icon

Zmenila vám Biblia život?

26. dec 2022

Je tu niekto neveriaci alebo "pochybujuci", ktorému zmenila zivot napr. biblia? Alebo niečo ine nabozenske? Co vas obrátilo k viere? Ako ste sa k tomu dostali? Sami ci "s pomocou vyssej sily"? Nepytam sa ľudí ktori su hlboko veriaci tzv. Od malička. Ale tych ktori sa k viere dostali sami a uz vo vyssom veku.

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova ano alw este stale sa tam nepise ako v Islame ze ma muz bit zenu,zato ze ho neposluchne,no uvaz,stale je ten Islam vyhodnejsi pre muzov ako zeny.

lasoli
27. dec 2022

autorka pozri si Budhizmus,tieot nabizenstva kde sa ma clovek podriadovat len Bohu prikld Islam a ine su o tom istom,neposluchnes tak si potrestany,stale sa tam vyhraza,Budhizmus je skor nabozenstvo ktore ma vyznam a da sa podla toho zit,pretoze nieje len o treste a posluchani dava logiku a je najblizsie k prirode.

lenkakravcova
27. dec 2022

@lasoli Muž v islame nemá biť ženu.. Aspoň nie v mojom smere islamu.
Áno, aj kresťanstvo aj islam ak sa berie doslovne až fanaticky, tak je vždy výhodnejší pre muža ako pre ženu - oba tie náboženstva sú viac patriarchalne. V oboch je hena podriadená mužovi podľa daného náboženského práva. Ale v islame ma narozdiel od kresťanstva žena právo byť:
- vyživovaná (muž má povinnosť ju živiť podľa Koránu)
- vyjadriť svoj názor v náboženskej spoločnosti
- rozviesť sa, ak nie je spokojná v manželstve
- nemať 10 deti (plánované rodičovstvo a antikoncepcia sa nezakazuje)
- ísť na interupciu (napr v prípade poškodeného plodu)
- bez výčitiek svedomia ísť na IFV (s použitím buniek manželov)
- užívať si sex aj bez plodenia potomkov (sex sa v islame považuje v manželstve sam k sebe za dobrý skutok, ktorý má byť obojstranne naplňujúci)

Celkovo, keď sa pozrieš do minulosti, tak je v Európe jedna zaujímavá pasáž a to obdobia, kedy bolo Španielsko dosť poznačené tým, že tam prudil obchod z orientu. Veľmi často sa tam vtedy stávalo, že v danej dobe stredoveku, mnoho žien opustilo svojich manželov, konvertovali a vydali sa za muslimov. Hnalo ich k tomu to, že získali mnohé práva, ktoré kresťanské ženy v tom čase nemali.
Problémom islamského sveta je však to, že sa akosi zasekol v riešení-nerieseni problémov a tak ako nás parlament rieši doslova prkotiny, tak sa tieto hlúposti riešia aj tam a neriešia sa oveľa dôležitejšie veci. V islame by sa malo prihliadať na aktuálnosť zákonov, len niekedy mám pocit, že niektoré krajiny tie zákony nemenili minimálne 100 rokov, vzhľadom na aktuálne podmienky. Snáď sa to dobuducna bude meniť.

lenkakravcova
27. dec 2022

@lasoli budhizmus nie je náboženstvo. Je to filozofia, ktorá má xy smerov, mnohé ateistické (entita Boha sa v nich nevyskytuje) a dá sa praktizovať aj vrámci náboženstiev typu kresťanstvo alebo islam.

katkami123
27. dec 2022

@zapalkazapalkova
Nie je väčšia tragédia pre novo obráteného ako spadnúť do nejakej sekty. To je to najposlednejšie, čo potrebuje, manipuláciu pred strachom z konca sveta a falošný pocit niecoho viac, že je “vyvolená” ako všetci v sekte.

bavaria007
27. dec 2022

Dr.Gloria Polo kniha Stála som pri bráne neba a pekla.

katkami123
27. dec 2022

Ja som začala čítať Bibliu, pretože som študovala anglicku a Nemecku literatúru, študuje sa aj história a aj z nemeckého aj anglického predmetu nám učitelia, neveriaci, prednášali, že Biblia je knihou kníh. Tak si hovorím, ze keď som už zvládla v rámci povinného čítania prečítať tie romantické … anglickej literatúry 19.st, bolo by dobré prečítať si aj Bibliu ako knihu. Do toho ma v tom období známa stiahla do jednej sekty, pretože som iba nasavala informácie ako špongia, ešte som nedokazala byt kritická voči viere, selektovať, čo už je za hranicou a čo s vierou nemá nič spoločné. Nakoniec som odtiaľ po roku odišla, bola to ťažšia cesta, až potom mi tí “vľúdni” ľudia ukázali úplne svoju pravú tvár, ich hlavný vodca mi napísal výhražný e-mail na možno 2 veľké A4, pretože som voči nim aj verejne vystúpila s faktami ako zavádzajú. Moju vieru to skôr posilnilo, poslala som ho niekam s tým, ze tie jeho vyhrážky už na mna neplatia, ani jeho zastrašovanie, to v podstate robili cely ten rok veľmi sofistikovane, ze si to človek ani neuvedomoval. Takze pozor na rôzne vetvy v cirkvi, radšej sa držať tej oficiálnej.

profantova
27. dec 2022

Absolutne...keď som mala 28 rokov.... dovtedy som behala po svete, hľadala a prečítala všetky možné knihy, skúšala všelico - od východných náboženstiev po parapsychologiu, reiki a podobne....ale stále som cítila prázdnotu a ten nepokoj, čo ma hnali kamsi, naháňať sa z mnohými vecami, ktoré i tak boli nezmyselné, ale aspoň na chvíľu som zabudla....vlastne to bolo čoraz horšie.....a potom jedného dňa prišla odpoveď zhora, a vtedy som vedela, že moje hľadanie skončilo...teda odpoveď neprišla len tak z ničoho - nič.... totiž , čo sa týka Biblie, tak najskôr som ju čítala tak, že som hľadala rôzne protirečenia, aby som mohla oponovať kresťanom, ktorí mi o Ježišovi Kristovi ako jedinej ceste k Bohu hovorili...vôbec som im ani Biblii nerozumela...ale po čase som začala badať nejaké zmeny, akoby som bola vyslobodzovaná z určitých vecí, Ježiša som však stále nepoznala....keď sa mi však do rúk dostala kniha Ježiš - náš osud od jedného starého nemeckého farára a prečítala som ju, zrazu mi pár vecí došlo tak, že som jeden večer v mojej izbe Bohu odovzdala svoj život, prosila som ho o odpustenie hriechov / ktoré som dovtedy popierala / a On odpovedal...viem presne deň a hodinu....a zmenilo sa absolutne všetko...žila som v zahraničí a Boh povedal - vráť sa domov, no tak som tu už 22 rokov 😀 a podobne to Boh urobil aj v živote môjho manžela, keď mal 32 rokov a obaja môžeme potvrdiť, že to bolo to najlepšie rozhodnutie v našom živote

bavaria007
27. dec 2022

Pozri na YouTube videa skvelé kázne od otec Marián Kuffa

ivana11155
27. dec 2022

Ja som z ateisti kej rodiny a prvýkrát som si všimla, že čosi na tom je keď som po VŠ nastúpila do práce a oproti mne sedela veriaca kolegyňa v mojom veku. Ale obrátila som sa až o pár rokov neskôr keď som už mala malé deti a v tom čase aj problémy v manželstve, ktoré sa potom postupne začali riešiť keď som sa ja vierou začala vnútorné meniť a veci vidieť inak.

avene55
27. dec 2022

@katkami123 a ktora je ta oficialna???

avene55
27. dec 2022

@cilacik zaujalo ma ze tu spominas stranku obrateny katolik, no vyssie apominas ze si prosila v kostole. Ci myslis ,,kostol,, ako daku zborovu budovu??

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova nekoam si tak znala vi versocha citaticha zamerne klames o versi ktory nabada muza aby ju bil ak neposluchne sura 4:34 je to tusim

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova ale budhizmus je postavenu na iecom racionalnejsom a zdravsim ako len sa podriadovat niekomu,kto mozno ani neexistuje
A tiez ako aj v inych nabozenstvach sa v nom vyskytli ale o pospajali rozne zvyky,ale cize Kto chce nasledovat budhu musi aj tieto zvyky vyselektovat.

lenkakravcova
27. dec 2022

@lasoli
XY krát ti to bolo vysvetľované v inej diskusii, ale stále si ideš svoje.. Pre ostatných, ktorí majú záujem o danú tému prilldma link: https://muslimovia.sk/o-islame/co-robime/zakono...

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova a tu inerupciu ako myslis,kto vie oresne odhad ut jedy uz preslo kolko to dni,oprav ma 90?Cize ak sa o jeden den pomyli uz ten plod ma dusu a ak ide na potrat tak ako to potom vysvetli?Interuocia nieje vobec sobry priklad taketo na ozenatvo co uznava interupciu myslis ze je dobre?Ttie prikldy ako naco ma muz zivit zenu alebo tak to ako v com je dobre a spravodlive.Myslis ze je ok mat manzelky?A zena moze mat kolko manzelov?Je to uplne nezmyselne nabozenstvo dehonustujuce zenu.Viacej vyhovuje muzom,preto sa ani necudujem ze tk prekvita.

lulua15
27. dec 2022

Zavolaj na neho, pozvi ho do svojho života hoc aj doma v samote na kolenách a On príde odpovie.. Boh čaká na každého zbludileho a ja sa s ním rozprávam ako s otcom, kamarátom hocičo má trápi a On koná🙏❤️

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova vyjadrit svoj nazor ?-;) nebud smoesna ,prosim ta pises len to co si vycital ,co tie zeny v Islame ako oni vyjadruju s oje nqzory?Proste poses uplne klamstva alebo si naivna a veris len tomu comu chces.Ako posala @adresia si skor soft muslimka.

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova nie nebolo,pretoze tento vers si len obhajujes a nepriznas ako to v skutocnosti je.Ako vela inych veci,veris len tomu co ti vyhovuje ako aj tie pozicky,podla Islamu sa nemozes zadlzit a tu to urobis a ospravedlnis vo svoj prospech a toto robis aj s tvojou vierou,co ti nepasuje ospravedlnis,prekrutis ako tebe vyhovuje a a by si nad tym nemusela premyslt ze v Islame je vela veci nespravoslivych.

lenkakravcova
27. dec 2022

@lasoli 110 dní. To je celkom dosť. Viac než povoľuje naša legislatíva (ta povoľuje 12tt, čiže 91 dní).
Väčšina žien, ktoré idú na interupciu nejdu v takom vysokom štádiu ale ešte do toho 10tt. Takže je tam rezerva.
Však keď si myslíš, že je nesprávne, že žena má právo na interupciu ak je plod poškodený, alebo ze je nesprávne ze ju muž živí, okej, ži si inak. 🙂
Kľudne makaj a keď budeš čakať postihnuty plod, tak si ho nechaj. Ja ti v tom nebránim. Ani islam ti v tom nebráni. Len povoľuje aj iné možnosti.
A nie, nevadi mi, že ma Kollar viac žien, keď ich vie zabezpečiť. 🙃

lenkakravcova
27. dec 2022

@lasoli keď už nevieš skudy kam, tak začneš osobne urážať? 🙂 bud hrdinka a podpíš sa za svoje názory svojim reálnym menom.

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova uz len mi povedz ako to v minuloti vedeli vyratat na 100% mas aj anovulacne cykly cize je tam velky zadrhel ale nie len ohladom interupcie ale aj ohladom x inuch veci.
Proste vypisujes tu verse z biblie ale na vers ohladom bitia mas x vyhovoriek.

cilacik
27. dec 2022

@avene55 v kostole, ale v prvom co mi prisiel do cesty. Ja som vtedy netusila este ako veci funguju. Ako ono ked si vezmes aj medzi katolikmi je vela ludi ktori maju zivu vieru, nie tu formalnu skutkovu a vedia rozoznavat veci.. Pravda vela z takych dlho katolikmi neostane

cilacik
27. dec 2022

@lulua15 je to tak. Amen

cilacik
27. dec 2022

@profantova krasny pribeh, naozaj. Tiez som tu knihu citala, mozno prva ktoru som mala v ruke po obrateni. Inac teraz nad tym tak rozmyslam, ze aky je rozdiel v tychto veciach. Kym clovek nenajde Pana Jezisa, bude donekonecna hladat dalej. A nikdy nebude mat tu istotu spasenia ktoru maju ludia co Ho prijali.

cilacik
27. dec 2022

@autorka tu knizku Jezis nas osud som nasla vo svojej kniznici. Ked chces, rada Ti ju poslem, ked tak posli adresu do spravy..

sunyrose
27. dec 2022

@lenkakravcova Ďakujem za odpoveď. Áno, ako vinná sa preukázala v prvom rade Eva, lebo ona bola zvedená. Ale, Adam ako dokonalý človek sa nepostavil na stranu svojho Tvorcu, ale v zbure sa pridal k žene. Biblia o sebe hovorí, že má božský pôvod, preto aj tento záznam o prvotnom zlyhaní sa nachádza práve v nej....A Čo sa týka hierarchie - Písmo hovorí o všemohúcom, že je Bohom poriadku a pokoja. Preto ustanovil zásadu vedenia hlavou - kto je komu nadradený, či podriadený ...Mimochodom, táto zásada hovorí, že hlavou Krista je Boh, teda Boh je nadradený svojmu Synovi a nevyrovná sa mu ani večnosťou, ani postavením, ani slávou. Pre túto skutočnosť je aj náuka o trojici nebiblická....Ježiš sa celý čas nechal viesť svojím Otcom a prejavil sa ako dokonale poslušný. Eva sa mala nechať viesť svojím manželom, ktorý bol stvorený skôr a mal väčšie skúsenosti ako ona, ale to neznamená, že mala byť utláčaná. Bola svojmu mužovi rovnocennou partnerkou, lebo bola stvorená ako jeho pomocníčka - doplnok. Postavenie ženy sa po páde prvých ľudí zmenilo a tento dôsledok hriechu je v Písme zachytený takto: "Budeš žiadostivo túžiť po svojom mužovi a on bude nad tebou vládnuť" - 1. Moj. 3:16. Hriech a vzbura proti Bohu priniesli ťažkosti ako Adamovi, tak neposlušnej žene. Ak ste si odkaz pozorne prečítala, dozvedela ste sa tam, že zneužívajúce vládnutie muža bolo nesprávnym uplatnením postavenia muža ako hlavy ženy. Podľa Mojžišovského zákona mali ženy dôstojné miesto v Izraeli, mali byť chránené a nemali byť sexuálne zneužívané. Mimochodom, ak je Boh naším Tvorcom, mal plné právo určiť túto hierarchiu, ale nedokonalosť človeka priniesla ženám mnoho utrpenia. Ďalej ste sa mohla dočítať o ich postavení za čias patriarchov. Článok sa zmieňoval aj o Božom postoji k Neizraelitkám - ako bola napr. Rachab...A samozrejme, zbožné ženy aj v období, kedy Židia očakávali Mesiáša dostali výsady. Napr. komu ako prvému sa J.K. po vzkriesení zjavil? Komu otvorene povedal pri studni, že je Mesiáš?....Boli to pokorné ženy, ktoré boli niečím výnimočným požehnané. A Písmo sa zmieňuje aj o mnohých, ktoré sa stali nasledovníkmi Krista. Čo sa týka vyučovania v zbore - na to má Boh takisto jasný názor. Pavol píše: "Nedovoľujem žene, aby ...mala moc nad mužom, ale aby bola v tichosti. Veď Adam bol vytvorený prvý, potom Eva" - 1. Tim. 2:12, 13. To, ale neznamená, že žena má na kresťanských zhromaždeniach vždy mlčať. Má mlčať v tom zmysle, že nemá vyvolávať spory s mužom. Nemá znevažovať jeho ustanovené postavenie, ani usilovať sa v zbore vyučovať. /Aj starovekí Izraeliti boli vyučovaní a vedení mužmi - Lévitmi, a nie ženami. Ustanovil to tak Boh./ Mužom bola zverená úloha predsedať zboru a vyučovať ho, ale ženy tiež prispievajú ku kresťanským zhromaždeniam, a to tým, že sa do nich zapájajú inými spôsobmi. Apoštol Pavol vrhol svetlo na to, akú úlohu majú v Božom usporiadaní muži a akú ženy, keď napísal: "Muž nie je zo ženy, ale žena z muža...A v spojitosti s Pánom nie je ani žena bez muža, ani muž bez ženy /ani jeden nie je nezávislý od toho druhého/. Lebo tak ako je žena z muža, tak je aj muž prostredníctvom ženy, ale všetko je z Boha - 1. Kor. 11:8-12. A Zákon, ktorým viedol Boh Izraelitov umožňoval ženám, aby duchovne rástli - Jozua 8:35. No písať by sa dalo o tom veľa. Pre nás by malo byť v tejto dobe podstatné skôr to, že KRESŤANIA UŽ NIE SÚ POD ZÁKONOM /teda tým Zákonom, ktorý sprostredkoval potomkom Abraháma od Boha Mojžiš/, ale pod Novou zmluvou, ktorú ustanovil zakladateľ kresťanstva - Ježiš - TENTO FAKT VŠAK MÁLOKTORÁ CIRKEV DNES BERIE DO ÚVAHY - akosi sa v tom strácajú. Celý Mojžišovský zákon pripomínal Izraelitom, že sú hriešnici /preto museli prinášať aj obete doslovne/ a mal ich viesť k jedinému Záchrancovi - Baránkovi - Ježišovi. Zákon bol pre nich vychovávateľom alebo učiteľom. Anjel vyhlásil vopred kto tým záchrancom bude - Luk. 2. kap. Keď teda Kristus prišiel a dal svoj život za nás ako obeť - čo sa stalo so Zákonom? Bol odstránený - Galaťanom 3:25 píše: "už nie sme pod vychovávateľom", vysvetlil Pavol. Odstránenie Zákona bolo pre Izraelčanov úľavou. Zákon jasne ukázal, že sú hriešnikmi, pretože ho nikto nedokázal dodržiavať dokonale. Zaujímavé sú slová Pavla v Galaťanom 3:10-14 "Kristus nás vykúpením oslobodil z kliatby Zákona". Preto hovorí Biblia: "KRISTUS JE KONIEC ZÁKONA". V Novej zmluve - v Efezanom 5:25-29 sú pokyny a rady ako sa k ženám má správať kresťanský muž, pokiaľ chce získať schválenie Boha - autora Biblie - Stvoriteľa všetkého - muža i ženy. Prieť sa, milá Lenka, nemienim, napísala som to, čo v Písme je...a je tam toho oveľa viac...Som rada, že môžem obhájiť to, čo v Písme Boh o ženách hovorí a aký má na ženy aj dnes názor. K temnému stredoveku sa radšej ani vyjadrovať nebudem, pretože správanie cirkvi bolo na míle vzdialené od Ježišovho učenia, za čo sa samozrejme, bude pred Bohom zodpovedať. Aké to šťastie, že súd nepatrí nám....a že my ženy, môžeme mať dôstojné postavenie pred naším Tvorcom aj dnes. Prajem všetko dobré.

zuzuyati
27. dec 2022

Ak mas cas a chuť napíš, ja som sa obrátila a úplne uverila, ale verím len v biblického teda toho pravého Boha. Je to ale o úplnom sa odovzdaní Bohu a viera len v neho. Vo všetko, čo sa píše v písme, teda biblii. Ak ťa to zaujíma rada ti poviem viac. Mna to posunulo vrľmi ďaleko, a verím, že len Pán môže zmeniť všetko v mojom živote. Tento život tu je veľmi ťažký bez neho. Bola som na tom veľmi zle, a tera, mám pokoj v srdci. Jedine Pán vie uzdraviť dušu aj telo. Je to krasne chodenie s Ježisom... pozdravujem a povzvudzuhem ťa vo viere, nič lepšie sa nájsť nedá. 💕🥰
Perfektná téma.

katkami123
27. dec 2022

@avene55
Tá, ktorá nie je braná ako sekta, teda je aj štátom schválená. Prečo nie sú poniektoré schválené štátom má svoje opodstatnenie.

avene55
27. dec 2022

@katkami123 aj ked je je v rozpore s Bozim slovom? Po ovoci ich poznate.. ovocie katolickej cirkvi teda nie je v poriadku si myslim… ale uz ako kazdy chce…