icon

Známa chce u mňa pár dní bývať a mne to nie je po vôli

4. máj 2021

Ako sa zachovat, ked vasa znama by chcela par dni u vas zostat, byvat? Osobne mi to asi nebude 2x prijemne. Ako to ludsky podat? Dakujem.

Strana
z3
zuzka38
4. máj 2021

by som povedala, ze mi to nevyhovuje a pomohla jej najst pripadne ine riesenie

elizabet173
4. máj 2021

ako to tvoju známu vôbec napadlo? Čo si hotel? Za akým účelom to chce? Normálne by som jej to povedala, že nie, že máš rada svoje súkromie, bodka. Nie si povinná jej nič vysvetľovať, ani ju ubytovávať. Môj dom (byt) môj hrad, rozhodujem o ňom ja, nie moja známa.

autor
4. máj 2021

@zuzka38 som clovek, ktory ked moze, pomoze. Ale tiez mam svoje hranice, svoj priestor, a proste by mi to narusilo to moje teritorium. Len neviem ako spravne to naformulovat. Nechcem ju ani urazit ani nic podobne. Neviem ake ine riesenie by to malo byt. Aby som si ja este hlavu lamala. Sama mam dost starosti. A svoje zauzivane denne cinnosti. Len neviem ako taktne to povedat. "Nevyhovuje mi to" mi pride take drasticke.

autor
4. máj 2021

@elizabet173 ano viem. Ze moj byt alebo teda podnajom. Dokonca sa ani tak velmi dobre nepozname. A nie som s takym niecim stotoznena. Len ma konkretne zaujima ako to ludsky povedat. Urazit ju nechcem. Neviem z akeho dovodu to chce. Predpokladam, ze len kvoli svojmu muzovi. Bud sa pohadali alebo nieco take.

zuzka38
4. máj 2021

nepoznate sa poriadne, nevies preco xce u teba prespat, sama sa pozvala?
ved jej odporuc ubytko v okoli lacne, nic za mna nie je drasticke na tom jasne povedat, kde mas hranice a ze ti to nie je prijemne presne ako si pomenovala... to ako to vezme nie je tvoj problem, slusne ukazat hranice je namieste.
ja by som to odkomunikovala len takto, nevyhovuje mi to, ale rada ti pomozem najst ubytovanie v blizkosti... mam dojem z tej prvej vety, ze sa potrebujes vyvinit z toho alebo nejako ospravedlnit.. nie je nic ze na tom predsa, ze to pre teba ok nie je

pbra40
4. máj 2021

Najomna zmluva ti nedovoluje mat tam dalsiu osobu. Lebo mas susedku, ktora to hlasi majitelovi 😃 ak teda hladas vyhovorku a nechces to povedat priamo

autor
4. máj 2021

@zuzka38 tak nechcem sa "vyvinit", len to povedat nejak, aby sa neurazila. Nemusi to byt cisto vyhovorka alebo nejake ospravedlnenie. Moj problem je ten, ze neviem ako sa zachovat v takejto situacii. Mam ju rada, aj spolu celkom vychadzame. Ale az tak dobre sa nepozname a veru necitila by som sa komfortne. Len ako pisem, sama mam tento tyzden este fakt ine a zavazne veci pred sebou, nie este hladat niekomu lacne ubytovanie. Aj ked mozno ak cas vyda, skusim to. Len urcite sa jej musim aj ozvat s odpovedou. A ano, ona sa "pozvala"

elizabet173
4. máj 2021

teba trápi aby sa ona neurazila a ju vôbec netrápi, ako sa cítiš ty, keď ti niečo také navrhne. S mužom nech si to rieši sama a keď chce od neho na pár dní odísť, nech ide k svojej rodine alebo využije nejaký penzión. Ty jej normálne povedz - nehnevaj sa, nie. Koniec. Nemusíš nič vysvetľovať, to nie je tvoja povinnosť. Ešte sa ani dobre nepoznáte, to by som o tom ani neuvažovala. Iné by bolo, keby to bol niekto z rodiny, ktorému napr. zhorel dom, prišiel o všetko a potrebuje preklenúť určitý čas, kým mu poisťovňa vyplatí peniaze, aby si mohol zabezpečiť aké také bývanie, ale v tomto prípade by u mňa nemala šancu. Okrem toho, čo na to prenajímateľ? Myslíš by bol z toho nadšený? Kľudne jej povedz, že to máš v zmluve, že tam nesmieš ubytovať ďalšiu osobu a máš pokoj.

autor
4. máj 2021

@pbra40 no ja by som priamo povedala, len taktne a citlivo. Tak toto je do zalohy, dakujem 😁

elizabet173
4. máj 2021

a čo keď sa urazí? Bude ti až tak strašne chýbať, keď sa ani nepoznáte? Nech sa urazí, ty si budeš žiť svoj život ďalej bez problémov, aj keď bude ona urazená.

autor
4. máj 2021

@elizabet173 tak uvidim, ci sa odvolam na zmluvu. Vobec neviem co si o tom mysliet. Som clovek ktory pomoze ak vie. Ale to mi pride fakt uz cez. Keby bola situacia tak vazna, ze naozaj nema kam ist ale len kvoli hadke z chlapom? Hm.

elizabet173
4. máj 2021

veď taktne a citlivo jej povedz, nehnevaj sa, to nemôžem, mám to v nájomnej zmluve. A predídeš tomu, že sa bude k tebe hrabať o pol roka, keď sa pohádajú zase a o mesiac zase.

zuzka38
4. máj 2021

myslim, ze kto xce sa urazi, a najma ak sa sam pozyva na prespatie..na to nemozes brat ohlad ked nastavujes hranice
najskor si musis ujasnit ten pocit sama v sebe, pustit ho..
nasledne to jasne odkomunukovat a byt ok s tym, ak sa aj urazi a uz nikdy neozve..
dolezite je mat osetrene vlastne hranice
drzi mpalce

autor
4. máj 2021

@elizabet173 tak sme v kontakte, kazdy tyzden sa stretneme (nechcem pisat kde, ale nie je to kavickovanie ani sukromna navsteva, nazvem to pracovne). Dobre spolu vychadzame. Ale toto sa mi uz nepaci.

autor
4. máj 2021

@elizabet173 dakujem. Tak asi skusim.

autor
4. máj 2021

@zuzka38 dakujem.

elizabet173
4. máj 2021

to by sa nepáčilo ani mne, ja by som to neurobila ani pre rodinu, ak by sa žena pohádala s mužom. Iné by bolo, ak by ju muž bil a mala by deti, na nevyhnutný čas, kým nájdeme ubytovanie, ale pre známu by som o tom ani neuvažovala.

autor
4. máj 2021

@elizabet173 tak ja som aj uvazovala ze jej pomozem. I ked to sa neda nazvat pomocou. Muz ju nebije. Skor ho chce asi len dotlacit, aby si ju viac vazil alebo tak. Je mi to divne. Ja by som sa takto nevedela sama pozvat.

jana_eyre_2
4. máj 2021

Mne sa už veľa krát osvedčilo, že nepríjemnú pravdu treba povedať úprimne, žiadne vyhybacky, lebo potom sa to obráti proti mne..

Ja by som to povedala tak - vieš my dve si naozaj rozumieme, mám ťa rada.. ale mňa tento týžden čaká toľko nepríjemných veci, mám toho naozaj dosť.. veľmi rada ti akokolvek pomôžem, keď to je v mojich silách.. ospravedlňujem sa, ale je pre mňa trocha stresujúce ak by si u mňa bývala, pre normálne fungovanie potrebujem večer vypnúť sama v súkromí. Fakt ma to mrzí, ale ubytovanie skús pohľadať na bookingu, tam bude určite niečo vhodné..

Mimochodom, ak sa takto pozvala sama, naozaj ti nemusí byť nepríjemne že odmietnes.. a ak sa urazi? To už sa s tým musí len ona vyrovnat..

poopsie
4. máj 2021

Precitaj si svoje asertivne práva, byť asertivna a povedať nie..vobec nehladaj výhovorky - to je len tvoj obranný mechanizmus - nechceš byť ta zlá.. Nie je hriech povedať nie..

tykat
4. máj 2021

Co chces vymyslat..."ahoj, ako si navrhla ze ci mozes u mna byvat.. vies co, nehnevaj sa prosim, premyslala som nad tym ale mne to nevyhovuje, mam rada svoje sukromie, skus oslovit niekoho ineho". Alebo ak chces vyhovorku "prepac, korona, nechcem zvysovat riziko, v tomto som zasadova"... a hlavne sa nezamotavaj do "mam teraz vela povinnosti, starosti..." proste nie, ani teraz, ani potom...proste nie, nech ma z toho jasny odkaz ze na toto ty nie si vhodny typ.
Akoze fakt sa ti chce natrepat domov??? Pracovna znama? Keby kamoska a si jej to ponukla tak nepoviem, ale sama sa pozve.

elizabet173
4. máj 2021

ty si uvažovala, že jej pomôžeš a keď ti prenajímateľ ukončí zmluvu, tak budeš robiť čo? Ty nie si matka Tereza, popracuj na svojej asertivite. A myslieť si, že si ju bude muž viac vážiť, keď od neho na pár dní odíde, je dobrá hlúposť.

autor
4. máj 2021

@poopsie no asi mi chyba asertivita. Asi sa ju neviem naucit. Mozno to prameni z mojej vychovy, ze vzdy treba pomoct ak sa da.

autor
4. máj 2021

@elizabet173 ano, mas pravdu. Urcite by som nechcela aby sa kvoli niecomu takemu ukoncila najomna zmluva. Dakujem. Uz je to teda len na nej, ako to vezme.

elizabet173
4. máj 2021

prečítaj si ale o tej asertivite, pomôže ti to aj v ďalšom živote a neučí ťa to, kedy pomôcť treba a kedy to nechať na druhých, aby to nebolo využívanie tvojej osoby.

autor
4. máj 2021

@tykat dakujem. Ja viem ze mate vsetky pravdu. Vsak ja to tak aj vnutorne citim. Ja mam len problem spravne to povedat. Lebo nechcem urazit. Ale ano, mala by som sa ucit asertivite. Snad sa mi to raz podari.

autor
4. máj 2021

@elizabet173 dakujem. Ja to viem podla mojej mamy. Ona tiez pomahala aj vtedy, ked to podla mna uz niektori vyuzivali. Samej sa mi to nepacilo a dohovarala som jej. A robim to iste...skusim si o tom nieco pozriet.

majkado
4. máj 2021

Jednoducho povedz, že z toho nemáš dobrý pocit. Ty nie si zodpovedná za to, či sa urazí, alebo nie. Prípadne pomôž nájsť iné riešenie. Ale nerob niečo, čo presahuje tvoju hranicu.

number19
4. máj 2021

Ja som raz takto ubytovala bratrancovu frajerku, ktoru som pred tym videla asi 1x. Bola u mna na 3 dni. Bolo to pocas pracovneho tyzdna.
Prvy den piekla mrkvovy kolac, druhy zemiakovu babu v rure. Ja som vtedy taketo veci nejedla. Kuchynu som po nej cistila este 2 tyzdne. 🙄
Dodnes nepochopim ako niekto komu je poskytnute docasne byvanie sa tam sprava viac familiarne ako vo vlastnom byte. Ten kolac udajne piekla prvy krat, ale preco v mojom byte??? Od vtedy si dobre premyslim koho ubytujem.

Otvorene povedz je nie, ze ta to sice mrzi, ale ze to nejde.

autor
4. máj 2021

@majkado dakujem. Uz som sa rozhodla tuto hranicu neprekrocit.

Strana
z3