icon

Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?

Včera o 08:26

Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻‍♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?

anonym_c1ac30
Včera o 09:20
@abbey1

@anonym_c1ac30 Zaujímavý postup. Najskôr dieťa, potom čakanie na svadbu. A dokonca opakovane skúšanie neúspešného postupu. Snáď teraz ta svadba ozaj bude.
Ja chápem, že niektorí ľudia svadbu nechcú a žijú spokojné aj s deťmi vo vzťahu. Ale pokiaľ niekto svadbu chce, prečo sa nevezmú pred dieťaťom, ale žena čaká, čaká a dúfa.

@abbey1 to je proste dôvera. Bohužiaľ. Najhorsi je pocit že bude to na celý život a po pár rokoch zlá situácia a rozchod.

michaela329
Včera o 09:22

@anonym_autor ja by som sa asi takto nezhadzovala 😳 Poznám veľa takých párov a teda všade si okolie zvyklo, že tie priezviská sú iné.

anonym_c2eca9
Včera o 09:24

a preto dceram tlacim do hlavy, ze "nic zenit, nic laska". A keby uz aj nahodou sa pritrafilo, tak decko bude mat zasadne ich priezvisko. Ak ten ich chlap nebude mat gule nato, aby si ich zobral, tak nema ziadne pravo, aby sa decko volalo nom.

Pozbieraj zvysky svojej hrdosti, rozum do hrsti a neponizuje sa, konecne.
Ked uz, tak dohodni termin na matrike, stareho dotiahni v ten den tam za usi, a je vybavene.
Nato, aby ste sa vzali, nepotrebujete ziadne oslavy, ani 300 hosti, ani nic. Stacite si vy dvaja a hotovo. (este aj tych 2 svedkov, vam vedia zabezpecit na tom urade, nieje to nic s cim by tam este nestretli)

la_dolce_vita
Včera o 09:25

Raz mi vravela kamoska, ze ma kolegynu a ta si zmenila priezvisko nielen sebe, ale aj dcere, ktora nebola ani toho partnera, dievca bolo z toho nestastne. Potom sa rozisli , no proste kovbojka 🙂, ludia ai z toho robili prdel. To sice nie je uplne tvoj pripad, ale naozaj to posobi zufalo..

autor
Včera o 09:27

Jaj toto je ponizujuce 😀 ale prosiť sa chlapovi aby si vás vzak vám príde normálne? Veď to je úplne dno ženy sorry

huxy
Včera o 09:28
@anonym_autor

Jaj toto je ponizujuce 😀 ale prosiť sa chlapovi aby si vás vzak vám príde normálne? Veď to je úplne dno ženy sorry

@anonym_autor ale ved sa nedoprosuj, nik ti to nekáže. Ale maj sebaúctu a svoje priezvisko si nemeň.

autor
Včera o 09:30
@huxy

@anonym_autor ale ved sa nedoprosuj, nik ti to nekáže. Ale maj sebaúctu a svoje priezvisko si nemeň.

@huxy píšu mi tu baby že donútiť ho dotiahni ho dokop ho k tomu 😀😀 veď to je horšie ako toto

anonym_ec861c
Včera o 09:31

@anonym_autor poviem to na rovinu. Nikdy, ale naozaj nikdy nepochopím, prečo matka dá priezvisko deťom po ich otcovi, keď nie sú zobratý....
Doteraz si ťa nezobral a už si ťa nezoberie, už si mu splnila, čo si mala - dala mu deti

huxy
Včera o 09:32
@anonym_autor

@huxy píšu mi tu baby že donútiť ho dotiahni ho dokop ho k tomu 😀😀 veď to je horšie ako toto

@anonym_autor toto je podla mna horšie, ale je to tvoja vec. Ja by som sa cítila ako chudera. Tak isto by som chlapa nedokopala k svadbe, ak by nechcel. Ale robila by som všetko preto, aby som deťom zmenila priezvisko. Keď je taký hňup, že zásnuby ano, ale svadba už nie? To čo je???

autor
Včera o 09:32

Zabudla som spomenúť fakt že som mu pred pár dňami navrhla že mi tú zmenu priezviska zaplatí tak potom už povedal že dobre vezmeme sa. Ale mne sa už nechce 🤷🏻‍♀️

letfenixa
Včera o 09:33

@anonym_autor prioritne má syn moje priezvisko.

autor
Včera o 09:33
@huxy

@anonym_autor toto je podla mna horšie, ale je to tvoja vec. Ja by som sa cítila ako chudera. Tak isto by som chlapa nedokopala k svadbe, ak by nechcel. Ale robila by som všetko preto, aby som deťom zmenila priezvisko. Keď je taký hňup, že zásnuby ano, ale svadba už nie? To čo je???

@huxy nechce im zmeniť priezvisko veď ja o tom s ním komunikujem už dávno toto by mi určite nepodpísal

huxy
Včera o 09:34
@anonym_autor

@huxy nechce im zmeniť priezvisko veď ja o tom s ním komunikujem už dávno toto by mi určite nepodpísal

@anonym_autor ja by som sa ho nepýtala, ale podala návrh na súd aj s odôvodnením 🤷🏼‍♀️

la_dolce_vita
Včera o 09:37
@anonym_autor

Zabudla som spomenúť fakt že som mu pred pár dňami navrhla že mi tú zmenu priezviska zaplatí tak potom už povedal že dobre vezmeme sa. Ale mne sa už nechce 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor nešpekuluj. Ak odmietnes, uz nemusi prist dalsi navrh.

anonym_33d840
Včera o 09:39

Mna uprimne zaujima, co je ponizujuceho na tom, chciet sa volat rovnako, ako moje deti. Ja by som si meno zmenila a bola by som rada, ze sa volam ako deti.

cacianka
Včera o 09:39

Akoby ťa obťažovalo priezvisko tvojho otca, tvojej matky, ideš ho " zahodiť", lebo ti na svadbe, teda papieri nezáleží. Nemáte čas vybaviť sobáš, ale máš čas behať po úradoch, vysvetľovať, zdovodňovat, platiť, a ani nemáš istotu či ti zmenu schvália.
Úradné uzatvorenie manželstva nechceš, ale krásnu svadbu na zámku by si brala.
Tu mi niečo smrdí.
Keď nepotrebujete papier na manželstvo, nepotrebuješ ani papier na zmenu priezviska. Deti o chvíľu vyrastú, budú si riešiť same a teba sa u lekárov ani v škole nebudú pýtať komu si matka, ani ty nebudeš vysvetľovať komu si matka.

ivik4
Včera o 09:40

Hmmmm
No dobreho sebca mas ako otca svojich deti. Ked ani svadba, ani zmena ich priezviska. Mozno by som si skusila pridat priezvisko na par rokov, ale nevm ci to netreba schvalit niekde 🤔. Skus pozriet na nete.Ale nemozes sa urazat, ano je to ponizujuce. A kde vsade mas opletacky s inym priezviskom? Ja som mala 2 roky ine priezvisko ako syn, to bol este malicky cize sme boli stale po doktoroch a nikde ziadne natahovanie skrz to, ani po telefone

huxy
Včera o 09:41
@anonym_33d840

Mna uprimne zaujima, co je ponizujuceho na tom, chciet sa volat rovnako, ako moje deti. Ja by som si meno zmenila a bola by som rada, ze sa volam ako deti.

@anonym_33d840 ponižujúce je to, že chlap sa skôr zasnúbi, ale avadbu nechce, ale žena si silou mocou to priezvisko chce vydobiť, aj ked chlap o to nestojí.

guiseppinka
Včera o 09:42

Ziadost o zmenu stoji 150e plus poplatky za zmenu dokladov. Obrad na urade je lacnejsi.

A manzelstvo zase iba papier nie je. Keby bol, tak by LBGT komunita nechcela tak registrovane partnerstva a manzelstva.

anonym_0970df
Včera o 09:42

Ty si riadne zmatena. Pytas sa, ci je tu zena co si zmenila priezvisko bez svadby, potom ale pises ze on s tym nesuhlasi.
Pises, ze nema cas na svadbu, tebe na nej nezalezi, vzapati napises, ze svadbu chces ale nie odflaknutu. A teraz, ze on ked nechce aby si si zmenila priezvisko, uz teda aj suhlasi so svadbou ale ty nechces...
Priezvisko je vas najmensi problem 🙃

mims
Včera o 09:44

Ja mam ine priezvisko ako ma moj manzel a deti a v pohode. Ked volam ku dr. predstavim sa priezviskom deti, v skole zvyknem uvadzat obe priezviska, aby vedeli priradit dieta. Nikto neskuma ako je to oficialne. Samozrejme v oficialnych situaciach pouzivam svoje priezvisko.

cacianka
Včera o 09:44
@anonym_autor

@anonym_ed3a74 no ono si to neuvedomis že svadba možno vôbec nebude ja som napr bola v Tom že bude a potom meniť priezvisko aj deťom atď. ..

@anonym_autor keby bola svadba až po narodení detí, a deti by mali tvoje priezvisko, všetko by si vybavila naraz. Zmenu tvojich dokladov aj deti. Úplne legálne, rýchlo a zadarmo.
Teraz už budeš mať čas vybaviť nové doklady , všade to oznámiť, len aby ťa náhodou neoslovila učiteľka či lekár detí inak ? Keď nemáš čas na sobáš ?
Nám je to fuk, ako si si to zariadila, alebo zariadis, ale prišla si sem , tak máš prijať dôsledky.
Alebo si to mala vybaviť bez trávenia na koni a hotovo.

anonym_d9c75d
Včera o 09:45

Urazaj sa kolko chces, napisali Ti tu hole fakty.
- vziat za zenu si Ta nechce, jednoducho ani spolocne deti ho nemotivuju spravit z vas normalnu rodinu. Co by bolo ok, keby to samej Tebe neprekazalo. Ty velmi dobre to vies.
- chudacik toho ma vela - to ako ho obranujes je uplne smiesne. Toto je fakt az na smiech. A robis to len preto, lebo Tebe samej to je trapne. Proste sa aspon na nic nehraj.
- a ano, ak by si kamoska s deckami a hypo zmenila priezvisko na frajerove a ziadna svadba by nebola, jedine, co by mi hned napadlo ako by som sa to dopocula, by bolo "ach chudera". (A nemyslim to dehonestujuco, myslim to tak, ze by mi jej bolo velmi, velmi luto).

Mnohi mame dve deti (aj viac) hned po sebe a riesili sme stavby, stahovanie, do toho vazne stavy rodicov a pod. Takze zbytocne vyhovorky. Proste si Ta vziat nechce, aj ked Tvoja tuzba to bola. Drzim Ti palce aby si sa stotoznila s faktom ze Ta nechce za manzelku aj ked mate tolko spolocneho. A ano, v tom pripade je najlepsi sposob presviedcat samu seba o tom, ze ved svadba je iba papier.

anonym_ed3a74
Včera o 09:45
@anonym_autor

@anonym_autor autorka ma tuším nejakú formu psychickej poruchy 🤣 lebo zmeniť na 4 stranách príbeh už aspoň 3x nedá každý

aurelia2000
Včera o 09:46
@anonym_autor

@anonym_autor Normálne sa zosobášte na úrade
Veď už ti to ponukol. To je najjednoduchšie, najrýchlejšie, najlacnejšie, má to veľa výhod. Nekomplikuj to.
Vôbec si nemyslím, že si chudera, alebo že ta neľúbi. Veď sa o vás stará, spokojná si. Tak už len toto daj do poriadku a budeš ešte spokojnejšia.❤️

anonym_33d840
@huxy

@anonym_33d840 ponižujúce je to, že chlap sa skôr zasnúbi, ale avadbu nechce, ale žena si silou mocou to priezvisko chce vydobiť, aj ked chlap o to nestojí.

@huxy Je to v prvom rade hanba toho chlapa, nie zeny a autorka si nechce menit meno silou mocou a nie kvoli chapovi, ale kvoli detom. A ja ju uplne chapem, ak by chcela napr letiet s detmi na dovolenku a budu na letisku kontrolovat pasy a uvidia, ze dieta sa vola Novak a ona Horvathova, mozu sa zaujimat. Samozrejme, preukaze rodny list a nic sa nedeje, rovnako ju chapem, ze sa jej bude prijemnejsie zit, ked bude v skole pred ucitelmi a pred lekarmi s rovnakym priezviskom, ako dieta. Ja na tom fakt nevidim nic ponizujuce, len je skoda, ze nedala detom svoje priezvisko.

kocuris
@aurelia2000

@anonym_autor Normálne sa zosobášte na úrade
Veď už ti to ponukol. To je najjednoduchšie, najrýchlejšie, najlacnejšie, má to veľa výhod. Nekomplikuj to.
Vôbec si nemyslím, že si chudera, alebo že ta neľúbi. Veď sa o vás stará, spokojná si. Tak už len toto daj do poriadku a budeš ešte spokojnejšia.❤️

@aurelia2000 dnes sa s tebou stotožňujem.

januska12323
Včera o 09:50
@anonym_autor

@anonym_autor a máte dobrý vzťah, hej? Riešite úplné sprostosti. Zajtra choďte na úrad, vybavte termín, zožeň dvoch svedkov a do týždňa budeš mať rovnaké meno ako on aj deti, bez zbytočných komplikácií.

cacianka
Včera o 09:53
@anonym_b402f8

@anonym_autor tak ty si teda poriadna trúba a hlavne naivná keď si myslíš že on ti dovolí si zmeniť len meno pre jeho "modré oči"... Normálne reálne ti ľudia napíšu čo a ako zmeniť ale ty jednoducho ideš len svoje ... Ale ja pri zmene priezviska tak by som sa nedokázala pozrieť rodičom do očí....a to že si na ID tak si vieš nájsť aj na pár hodín brigádu to nie je výhovorka že nemáte čas lebo frajer ti pracuje za vás dvoch... Krásny deň👋👋

@anonym_b402f8 ona nepotrebuje súhlas od neho na zmenu priezviska aké na on. Potrebovala by iba ak by chcela zmeniť deťom z jeho priezviska na svoje. Alebo cestou súdu, ale to by musela mať pádne dôvody. Voľakedy bolo bežné že v drvivej väčšine museli mať deti priezvisko biootca, aj keď neboli rodičia sobášení, ale už sa to echt zmenilo a nevydaté matky v drvivej väčšine dajú svoje priezvisko už v pôrodnici, nie podľa priateľa

autor
Včera o 09:58
@huxy

@anonym_autor ja by som sa ho nepýtala, ale podala návrh na súd aj s odôvodnením 🤷🏼‍♀️

@huxy to je pekné ale to tiež musí podpísať proste to bez jeho súhlasu nepôjde