdrave vyuvovanie..

lenkakravcova
27. dec 2022

@sunyrose
Pokiaľ viem, podľa kresťanstva je vinná za hriech prvotné Eva, až tak Adam. Toto sa oproti tomu v islame nenachádza.
Po ďalšie tieto verše sa poprieť nedajú:
- žena je podriadená mužovi, mužom, vo všetkom:
Ef 5,24
Ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak vo všetkom aj ženy mužom.

- Ženy majú mlčať, nemajú sa vyjadrovať na cirkevných zhromaždeniach:
1Kor 14,34
ženy nech v cirkevnom zhromaždení mlčia. Nedovoľuje sa im hovoriť, ale nech sú podriadené, ako to hovorí aj Zákon.

- Ženy označené za sväté sú podriadené svojim mužom:
1Pt 3,5
Tak sa kedysi ozdobovali aj sväté ženy, ktoré dúfali v Boha a boli podriadené svojim mužom;

Toto všetko je nový zákon.

Ak sa pozrieme ešte aj na Bibliu starého zákona nájdeme tam aj také veci ako:
- ze treba upalit ženy, ktoré si vzal jeden muž za manželky ak to boli matka a dcéra, spoločne s ním:
Lv 20,14
Ak si niekto vezme ženu a zároveň aj jej matku, je to zvrátenosť. Nech upália jeho i obe ženy, aby táto zvrátenosť nezostala medzi vami.

- ak muž znásilnil slobodnú ženu, musel si ju vziať (a ona jeho) a nesmel sa s ňou nikdy rozviesť:
Dt 22: Keby muž stretol devu, pannu, ktorá nebola zasnúbená, chytil by ju, súložil by s ňou a pristihli by ich, 29 muž, ktorý s ňou súložil, dá otcovi devy päťdesiat strieborných a bude mu ženou, lebo ju zneuctil. Nesmie ju nikdy prepustiť.

A asi nemá nejaký zmysel polemizovať o Kladive na čarodejnice, ktoré za čias rozmachu kresťanstva (stredovek) vychádzalo z:
Ex 22,17
Čarodejnicu nenecháš nažive.

Ak niekto verí, že Biblia Starého zákona je od Boha, tak to ma určite v živote ťažké.. A ak v to neverí, tak defacto nemôže byť ani kresťanom, keďže ti akceptujú tak Nový ako aj Starý zákon.

elam1234
27. dec 2022

@lenkakravcova jasné sama 😂 keby som mala euro zakaždým čo toto čítam / počujem , už by som asi nikdy nemusela pracovať.

lasoli
27. dec 2022

@malinka158 a preco prave Islam?