Zmenila vám Biblia život?
Je tu niekto neveriaci alebo "pochybujuci", ktorému zmenila zivot napr. biblia? Alebo niečo ine nabozenske? Co vas obrátilo k viere? Ako ste sa k tomu dostali? Sami ci "s pomocou vyssej sily"? Nepytam sa ľudí ktori su hlboko veriaci tzv. Od malička. Ale tych ktori sa k viere dostali sami a uz vo vyssom veku.
@katkami123 ahoj, veľmi ma to zaujalo. Nenapísala by si mi o tom obrate viac ani do správy?
Bibliu som prečítala v mladosti za účelom zvedavosti, no obdivujem ľudí ktorým zmenila život. Vyše 1000 stranovu knihu neprečítaš za deň, jej myšlienky vstrebávaš dlhšie, takže sa nečudujem a zároveň nie som prekvapená, že človek, čo bol v živote na rozmedzí, uveril. Nechcem to zľahčovať, ale ak človek sa riadi bibliou, tak asi je dosť úzka hranica medzi inou "motivačnou literatúrou" ...V oboch prípadoch človek hľadá nakopnutie v živote....Kedysi som pravidelne chodila do kostola, ale nepáčili sa mi pravidelne homofóbne(ale aj iné typy) kázne, keďže v biblii je množstvo informácii o vzájomnej tolerancii a pod. Hlavne vsugerovanie nejakého "správneho" názoru mi podsunulo otázku, či tí kňazi, ktorí bibliu čítali tiež si ju vysvetľujú ináč ako ja ...
No… bolo to pred rokmi… cely ten proces, intenzívny, trval asi cca 1,5 -2 roky… a pracovať na sebe a meniť sa treba stále, cely život, čiže stále som v procese 😀 hlavne uzdravovania teraz, vecí z minulosti. Neviem čo by si chcela konkrétne vedieť. Na tie negatívne veci nebudem nikomu dávať návod, takze tie konkretizovať nechcem veľmi, ani nebudem, neodpustila by som si to potom. Kľudne sa mozes opýtať aj tu, nemám čo skrývať. (Až na tie návody k zlému, tie tu nedam nikomu)
@katkami123 len ma zaujima, ci som to v skratke pochopenila správne. Okusila si (nedopatrením resp. Svojou zvedavostou) zlo? Ktorého si sa bala? A potom ta boh "zachránil" a odvtedy v neho veris?
Áno
@katkami123 zlo v zmysle duchovna (nadprirodzena-satan?)
Keď chceš, ono si len stačí realne v duchu alebo aj nahlas povedať - Bože, chcem ťa spoznať, alebo daj mi znamenie a od tej chvile sa tvoj život začne pomaly meniť. Málokedy to býva niečo intenzívne, ale vidíš, aj tu sú take prípady. Väčšinou je to proces, ktorý si uvedomíš spätne, s postupom času, hlavne, keď pozrieš do minulosti ako si kedysi žila a možno by si tým smerovaním dopadla zle a ako žiješ teraz a koľko veci nakoniec dobre dopadlo. Satan koná hneď - formou veštice, liečiteľa, aj moderných kúziel a čarodejníc ale spolu s ním prichádza aj prekliatie.
A na tvoju otázku - áno
Btw. nestihla som odpovedať v správe - nevenovala som sa tomu, ale medzi čiernou a bielou mágiou nie je rozdiel. Len v pomenovaní. Pri bielej si od zla pýtaš pomoc, pri čiernej s pomocou zla ubližuješ druhým. Stále je to služba zlu a so zlom, ktoré je deštruktívne. Zlo ti dá ako odmenu vždy iba zlo, veľa krát aj to, čo chceme a pýtame si od zla, nás môže veľmi ľahko zničiť.
@katkami123 veľmi mudro a zaujímavo rozprávaš... Ďakujem. Uprimne, ta cast s minulostou, kde som bola, kde som a tak ďalej. Toto je veľmi zaujímave a nikdy som sa nadtym nezamyslala v zmysle ze by za tym mohol byt boh... Ze mi ten zivot zariadil tak ako zariadil a som kde som. Vzdy som to vnimala ze islo o rozhodnutia ktoré som ucinila v zivote ja sama a vdaka nim som teraz tu.
Boh nám dal slobodnú vôľu. Do mojich 24 rokov som si žila spôsobom z môjho pohladu vtedy super, teraz s odstupom času vidím, ze vo veľmi veľa svojich životných rozhodnutiach som bola sebazničujúca a keby som svoje hodnoty, zásady a všetko neprekopala, tak je dnes zo mňa asi slobodna matka na psychiatrii. Vyber mojich partnerov, všetko čistá katastrofa… od kedy som do svojho života pozvala Boha, veľa vecí, aj tých rodinne úplne neriešiteľných sa zmenilo a vyriešilo k lepšiemu, za veľa vecí, predtým, než urobím rozhodnutie, sa pomodlím. Počas modlitby mi napadajú tie najväčšie a najlepšie myšlienky, keď sú z Ducha Svätého, ako sa hovorí, Boh ti vždy pošle nezávisle od seba do života ešte viacerych ľudí alebo situácie, ktoré ti túto danu myšlienku utvrdia. Aj vtedy mozes odmietnuť, máš slobodnú vôľu. Ale pozvala si Boha a on ti bude ponúkať v živote situácie, kedy sa rozhodneš ho prijať alebo nemusíš, len rozhodnutie je už na tebe. Motlitba sa zároveň nazýva aj meditácia, pretože sa mysľou tiež snažíš odpútať z pozemského do duchovného. Čiže meditácia vôbec neprisla s východnými náboženstvami, budhizmom, jogou ako sa mnohí mylne domnievajú, ale bola tu už od Starého Zákona - Starej Zmluvy, kedy sa tiež ľudia modlili, stavou mysle sa snažili odpútať od pozemských vecí k Bohu.
@lavinis zle Ho ponimas. Nie je sadisticky on nas netresta my sa trestame nasim konanim je to nasledok nasho hriesneho konania . Prajem Ti aby si Ho svojom srdci nasla
Ahoj. Velmi pekna tema. Mne sa velmi zmenil pohlad na zivot od kedy som si precitala knizku zivotneho pribehu od jednej zubarky ktora bola zasiahnuta bleskom . Gloria Polo - Stala som medzi branami pekla a neba. Je top otvorila mi oci. Nádherné svedectvo najdes aj na YouTube
@katkami123 Ježiš je v Koráne nazývaný nie len prorokom od Boha ale aj Mesiášom 🙂
Tu je to popísané: https://muslimovia.sk/o-islame/co-robime/islam-...
Čo sa týka toho posledného, čo si písala, že ľudia sa častokrát "vedu a Boha sa mnohí boja spájať dokopy" to je úplná pravda. Vidím to aj medzi muslimami, kde sa niektorí snažia zaprieť aj texty Koránu, ktoré hovoria o multiplicite vesmíru, alebo o opise evolúcie (na základe Božieho riadenia stvorenstva).
@katkami123 Len taká informácia - hinduizmus a ešte i zoroastrizmus je (archeologicky preukázateľne) starší ako Stará zmluva. Už tam sa modlitba/meditácia nachádza 🙂
@tululu
Áno, v niektorých obdobiach mali aj ženy dedičské právo - ale nie na základe Biblie. Tam sa to proste nespomína. Ženy viedli národ iba ak sa dostali na miesto kráľovnej, ale to je úplne iná vec.. Neviem o tom, aby bola nejaká žena v Biblii uznaná doslovne za prorokyňu a pôsobila rovnako ako proroci. Z toho vychádza aj odmietanie žien na účasti duchovnej v kresťanstve.
Čo sa týka Ježiša: tých božích synov sa tam spomína viacero, pretože ide o metaforu, nie doslovné pomenovanie (napr. Gn 6,2 Boží synovia videli, že ľudské dcéry sú krásne, vzali si z nich za manželky tie, ktoré si vybrali. alebo Jób 1,6 Jedného dňa, keď Boží synovia predstúpili pred Hospodina, prišiel medzi nich aj satan.). V tom je trochu tak problém kresťanstva, že si kresťania predstavujú Ježiša ako niečo, čo Boh splodil (rozumej plodí sa spermiami - vznik "polobohov" v pohanstve), nie stvoril (časť jeho stvorenia).
Aj v Biblii máš dokonca napísané, že Ježiš je menej než anjel: "Heb 2,9
Hľadíme však na Ježiša, postaveného o niečo nižšie ako sú anjeli"
Ak je Ježiš Boží syn a je to myslené doslovne, tak toto nedáva vôbec zmysel. Boží syn je nižšie postavený ako anjeli? Hm..
@lenkakravcova
Môže byť, úplne všetky náboženstva som zas neskúmala. Skôr chcem poukázať na to, ze ľudia majú wau efekt z meditácie, jogy akoby to bolo niečo nové, pritom to tu je už stáročia v iných náboženstvách, aj našom (mojom). Skôr chcem povedať, ze ľudia by sa mali naučiť viac selektovať a nie hneď utekať za niečim akože “novým”, aj keď im to môže ublížiť.
Vydala si krásne svedectvo... Daj všetkému čas....
@lenkakravcova
Tvoje tvrdenia sú zavadzajuce V Biblii, starom zákone je spomínaných veľmi veľa žien, ktoré prorokovali. Sú mnohé state, kde sa spomína ta a tá dcera toho, ktorá prorokovala. Samostatne kapitoly sú kniha Ester a kniha Judita, ktoré boli v Starom zákone oslsvovane, prorok Daniel zas spomínal Zuzanu a jej príbeh. V novom zákone je to panna Maria, maria Magdaléna. Postavenie žien sa menilo v Novom zákone veľmi, tam sú prvé veľké prvky feminizmu, pretože muž sa sám nerozprával s cudzou ženou. Začal im dávať hodnotu, kedy sa ho aj učebnici pýtali, prečo sa napríklad rozprával s tou a tou ženou pri studni, keď bola hriešna. V minulosti nemali zeny nikde take postavenie ako dnes. Taktiež sa zastal Marie Magdalény, keď ju chceli ukameňovať. Taktiež po zmŕtvychvstaní sa zjavil prvým zenam, aby svedčili. A asi najdôležitejšia zo žien je jeho matka, panna Maria. Nespomínam si, žeby Mohamed spomínal svoju matku.
@katkami123 Ako s tým súhlasím. Máš v tom pravdu, že to je skôr obraz RKC ktorý posiela ženy do úzadia. V sz sú opisovane ako píšeš. Panna Mária má veľký význam aj v Koráne. Je podľa nej nazvaná celá jedna kapitola.
Matka proroka Muhammada zomrela v jeho skorom mladom veku. Vyrastal ako sirota.
@lenkakravcova rkc neposiela ženy do úzadia.
@lenkakravcova idis to ,to si cela ty,zatajujes a prekrucas,pokial niekto nenapise pravdu,teraz to vidno pekne ( v suvislosti zeny v nabozenstve).Esteze su tu aj ine znalkyne pisma,ktore to daju na pravu mieru.
@katkami123 Mohamed v suvislosti k zenam asi nebol dobrym prikladom,uz len poctom zien a manzelstcom s dietatom.
Ja verim v Boha. Viem, ze VSETKO co mam, mam vdaka jeho milosrdenstvu.
Nemam sice taku silnu vieru, ze by som sa nebala utrpenia a buducnosti, ale vzdy ked si pomyslim, ze on je pri mne, ze nie som sama, ze caka len kym vystriem ruku a on ma za nu chyti, tak moje srdce a dusa sa vzdy upokoja.
Vela zazrakov uz sposobil v mojom zivote... Napr. Ked som bola na MD, tak som mu len tak rozpravala, ze by som strasne chcela robit v amb. Kde si sama budem riadit cas, a mat objednanych ludi presne, ktory mi pridu a tak. A ked sa mi koncila rodicovska, tak mi volal znamy, ze ci nechcem ist robit do amb. A ta ambulancia je presne taka. Proste mala som moznost si to zmenezovat.Proste sa "smejem" ze on ma fakt pocul😊A milion takychto "zazitkov" staci len vyslovit...nie nasilu ziadat co "chcem" ale prosba... Pokorna prosba. A on Ta vypocuje. A zachrani. Od tohto sveta. Pozemskeho, hmotneho. Pretoze vsetko hmotne nas prezije...
"Neviem o tom, aby bola nejaká žena v Biblii uznaná doslovne za prorokyňu a pôsobila rovnako ako proroci."
Opravujem, aby nedošlo k nepochopeniu, lebo som to napísala nie úplne tak, ako som chcela aby to bolo pochopené:
Boli tam aj prorokyne v zmysle regionálneho pôsobenia, aj sudkyňa.. Skôr som to myslela v zmysle ako proroci, typu Mojžiš, Jan (krestitel), Ježiš, Muhammad - ktorí chodili medzi krajmi, pôsobili tak trochu aj ako duchovní vodcovia v širšej oblasti.
Ale zase chápem, že väčšina žien mala deti, takže tam je taka migrácia oveľa zložitejšia.
@lasoli joj ty zase..
Prorok Muhammad žil dlhé roky v monogamii so svojou prvou, staršou manželkou, ktorá bola vdovou.
Neskôr mal viac manželiek, mnohé z politických dôvodov (ponúkli sa mu za manželky, aby mohli získať ochranu), s niektorými ani nič nemal. Ku všetkým manželkám sa správal dobre a staral sa o ne.
Pri Ježišovi toto napr povedať nemôžeš, lebo nikdy žiadnu manželku nemal. Takže ani nevieme ako by žil v manželstve.
A inak teda Biblia polygamiu neodmieta. Ani Boh to nezakazuje - ani prorokovi Jakubovi, Abrahamovi, Davidovi, Šalamúnovi a ani iným. Tak zase nekritizuj niečo, čo nekritizuje ani Biblia.
@lenkakravcova
Po pravde, najhoršie je skĺznuť tu do roviny, kde sa budeme hádať koho viera je lepšia. To je koniec. Len som chcela dať na spravnu mieru fakty, z môjho laického pohladu, teológiu som nestudovala, všetko čo tu píšem je na rýchlo z čakárne u lekára. 😀 verím, ze taký kňaz alebo človek, ktorý to študoval by ti to vysvetlil lepšie a krajšie. My máš svoje, ja mám svoje, treba sa rešpektovať a nie hádať. Boh si už v Starom Zákone vybral za kňazov mužov, žena mala postavenie v domácnosti, tá, ktorá sa nestarala o deti a domácnosť, bola koketný a podvádzala, bola považovaná za zlu zenu. V podstate to tak prišlo s prvým hriechom, kedy Eva naviedla na hriech Adama, trest pre všetky ženy. Práve v Novom Zákone sa postavenie mení, Ježiš im dáva veľkú vážnosť a rovnosť - muž a žena splynú a budú jedno…. Muž zanechá matku, zanechá otca a privinie sa ku svojej žene, odsudzuje mnohozenstvo, žena ma byt verná jednému mužovi a muž jednej žene. Toto v Starom Zákone nie vždy bolo, žena bola do vtedy považovaná za menejcennu, dokonca ani jej výpoveď na súde nemala žiadnu váhu. Preto sa zjavil po zmŕtvychvstaní prvým ženám, keď ho chceli ísť balzamovať, aby oni svedčili, až neskôr apoštolom. To, ze si už Boh vyvolil za kňazov mužov, rešpektujem, každý mame svoje poslanie. Insk v Starom Zákone, v knihe sudcov nájdeš aj spomínané, ze boli zeny sudkyne, veľmi vážené, čiže boli rôzne kasty. V prvom rade sa na všetko treba pozerať z historického hľadiska ako vtedy ľudia žili, nie očami dnešnej doby. Verím, ze niekto študovaní by vtedajšie vzťahy v spoločnosti a postavenie žien vedel vysvetlit omnoho lepšie ako teraz ja. Takze, rešpektujem sa, nehľadajme sa. Viera sa nedá vyhádať 😀
* niekto študovaný
@lenkakravcova
Dobre a v Koráne sú spomínané takéto prorokyne? Pýtam sa čisto zo zvedavosti, keď to vyčítaš tu v Biblii (i keď máš knihu Ester, Judita, ktoré boli veľmi vážené a boli im venované celé kapitoly, jedna zachránila celu svoju krajinu svojou múdrosťou, pred napadnutím vojsk) takze nechápem.

Verím v Boha v seba v karmu.. Môj život sa zmenil prevratne keď som opustila cirkev ktorá má držala v depresii