icon

Zmeniť si priezvisko kvôli deťom?

Včera o 08:26

Ahojte. Mám priateľa už 8 rokov z toho 7 rokov spolu žijeme, máme spolu 2 deti, dom. Sme zasnúbení ale on sa nemá k ničomu dokonca nedávno sa vyjadril že on nie je moc na svadby (???). 🤷🏻‍♀️ No a keďže naše deti majú jeho priezvisko, viete aké to je zložité niekam volať, predstaviť sa koho ste matka atď. Premýšľam, a som tak na 50% rozhodnutá že si priezvisko zmením sama. Kvôli deťom pre nič iné. Máte to niekto takto? Neni to komplikované zas vysvetľovať že máte síce rovnaké priezvisko ale nieste manželia? Ako to vnímala partnerova rodina?

maximiliana
Včera o 18:09
@tiezjedna

@maximiliana netrep, nejde to. Než tu budeš niekomu dávať nádeje, tak si naštuduj postup.

@tiezjedna skor nez zacnes byt pasivne agresivna, si to dostuduj... od 1.1.2026 sa menil zakon... vobec k tomu nepotrebuje suhlas druheho partnera...

tiezjedna
Včera o 18:16
@maximiliana

@tiezjedna skor nez zacnes byt pasivne agresivna, si to dostuduj... od 1.1.2026 sa menil zakon... vobec k tomu nepotrebuje suhlas druheho partnera...

@maximiliana ak sa spoločne podieľajú na starostlivosti a výchove, tak bude musieť. Doštuduj si to ty.

sense
Včera o 18:20
@anonym_autor

@belllinka u lekára napríklad všade kam volám musim sa predstaviť "dobrý deň ja volám sa toho a toho ..." Ako krava pritom stačí povedať priezvisko

@anonym_autor by som nechala vybavovať otca deti. Alebo dajte zapísať deťom aj tvoje priezvisko.Nie nemenila by som si takto priezvisko. Pretože zvláštne že to to nevadilo keď sa deti narodili že majú iné priezvisko ako ty. Pre mňa zásnuby bez sobáša , sú len na oko zásnuby a nemajú žiaden vyznam

anonym_8f2204
Včera o 18:29
@anonym_autor

@belllinka nepýta sa prečo aké keď poviem svoje priezvisko nevie koho matka som je to zdĺhavé

@anonym_autor ja som mala ine prizvisko a moje deti mali kazde ine priezvisko takze sme mali 3priezviska a nikdy som nikde nemala problem s nicim.deti zachvilu vyrastu a riesit to nebudes.ja by som.sa nato vykaslala

luccys
Včera o 18:31

MK klasika, niekto sa pyta na vec A, ale pocas diskusie sa zisti, ze je to vlastne uplne inak a autorka nema problem A, ale B.

anonym_d0655c
Včera o 18:34

Prisli ste aj o peniaze,kazdym rokom.Ty keby si bola manzelka na rodicaku,alebo na urade prace tak tvoj muz by dostal dane za manzelku.Moj svagor si pre toto bral svagrinu.Nie z lasky ale z vypocitavosti.Tak skus ist na neho aj takto.A to robilo za rok na rd okolo 800eur ci kolko to je dnes.

anonym_d0655c
Včera o 18:37

Este pred 10r sa ma takto pytala sestricka,ze ci sa volam rovnako ako syn.Sa na nu divam ako puk a ako by som sa mala volat??No je to moderne,aj pred tym aj dnes.Nemoderne je sa volat rovnako cela rodina.

anonym_739d15
Včera o 18:38

Mám iné priezvisko ako moje dieta, keďže som si po svadbe nechala svoje dievčenské meno a drobec má otcovo/mamzelovo. A čuduj sa svete, žiadne problemy a siahodlhé vysvetľovanie nevnímam. Keď volám pediatricke, normálne v úvodnej vete poviem, že volám v mene syna -Adamka Mrkvičku. Nikdy sa nik nečudoval a určite nemám potrebu vysvetľovať v akom zväzku sme s otcom dieťaťa. Keď mi niekto zavolá a opýta sa, či hovorí s pani Mrkvičkovou, to hneď viem, že môj muž dal dotyčnému kontakt na mna a len povedal že som manzelka 😁. Ľudia majú iné problemy ako riešiť rodinne vzťahy iných - ak autorka aj niekomu niečo v súvislosti s inými priezviskami vysvetľujem, predpokladam, že ti to zaberie 5 sekúnd života. Ani by mi nenapadlo menit si meno na muzovo bez muža…to už radšej pridaj druhé priezvisko detom.

anonym_739d15
Včera o 18:40
@anonym_d0655c

Prisli ste aj o peniaze,kazdym rokom.Ty keby si bola manzelka na rodicaku,alebo na urade prace tak tvoj muz by dostal dane za manzelku.Moj svagor si pre toto bral svagrinu.Nie z lasky ale z vypocitavosti.Tak skus ist na neho aj takto.A to robilo za rok na rd okolo 800eur ci kolko to je dnes.

@anonym_d0655c mozno majú príjmy presahujúce limity na uplatnenie nezdaniteľnej položky. Nie každý ma ma to nárok ..

sense
Včera o 18:41
@doriiis

@anonym_autor .... Z toho si nič nerob autorka. Na ženu, ktorá svadbu nechce sa tu pozerá ako na nenormálnu a divnu. Veď predsa KAZDA túži od mala po manželovi, svadbe a bielych šatách. 😀Ibaze by nie.
Ľudia ťažko prekusnu, keď niekto chce a vie žiť inak ako sú zabehnuté kolaje

@doriiis len medzi tebou a autorkou je podstatný rozdiel, lebo ty tu svadbu nechceš, máte poriesene majetky a nemáš problém s tým ako sa deti volajú.
Ona tu svadbu chce/chcela, nemá v podstate nič lebo všetko čo majú je jeho.
Čiže áno sú ženy ktoré nepotrebujú status manželka, ale ani nepotrebujú riešiť to čo autorka lebo nepotrebujú ani status, ani papier, ani rovnaké meno.

anonym_d0655c
Včera o 18:45
@anonym_739d15

@anonym_d0655c mozno majú príjmy presahujúce limity na uplatnenie nezdaniteľnej položky. Nie každý ma ma to nárok ..

@anonym_739d15 tak ano,ked zena pracuje pocas rd muz uz nic nedostane,to sme mali aj my,lebo od roka maleho som uz pracovala.Rok predtym zase materska,takze opät nic.

anonym_9903df
Včera o 18:48
@anonym_autor

Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.

@anonym_autor my nie sme manželia a keď volam napr pediatricke predstavím sa jeho priezviskom-keďže sa tak volajú aj deti., nikdy sa nepredstavujem svojim presne aby som nemusela vysvetľovať ktoré deti myslím😂

tiezjedna
Včera o 19:03
@anonym_6c05f0

@anonym_autor zeny co na tomto svete vas vedie k tomu ze davate svojim detom priezviska po frajeroch???

@anonym_6c05f0 ja som tiež dala dvom deťom meno frajera, až tretie sa narodilo do manželstva 😉 čo si vyberieš, to máš👍

eva8
Včera o 19:05

@anonym_autor vezmite sa len ty a on a dvaja svedkovia. Nebudete mat svadbu, len sobas, a budete mat rovnake priezvisko. Je to jednoduchsie

doriiis
Včera o 19:08
@sense

@doriiis len medzi tebou a autorkou je podstatný rozdiel, lebo ty tu svadbu nechceš, máte poriesene majetky a nemáš problém s tým ako sa deti volajú.
Ona tu svadbu chce/chcela, nemá v podstate nič lebo všetko čo majú je jeho.
Čiže áno sú ženy ktoré nepotrebujú status manželka, ale ani nepotrebujú riešiť to čo autorka lebo nepotrebujú ani status, ani papier, ani rovnaké meno.

@sense ... Nečítala som ostatn komenty autorky.
Keď ide o ostatné záležitosti ako majetok, dedenie, atď. či uz v manželstve alebo partnerstve, tak ide vždy o charakter jednotlivca.
Ja by som napríklad nikdy neporodila deti niekomu, kto sa o mňa nehodlá finančne postarať. Nie len v prípade choroby a nezamestnanosti ale aj v prípade majetku ako takého. A pre mňa, že však sa vezmime, potom to aj tak bude spoločne nie je riešenie. Právne človeka donútis, lebo v manželstve nemá človek moc iných možností, ale charakter nezmenis.

katarinka963
Včera o 19:15
@maximiliana

@katarinka963 ale ide...presne preto sa to urobilo, ze mnohi rodicia robili problemy okolo priezviska po rozchode.. takze kludne zajde na matriku a detom doplni svoje priezvisko a on s tym neurobi nic...

@maximiliana nie nejde to tak jednoducho. riesi to okres.matrika, ktora posiela oznamwnie otcovi a ten musi suhlasir.
plus poplatok 50€

katarinka963
Včera o 19:16
@betulinka1

@anonym_autor nie zmenit ale pridat tvoje, Cize budu mat dve. Na to nepotrebujes jeho suhlas. Tak ma niekto dve mena a niekto bude mat dve priezviska. Mas vybavene. Inak skor tie priezviska riesis ty ako úrady. Tam su zvyknutí, ze sa deti volaju inak ako matka. Ja som sice vydatá ale mam svoje rodné priezvisko. Cize moj muz ma ine ako ja. Nik to neriesil ani na urade ani u lekara.

@betulinka1 treba jeho suhlas

luizina
Včera o 19:16
@doriiis

@anonym_autor .... Z toho si nič nerob autorka. Na ženu, ktorá svadbu nechce sa tu pozerá ako na nenormálnu a divnu. Veď predsa KAZDA túži od mala po manželovi, svadbe a bielych šatách. 😀Ibaze by nie.
Ľudia ťažko prekusnu, keď niekto chce a vie žiť inak ako sú zabehnuté kolaje

@doriiis ono ide asi o to, ze aj autorka verila/dufala, ze sa raz zoberu, ked ze detom dali priezvisko po nom, cize ano, zrejme ju to troska mrzi, ale chapem aj to, ak sa s tym uz mierila a berie to ako je. Nemenila by som sebe priezvisko na jeho, zmenila by som detom na svoje a bolo by po probleme.

anonym_46763f
Včera o 19:26
@anonym_autor

Ženy hanba nehanba je to zložité čokoľvek chcem vybaviť okolo detí. Jeho kašlem nebudem sa mu prosiť o svadbu. A priezvisko deťom meniť nechce už sme to riešili.

@anonym_autor co je zlozite? Ja mam svoje meno, dve deti, obe maju priezvisko po muzovi a nikdy s tym nebol problem. Obcas ma volaju sice po detoch, ale tak to neriesim. Nech si ma oslovi kto chce ako chce. Kde si mala problem?

gabrielkaa
Včera o 19:28

Volám sa inak ako dcéra a problém som s tým u lekára nikdy nemala.

katarinka963
Včera o 19:29
@maximiliana

@maximiliana ale potrebuje. aj auhlas aj poplatok

anonym_cc4843
Včera o 19:31
@katarinka963

@maximiliana ale potrebuje. aj auhlas aj poplatok

@katarinka963 chatGPT: “ Podľa novely zákona môže rodič, ktorý sa o dieťa stará a dieťa nemá jeho priezvisko, požiadať okresný úrad, aby sa jeho priezvisko pridalo ako druhé priezvisko, aj keď druhý rodič nesúhlasí alebo sa jeho súhlas nedá získať. 

Platí to najmä keď:
• rodičia nie sú manželia,
• dieťa má priezvisko druhého rodiča,
• druhý rodič nedá súhlas alebo sa nedá získať,
• ide len o pridanie druhého priezviska (napr. Novák → Novák-Kováč).

Úrad však vždy skúma, či je to v záujme dieťaťa, takže to nemusí automaticky povoliť. ”

sense
Včera o 19:34
@doriiis

@sense ... Nečítala som ostatn komenty autorky.
Keď ide o ostatné záležitosti ako majetok, dedenie, atď. či uz v manželstve alebo partnerstve, tak ide vždy o charakter jednotlivca.
Ja by som napríklad nikdy neporodila deti niekomu, kto sa o mňa nehodlá finančne postarať. Nie len v prípade choroby a nezamestnanosti ale aj v prípade majetku ako takého. A pre mňa, že však sa vezmime, potom to aj tak bude spoločne nie je riešenie. Právne človeka donútis, lebo v manželstve nemá človek moc iných možností, ale charakter nezmenis.

@doriiis no ja som tiež nečítala všetky len tie jej....a preto si myslím že v máte úplne odlišné situacie.

doriiis
Včera o 19:36
@sense

@doriiis no ja som tiež nečítala všetky len tie jej....a preto si myslím že v máte úplne odlišné situacie.

@sense ... Ja si myslím, že autorka celú tú vec s rôznymi priezviskami veľmi ale veľmi nafúkla a prikrášlila.

zana124
Včera o 19:45

@anonym_autor akoze zila som bez manzelstva xy rokov a nikdy, naozaj nikdy som za tie roky nemala s nikym problem. “Dobry den, volam ohladom dcery xxxx.” A vzdy a vsade ma volali priezviskom po dietati.
Potom sme sa vzali, nechala som si dalej svoje priezvisko a nikdy ma nezaujimalo, kto si co o tom mysli. Z teba mam pocit, ze ta strasne zerie, ze muz sa nehrnie do svadby a zakryvas to neprijemnostami kvoli nerovnakemu priezvisku s detmi. Ak ta to stve, tak si to priezvisko proste zmen. Ja osobne som hrda na mojich predkov, rodinu, do ktorej som sa narodila a nikdy som neplanovala kvoli nikomu menit si svoje priezvisko. A pride mi to ako cudny zvyk. 25,30 rokov zijem ako Janka Novakova a potom som zrazu Janka Krausova.. A mam byt hrda, ze nosim meno po svokrovcoch, po cudzich ludoch? Nie nie, ako som sa narodila, tak aj zomriem a tak to bude vytesane do kamena. 😄

evkatk
Včera o 19:55

Máte spolu deti a dom. Ak nie ste manželia, na čie meno je dom? V rodine sa stala taká vec, že spolu žili 18 rokov, mali dcéru a dom, ktorý ona tiež splácala. Po 18. rokoch si našiel od nej o 11 rokov mladšiu a nasťahoval si ju do domu. Tak dal pôvodnej najavo, že musí odísť a najlepšie s dcérou, lebo si chce založiť novú rodinu. Tá mladá bola tehotná. Dom bol na jeho meno a bezpodielové spoluvlastníctvo je iba u manželov. Tiež mal za 18 rokov milión argumentov, prečo sa nemusia brať a výsledok? Ona šla s dcérou do podnájmu, ktorý nevládze platiť a on sa s tou novou rozťahuje v dome, ktorý roky splácala.

sense
Včera o 20:02
@doriiis

@sense ... Ja si myslím, že autorka celú tú vec s rôznymi priezviskami veľmi ale veľmi nafúkla a prikrášlila.

@doriiis tiež si myslím ako aj to že tým zakrýva väčší problém vo vzťahu ako len to meno

luccys
Včera o 20:10
@evkatk

Máte spolu deti a dom. Ak nie ste manželia, na čie meno je dom? V rodine sa stala taká vec, že spolu žili 18 rokov, mali dcéru a dom, ktorý ona tiež splácala. Po 18. rokoch si našiel od nej o 11 rokov mladšiu a nasťahoval si ju do domu. Tak dal pôvodnej najavo, že musí odísť a najlepšie s dcérou, lebo si chce založiť novú rodinu. Tá mladá bola tehotná. Dom bol na jeho meno a bezpodielové spoluvlastníctvo je iba u manželov. Tiež mal za 18 rokov milión argumentov, prečo sa nemusia brať a výsledok? Ona šla s dcérou do podnájmu, ktorý nevládze platiť a on sa s tou novou rozťahuje v dome, ktorý roky splácala.

@evkatk Autorka podla mna vie, ze jej tento scenar hrozi. Ale nema paky, ako to zmenit. Tak aspon skusa, co moze.

anonym_cc4843
Včera o 20:15
@evkatk

@evkatk všetok majetok je oficiálne na priateľa pisala autorka. Na nu prepísať časť odmieta. Ci plati hypo na polovicu som sa nedocitala

cacianka
Včera o 20:20
@anonym_cc4843

@evkatk všetok majetok je oficiálne na priateľa pisala autorka. Na nu prepísať časť odmieta. Ci plati hypo na polovicu som sa nedocitala

@anonym_cc4843 má ID, čo nebude pálka, ledva na život, nie na hypo