Zminené problémy v manželstve a živote
Mam 27 rokov no pocit ako keby som si pokazila zivot:( s muzom som sa stretla pocas strdnej skoly a hned po skole sme sa zobrali, on vted yuz robil tak nam rodina pomohla financne so svadbou. Odisli sme do najmu kusok od nas do mesta a konecne sa mi podarilo najst pracu v administrative kedze mam len SS. Ale byt bol maly a proste sa nam tam nepacilo tak sme sa dohodli s mojimi rodicmi ze prenechaju cast zrahrady a tam psotavime dom, co mi prislo super. Tak sme dostali hypoteku a zacali stavat, vela pomohli rodicia aj finanacne aj co sa stavby tyka tak to islo rychlo, no v praci som skoncila tak sme isli naspat k rodicom byvat lebo nemalo zmysel ostavat v byte. Neskor som zistila ze som tehotna tak som pracu prestala hladat, zial mi nevysla materska. Zili sme skromne ale tak sustredili sme sa na ten dom, halvne muz. Starala som sa o dieta u rodicov ktory pomohli, muz bol v praci alebo robil na dome, netravili sme vela casu spolu. Po cca 2 rokoch sa narodila dcera a neskor sa uz aj dokoncil dom tak sme sa oknecne don nastahovali. Ono potom ked uz sme mali prve dieta uz som si zacala uvedomvoat ze to nie je take ruzove a sme teraz prikovany k domu v casti obce kde nic nic nie je, najblizsi obchod skoro 10 min autom a praca naokolo ziadna. Dtarsie dieta nemam v skolke lebo ho tam nemam ako vodit, muz ma auto ale to potrebuje do prace ja nemam vodicak a druhe auto si aj tak nemozeme dovolit. Muz sice zarobi ale vsetko ide na splatky benzin a jedlo no a uz aj to jedlo zacina byt stale drahsie a drahsie. Vztah medzi nami dost ochladol, uz spolu ani netravime cas, o deti sa staram hlavne ja, ani sa nemame o com rozoravat spolu. Ked ma cas tak je na mobilea radsej ani nechcem vediet co tam robi. S rodicmi uz su vztahy tiez horsie lebo sa stale starala hlavne mama do vsetkeho do deti, otec zas s muzom mal nejake nezhody, proste vsetko zle. Coskoro si budem musiet zacat hladat pracu ale rposte tu nic nie je ani sa tam nemam ako dostat, aj keby som deti nechala mame pocas toho ako budem v praci tak proste o 7 autobusom do prace a o pol 5 z rpace autobusom. Ani nemozeme predat ten dom lebo kto by to kupil na zahrade na konci sveta. Rodicov by asi porazilo. A potom pozriem na net a vidim najlepsiu kamaratku zo zakladnej skoly ako je kazdu chvilu niekde na vylete a uziva si zivot lebo studovla adalej a odstahovala sa. Mam pocit ako by som zila 50 rokov v minulosti.
A ešte som zabudla, do práce som šla, keď mala najmladsia dcéra rok. Teraz je druhačka. Syry som začala robiť keď mala 3 mesiace. A všetko sme zvládli. A do škôlky chodila dokonca do vedľajšej dediny. A rodičov tu nemám. Nikoho tu nemám. Lebo tiež jedno zle rozhodnutie.
Teraz napríklad robím mimoriadny odpis plynu. V 3 dedinách. V našej a dvoch susedných. A poviem ti, kopce nekopce, zákruty nezakruty musím tam ísť. A peši! Dostanem za to cca 400€, pôjdu dcére na školu v prírode a staršej prispejem na promócie. Piatky upratujem autodielnu. 3 veľké haly. Je to drina, ale dobre zaplatená. A predstav si, že popritom varím, periem, starám sa o deti, 3 psov, záhradu a aj o seba. A aj na tie výlety chodíme. Teraz ideme v piatok na chatu. Naše chatu. A vieš z akých peňazí? Z tých co mi dajú na ruku z toho upratovania. Čiže niečo za niečo. Chápeš to už? Niečo daj a potom aj dostaneš.
@vafinka ved aj ja vidím ľudí sedieť v záhradách, pijú kávičku, a ja behám s mužom od domu k domu a opisujem plyn. Keby som bola lenivá tak ľahnem pred telku, a mam v paži. Chce to sa trocha premôcť proste. A to ona vie veľmi dobre. Jej by pomohlo jedine, ostať sama odkázaná na seba. Bez muža, rodičov. Ale myslím, že aj vtedy by šla radšej do charity po jedlo ako si našla prácu. Čiže podľa mňa to chápe. Ale je príliš pohodlná. Nuž čo. No.
To je určite Zázrivá. Zrejme časť Biela. Ten počet autobusov sedí, aj opisy vzdialeností, úzkych ciest, kopcov , zákrut , škôlky, pracovných príležitostí v duchu ruka-ruku myje,časy ciest do mesta autom aj busom, množstvo žien s menšími deťmi dlhšie doma kvôli komplikovanosti toho všetkého tiež, ale hold majú asi lepšie zavedených mužov, celkové podmienky aj vlastné kvality a predpoklady pre zvládanie takéhoto života. Bez vodičáku a auta ako za trest v skutku.
Ale ťažko niečo radiť, keď už sa nedá ani s tým dieťaťom do škôlky zájsť (tým istým busom, ktorý ráno ide, a má ním od prvej triedy chodiť do školy samé a ktorý sa následne potom vracia tou istou cestou , resp.pokračuje do okresného mesta) , ba ani len na to ihrisko do dediny sa s nimi nedá zájsť, aby deti zažili aspoň niečo iné z normálneho života...
Veru zlé rozhodnutia to boli, celá hŕba ...
Uf,precitala som to cele.Teda hlavne autorkine komentare a nechapem,ze moze niekto taky vobec existovat.
1. Neurob to synovi,ze ho nedas ani do predskolskej triedy.To nie je o odkladani deti,tam sa uz ucia,pripravuju na skolu.A prepac, ale ty toto nebudes schopna zvladnut sama doma.Nasledne sa to bude nabalovat a bude mat zbytocne problemy v skole.A ako ho tam dostanes, normalne vychystas rano deti,autobusom ho tam zavedies, a pockas na dalsi bus smerom domov.Medzitym sa prejdete,mozte ist napriklad na nakup.Ako predskolak neplati skolne a aj na stravu sa da vybavit dotacia.Nerob mu to,ze ho do skolky nedas.Ved tie tvoje deti nemaju ziadne zazitky,ked tebe sa neda s nimi ist ani na ihrisko🙈
2. To ze praca v dedine nie je si myslis,alebo si sa bola niekde aj realne pytat.Nikdy nevies kedy sa uvolni miesto a mozu si potom spomenut,ze ty si sa bola pytat. Alebo praca v meste,v Lidli napriklad.Tam zarobis aj viac ako tu stale omielanycb 600 eur.Dochadzanie z dediny je normalne.Nerozumiem,ze je ti lepsie sediet doma a lutovat sa.
3. Dom v ziadnom pripade nepredas,kedze ako vyplynulo z tvojej dalsej diskusie,ani ty ani tvoj muz ho ani len nevlastnite.Dom vlastnia tvoji rodicia.
Ja som byvala v obci ktora nemala ani 100 obyvatelov a teraz v novej obci tiez ma len stovku,nic tu nieje a sme tu stastni.Treba hladat sposoby ako to ide a nie dovody ako to nejde.Sami sme sa postarali aby sme mali to co mame okrem prace sa snazime zarobit aj pomimo svojimi aktivitami, ktore sme si tiez nasli.Takze aj na konci sveta su sposoby ako sa da pekne zit.A nie niesme samotari.
Velmi by ma zaujimalo ako tato saga pokracuje 😀
@maranta_leuconeura milujem!!! Dik za upozornenie ❤️✌️
Tak táto diskusia mi ušla, zachytila som len tú najnovšiu... Tak to je pecka... hore kopcom dole kopcom zákruta...

@autorka Trvalo mi vyše týždňa prečítať túto diskusiu. Vodičak si ty nerob, škoda peňazí. Teraz ho už neurobíš. Kedysi možno, ale teraz veru nie. S tvojim IQ podľa mňa nepochopís ani princíp jazdy. A to myslím v dobrom. Kde sú ešte testy, a cvicisko. Za druhé, nie každý je stvorený jazdiť. Proste je kopu ľudí, co vodicak nemajú. Ja teda jazdím 30 rokov a muž teraz po 25 dorábal Tcko (poľnohosp. Stroje) a syn robil Bcko. Tie testy nedáš ani omylom. Radu pre teba nemám, lebo tu je každá rada draha. Si proste aká si, iná nebudeš a ani 250 strán na MK ta neprinúti k inému správaniu. Snáď len, že mi ta je hádam aj ľúto, mladá baba a prežiť život v depresiách a sebalutovani. Ja som celkom iný typ, preto ti nemôžem radiť, ale vieš čo? Ja na tej poste robím už 8 rokov. A sedím na tej priehradke a robím tam teda tie rôzne veci, všelijaké, a aj potom vstanem zabalím postu a idem kopec zákruta doručovať. 8 rokov sme s mužom vyrábali syry, korbáče, syrové torty, veľmi nám to pomohlo. Ale už zdravie kričalo dosť, tak teraz mam iné brigády ale preto lebo musíme a chceme dosplácať pôžičky. Keby sme sedeli doma, alebo by robil len on, neprežili by sme. A to ma muz VS. Všetko je to na tebe, máš to vo svojich rukách. Snáď možno jedného dňa to pochopíš. Tiež žijem na dedine. A teraz vezmem bicykel a pôjdem do školy s dcérou, a potom hajde na postu. A to mam auto. Dokonca dve. A vieš čo? Na okne mam 54 priesad rajčín, 32 priesad uhoriek a 40 priesad paprík. Budú nás živit celé leto, plus hrách, reďkovky, šalát, mrkvu, petržlen, cibuľu, maliny, černice, orechy, slivky, marhule, jablká. Tiež mam každý deň 20 čerstvých vajec, a domácu hovädzinu a bravčovinu. Ušetrím tým stovky eur. Ale to sme my, prakticky zmýšľajúci ľudia. Záhradu nemáme veľkú, ale zmesti sa sem všetko. Myslím však, že do tohto bodu ty nikdy neprídeš. A vieš čo? Asi to tak ma byt. Nemôžme byt všetci rovnakí, bola by to hrozna nuda. No ved uznaj.