Známa chce u mňa pár dní bývať a mne to nie je po vôli
Ako sa zachovat, ked vasa znama by chcela par dni u vas zostat, byvat? Osobne mi to asi nebude 2x prijemne. Ako to ludsky podat? Dakujem.
Autirka: nech by si povedala akokolvek citlivo, urazit sa moze, toto nijako nevies ovplyvnit a nesuvisi to s tym ako citlivo to povies. Takze lekcia pre teba - byt asertivna. Ak sa to nenaucis teraz, zivot si najde cestu, aby ta to naucil pri inej prilezitosti.
Kludne jej povedz, ze mas priatela, ktory chodi doma nahy a vyzaduje to aj od vsetkych ostatnych a zaujem uz nebude...
@tykat pisala som jej cez messenger, kedze aj ona pisala v noci cez msg. A napisala som ze si neskor zavolame, lebo rano sa chystam.
Fuha,nie je to jednoduché, ale rovno povedz, že nie, lebo sa zamotáš a bude to ťažšie. A možno sa urazí, ale aspoň bude mať vo veci jasno, a ty tiež.
Mne sa osvedcilo povedat pravdu, ze potrebujem mat svoje sukromie, potrebujem sa v kupelni a kuchyni o nikoho nepotkynat, inak som nervozna a nesvoja. Potom to nebude skusat ani nabuduce.
Žiadne obkecavacky a hľadanie vhodných dôvodov.... Uraziť sa môže tak ci tak... Takze odpoveď... Nehnevaj sa ale u mňa ostať nemôžeš. A nie si povinná to odvovodnovat... Môžeš ist do hotela, penziónu, ubytovne
A ak sa urazí zas až taká dobrá známa to nie je
Ja by som jej uz nevolala, naco. Spravu dostala. Ona nieco potrebuje, nie Ty. Uz jej nevolaj. Lebo ona vyciti, ze sa citis previnilo, argumentacne Ta prevalcuje a nakoniec len budes sama seba pocut, ako jej prikyvujes a suhlasis.
Mňa život rokmi naučil povedať priamo, bez omáciek, bez strieborných podnosov. Spýtaj sa samej seba, či známej nieje trápne ťa využívať, či jej nebolo trápne sa nanominovat do tvojho bytu, či by to ona urobila pre teba.
keď jej nevadilo sa "nenápadne" sama pozvať, nemusí ti byť o nič viac nepríjemné ju odmietnuť.
Skoda, ze mame v nasej kulture taky problem hovorit nie. Casto sa to zneuziva, berie sa to akoby ze sa cosi spytam, tak nesmie sa povedat nie, ak na to nie je vazny dovod. Minule som presne cosi podobne riesila.
Neviem vsetky podrobnosti, ale odpisala by som jej cosi v style, ze "joj prepac, nestiham ani na nete byt, doma neporiadok, nemala by si ani kde byt, lebo vobec teraz to nestiham davat dokopy". Hocico odpise, neodpisuj hned. Co su to dnes za zvyky, ze sa musi okamzite odpisovat. Ako by mal clovek tolko casu a chute vzdy sediet na nete a vsetkym hned odpisovat. Mne tak raz znamy z rodiny o desiatej vecer raz pisal, ci moze prist prespat na druhy den, ze rano o siestej mu ide bus, len nech vie, ci sa ma balit. Spravu som nasla az rano a este sa citil dotknuty, ze som hned neodpisala. Zvykol u nas prespavat, ale nie takymto stylom, ja nie som povinna byt vkuse na mobile a okamzite reagovat. Pripadne "prepac, ale uz som slubila sestre/kamoske/mame, ze moze prist na par dni, len cakam ako sa rozhodne".
Niektori ale potom vyhovorky zneuziju a hned hladaju riesenia. Donesie si spacak, uprace ti, jej nevadi tvoja sestra... Vtedy treba uplne priamo povedat. "Sorry, momentalne mi to nevyhovuje, vobec nic nestiham, ani doma nie som poriadne, takze jednoducho nie, nemam cas sa o tom ani hadat"
@cervenaruza123 načo tolko zbytočných kecov a vymyšlačiek? Poviem jednoducho nie a viac nevysvetlujem. Autorka...Kamoška možno aj čaká zamietavú odpoved a ty sa stresuješ kvoli tomu, ako jej to povedat?🙈
@cervenaruza123 neviem ako si to predstavovala kedze vie ze cez den nie som doma. A ona robi na zmeny. Proste by bola aj sama v tom byte. Nemam tam ziadne cennosti ani nic podobne. No proste ten pocit. A prisposobovanie sa. Ja mam svoje denne zauzivane veci, co robim, kedy, proste prisposobovat sa niekomu teraz nemam chut. Plus mam aj dceru, ktorrj sa musim venovat.. . Aj co sa tyka veci ako stravovanie atd., vobec si to nedokazem predstavit.
Pozri, ty jej nemusíš vysvetľovať, prečo nie, proste nie, nevyhovuje mi to. Bodka. Ako ju to vôbec napadlo?
ale načo nám tu stále dokolečka vysvetluješ svoje dôvody? Jednoducho jej povedz že nie a necíť sa preto zle.
Ty mas este aj dieta? To si ona ako predstavuje ze bude u vas fungovat? A este pracuje na smeny...Tak to by som jej bez vycitiek napisala "sorry, ale som rada ked mam po celodennom kolotoci konecne klud, mame uz s dcerou zabehany rezim, nehodi sa mi to"
Hadam nema len teba na koho sa moze obratit.
@janinka007 Lebo niektori ludia maju problem povedat nie. A pre niektorych obycajne "nie" je dovod na urazanie sa a ked autorka nechce vyvolavat konflikt, tak hlada sposoby, ako to povedat inak. Ved aj otazka v diskusii je o tom, ako to povedat nejak mierne, lebo nechce povedat iba nie. Su ludia, co to nedokazu, tvrdo povedat nie, poznam takych a ziadne vysvetlovanie nepomaha ked si nenajdu vyhovorku vhodnu, tak so vsetkym suhlasia. Je to ich problem, ano, ale ked viem pomoct tym, co mozu povedat, aby nemuseli suhlasit, tak pomozem.
Poznam to, som clovek rovnakeho typu asi, ako ty a niekedy to zneuziju aj najblizsi. Ze vedia, ze pomozem, zorganizujem, vybavim a nic za to necakam. Teda byvala som takato, kym som sa nevycerpala a nenaucila povedat nie hlavne sebe samej a nehanbit sa za to. Sup sup precitat nejake clanky o asertivite, o metodach, ako ustat svoje nie. Asertivita je o tom, ze mas pravo povedat nie, mas pravo to nie nevysvetlovat a bodka. Mozes povedat uplne slusne: Nehnevaj sa, nie nehodi sa mi to. A nevysvetlovat dovod. Nacvic si to pred zrkadlom, desat razy to pevne povedz. A na otazky preco atd staci povedat: Nehodi sa mi to, nedovoluje mi to najomca.
Vzdy si s usmevom spomeniem, mali sme zahradu u jednych znamych, ked som bola mala. Raz sme sa vracali a niesli vseliake zeleninky a suseda z bytovky, co ju mama moc nemusela hned zaliecavo: Suseda, zo zahradky idete, ano? A kdeze to mate tu zahradu? A moja mama: Nuz,tam niekde, mame, ano. A sla dalej, ja sa doteraz na tom rehotam, ze ako to len dokazala, jemne tej zvedavej susede naznacit ze pcha svoj zvedavy nos kam nema 🙂
Asertivne techniky: https://sk.wikipedia.org/wiki/Asertívne_komunik...
Autorka, ludia niekedy nerozmyslaju velmi nad dosledkami alebo si povedia, ze ved ty to vyriesis. Minule mna tiez znama poprosila o cosi take, ze som len oci otvarala, ze jej to vobec napadlo a pritom sa bezne vobec ani nebavime.
Urcite by som s tym nesuhlasila, este keby to bola nejaka super kamoska, tak mozno. Uz len musis sa nejak donutit jej to povedat. Ale citam, ze si jej to uz napisala, tak to mozno dalej neries a ani nevolajte, naco. Mas dost svojich starosti momentalne
@tykat ano mam dieta. A mame svoj rezim, ktory mi vyhovuje. Aj ona ma deti, ale vacsie. Ona ma rodicov daleko dost. Urcite ma tu aj inych znamych. Neviem preco som jej napadla prave ja. Mozmo preto ze som sama s dcerou? Neviem.
no drzosť poniektorých ľudí nepozná hranice... Asi by som si vymyslela že mám návštevu, ale zas na druhej strane rátaj s tým že vaše kamarátstvo tým pádom skončí...😉
@cervenaruza123 ano, napisala som jej. A aj jej zavolam. Ked slubim, tak sa snazim dodrzat. Nechcem sa na nu urcite len tak "vykaslat".

@number19 dakujem. Uz som jej dala vediet.