icon

Zminené problémy v manželstve a živote

25. mar 2024

Mam 27 rokov no pocit ako keby som si pokazila zivot:( s muzom som sa stretla pocas strdnej skoly a hned po skole sme sa zobrali, on vted yuz robil tak nam rodina pomohla financne so svadbou. Odisli sme do najmu kusok od nas do mesta a konecne sa mi podarilo najst pracu v administrative kedze mam len SS. Ale byt bol maly a proste sa nam tam nepacilo tak sme sa dohodli s mojimi rodicmi ze prenechaju cast zrahrady a tam psotavime dom, co mi prislo super. Tak sme dostali hypoteku a zacali stavat, vela pomohli rodicia aj finanacne aj co sa stavby tyka tak to islo rychlo, no v praci som skoncila tak sme isli naspat k rodicom byvat lebo nemalo zmysel ostavat v byte. Neskor som zistila ze som tehotna tak som pracu prestala hladat, zial mi nevysla materska. Zili sme skromne ale tak sustredili sme sa na ten dom, halvne muz. Starala som sa o dieta u rodicov ktory pomohli, muz bol v praci alebo robil na dome, netravili sme vela casu spolu. Po cca 2 rokoch sa narodila dcera a neskor sa uz aj dokoncil dom tak sme sa oknecne don nastahovali. Ono potom ked uz sme mali prve dieta uz som si zacala uvedomvoat ze to nie je take ruzove a sme teraz prikovany k domu v casti obce kde nic nic nie je, najblizsi obchod skoro 10 min autom a praca naokolo ziadna. Dtarsie dieta nemam v skolke lebo ho tam nemam ako vodit, muz ma auto ale to potrebuje do prace ja nemam vodicak a druhe auto si aj tak nemozeme dovolit. Muz sice zarobi ale vsetko ide na splatky benzin a jedlo no a uz aj to jedlo zacina byt stale drahsie a drahsie. Vztah medzi nami dost ochladol, uz spolu ani netravime cas, o deti sa staram hlavne ja, ani sa nemame o com rozoravat spolu. Ked ma cas tak je na mobilea radsej ani nechcem vediet co tam robi. S rodicmi uz su vztahy tiez horsie lebo sa stale starala hlavne mama do vsetkeho do deti, otec zas s muzom mal nejake nezhody, proste vsetko zle. Coskoro si budem musiet zacat hladat pracu ale rposte tu nic nie je ani sa tam nemam ako dostat, aj keby som deti nechala mame pocas toho ako budem v praci tak proste o 7 autobusom do prace a o pol 5 z rpace autobusom. Ani nemozeme predat ten dom lebo kto by to kupil na zahrade na konci sveta. Rodicov by asi porazilo. A potom pozriem na net a vidim najlepsiu kamaratku zo zakladnej skoly ako je kazdu chvilu niekde na vylete a uziva si zivot lebo studovla adalej a odstahovala sa. Mam pocit ako by som zila 50 rokov v minulosti.

missviolet
25. mar 2024

pises ze cestovanim cely den zabijes - eehm tych 25minut autobusom ta a 25 naspat 😂😂😂, skus vstavat o 4rano ako ja aby si bola v robote o 7.30 a domov prichadzala o 19.00. a cestovne 200€ z 800€ zarobených. pretoze vies co je lepsie nez sa lutovat a prázdnu ruku natrcat? makat na sebe. takto som fungovala rok, vypracovala sa a som na trvalom HO s dvojnasobnym platom a v praci ma vidia tak 4x za rok. a bola som ochotna robit aj vo vyrobe docasne, hoc som aj VS a dva cudzie jazyky mala, len aby som nebola bez príjmu. proste, nebola som fajnovka a vyplatilo sa.

tykat
25. mar 2024

"Pre pana a kde by som popri praci este robila vodicak?" ved si ho rob teraz ked nepracujes.

modrykolibrik
25. mar 2024

@tykat na to vraj nema peniaze

lalu_sk111
25. mar 2024

ja vidim vela moznosti ale zbytocne ich budem pisat pretoze ty urcite najdes dovod preco nie..kazdopadne poznam niekoho ako ty... nocne nemoze, vodicak ma ale jazdit nebude, manzel sa stara a ona doma..starostlivost o domacnost horsia ako zamestnane..len aby bolo. Druha osoba z rodiny otehotnela mlada, manzel k nicomu, robi v zahranici ake prispieva na domacnost len minimum. Ona v zavode, pekna, mlada kocka.. sama s dcerou doma, ktoru sem tam postrazila babicka lebo obe robili na smeny. Stara mama denna poobedna, ona aj nocne no neskor si vybavila, ze nemusis.. Velmi nerada pouzivam slovo leniva lebo pocuvat to ma dohnalo neskor v zivote do burn outu. Nikdy som leniva nebola a ani nie som (je to povahova crta). Ale obavam sa, ze ty si. Musis si stupit do svedomia, prevziat za seba zodpovednost. Nie si obet...len si necinna. Hodina dochadzania? Mas hodinu pre sebe na relax, podcast, citanie, studium..ale typujem, ze ..teba to nelaka, neoplati sa ti..

momoftwo
25. mar 2024

Autorka, ja som este studovala na vysokej skole ked sa mi narodila starsia, do toho sme stavali dom. Ale jasne, nic sa neda. Proste najlahsie je povedat neda sa. Ano, mohla som sa vtedy na vysku vysrat, lebo to bolo vsetko tazke, ale mam mozog rozmyslala som dopredu, ked isla starsia do skolky nikde na normalnej pozicii by som si ani neskrtla. Najlahsie je sa len tak niest zivotom bez rozmyslu a nezamyslat sa co bude zajtra😬

tykat
25. mar 2024

@modrykolibrik aha, to som necitala ale mam pocit ze ide 10 stran stylom "nic sa neda robit" ....tak potom uz naozaj nic, uz len lahnut a cakat.

kikushaa
25. mar 2024

Boze zena, dostala si tu xy rieseni na tacke, tak sa vzchop a nieco konaj. Rp pominie a potom co, ved to bude dalsich par stovak minus. Vies ako sa hovori: kto chce kam…🤷‍♀️

lakebabe
25. mar 2024

Inak k vete: o 7 autobusom do prace a o pol 5 z
prace nerozumiem . Keď som bola slobodná a byvala v centre mesta chodila som do práce na 7! O 6 som vstavala a o pol vypadla z domu a domov som sa vracala po piatej. Zvládla som si pri tom spravit vodicak, vysku dialkovo a chodit do jazykovky a mala aj cas na konicky.
Ty si myslíš ze keby bývaš v meste ako predtým, ze kedy budeš chodiť do práce,? Na desiatu a domov prídeš o druhej???
Podla mňa pre teba by bolo ideálne ako si pisala muž na turnusy do zahraničia nech sa pobere domov len peniaze pošle a ty budeš do smrti na gauči sedieť 💁‍♀️

letfenixa
25. mar 2024

Môj tip je Veľké Rovné, dlhá klukata kopcovita obec.
Mimochodom @autorka, píšeš, že nemáš v obci rovesníčky, ani tvoje deti. Tak pre koho je MŠ a ZŠ?

letfenixa
25. mar 2024

@autorka a keď ťa trapi, že kde by si popri zamestnaní robila vodičák, no krásne by si využila čas čakania na autobus.

sonia1712
25. mar 2024

Ja som celú diskusiu poctivo čítala a keďže popri troch deťoch, dvoch prácach, domácností a milovaných knihách som nemala nič na práci 🤣mala som aj snahu trochu sa zamyslieť, vžiť sa do koze autorky, prispela skromnou radou od ženy, ktorá chápe, že niekedy proste sa život vyvrbi tak ako, nechceme a potom ťažko von ale najviac ma dorazila tvoja veta, že keď mama sa venuje deťom navarím a upratam v dome... Toto už je na mňa dosť a naozaj prestávam čítať a chápať,mama,ktora vám poskytla pozemok, mama, ktorá ti požičiava, mama sa stará o deti keď ty si doma a nemáš iné na práci len domácnosť??? To ako vážne? Panebože, povedzte mi niekto, že to nie je skutočné a naozaj nie sú na svete ľudia, ktorú takto zneužívajú lásku a dobrotu svojich rodičov

letfenixa
25. mar 2024

@sonia1712 áno, to ma zabilo tiež. Chráň boh sa zamestná, tak kto jej uprace a navarí?

lakebabe
25. mar 2024

@letfenixa však mama💁‍♀️

klementinka58
25. mar 2024

podla mna je z vychodu, zila som tam ako dieta a presne taky typ reci tam ludia viedli, ako sa to neda a pod

zobaka
25. mar 2024

@lakebabe veruze, ja bývam vo veľkom meste, ale začíname o 7:00, často o 7mej na sekundu presne je už porada, ale tak zlaté časy na rodicaku, keď človek mohol robiť čo chcel, myslieť si, že v meste to je "iné" je utopia..málokde sa robí od 12:00 do 14:00 😂

lakebabe
25. mar 2024

@zobaka mne stačilo keď som v 18 tích tri roky dochádzala cez celu Ba bez auta MHD, to som o šiestej štartovala z domu až to stihnem.
To sú také úsmevné očakávania ale vo väčšom meste tiež nechodi MHD každých pat minut ako si to ona predstavuje. Do toho ranne kolony , prestupy
Len moc na vyber toho mat nebude

zobaka
25. mar 2024

@lakebabe ja som dochádzala do iného mesta, lebo nám presunuli pobočku o 5:30 mi išiel bus, potom pešo cez debilnu rozbitú oblasť, kde nechodili autobusy vôbec, ale z niečoho žiť som musela, keď už sa to nedalo vydržať, odišla som inde, život má niekto jednoduchý, ale väčšina z nás nie,

autorka aj ja si niekedy poplacem, že nemôžem toľko cestovať, v práci mám totálnu pi..u, chorú nadriadenu a že prečo nie som viac ohodnotená a keď sa ešte pridá nejaký zdravotný problém opustam sa, ale život je život...čo si si vybudovala sa už nezmení, ale ja stále vidím, že človek sa zvykne zmobilizovať až keď pomaly nastane koniec sveta, treba si urobiť záložný plán..ale aktívny niekde začať musíš, či chces či nie, lebo sa ti pridajú depresie, strata radosti zo života a umries zaziva

autor
25. mar 2024

Jasne ze tu ziju v dedine matky s detmi ktore chodia do skolky ale nie v tej casti kde byvam ja ani proste v takej vzdialenosti co by som sa chodila prechadzat s detmi ze by sa nejako zoznamili a hrali. Ked sme boli parkrat na ihrisku tak som sa dala do reci s nejakou ale nejake kamaratstvo z toho nebolo, ja som tu odrezana od nich.

autor
25. mar 2024

A neviem co je strasne na tom ze mama postrazi deti ked si chcem navarit a upratat ked ma cas a ma deti rada. Zas ich nestrazi pol dna

lakebabe
25. mar 2024

@zobaka ved to už treba pracovať s čím má. Dom je postavený predať sa nedá tak veľa možností nie je.
Bud dochádzať a spraviť si vodicak a šoférovať alebo sedieť doma a lamentovat, ale z čoho budu žiť po rodiča rodicaku to neviem.

jarka212
25. mar 2024

@lakebabe mne to príde tiež na Kysuce, tiež mám 2 švagrinky okolo 50tky už a furt sa tvária, že sú na materskej, nikdy poriadne nerobili, lebo tam nie je roboty, tak doma celý život upratujú...no sú aj také, čo ich celý život chlapi živia, lebo že vraj tam nie je roboty

lakebabe
25. mar 2024

@jarka212 ja zas co poznám z muzovej rodiny tak všetci robia, ale zas tam je perfektná dostupnosť vlakmi do Za aj Čadce a autobusy takisto tak ak je to tým smerom no comment . Tam je problém sa len dostať na stanicu, ale to riešia elektrokolobezkami niektore alebo bicykle príp auto

luteam
25. mar 2024

Inak ale sranda ze muzi si najdu pracu v pohode ale zenam sa najst neda

jarka212
25. mar 2024

@lakebabe áno ale tieto som práve spomenula preto, že celá dedina robí, len práve pre ne ešte takú robotu nevymysleli, tak radšej budem doma sedieť celý život s výhovorkami

lakebabe
25. mar 2024

@jarka212 takých je veľa, ja mam takú susedu ma 42 a odrobene nič deti majú 12 a 11 a ta je stále na materskej. Keď som sa opýtala prečo nejde do roboty bola zhrozená, že kto by vozil deti do školy a varil im večeru pritom býva v dome s jej rodičmi 💁‍♀️ kto robiť nechce výhovorky si nájde vzdy

zobaka
25. mar 2024

@lakebabe tiež poznám taký prípad, u rodičov v dome a žene sa do práce nechce, lebo "nemá kto deti vyberať"zo školy a škôlky, bez vlastných peňazí, musí pýtať drobné aj na kávu, lebo desaťročia si nezarobila ani euro, tak radšej doma, ale ak to vyhovuje...

lakebabe
25. mar 2024

@zobaka horšie to bude keď ich ten chlap kopne do zadku

domkakvet
25. mar 2024

Ved tu lokalitu musis poznat, ved si tam vyrastala, jednoducho sa ti neche a tym zabijas sama vsetko, aj rodinu.

aurora33
25. mar 2024

Mne to príde že ty, autorka, žiješ na nejakom opustenom ostrove. A ináč toľko výhovoriek ako sa nič nedá som už dávno nevidela.

jasminet
25. mar 2024

mne tiez inak napadli kysuce a okolie. ale - dievcata - ona chuda ani na urad prace nebude moct ist - ako? autobusom daleko, peso nerealne hore kopcom dolu kopcom....

lakebabe
25. mar 2024

@jasminet ako sorry ak su to Kysuce tak škoda desať strán komentárov. Však tam je najlepšie vlakove prepojenie do všetkých strán za 20 minút vlakom je v krajskom meste kde sa robotou môže ohadzovat💁‍♀️
Inak no na úrad práce hore kopcom dolu kopcom cez zákruty ťažko 🙈