Zminené problémy v manželstve a živote
Mam 27 rokov no pocit ako keby som si pokazila zivot:( s muzom som sa stretla pocas strdnej skoly a hned po skole sme sa zobrali, on vted yuz robil tak nam rodina pomohla financne so svadbou. Odisli sme do najmu kusok od nas do mesta a konecne sa mi podarilo najst pracu v administrative kedze mam len SS. Ale byt bol maly a proste sa nam tam nepacilo tak sme sa dohodli s mojimi rodicmi ze prenechaju cast zrahrady a tam psotavime dom, co mi prislo super. Tak sme dostali hypoteku a zacali stavat, vela pomohli rodicia aj finanacne aj co sa stavby tyka tak to islo rychlo, no v praci som skoncila tak sme isli naspat k rodicom byvat lebo nemalo zmysel ostavat v byte. Neskor som zistila ze som tehotna tak som pracu prestala hladat, zial mi nevysla materska. Zili sme skromne ale tak sustredili sme sa na ten dom, halvne muz. Starala som sa o dieta u rodicov ktory pomohli, muz bol v praci alebo robil na dome, netravili sme vela casu spolu. Po cca 2 rokoch sa narodila dcera a neskor sa uz aj dokoncil dom tak sme sa oknecne don nastahovali. Ono potom ked uz sme mali prve dieta uz som si zacala uvedomvoat ze to nie je take ruzove a sme teraz prikovany k domu v casti obce kde nic nic nie je, najblizsi obchod skoro 10 min autom a praca naokolo ziadna. Dtarsie dieta nemam v skolke lebo ho tam nemam ako vodit, muz ma auto ale to potrebuje do prace ja nemam vodicak a druhe auto si aj tak nemozeme dovolit. Muz sice zarobi ale vsetko ide na splatky benzin a jedlo no a uz aj to jedlo zacina byt stale drahsie a drahsie. Vztah medzi nami dost ochladol, uz spolu ani netravime cas, o deti sa staram hlavne ja, ani sa nemame o com rozoravat spolu. Ked ma cas tak je na mobilea radsej ani nechcem vediet co tam robi. S rodicmi uz su vztahy tiez horsie lebo sa stale starala hlavne mama do vsetkeho do deti, otec zas s muzom mal nejake nezhody, proste vsetko zle. Coskoro si budem musiet zacat hladat pracu ale rposte tu nic nie je ani sa tam nemam ako dostat, aj keby som deti nechala mame pocas toho ako budem v praci tak proste o 7 autobusom do prace a o pol 5 z rpace autobusom. Ani nemozeme predat ten dom lebo kto by to kupil na zahrade na konci sveta. Rodicov by asi porazilo. A potom pozriem na net a vidim najlepsiu kamaratku zo zakladnej skoly ako je kazdu chvilu niekde na vylete a uziva si zivot lebo studovla adalej a odstahovala sa. Mam pocit ako by som zila 50 rokov v minulosti.
@autorka no schvalne povedz kolko mas km do obchodu. Na vsetko sa vyhovaras. Ja som z dediny, kde obchod na alkohol 2km a normalny obchod susedna dedina 3km. Chodila som na bicykli nakupovat aj nam aj babke. Brigadovala som 4km od domu v pizzerke. O 2 rano na bicykli domov. Vtedy som si povedala, ze treba vodicak, aby som mohla s babou k lekarovi chodit.
Aj to by pomohlo, keby si poznala ostatné mladé mamy z dediny, možno by sa dalo s niektorou porozprávať aj o tom ,kde robia a pod. Keď pôjdu deti do škôlky, tak aj o deťoch.
Obchod je blizko skolky cize 5 kilometrov ale nie takych po rovinke ze clovek to zbehne s detmi ako rpechadzku ale kopec, uzke cesty, zakruty...
Autorka ja by som ta nerada kritizovala, lebo ako tu vidíš po bitke je každý generál 🤣. Spravila si chybu aj si uvedomujes ze to nie je ôk to je prvý krok a tvoje možnosti sú ozaj len vodicak a auto alebo sa odsťahovať. A musím pripomenúť ze áno sú aj ženy v domácnosti a aj muži co to podporujú a aj takí sú co aj auto kúpia 😉
Čiže vy ste vlastne nič neriešili predtým (podľa toho, v akej blbej situácii ste teraz) a nič neriešte ani teraz, lebo to budete riešiť potom...
Vy ste vôbec obaja normálni? Alebo dospelí? Najprv postavíte dom kdesi v kopcoch, absolútne bez úvahy, co bude, keď prídu deti, ty bez vodičaku, robota v okolí nula nulová a aj tak nič neriešite, lebo veď potom?
No tak počkaj ešte pár rokov a ono sa to zázračne samo určite vyrieši, veď vy nič, všetko vyriešia za vás určite iní, príde to zázračná ponúka s úžasnou robotou krok od dverí, deti zázračne budú chodiť úplne všade samy a ty dokonca zázračne dostaneš aj vodičak.
🙈🙈
A napíš aj ako tvoj mužíček chce toto riešiť ako sa on zapojí aby si ty mohla pracovať, zatial to vyzerá ze je spokojný ako to máte
@zuzanazu85 my mame obchod a kostol. Ani krcmu nemame 😆
Keď sa po skončení rodičovskej dovolenky zaevisujes na UP, tak v rámci REPASU (rekvalifikacie) bolo kedysi možné urobiť si aj vodičák. Zisti si, či je to ešte možné. Podmienka na preplatenie vodičáku úradom práce bolo úspešné zvládnutie skúšok.
Ale máš dve deti, finančne nevychadzate, takže na tvojom mieste by som brala aj to dochádzanie za prácou. Mne to napríklad problem nerobilo. Malu som ráno zaniesla do škôlky, sadla na bus, išla do práce. Po práci nasadla na bus, z busu išla rovno do škôlky a domov.
Väčšina súkromníkov zamestnávateľov zamestnancom cestovné lístky prepláca. Ak sa zaevidujes na Up a nájdeš si prácu sama, tak pol roka ti na cestovné prispieva aj UP.
Proste presne ako tu už jedna žienka písala. Kto chce hľadá spôsoby, kto nie, hľadá si dôvody.
Prepac , ale ty si tu z nas urcite srandu robis. Inak to nevidim. Zapadakov kde je vsetko, vsetci to tam v pohode zvladaju, len ty jedina nedokazes nic. Chod k susedom a popytaj sa: ako si urobili vodicak, ako chodia do obchodu, ako chodia do prace, ako vodia deti do skolky... mozno budes prekvapena ako sa to da 🤔
@micicka neblázni to nejde. Kopce,zákruty to sa nedá 😁
@lenkasarka fakt ma zaujíma názov tej obce. Nech viem čomu sa vyhnúť 🙈
@lakebabe píše hlúposti
@lenkasarka tiež myslím
Majú škôlku-školu,poštu,obchod a poľné cesty do 45stupnoveho stúpania-klesania....🤭. Začínam uvažovať nad názvom obce a starostom/starostkou tej ,,diery", ktorý toto dopustil. 😆
@zuzanazu85 toto keby ten starosta počul ho vykoti 😄
Ja ti poradim nieco, co tu este nikto nespomenul. Kup v bazare elektrobicykel (do kopcov idealne riesenie)- je to mensia investicia, netreba nan vodicak, nezerie benzin (tu elektrinu na nabijanie snad utiahnete), starsie dieta supnes do sedacky, mladsie, ak sa da do nosica - a si mobilna - mozes chodit do skolky (prospeje to dietatu aj tebe), na ihrisko, dokonca ak ti rodicia obcas postrazia deti, tak aj nakup s velkym ruksakom zvladnes. A pri troche stastia sa prevezies aj do sirsieho okolia, cim sa ti zvysuju sance na najdenie prace (na poste či v obchode vo vedlajsej dedine). A ked uz raz zacnes byt sebestacna, mozno casom pocitis aj tu potrebu auta- a ak uz sa na to budes citit, ver mi, ze to pojde bez ohladu na vsetko, co ta teraz stopuje. Drzim palce.
Autorka@,tieto tvoje výhovorky sa nedajú čítať,nečudujem sa ,že robíš zle rozhodnutia,lebo ty nechceš robiť dobre.Nahodou by sa to podarilo,na čo by si sa potom stazovala.Vzchop sa a hľadaj čo sa dá,nie čo sa nedá🤦🤦🤦🤦
@lakebabe ja len ako príklad takej obce dám - Zázrivá - centrum je celkom ok, ale osady, čo k nej patria, nemajú spoje, škôlka a obchod len busom cca 5-10 km, fakt po kopcoch a hlavnej frekventovanej ceste, že sa nedá ísť bicyklom. Ale čuduj sa svete, takmer všetci odtiaľ pracujú... Autorka je len lenivá a neschopná sa nakopnúť ísť makať. Chodia z domu aj o 4.00 ráno, aby stíhali do práce, pretože jediný bus im ide tak skoro a domov aj o piatej. A zvládajú. A poznám aj ďalšie podobné dediny a pracujú tí ľudia, deti chodia do škôl a škôlok.
@mimimoje 😆mne normálne Zázrivá ,alebo okolite dediny na Orave napadli,ale tam tie cesty sú úplne v pohode aj za zimy už 🤭🤣
Čítala som len zopár prvých komentárov. Máš to veľmi zle nastavené v hlavičke. Čo mi však zdvihlo tlak bolo tvoje konštatovanie, že všetko je drahé a rodičia musia pomáhať aj so stravou. Nemusia. Nie je to ich povinnosť, iba dobrá vôľa. Zober už konečne na seba zodpovednosť, prestaň skučať a robiť, bárs aj do tej výroby. Hanba by ma fackovala sedieť doma na riti a otŕčať ruku, že mama daj na chleba....
Ešte mi napadla Liptovská Osada (to je deeedina-zaciatok a koniec v nedohľadne) 😁,či Huty ale div sa svete,aj tam ľudia žijú, fungujú, pracujú. Čiže dedina asi nebude problém 😉
Tu nic ine nepomoze len muz musi zarobit/nasetrit na vodicak+auto pre teba. Inak sa nikam nepohnes, jedine ze si najdes zamestnanie co mozes robit z domu...
@zuzanazu85 z liptovskej osady chodia do a z rk busy každú chvíľu...blízko máš aj Donovaly.
@chvostik1 no všaak ☝️😉

Ja normálne rozmýšľam, ze kde to pre pána žiješ, akože poznám malé dediny, ale tak ty to opisuješ, akoby ste fakt žili dakde na lazoch.
Proste bez auta (ak nemôžete a nechcete ten dom predať) sa nepohnes.
Len fakt nechápem, ako ste mohli byť takí "naivní" ze ste dopredu nad tým sa nepozastavili.