icon

Zmenila vám Biblia život?

26. dec 2022

Je tu niekto neveriaci alebo "pochybujuci", ktorému zmenila zivot napr. biblia? Alebo niečo ine nabozenske? Co vas obrátilo k viere? Ako ste sa k tomu dostali? Sami ci "s pomocou vyssej sily"? Nepytam sa ľudí ktori su hlboko veriaci tzv. Od malička. Ale tych ktori sa k viere dostali sami a uz vo vyssom veku.

avene55
27. dec 2022

@cilacik aha jasne, aj som si myslela

lenkakravcova
27. dec 2022

@sunyrose No ten začiatok sa v islame chápe inak a to tak, že vinní boli rovnako obaja. Nešlo tam o poradie.

Ja to chápem trochu inak, keďže Ježiša považujem za proroka, Mesiáša a muslima (keďže Boh nikdy nič iné ako náboženstvo nestanovil a nepomenoval) a to, čo hlásal - za islam (v preklade slová islam = podriadenie sa Jedinému Bohu =tj defacto jedine náboženstvo od Biba a zároveň najväčšie prikázanie). Takže v tom sa naše chápanie osoby Ježiša a jeho postavenia voči Bohu trochu odlišuje.
Aj tebe pekný zvyšok dňa.

lasoli
27. dec 2022

@lenkakravcova V Islame by sa malo prihliadat na aktual ost zakonov pises,ako to?Ved ak je Islam nadcasovy a od Boha ,ako ho vy moslimovia prezentujete,take nieco nepotrebuje.
Prepac ze Ta tu zasa oslovujem ale neda mi to ked stale mas potrebu porovnavat alebo vypisovat na porovnavanie verse z Biblie verzus Koran

avene55
27. dec 2022

@lenkakravcova cisto zo zvedavosti (neutocim) a zaujimavosti sa chcem opytat ako si vlastne vy Bibliu vysvetlujete, verse z Biblie ze Jezis je jedina cesta atd. Nespravne preklady alebo ze to nie je vobec pravda?

lenkakravcova
27. dec 2022

@avene55 Chápem(e) tomu tak, ako to Boh vysvetľuje v Koráne - že zoslal ľuďom Desatoro + Tóru (tj časť toho, čo je v SZ dnes a časť toho chýba) + Evanjelium (hlasné ústne Ježišom, ktoré sa dnes tiež už nezachovalo doslovne) a Korán. Toto dohromady tvorí tzv Knihu. Čiže z Knihy mame dodnes doslovne zachované vytesané Desatoro do kameňa a Korán. Zvyšok je pozmenený alebo nezachovany.

Čo sa týka teda vyjadrení Ježiša ze je jedinou cestou k Bohu, na to sú rozne výklady.
Prvy neberie tento výrok ako vierohodne, takže ho nerieši.
Druhý výklad hovorí o tom, že Ježiš bol jedinou cestou k Bohu pre dajú dobu. Rovnako ako Mojžiš pre jeho dobu. Rovnako ako Noe pre jeho dobu, a rovnako ako doniesol zvyšok knihy Muhammad pre jeho dobu (čiže aj našu). Podľa toho výkladu bol potrebný ostrý výrok, aby ľudia nenasledovani iných "prorokov" danje doby, ale skutočne toho, koho Boh poslal, aby ľudí viedol k Nemu.

avene55
27. dec 2022

@lenkakravcova vdaka za odpoved

autor
27. dec 2022

Ahojte. Nechcela som vôbec aby sa tu strhla nejaka vymena nazorov ci islam ci krestanstvo ci budhizmus. Fakt som len chcela zistiť a nechať sj od vas poradiť ako si nenutene a prirodzene k Bohu najst cestu. Ďakujem za všetky mudre odozvy všetkým vam.

loliki
27. dec 2022

@lenkakravcova Buď taká láskavá, odpovedz na pôvodnú otázku: Zmenila ti Biblia život?
Táto téma nie je o islame. Ak si inteligentná, tak to snáď dokážeš pochopiť. Prezentuješ sa tu ako neskutočne vtieravá osoba, miešaš sa všade a vyvolávaš nepokoj. Svojim spôsobom nám predstavuješ islam ako vtieravé a násilnícke náboženstvo. Je to veľmi nesympatické a odpudzujúce.

loliki
27. dec 2022

Autorka, ako vidíš, nie kniha, ale Ty môžeš zmeniť svoj život. Ty sa môžeš modliť, hľadať Boha. Bibliu môžeš čítať a pochopiť ju správne, alebo ju nepochopíš a odmietneš. Záleží na Tvojom postoji, ako prijmeš Božie slovo.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
loliki
27. dec 2022

@bilberryday Snáď si to dokážeš vygoogliť, aké je to náboženstvo. Ja jej nebránim, ale nech to robí v témach o svojom náboženstve. Hlavná zásada v diskusii je držať sa témy.

lenkakravcova
27. dec 2022

@loliki Budem taká láskavá a - áno, zmenila. Keď som si ju prečítala par krát celú - zistila som, že sa v nej píše kopy dobrých vecí aj kopa nezmyslov a návodov na vraždy, takže ju nemôžem akceptovať ako knihu od Boha. 🙂

Myslím, že ty by si iný názor na islam ani inak nemala, takže zbytočne hrách o stenu hádzať. K viere sa musí človek dostať sám. A dokiaľ si tie knihy sam neprečítal (tým myslím všetky - Toru, Bibliu, Korán), názor si nikdy nevytvorí. Lebo nechce.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
loliki
27. dec 2022

@lenkakravcova Ale ty si pôvodne kresťanka katolíčka a bola si dosť aktívna kresťanka. Potom si prešla na islam. Nebola si pôvodne ateistka. Neprekvapilo by ma, keby si po čase znova zmenila vierovyznanie a prezentovala si sa tu. Je to tvoja povahová črta.

lenkakravcova
27. dec 2022

@loliki 🙂 ako ty vieš pekne posúdiť človeka. Úplne ako Vševediaci..
Hmmm, nesud aby si nebola sudená - také si počula? Ono sa to píše v Biblii 😀

Lk 6,37
Nesúďte a nebudete súdení! Neodsudzujte a nebudete odsúdení! Odpúšťajte a bude vám odpustené!

Drž sa toho, čomu veríš, inak vyznievaš pokrytecky a zbytočne derieš klávesnicu.

avene55
27. dec 2022

@loliki ale joj, to su dost silne slova, ved ju nepoznas. Nehadajme sa tu. Ja som biblicka krestanka, svoju vieru nezmenim, som presvedcena ze je jedina spravna, ale to neznamena ze si nemozem vypocut co cloveka vedie konvertovat na islam.

loliki
27. dec 2022

@lenkakravcova Ty sama si sa odsúdila. Ja som napísala o tebe len to, čo tu ty o sebe už dlhodobo prezrádzaš. 🙂
@avene55 🙂 Možno Ty ju ešte nepoznáš.

tululu
27. dec 2022

@lenkakravcova Ahoj,o tomto sme sa už tuším bavili,casto porovnávas islam a kresťanstvo,aj ked to nie je sutaz,citujes verše z Biblie,ale ako napr. tie o úlohe zeny úplne bez kontextu,zeny mali v Biblii velke slovo,co musis vediet,ak ju poznas.V niektorych obdobiach mali aj dedicske pravo a viedli cely narod,mozeme pokracovat.Ak máš prečítané Bibliu,tak teda v nej je Ježiš Boží syn.Ak čerpaš informácie o Ježišovi ako o ďalšom z prorokov,tak to musia byť zrejmé iné zdroje a tu sa bavíme o Biblii.

A autorka,ak ti smiem poradiť, skus si vyčleniť veľa času osamote,v tichu, v rozjímanie a dostaneš odpovede,ktoré hľadáš,uvidíš. Zdá sa to ako klišé,ale práve ten čas tichá je extrémne ťažké vytvoriť v dnešnom hlučnosť a uponáhľanom svete,skus vydržať pociatocne nutkanie siahnut po mobile,knihe,telke,prekonaj nudu a budeš počuť viac.

lasoli
27. dec 2022

@loliki aj ja si myslim,ze Lenka este konveruje .

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
loliki
27. dec 2022

@bilberryday Kde si našla invektívu?

lasoli
27. dec 2022

@bilberryday nie jej to jej vec,ja len konstatujem co si myslim,je to problem?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
loliki
27. dec 2022

@bilberryday Takže ju nevieš nájsť? 🙂 Pozor na osočovanie.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
lavinis
27. dec 2022

Jasne, som si povedala, že takéhoto sadistickeho boha k životu nepotrebujem
Takže áno Zmenila Stala som sa ateistkou

loliki
27. dec 2022

@bilberryday Kde si našla invektívu v mojom príspevku? Odpovedz prosím. Lebo si ma obvinila neprávom.

katkami123
27. dec 2022

Ešte chcem autorke napísať, ze je pekné, keď hľadá. Mna viedla zvedavosť, teda som neselektovala, bohužiaľ, na začiatku hneď, že chcem spoznať Boha. Nasavala som všetko, rôzne druhy vierovyznaní, aj veci, ktoré súviseli s okultizmom a to z jediného dôvodu, pretože som tomu neverila, mala som materialisticky pohľad na svet - teda, verila som iba tomu, čo sa dalo uchopiť zmyslami- vidieť, chytit,.. Všetko ostatné pre mna boli rozprávky, veriaci ľudia, ktorí verili v akékoľvek náboženstvo pre mna boli slušne nazvané jednoduchí ľudia, ktorí veria rozprávkam. Vo vyššom ročníku som mala aj konflikt s učiteľkou náboženstva, pretože svoj názor som ako správna pubertiačka pretentovala bez servítky pred ňou. Bolo obdobie, kedy som vôbec neverila v Boha, z môjho pohladu( vtedy )si ho ľudia vytvorili ako “kamoša na obláčiku” aby v niečo verili, mali nádej. Proste všetky tieto typické dogmy ateistov. Neverila som na nič duchovné, ale rada som čítala. Tým, ze som čítala všetko - numerologiu, výklad snov, krestanské knihy vysvetlujucu vieru a časté dogmy, ktorým ateisti veria - dobrá kniha je v tomto Kauza Kristus ( napísal to právnik, ktorý sa rozhodol navštevovať rôznych odborníkov, ktorý chcel dokázať iba na základe faktov od nich, že Ježiš neexistoval, nakoniec sa obrátil a napísal tuto knihu, ze nenašiel fakty, ktoré by mu to vyvrátili) atd… až po Bibliu…. A tak som si zarobila na problémy, pretože sa mi dostala do ruk aj dosť zlá kniha, ktorú tu nebudem konkretizovať. A vdaka tomu sa raz jednu noc, cely môj intelektuálny svet, kde múdri ľudia boli pre mňa iba tí, ktorí mali tiež materiálne vnímanie sveta, zrazu zrútil. Nebudem to tu popisovať, ale bála som sa zaspať, bála som sa byť sama v byte, iba som si priala, nech to skončí, do toho som sa ešte namočila do tej bláznivej sekty, lebo môj “prerod” bol pomalší proces a stále som hľadala. Bola som na pokeci s kňazom, ktorému som povedala, čo všetko sa mi deje, vtedy som už na 300% verila na duchovno, mala som zážitkov až až, nakoniec ma kňaz poslal za exorcistom, kde som sa modlila modlitby zriekania (samotný exorcizmus nebol naštastie, potrebný) urobila som si potom generalnu svätú spoveď z celého môjho života a od vtedy mám pokoj, chvála Bohu. Boli situácie, kedy som naozaj pocítila a zažila že Boh je nekonečne mocný, mocnejší ako diabol a aj ten má a musí mať rešpekt pred menom Ježiš. Čiže ja som sla na to z tej horšej, skaredsej časti a niektoré veci neprajem zažiť nikomu. Ty máš aspoň jasne zadefinované, čo hľadáš. Ja som sa dlhšie obdobie iba krútila z pruseru do ešte väčšieho pruseru ako bludná ovca.

katkami123
27. dec 2022

Ešte by som tu rada napísala, kedže v rámci môjho vtedajšieho nasávania informácií, bol tu spomenutý Islam a Korán, čítala som aj odtiaľ state a je veľmi zaujímavý fakt, že Ježiš je niekoľko krát aj konkrétne spomínaný v Koráne. Samozrejme, tam ho prorok Mohamed neopisoval ako Spasiteľa (ako to mame my v katolíckej cirkvi) ale niekoľko krát ho v Koráne nazýva prorokom, sú state v Koráne, ktoré nabádajú k úcte aj ku kresťanom. Ono, keď človek číta ohľadom tohto náboženskú literatúru (odporúčam už iba jedine cirkevne schválenú, ak si nechceš zarobiť na prúser) tak je veľmi veľa zaujímavých knih, ktoré pekne vysvetľujú a rozoberajú mnohé veci iba na základe faktov - psychológovia, vedci, historici,… podľa mňa a z môjho pohladu je škoda, že vedu a Boha sa mnohí boja spájať dokopy. Pritom Boh nám posiela lekárov, aby ľudia nebehali za rôznymi liecitelmi ( a to je sj spomínané v Biblii) vedcov, aby sme mali poznatky a ľahšie uverili.