icon

Zobrali by ste si k sebe neter/synovca?

7. aug 2022

Muz je ukrajinec. Jeho rodina tu u nas žije od zaciatku vojny. Je to uz blazinec, ale trpime to a nedavame najavo, ze by nam to prekážalo. No svokrovci uz chcu ist naspat. Svagrina sa uz pred mesiacmi vratila naspat a nechala nam tu jej dieta, ktore prave ide do puberty.
Muz mi navrhol nechat tu dieťa a vsetkych ostatných nechat vratit sa, ak tak velmi chcu. Dieta je to vcelku náročné a nevychovane. Vyberave v jedle, zje iba varené a vzdy cerstvo varené trikrát denne a aj to len dokola to isté z niekolkych druhov jedal. Ucit sa nie. Vyjst von nie. Iba sediet na telefóne/tablete/pocitaci cele dni a hrat sa tam hry.
Ja s tym nesuhlasim. Mam statosti vyse hlavy s nasim dietatom a pracovnymi povinnostami, ktorych mam neurekom, určite by som to dieta tak neobskakovala s tym varením.
Muz sa na mna hneva a hovori mi, ze ak sa tomu dietatu na ukrajine niečo stane, bude to moja chyba a bude to vycitat mne uz dosmrti.
Ale situácia je taka, ze to dieta ma svoju mamu, ktora je vitana takmer v akejkolvek krajine sveta, vsade ju budu podporovat a pomahat jej. Dokonca aj tu na Slovensku, pokojne by mohla zit s deckom u nas. Ale nie. Ona nebude nic vo svojom zivote menit, radsej necha decko u uja s tetou na dalsi rok, dva, tri, ci desat, akoby sa vzdala svojej prace, v ktorej pracuje cely zivot.
Som preto sebecka? Nechutna? Zla? Podla mna sebecka je svagrina... Ja nechcem dalsie starosti

laska86
8. aug 2022
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
anjelikdianka
8. aug 2022

Ak matka pracuje tak nech posielá aj peniaze pre syna.To nemôže chcieť aby ste všetko pre chlapca platili vy.Keby nemal rodičov tak by to bolo iné,ale on má matku ktorá sa rozhodla dieťa nechať u vás a ona sa vrátila do práce na ukrajine.Tak nech platí na syna ak chce aby ostal u Vás.

kvetinka75
8. aug 2022

ak tu chce dieťa tak veľmi zostať, tak nastolím svoje pravidlá a basta. Bude ich dodržiavať. A účty budú platiť rodičia. Žiadne že vy s mužom. A potom uvidíte kto čo bude chcieť. Možno mladý bude skôr doma ako jeho matka.

janage
8. aug 2022

Tak po prvé právna stránka veci ako už písali baby, dieťa nie je plnoletosti. Za druhé to kto mu varil tie 3 jedlá teplé jedlá denne keď rodicia pracovali a on chodil do školy?
Za 3. Tvoj dom, tvoje pravidlá. Ono zas bez ohľadu na národnosť, drvivá väčšina pubertiakov vynesenie koša, či umytie riadu považuje za týranie a obmedzovanie osobnej slobody 😉
A mám ešte jednu otázku? On neovláda angličtinu ani hovorovo? Chodí na ZŠ či SŠ?

janage
8. aug 2022

Nemá v blízkosti ukrajinskú komunitu, kde by si našiel kamarátov? Určite v tých väčších mestách sú

valeria_h
8. aug 2022

Za dobrotu na žobrotu.

valeria_h
8. aug 2022

@brembo A to si ešte nevidel čo sa deje v Prahe.

mandzula
8. aug 2022

Ja ta uplne chapem, tiez by mi to vadilo, a to bez ohladu na to, odkial dieta pochadza. Muz ta smaril do vody a plavaj. Uprednostnuje potreby inych pred tymi tvojimi. Nerozumiem tomu, ze ked matka dietata isla za pracou, na dieta neprispieva, co ste vy nejaka charita? A este dieta v puberte, to ma clovek dost co so svojim robit, a to si ho aspon pozna a vie ako nan. O pocitoch toho mladeznika ani nehovorim, ten musi mat v hlave poriadny gulas, no preco by jeho riesenie malo byt na vas? Muza by som dotlacila k tomu, aby aspon dohliadal na vychovu a dodrziavanie pravidiel, ziadny leharos kemping, pekne krasne sa zapajat do chodu domacnosti a prisposobit sa vasim pravidlam.

didi2102
8. aug 2022

Ja by som to urobila asi tak že si sadneme a povieme ok, syn tu môže ostať napr rok,potom sa uvidí veď svoju rodinu má na Ukrajine, ak sa si to situácia zlepší ide spať či sa mu to páči alebo nie,on má mamu a má zit s ňou, teraz by som sa tiež bála ho poslať spat ale ako je ženy píšu,moje pravidlá resp pravidlá domu sa idú piprziavat,bude mať povinnosti,obmedziť internet,škola na prvom mieste,žiadne varené 3x denne,kúpila by som mu aj základné veci, nič drahé a vyberám ja,notebook mobil nový sú tabu,mama zarába nech mu kupi-myslim že je to veľký prežitok,sadla by som si so všetkými a takto to povedala, sme rodina a preto sme si všetci rovní všetci máme povinnosti,ak by sa to niekomu / jemu nepáčilo ja ho tu nedrzim... A stať si za tým
U mňa je teraz neter,mám dve malé deti muž v zahraničí,neter.je náročná vo všetkom, mama/brat mi vyvoláva ako to zvládam, no v pohodicke , je u mňa doma,je sa čo navarim, nič pomimo ,nemáme sladkosti ,program je taký aký vyhovuje mojim malým deťom,zákaz chodenia hore dole po dome,keď sa to bratovi/neteri nepáči môžu ju vziať a urobiť si stráženie podľa svojich predstáv,zbožňujem ju ale mám hranice

ahhola
8. aug 2022

Vyexpedovat za mamkou, este dnes. Nenechať sa citovo vydierať, ty nebudeš zodpovedná keď ho zasiahne bomba, takisto keby tam zasiahla jeho mamku.,aj tu by ti hadzal na krk?. Ved je to synovec, prečo si dopustila, aby ho tu mamka nechala a staraj sa, cudzia osoba.

brembo
8. aug 2022

Ja sa len chcem opýtat,že ked ho ona chce ochránit pred vojnou,ako je možné,že pracuje a nechce sa vzdat svojej kariéri? Zrejme až také horuce to nebude s vojnou v tej oblasti,kde pracuje a býva.

brembo
8. aug 2022

@valeria_h Ani nechcem. Stačí mi,ked si pozriem na čt správy,takmer ich tam nosia na zlatej tácke.

karmen118
8. aug 2022

Keď jej bola práca prednejšia ako syn, aspoň platiť vám môže za jeho pobyt, to je čisté zneužívanie situácie. Príde mi akoby sa syna veľmi rada zbavila a využila príležitosť, ktorá sa jej naskytla. Ľutujem teba aj toho chlapca, lebo sám už vie, že jeho matke je prednejšia práca ako on, možno aj preto sa nechce vrátiť, je mu u vás lepšie. Ale ako baby už písali predo mnou, tak to treba aj právne doriešiť ( ak sa dohodnete spolu s mužom, že si ho u vás necháte), lebo ak odídu aj jeho starí rodičia a on by ostal sám u vás, tak z toho môžu byť problémy. Ešte môže nastať aj situácia, keby sa jeho matke niečo stalo, ak nemá otca, tak by sa z neho stala sirota a potom by u vás už asi ostal ( lebo ktovie, či by ho starí rodičia vôbec chceli zobrať k sebe a chlapec by sa už možno na Ukrajinu ani vrátiť nechcel). No a pokiaľ sa s mužom zhodnete, že u vás môže zostať, musíte trvať spoločne na tom, aby dodržiaval pravidlá vašej domácnosti + jeho matka by mala naňho posielať výživné...

andreatytler
8. aug 2022

@lienka.7 Ja by som peniaze nepytala. Ale ak autorka citi ze by ukrajinska mama mala platit, treba aj to vydiskutovat. Vsetko pekne na rovinu, lebo je to rodina.

sovica
8. aug 2022

@autorka Očkom som prebehla diskusiu. Nezávidím Ti. Ja by som asi pomohla, ale stanovila by som si určitú dobu (polrok, 1 rok?) a videli by sme, ako sa situácia na Ukrajine vyvinie. Ak by sa to tam upokojilo, dieťa ide za matkou, ak by dieťa nespolupracovalo - ide za matkou. Ináč, môj dom - moje pravidlá. S dieťaťom by som si sadla a v rámci jeho veku (stále si nenapísala koľko má rokov) by som mu vysvetlila, čo od neho očakávam a ako to bude vyzerať, ak u vás ostane (zapájať sa do práce v domácnosti, jesť, čo navaríš, žiadne nákupy nadštandardných vecí - notebook, mobil..., začne sa učiť slovenčinu a bude si plniť aj školské povinnosti...). Ak by dieťa súhlasilo a dohodu by dodržalo, pomohla by som. Ak by s ním boli problémy, kontaktovala by som matku a dieťa by išlo za ňou (alebo sa môže vrátiť ona nájsť si podnájom a prácu tu).
Určite by záležalo aj od finančných možností. Ak by sme ako rodina ledva prežívali, tak by matka musela posielať výživné na dieťa. Ak by sme mali prebytok, tak ten rok by som asi finančne pomohla. V každom prípade, matka by mala mať toľko slušnosti, aby na svoje dieťa finančne prispievala.
Neviem však, ako je to z právneho hľadiska. Mňa by úplne najviac znepokojovalo, že ak sa dieťaťu niečo stane (úraz, úraz s následkami, nebodaj smrť). Kto bude zodpovedný? Proste, stať sa môže čokoľvek a kedykoľvek. Čo by v takom prípade robil Tvoj muž?

andreatytler
8. aug 2022

@lienka.7 Hlavne si myslim ze ten syn si to velmi rychlo rozmysli, ked bude mat inu drezuru.

katka2602
8. aug 2022

Plus mínus sme mali týždenne 2-3 telefonáty ako ukrajinská matka necháva dieťa na SR a ona ide ďalej alebo sa vracia späť. Nechávajú deti cudzím ľuďom ako kus nábytku. Pubertaci nechcú chodiť do školy, lebo u nich je iný systém. Jasne nie všetci, ale tých telefonátov mame dosť. Ja nerozumiem ako môže jedna matka takto opustiť dieťa. Ak sa chce vrátiť späť a normálne funguje v práci tak prečo necháva dieťa tu? A to jej teda vôbec nie je blbé hodiť dieťa na krk bratovi a neposielať ani cent? Tak prepáčte, ale toto by u nás určite nebolo. Ak sa mám starať o synovca neter tak pekne nech posielajú peniaze na výdavky, veď taky chlapec už toho zje dosť, obliekať a starať sa o neho stojí tiež nie málo. Teraz, keď všetko zdraželo a len za obuv,nohavice, tričko dá človek pomaličky 100€ by som ho zadarmo neživila. A inak ako to bolo spomenuté vyššie musíte mať súdne rozhodnutie a to nie je len tak. Ani ty ani tvoj manžel nemá právny nárok to dieťa zastupovať. Co budete robiť ak sa niečo stane? Ale teda už keď je u vás mladý by jedol to čo je navarené,nepáči sa? Nemusíš jesť nič. Ešte také by nebolo 3x denne vyvárať mladému, tak to určite.

sardinka32
8. aug 2022

A to dieta nemá otca?? Čo mňa najviac zarazilo, je správanie Tvojho muža - postaví Ťa pred hotovú vec a ešte Ti robí prehnané výčitky. Nezávidím Ti tuto situáciu...bud Ti pribudne dalsie dieta, navyse komplikované na výchovu alebo nasratý muž. Tá vojna tam kludne moze trvať roky...to ho budete mať az do dospelosti či čo? Nech si muž uvedomí, že to nie je len tak...odhliadnuc na výdavky...ale ste za neho zodpovední so všetkými následkami. Pomôcť si už pomohla...toto by už bolo vysoko nad rámec bežnej pomoci, si myslím.

basska_b
8. aug 2022

Do tohto by som v zivote nesla, je jedno, ci Ukrajinec, ci socialny pripad... moja mama pozna taku rodinu a uplne im to otravilo cele rodinne fungovanie a manzelstvo zato, ze sa u nich roky valal lenivy synovec - vysokoskolak, co bol hnily este aj na intrak ist, ani sa neucil, len lezal pred TV cele dni... ine by bolo, keby chalan bol pomocou, trosku sa zapojil v domacnosti a stal by sa akoby vasim druhym synom... ked to uz teraz tak necitis, nezmeni sa to a budes mat na krku kamen

hope87
8. aug 2022

Prepac, nikde som nezachytila, kolko ma to dieta rokov?
V kazdom pripade, nic nie je dolezitejsie ako rodina - dieta. Nedokazem si ani len predstavit, ze by som odisla od vlastneho dietata kvoli praci 🙄. Co to je za prácu, ked ju nemoze vykonavat napr. z dialky...ako na homeoffice. Ja ta napr. uplne chapem. Ja by som toto nedokazala prezret, ze mi doma necha dieta a odide pracovat. Ako dlho uz je prec a povedala vobec, na ako dlho?

nwnw
8. aug 2022

Ako prepac asi som naivna. To si tvoj muz chce vybavit to dieta do opatery? Co ked bude terazu vas len tak na dobre slovo a ujde ti von za kamosmi a zrazi ho auto? I dieta sa v prvom rade maju starat rodicia. Chvalim Tvojho muza, ze sa chce o synovca postarat. Moze,ale full. Nech riesi vsetko okolo neho muz a nie ze Ty nakupujes detsku veci, Ty varis...

brembo
8. aug 2022

A čo budete s ním dalej robit,ked ani do školy sa mu neráči? Zy pár rokov bude plnoletý,ostane Vám do konca života ako zátaž,lebo ked ani do školy nechce,tak pracovat už dvojnásobne nebude. A nemysli si,že on sa bude prisposobovat Vám,ale vy jemu. Už teraz stanovuje pravidlá,čo bude a nebude robit.

loliku
8. aug 2022

Či jej to nieje blbé 🙄 keď už toľko pracuje aspoň peniaze si môže posielať na syna. Len vás využíva. Tak či tak by som ho nenechala v mojom dome len ležať a byť za mobilom. Daj mu robotu nech sa činí

lienka.7
8. aug 2022

A prosím ta, co také si mu varila 3x denne? To ako ze na raňajky hemendex, na obed kuraciu polievku s kuratom, ryzou a kompotom a na večeru plnenu papriku s knedľou? Ci akoze 3 jedla? Nechápem.
A co tvoje vlastne dieta? Tomu to akoze nevadi?
Kde ma zit ten synovec? Ma nejakú vlastnu izbu? Ci sa deli s tvojim? Ci ako?
Nepises kolko ma rokov síce, ale akoze koniec toto.
A uz len to, ze sa očakáva (je jedno ci on alebo jeho matka) ze mu kúpite notebook, mobil ci ine veci je cez čiaru, ba až chrapunske.
A ak si myslíš, ze mlady sa prisppsobi Vam ako rodine, na to rýchlo zabudni. 🤣🤣🤣 ty sa budeš prispôsobovať jemu, lebo on je chudacik z vojny zasiahnuté krajiny s trauma a pod. Plus to akoze ho budete satit, a starať sa komplet ako by bol Vas vlastny? Brať ho a platiť mu dovolenky? Blaznis?
A ked sa mu tu niečo stane, uraz alebo co, co bude? Ty nie si matka, zakonny zástupca predsa. Ci ti posle nebodaj švagriná splnomocnenie?
Inak zaujímavá logika, ze ona chlapca na Ukrajine nechce, lebo ho chce ochrániť. A co ona? Ona sa teda dobrovolne vystavuje riziku smrti?
Hmmm, zaujímavé. Asi to potom na tej Ukrajine nebude až také kritické, ako sa nam snažia prezentovať. Lebo zoadny súdny človek sa dobrovoľne nevystavi riziku smrti. A kvoli robote uz vobec. Pracu by nasla aj tu, keby chcela. Ako som už napisala predtym, vychcana ja toto 👌👌👌

lienka.7
8. aug 2022

@brembo skonci to tak ze jmenuji se vtirka budu s Vama bydlet 👎👎👎
Chcem vidieť, ako pojde napr. na nejakú brigádu alebo podobne... no koniec toto.

zirafienka
8. aug 2022

@stanulienkat nie, Slováci nie sú zakomplexovaní, možno poniektorí..., ale rozhľadeným sa ešte viac otvorili oči. Nad ich drzosťou. A prečo? Prekročili hranice, utekali, áno chápem, ale kde sa pohli, všade rozdrapili dvere!!! a drzo žiadali všetko bezplatne, z obchodov odchádzali s plnými košmi bez platenia (bola som svedkom takých nákupov) kedy SBS-kár volal policajtov, nie, ani policajti s nimi nepohli, tak sa obrátili na primátora. Ten prišiel, otvoril vlastnú peňaženku😂😂😂"😂😂😂"a nákup vyplatil. Lekárska starostlivosť, my musíme hlboko siahnuť do peňaženky, oni zadara... Telefónovanie, zadara... Mne sa zvýšil paušal o niekoľko €. Potrebovala som novú Sim-kartu z 2€ dnes som zaplatila 4€. A takto môžem pokračovať ďalej. Kaderníčky sa sťažovali... Ubytovaní v stredoškolskom internáte, celodenná strava zadara, ale oni sa ráno nažrali, vrátili sa z aqaparku, welness, a posadili sa v jedálni internátu k večeri atď, atď...Môžem pokračovať...Z Ukrajiny biedni sem neprišli. Len si držme palce, aby nás ešte v našom, aj to už poznačeným Slovensku NEPRESKOČILI

brembo
8. aug 2022

@zirafienka plný súhlas,lebo tý,čo všetko stratili nemajú na cestu. Na cestu majú len tý,čo o nič neprišli.

brembo
8. aug 2022

@lienka.7 😂

brembo
8. aug 2022

@zirafienka tiež som bol svedkom podobnej situácie,keď ukrajinci si naložili vrchovato 2 nákupné vozíky a chceli prejsť cez kasu bez platenia. Keď im pokladníčka povedala,že a čo tak platiť,tak drzo odvtkli,že to oni ako utečenci majú zadarmo a veselo pokračovali von. Chytil ich SBS kár a povedal,aby išli vyplatiť nákup. Samozrejme zamitli,že oni nič platiť nebudú. SBS kár bol ale nekompromysný a po pár minútach mu došla trpezlivosť a vyrazil ich von.