icon

Zobrali by ste si k sebe neter/synovca?

7. aug 2022

Muz je ukrajinec. Jeho rodina tu u nas žije od zaciatku vojny. Je to uz blazinec, ale trpime to a nedavame najavo, ze by nam to prekážalo. No svokrovci uz chcu ist naspat. Svagrina sa uz pred mesiacmi vratila naspat a nechala nam tu jej dieta, ktore prave ide do puberty.
Muz mi navrhol nechat tu dieťa a vsetkych ostatných nechat vratit sa, ak tak velmi chcu. Dieta je to vcelku náročné a nevychovane. Vyberave v jedle, zje iba varené a vzdy cerstvo varené trikrát denne a aj to len dokola to isté z niekolkych druhov jedal. Ucit sa nie. Vyjst von nie. Iba sediet na telefóne/tablete/pocitaci cele dni a hrat sa tam hry.
Ja s tym nesuhlasim. Mam statosti vyse hlavy s nasim dietatom a pracovnymi povinnostami, ktorych mam neurekom, určite by som to dieta tak neobskakovala s tym varením.
Muz sa na mna hneva a hovori mi, ze ak sa tomu dietatu na ukrajine niečo stane, bude to moja chyba a bude to vycitat mne uz dosmrti.
Ale situácia je taka, ze to dieta ma svoju mamu, ktora je vitana takmer v akejkolvek krajine sveta, vsade ju budu podporovat a pomahat jej. Dokonca aj tu na Slovensku, pokojne by mohla zit s deckom u nas. Ale nie. Ona nebude nic vo svojom zivote menit, radsej necha decko u uja s tetou na dalsi rok, dva, tri, ci desat, akoby sa vzdala svojej prace, v ktorej pracuje cely zivot.
Som preto sebecka? Nechutna? Zla? Podla mna sebecka je svagrina... Ja nechcem dalsie starosti

prasiatko30
9. aug 2022

@hope87 nie je to krutit ale ked pocujem ako tu poniektore hovorite ako opusta dieta tak ako keby ho nechala pod mostom pritom je to normalne nechat dieta v bezpeci, so svojim bratom- nenchava ho v sirotinci a ona sa vracia domov aby pomohla. A ano rodicia necchavaju 13 rocne deti s rodinou v zahranici a dost bezne - vobec sa nejedna o opustenie deti a stava sa to velmi casto. Ze ty si to nevidela a o tom nepocula no co uz 🤷‍♀️

hope87
9. aug 2022

@prasiatko30 co ak, co ak 😀. Citala si vyssie?? Bavime sa o tomto konkretnom pripade. Autorka sice nenapisala konkretnu poziciu ale vyrozumela som, ze by ju aj mohla robit akoby homeoffice ale nie, že ju musí vykonavat na uzemi Ukrajiny, inak ju vyhodia. A kvoli sa tam vratila, aby ju nevyhodili a nie preto, aby sla niekde pomahat. Ale radsej nech @autorka napise, ze co robi svagrina. Ano, ak by sla ako lekarka pomahat ranenym, detom, atd...este ok, samozrejme by som to pochopila, ze chce pomoct svojim ludom a vlasti. To by bolo slachetne a naozaj smutne, ze musi byt od svojho dietata prec...

hope87
9. aug 2022

@prasiatko30 A kde som napisala, ze som nevidela alebo nepocula o tom, ze sa take deje? No ale ako pozerem, ty si budes stale svoje omielat, ze? Klapky na ociach, usiach aj ociach asi. Cistas s porozumenim, ci to je mimo tvojich schopnosti? ESTE RAZ....Ja pisem pod tuto konkretnu temu s konkretnym pripadom. Ako sa hovori, nehadzme vsetkych do jedneho vreca a ja to nikdy nerobim!

maryon1
9. aug 2022

nie si zlá. aj dobročinnosť má svoje hranice.

13ročný pubertiak, ktorý len sedí za PC a diktuje si o siedmej ráno na raňajky rezeň, čitrikrát do dňa čerstvo varené jedlo, lebo iné jesť nebude - tak to je na mňa silná káva a všetky, ktoré tu s tým ste ok, ruku na srdce, ok to nie.

vojna je strašná vec, to, že v nej trpia a umierajú nevinní, je niečo nepredstaviteľné pre mňa, a som ochotná pomôcť utečencom, ktorí to potrebujú. ale ak niekto utečie zo svojej krajiny pred vojnou, nechá tam celý svoj život, tak podľa mňa by mal byť vdačný aj za obyčajný chlieb s maslom na raňajky, a nieže babka búchaj ráno o šiestej rezne, aby som už o siedmej chrumkavý držal v ruke.

pokiaľ sú rodičia chlapca vo svojej krajine, pracujú, majú peniaze, majú kde bývať - asi sú v relatívne bezpečnej zone, tak by za mňa malo byť ich dieťa s nimi. keď sa situácia zhorší, určite by im autorka znovu pomohla.

jo a pán manžel: ono sa vždy tak dobre rozhodne, že pomôžeme, keď gro tej pomoci nebude na jeho pleciach, ale na jeho manželke. a vyčítať jej už dopredu smrť toho chlapca - že to bude jej chyba, že ona za to môže - za túto vojnu určite nemôže jedna žena zo Slovenska, ktorá sa už dlhé mesiace pomáha jeho rodine, ak si to milý chlapák neuvedomil.

brembo
9. aug 2022

Tá Ukrajinka je poriadne prefíkaná líška. Zbaví sa fagana,lebo má vysoké nároky,je lenivec,ona si bude zarábať doma. Fagan ju nebude stáť ani cent,ani nervy. Bude si užívať život,ako bezdetná a na fagana nebude prispievať. Autorka prepáč,ale tvoj muž je slepý hlupák.
Ešte raz,keď sa nechce vzdať svojej práce,tak určite zarába dobre,a keď môže pracovať,tak to s tým vojenským konfliktom v tej oblasti určite nie je horúce.
Určite buď razantne proti,nebudeš predsa zadarmo vychovávať neprisôsobivého spratka zadarmo,a jej mater sa bude rehotať,že aký ste hlúpi- prepáč za výraz,ale keď na to pristúpite,tak ste sa nad celou záležitosťosťou príliš nazamysleli.

lienka.7
9. aug 2022

@prasiatko30 ako ti uz napisala
@hope87 splietas tu hrušky s jablkami. Tu nejde o ziadny rocny jazykovy pobyt, chapes? Tu ide o to, ze matka proste odložila dieta, este k tomu teenagera k svojej svagrinej a očakáva, že sa o neho budú komplet starať. A ked komplet, tak rozumej komplet. Aj financne. Mlady cele dni sedi za počítačom, nic nerobi, nepomáha v domácnosti ako je to úplne bežné a 3x denne mu vyvára zatial babka. Toto ma teda ďalej robiť autorka. Ukrajinci sa integrovať nechcu, lebo si myslia ze všetko sa im bude prispôsobovať ako doteraz.
Ked tu basnis o nejakom jazykovom pobyte, za ten sa predsa plati.
Navyše, ani nie je jasne kolko tu ma dieta vlastne byt. Co po roku? Hm? Ostane im tu už nastalo?
Priestor pre neho nemajú, utualne obyvateľov izbu ktorá patrí ich dieťaťu! Ci aj to sa ma vsetkeho vzdať za to ze matka je evidentne vychcana?
A prepáč, keby som ja už aj niekde posielala decko na "rocny" pobyt tak urcite nie zadarmo a nečakala ze mu tam budu všetko automaticky platit.
A prepáč, ale keď sa môžu naspäť vrátiť všetci okrem dietata tak potom nemam slov. Opakujem, čisté vypocitave vychcanstvo. Co ked sa nahodou niečo stane a oni tam zomrú, hm? Co bude potom s dieťaťom? Jaj, ci potom si ho akoze adoptuju a bude, ze?

prasiatko30
9. aug 2022

@lienka.7 ja som v prvom prispevku napisala, ze by som stanovila pevne pravdila - dieta by muselo posluchat a splnat zakladne normy spolunazivania - 1h denne pc, urcite skolske vysledky, ucenie sa, pomahanie s domacimi pracami a teda celkova spolupraca s rodinou, strava ako zvysok rodiny a matka by mala prispievat na jeho štanciu na sk - v ramci jej moznosti, nevieme aky maju plat s jej muzom ale 100€ by mohla poskytnut mesacne, nakupy oblecenia a pc a podobne - tiez z rezie rodicov. Mna co vytaca alebo teda privadza do udivu, ze vsetci si tu myslite, ze ked sa dospelaci vracaju tak je to ok pre dieta tiez - vratit sa do zbombardovaneho mesta, kde este stale nie je vsetko take pokojne ako sa vam od pc zda. To zeeste stale tam voloda saskuje na to ste uzasi zabudli. Tiez by som rada vedela kebyze je to dieta jej sestry ci by reagovala tak isto. Mna mojasestra poziada aby dieta mohlo ostatna roku nas a mna to moze otravovat viac alebo menej ale nadstavime normy a budem komunikovat so sestrou pocas toho casu ci to ide alebo to nejde a ako sa situacia vyvija. Takze mne sa to vobec nezda cudne ani prehnane - ze chalanisko nepohne ani prstom to by mi vadilo ale koli tomu by som stanovila pravidla a hodila vazny phovor z mladym - ak chces zostat musis dodrziavat toto toto a toto ak nie ides naspat s rodicmi. Dokonca som postrehla, ze aj stari rodicia idu naspat - tym padom chalana nema kto rozmaznavat a oni ako hostovski rodicia maju vacsiu autoritu.

lienka.7
9. aug 2022

@prasiatko30 cize pre všetkých je vrátiť sa bezpecne, ale pre dieta je to nebezpečné. Toto mi chceš akoze tvrdiť. Ze sa len tak vzdas dietata? Hodíš ho na krk inej rodine? A je jedno ci sestre alebo hocikomu inému? A prepáč ale 100€ pre teenagera je vysmech. Za to ho ma akoze zivit, satit, veci do školy, výlety a pod.? No dakujem pekne za takú rodinu.

prasiatko30
9. aug 2022

@lienka.7 ja by som sa tiez svoje deti snazila nechat v bezpecnej zone aj ked sama by som sa vratila do zony, v ktorej este pred par mesiacmi padali bomby a tiahla kolona obrnenych vozov na kiev - boze to je tak hrozne nepochopitelne 🙈 boze - fakt dakujem pekne za taku rodinu ako si ty, kde uz ani nemozes poziadat aby udrzali tvoje dieta v bezpecnej zone

lienka.7
9. aug 2022

@prasiatko30 ja by som svoje dieťa nikdy v živote neopustila, a to je ten rozdiel co ty nevies/nechceš pochopit. Prajem ti pekný vecer

prasiatko30
9. aug 2022

@lienka.7 modli sa aby si nemusela robit tie iste rozhodnutia, ktore robia tito ludia - oni si tiez minuly rok nemysleli, zeby ich museli robit

lienka.7
9. aug 2022

@prasiatko30 jezisi prestaň uz prosim ta strašiť.
Aj tak min.polovica z tých ludi je špekulantov, stačí sa popýtať ludi z prihranicnych obci. A medzi ne bude pravdepodobne patriť aj mila švagrinká.

veronikastrickova
10. aug 2022

Nikdy by som takto nenechala dieta inemu na starosti, ze opatruj mi ho. Toto je uplne sebecke, svagrina ma moznost zacat odzaciatku, ale radsej sa vrati a dieta necha tak "napospas osudu"? To co je za matku? Ze ho nevychovala poriadne, tak sa chce zbavit zodpovednosti? No bud sa zacne spravat podla vasich pravidiel, alebo pekne za mamou. A je jedno ci su zo Slovenska, Ukrajiny, Madarska, Kanady, ci Argentiny.

dievcacitajucelist
10. aug 2022

Vykopni chlapca a aj muža...povedz mu, že keď sa mu nepáči nech si pobali kufor a vypadne....nechcem byť zlá ale čo si niektorí "utečenci" dovoľuje tak dovi a dopo 🙄

smitjan
10. aug 2022

Nerozumiem celkom preco proste nemoze ostat mama s nim na Slovensku. Bolo by to najlepsie pre vsetky strany. Neviem osobne ci by som si take dieta ja nechala. Ked mam svoju rodinu, svoje starosti a najma ked bolo inak vychovavane, otazka je, ci by bolo schopne sa prisposobit.

ikuska27
10. aug 2022

Podľa mňa divná a chorá je švagriná..ja by som od dieťaťa neodišla, alebo nenechala ho žiť u niekoho iného (aj keby to je rodina), ak mám možnosť žiť s ním 🙈

oneinamillion
10. aug 2022

@brembo ale už sa ukľudnite a prestaňte závidieť.

rika1968
Autor odpoveď zmazal
oneinamillion
10. aug 2022

@rika1968 ale len s ukrajinskými, že. Ešteže slovenské deti sú bezproblémové 👍

veronikastrickova
10. aug 2022

@oneinamillion ty ako matka by si svoje pubertalne dieta, ktore ma maniere nechala druhym ludom v inom state, nech ho vychovavaju aj ked by si mohla ist za lepsim?

nikpa
10. aug 2022

Nie si sebecké zato tvoj muž je trošku pritiahnuty za vlasy. Ako ti môže povedať, že keď sa mu na Ukrajine niečo stane, bude to tvoja vina 🤦🙄 O jeho mame písať nebudem, je ťažké vziať dieťa do krajiny kde je vojna ale aj ho nechať niekoľko 100km ďaleko od seba, nechcem súdiť, našťastie nič také som nezažila a dúfam, že ani nezažijem. No snažila by som sa urobiť všetko preto, aby sme žili s deťmi spolu a v bezpečí, aj keby som sa musela vzdať domova a odsťahovať sa. Teraz chlapec býva u vás, tam majú platiť vaše pravidlá, treba ho s nimi oboznámiť a striktne trvať aby ich dodržiaval. Čo sa týka jedla, pomoci v domácnosti, tv, tabletu... Nenechaj si skákať po hlave, využívať sa ani citovo vydierať od vlastného muža.

fowi
10. aug 2022

Ako to tu bolo písané viackrát. Ja by som si s mužom a synovcom sadla a poriadne vydiskutovala. BUĎ sa zapojí do rodiny - t. j. jesť čo je navarené, prip. pomôcť s varením - puberťák je dosť starý na to, aby aj sám navaril jednoduchšie jedlá, vysávať, prach utierať, polievať kvety, venčiť psa, vynášať smeti atď…u nás to tiež fungovalo odjakživa, že mamina mala na starosti nákupy a varenie s bielizňou a všetko ostatné od vysávania cez umývanie riadov, upratovanie až po umývanie okien sme mali na starosti my, decká a ocino.
Ak to mladému nebude voňať tak mu vysvetliť, že u vás to takto funguje a keď to neakceptuje tak MUSÍ odísť. A bodka. To by mohol aj muž pochopiť, že nie ty si ho “vykázala” ale rozhodol sa sám.
Verím, že to nemáš jednoduché ale to nemajú ani oni. To ich ale neospravedlňuje takto sa správať. Držím palce

chillibubble
10. aug 2022

a svokrovci teraz byvaju v akej izbe? ked odidu, neuvolni sa izba pre pubertiaka a tym padom jeho izba pre tvoje dieta?

maja22
10. aug 2022

Kazda normalna mama lubi svoje deti a mysli si, ze by ich nikdy neopustila. Ale su okolnosti, ktore toto presvedcenie riadne prevetraju. Sir Nicholas Winton by o tom vedel rozpravat. Z tepleho gauca sa lahko bije do prs, ako by sme sa my milujuce matky zachovali a nikdy svoje dieta neopustili...

dievcacitajucelist
10. aug 2022

@maja22 Je rozdiel chrániť dieťa pred nebezpečenstvom a "pachtiť" za pracou a vykašľať sa na dieťa...veď čo bránilo mame v tom zamestnať sa v bezpečnej krajine - na Slovensku -starať sa o dieťa?

maja22
10. aug 2022

@dievcacitajucelist Neviem, co jej v tom branilo. Mozno dufa, ze tato vojna coskoro skonci a vsetko sa vrati do normalu. Mozno nepocita s tym, ze to takto bude este 10 rokov. A o pachteni za pracou sa da hovorit aj tu, ked matka robi od nevidim do nevidim a dieta vidi par hodin do tyzdna... Alebo odide na mesacny turnus do Rakuska za robotou. To nie je pachtenie? Kazdy rodic si vie zdovodnit, preco robi to, co robi a aj doda, ze takto je to momentalne nutne...

eva8
10. aug 2022

Z ktorej oblasti (mesta) pochádzajú, kde pracuje švagriná, čo je s jej manzelom. Toto by som brala tiež v úvahu. V septembri začína škola, to je velmi dôležité.
Ak ide len o to, že švagriná chce lepší život pre syna tým, že ostane na Slovensku, mala by tu prísť aj ona.

majkabambulik
10. aug 2022

Vies v com je problem? Ukrajinci prepac nielen tvoja svagrina zacali sa spravat akokeby im vsetci vsetko boli sme my vsetci povinni dat! Su tu dobrovolnici, co dali to posledne co mali no akoze chudaci ukrajinci nielenze beru bezocivo z regalov charity kozmetiku, hracky, potraviny ale beru aj druhu rovnaku pomoc od tych, co ich ubytovali a cela dedina sa o nich stara. Samozrejme dospeli ukrajinci uz pracuju a casto ich rodinny prijem je cez 1600 euro no oni dobrovolnikom, u ktorych byvaju a casto aj kazia svojou lajdackostou spotrebice nedaju ani len halier! Vraj preto, ze oni maju narok ako utecenci byvat tu bezplatne!!! Radsej poslu peniaze na ukrajinu akokeby mali dat nieco tym, co sa nad nimi zlutovali a vzali ich domov a maju na nich financne vydaje, ved elektrina, tepla voda, opotrebovanie nie su bezplatne - na peniaze od statu este stale cakaju... Ked ich chcu dobrodinci uz poslat prec z domu-ved aj zarabaju, tak spustia divadlo a este dobrovolnici su verejne tie hnusne prasata, co ich vyhanaju! Verejna mienka sa uz zacina otacat proti nim, pretoze bezocivo si ziadat u nas nieco, co vraj urcite dostanu v nemecku je za hranicou citlivosti. Presne taka ista skusenost ako s tvojou svagrinou-ty daj, ty sa obetuj a drz hubu, lebo budes za tu svinu ako ti povedal ukrajinsky muz "ak sa mu nieco stane"! A co ak to ty nezvladnes? To uz ukrajinskeho muza nezaujima-najde si inu, vsak?

veronikastrickova
10. aug 2022

@eva8 autorka pisala, ze Kyjev

dievcacitajucelist
10. aug 2022

@majkabambulik Suhlasim bola som na prazdininy u rodičov...tie ukrajinky, ktoré mali super autá, drahé kabelky, topánky vysmiate ako lečo nevyzerali ako "chúďatá" a to že do prvého júla mali na prevoz auta na ukrajinu platiť 0-ve clo a prevážali denne kopec drahých áut o tom ani nehovorím...odkiaľ chudák utečenec má 10000€ na auto????