Zobrali by ste si k sebe neter/synovca?
Muz je ukrajinec. Jeho rodina tu u nas žije od zaciatku vojny. Je to uz blazinec, ale trpime to a nedavame najavo, ze by nam to prekážalo. No svokrovci uz chcu ist naspat. Svagrina sa uz pred mesiacmi vratila naspat a nechala nam tu jej dieta, ktore prave ide do puberty.
Muz mi navrhol nechat tu dieťa a vsetkych ostatných nechat vratit sa, ak tak velmi chcu. Dieta je to vcelku náročné a nevychovane. Vyberave v jedle, zje iba varené a vzdy cerstvo varené trikrát denne a aj to len dokola to isté z niekolkych druhov jedal. Ucit sa nie. Vyjst von nie. Iba sediet na telefóne/tablete/pocitaci cele dni a hrat sa tam hry.
Ja s tym nesuhlasim. Mam statosti vyse hlavy s nasim dietatom a pracovnymi povinnostami, ktorych mam neurekom, určite by som to dieta tak neobskakovala s tym varením.
Muz sa na mna hneva a hovori mi, ze ak sa tomu dietatu na ukrajine niečo stane, bude to moja chyba a bude to vycitat mne uz dosmrti.
Ale situácia je taka, ze to dieta ma svoju mamu, ktora je vitana takmer v akejkolvek krajine sveta, vsade ju budu podporovat a pomahat jej. Dokonca aj tu na Slovensku, pokojne by mohla zit s deckom u nas. Ale nie. Ona nebude nic vo svojom zivote menit, radsej necha decko u uja s tetou na dalsi rok, dva, tri, ci desat, akoby sa vzdala svojej prace, v ktorej pracuje cely zivot.
Som preto sebecka? Nechutna? Zla? Podla mna sebecka je svagrina... Ja nechcem dalsie starosti
To dieťa ma 13, medzi ním a mojim dietatom je 10rocny rozdiel. Ma u nas vlastnú izbu. Mojmu dieťaťu som plánovala uz v tomto obdobi postupne vlastnu izbu, ale nema na nu teraz priestor.
Nie, teraz som nevyvarala pre to dieťa ja 3x denne, ale svokra. Ja varim dalej podla seba, kto chce je, kto nechce neje. Ja ich jedlo vacsinou tiez nejem - cerstvo prazenym reznom o 7:00 som neprisla na chuť doteraz, cize hamandeggs na ranajky, to by bolo este prilis jednoduche jedlo 😂
No nic, neviem ďalej co robit. Ci byt nadalej proti, ci povolit. Ano, mama by nam dala splnomocnenie na dieta, pretože bez neho nemozeme nikam cestovat... Cize budeme musiet platit dovolenky a tabory aj cudziemu dietatu a to uz je nad ramec toho, co som ochotná financovať
@stanulienkat prepáč, ale smajlíkom nerozumiem. Chcem si prečítať tvoj názor na moju reakciu.
@autorka ako prepac, ale toto nemyslíš vážne 😧😧😧
Cize svojmu dieťaťu vezmeš izbu, aby si tam ubytovala v podstate cudzie dieta, o ktoré sa nechce starať jeho vlastná matka???
Platit mu dovolenky a tábory??? Z akého dovodu???
To dieta ma matku, ktorá navyše zaraba!!!
A teda dokedy ma byt u Vas? Ako si mlady muz svoj "pobyt" u Vas vlastne predstavuje?
13 rocne dieta v pohode moze umývať riad, vysavat, a pod. Proste pomahat v domácnosti.
Co tento??? Ci len naťahovať ruku???
To mu mate davat aj vreckové??? A matka teda co? Koľko a co bude platiť?
Prepac, ale na toto nemám slov 👎👎👎
Vies co, vsak nech si ho vezme a stara sa o neho svokra. Navrhni jej to.
To akože myslíš tak, že mama ide zarábať a nebude na dieťa nič prispievať? A tvoj muž je s tým úplne vpohode?
@zirafienka To je strata času. Vieš ľudia sa už úplne zbláznili, na jednej strane sú Ukrajinci, ktorí naozaj potrebujú pomoc, to sú tí, ktorí prišli z tých bombardovaných oblastí, lenže prišli aj takí, čo len využili možnosť dostať sa preč za lepším, len zneužívajú systém. A keď niekto poukáže na druhú stránku veci, hneď je rusofil, dezolát, závidí im vojnu a tak podobne. A medzi ľuďmi panuje nenávisť, navzájom sa urážajú, nadávajú si... Najskôr nás rozdeľoval covid, kto sa očkuje ten je náš, kto nie je dezolát, hlupák, konšpirátor atď a teraz Ukrajina. Je mi z toho smutno čo sa deje.
Splnomocnenie na dieťa? Cudzej národnosti? Prepáč, ale to ti bude vieš na čo. Musíte to mať ošetrené súdom, to sa nedá len tak "nechala som tu dieťa, tu máš splnomocnenie a čau"
@katka2602 veruze da sa to tak. A je to velmi jednoduchy a rychly proces pri utecencoch. A nie, svokra zije u nas. Su na dochodku, cele dni doma, ved su vsetci utecenci u nas. Ci to je divne, ze svokra vari v mojej kuchyni? Nevyvara mne, vyvara svojmu vnucatu, muzovi a sebe.
Pokial mate 10 izbovú vilu tak je to ok.
Cize mas u seba nasackovanu jeho rodinu v podstate. Kde je jej muž? A prečo sa vrátila iba ona? Co ti vlastne platia?
Ja by som sa na to podujala ale moj dom moje pravidla a musela by prispievat aspon tych 100€/mesiac - podla toho kolko zarobi svagrina. Dieta by sa muselo podelit o izbu s tvojim synom a chalanisko by muselo fungovat ako ked idu deti v 14-15r na vymenne pobyty do zahranicia, ucit sa a dodrziavat normy hostovskej rodiny. Obmedzene pouzivanie pc/soc. Sieti a pod. Pocitac nech mu kupi matka alebo dedkovci na to by spm urcite neprispievala alebo teda vo forme darceku 50€ na to aby mu dolozili a kupili pc. A pomahat v ramci domacnosti - udrzaivat si izbu poriadenu a pomahat pri upratovani, vynasat smeti, ist nakupit ak je treba skocit do obchodu a pod. Len je jasne, ze s uzkostlivou babkou na blizku by to bolo dost tazke uplatnovat ale pokial by dodrzali toto tak by som mladeho na rok nechala na sk
@lienka.7 ako pisem, moje dieta nema vlastnu izbu (zatial ju velmi nepotrebuje, je o 10 rokov mladsie od synovca, ale v mojom plane bolo ze uz v tomto veku zacnem privykat dieta na svoju izbu) miesto toho je v nej synovec, pretoze on potrebuje svoju izbu. Svagrina sa vratila, pretoze zakon jej nedovoloval pokracovat vo svojej praci nadialku, musi ju vykonavat z uzemia ukrajiny, alebo ju vyhodia. Ona sa svojej prace vzdat nechce. Radšej nam tu nechala dieťa a vrátila sa. Dieťa ma aj otca, ten taktiez pracuje. Muzi do 60 rokov nesmu opustit uzemie ukrajiny, takze vsetci spolu nemajú moznost prestahovat sa, ale oni ani nechcu. Dieta tu nechali so svokrovcami, ti su jeho starí rodicia, dôchodcovia, im je vpodstate jedno kde su, ale chcu sa uz vrátiť, po tom polroku co uz u nas ziju zabudli ake je hucanie siren a schovávanie sa v bunkroch, takze si domov idealizuju a chcu ist uz naspat. A vnuca nam tu chcu nechat.
Nechcem byť zlá ale myslím, ze si to všetci predstavujú veľmi jednoducho. Jedna vec je, ze chlapec teraz trávi čas so svojimi starými rodičmi na ktorých je zvyknutý a už teraz je problémový tak si nechcem predstaviť co sa bude diať keď odídu aj oni.
Prepac, ale opakovane, toto nie. Fakt.
Cize všetci sa vrátia naspäť, len dieta tu nechajú, chapem tomu správne?
Cize pre nich je to bezpecne, ale pre dieta je to uz nebezpecne... no nemám slov. 👎👎👎
Doteraz mu služku robi v podstate babka (asi ako tomu bolo aj doma) a potom mas akoze nastúpiť ty, ano?
Dokedy ma takto byt u Vas vlastne? Koľko budu prispievať na neho? Ako to bude všetko ďalej?
Toto by pre mňa bolo podstatne a žiadala odpovede na otázky.
Vychovávať cudzieho teenagera... lebo v podstate je to cudzie dieta. Co ked ti povie ze ty nie si jeho matka a nebude ta proste počúvať? Co potom urobíš?
Proste este raz nie nie nie.
Nerozmumiem úplne svagrinej prečo sa vrátila keď môže nájsť prácu aj tu , zrejme ma svoje dôvody - dieťa by som tu nechala a postarala sa podľa vlastných pravidiel . Pre nich to musí byt mega ťažké , ale aj pre vás , ak to nebude fungovať, po pár mesiacoch by som to prehodnotila a dohodla sa zo švagrinou co ďalej , nech bud príde alebo iné riešenie
Dieta ma byt pri matke a bodka. Nikdy by som s tym nesuhlasila. A ked sa boji muz o synovca,preco neapeluje na jeho matku,aby tu ostala s nim?
Mňa by zaujímalo len tak čo robí švagriná ? Či má neake dobré miesto a tu by musela vzat len podradnu pracu, chápem že chce byť aj s mužom napr
Mne to pripada, ako keby to zrazu kazdy povazoval za normalne, ze necham dieta v inej krajine s cudzimi ludmi (v lepsom pripade s rodinou, ale aj tak su pre nich cudzi), "lebo ho chcem chranit". A co tak ochrana rodiny a vztahov a normalneho vyvoja dietata v kruhu svojich najblizsich? Co tak zodpovednost za zivot svojho dietata? Ja chapem, ze nechce prist o pracu ale co je dolezitejsie ako moje vlastne dieta? Ziadne peniaze sveta...ZIADNE! A tobôž nie vtedy, ked maju kde byvat - u vas. Ked im ma kto pomoct - Vy. Preco sa kvoli vlastnemu dietatu nepokusila integrovat a najst si pracu tu na SK? Toto je pre mna nepochopitelne...
ako platit?ona bude zarabat a vy platit za neho???!!!!!ona by mala vam platit plus ovela viac navyse, ze ho k vam strcila.
@hope87 predstav si, ze medzi rodinami sa to tak robi aj medzi nie rodinami, ze posielaju dieta na rok aby sa naucilo iny jazyk. Napr z mojho okolia poznam pripad kedy sused ponukol susedovie vnucke, ze ju bude mat na rok u neho doma aby chodila do skoly v meste kde byva a zlepsila sa v jazyku. Boze hovorite ako keby kazdorocne necestovalo tisicky deti do internatov alebo na vymenne pobyty doslova po celom svete - len sk je different. Kebyze je to sestra autorky a sestrine dieta tak by tu asi tak nepolemizovala. Pripadne by zila v nemecku s nemcom napr. A jej sestra by ju popytala ci by jej dieta mohlo ist do nemecka na jeden skolsky rok aby sa naucilo po nemecky tak by sa urcite nepytala na forach ci ma zobrat to dieta alebo nema. Vydebatovali by si to medzi sestrami a este by sa rozculovala a nechapala preco je jej nemecky manzel proti takej zivotnej prilezitosti pre jej rodinu 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️Co vam vadi ze je ukrajinec???? Kebyze je zo spojenych statov tak na to by sa pozeralo uz inaksie🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
@prasiatko30 citaj laskavo s porozumenim. Co tu pleties jeho narodnost??? Nie je to jedno? Aj keby to bol Čech! Hovorime o tomto konkretnom pripade. Nezabudni este napisat, ze som kvoli tomuto nazoru rusofil! Ja nehovorim o vymennych pobytoch a o veciach vzdelania. To je uplne ale ze uuplne nieco ine, tak tu nemiesaj hrusky s jablkami, len preto, aby si sa do mna obula. Ja pisem o konretne tejto veci, ze matka odisla od dietata (bohvie na kolko - pri pobyte kvoli vzdelaniu vies, kolko ti tam dieta bude a to dieta to aj same chce...pochybujem, ze akykolvek rodic by nasilu poslal 13rocne dieta do cudzej krajiny na rok). To sa ta mama asi velmi vojny neboji, ked sla do Kyjeva. Pre mna by bolo najdolezitejsie zostat nazive a v bezpeci so svojim dietatom a byt tu pre neho. Keby slo o existencne veci, tak mozno by som este pochopila, ale boli v bezpeci u brata a mohla sa kludne integrovat a zarobit si tu.
@prasiatko30 mozno ty by si sa na to pozerala inak, keby bol z USA ale mne to nepodsuvaj. Pozerala by som sa na to rovnako, keby v tej krajine bola vojna a rodic dobrovolne opusti dieta, kvoli praci a pritom neriesi, co bude, ak sa mu nieco stane. Co bude s dietatom atd... Takze to co pises je uuuplne mimo.
@hope87 myslim si ze v tomto pripade je to omnoho pochopitelnejsie, ze chce nechat dieta v bezpeci a ona sa vracia pracovat, lebo sa nemusi bat ze sa mu nieco stane - co je na tom nepochopitelne 🤦🏽♀️🤦🏽♀️ A ze ona chce ist naspat a pomahat svojej krajine/vlasti/ domovine myslim si ze vy tunak robite z toho nieco nepochopitelne🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@hope87 a co ak ona nechce sa integrovat tu ale pomahat doma - sestra/mudr alebo hocikto hadam je dost loalne z jej strany ze chce byt doma a prilozit ruku k dielu. A pritom chce mat istotu aby sa jej dietatu nic nestalo
@prasiatko30 ja si myslim, ze mame v tomto diametrálne odlisne nazory, tak sa zhodnime, ze sa nezhodneme. Pre teba je to pochopitelne, pre mna nie. Tvoj nazor ti neberiem ale nabuduce, ked ho budes vyjadrovat, tak k veci a nie tu krutit o vzdelavacich pobytoch a internatoch.

@brembo 😢smutné,😢😢 Princezná a naša vláda rieši Ukrajinu a slov. občana má v prdeli. Naša ekonomika je dobre poznačená... Len aby nebolo horšie... Poniektorí už melú z posledného.