icon

Zobrali by ste si k sebe neter/synovca?

7. aug 2022

Muz je ukrajinec. Jeho rodina tu u nas žije od zaciatku vojny. Je to uz blazinec, ale trpime to a nedavame najavo, ze by nam to prekážalo. No svokrovci uz chcu ist naspat. Svagrina sa uz pred mesiacmi vratila naspat a nechala nam tu jej dieta, ktore prave ide do puberty.
Muz mi navrhol nechat tu dieťa a vsetkych ostatných nechat vratit sa, ak tak velmi chcu. Dieta je to vcelku náročné a nevychovane. Vyberave v jedle, zje iba varené a vzdy cerstvo varené trikrát denne a aj to len dokola to isté z niekolkych druhov jedal. Ucit sa nie. Vyjst von nie. Iba sediet na telefóne/tablete/pocitaci cele dni a hrat sa tam hry.
Ja s tym nesuhlasim. Mam statosti vyse hlavy s nasim dietatom a pracovnymi povinnostami, ktorych mam neurekom, určite by som to dieta tak neobskakovala s tym varením.
Muz sa na mna hneva a hovori mi, ze ak sa tomu dietatu na ukrajine niečo stane, bude to moja chyba a bude to vycitat mne uz dosmrti.
Ale situácia je taka, ze to dieta ma svoju mamu, ktora je vitana takmer v akejkolvek krajine sveta, vsade ju budu podporovat a pomahat jej. Dokonca aj tu na Slovensku, pokojne by mohla zit s deckom u nas. Ale nie. Ona nebude nic vo svojom zivote menit, radsej necha decko u uja s tetou na dalsi rok, dva, tri, ci desat, akoby sa vzdala svojej prace, v ktorej pracuje cely zivot.
Som preto sebecka? Nechutna? Zla? Podla mna sebecka je svagrina... Ja nechcem dalsie starosti

chillibubble
10. aug 2022

@lienka.7 nasla som hento tvoje. to je clanok z roku 2002...

aurorastone
10. aug 2022

@chillibubble tiež som pozerala a minimálnu mzdu za rok 2022 uvádzajú na Ukrajine 171 eur

chillibubble
10. aug 2022

@aurorastone aj tak dost malo, ale rozhodne rozdiel oproti 24€...

aurorastone
10. aug 2022

@chillibubble to áno malo je to urcite

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
autor
10. aug 2022

S tymi mzdami zase neprehanajme :D len svokrovci majú dokopy dochodok cca 200eur. Platy v Kyjeve nie su zdaleka az take smutne, ze 24eur mesacne 🤦 plusminus 1000eur zarobi, ale to by zarobila aj tu. Ona voli pohodlnost. Praca, jedina v ktorej kedy pracovala, chce tam zostat do dochodku (nie je to žiadne zdravotnictvo ci pomoc krajine pri vojne, nic take) pred par rokmi kupila byt, nechce sa ho vzdat, nechce ho prenajimat, nechce riesit novy začiatok niekde inde. Chce pokracovat v tom, co ma rozbehnute tam. A s jej muzom, otcom dietata, to nie je ziadna nekonecna laska. Dokonca aj teraz ziju oddelene, on v ich byte, ona v dome svojich rodicov, vidia sa max cez vikend, aj to asi ani nie kazdy vikend. Ja rada pomozem, ja som bola prva a najaktivnejsia v ich presviedcani, aby prisli cimskor k nám, ked zacala vojna. Ale to, ze mama si po par mesiacoch odisla naspat, iba kvoli praci.. a nechala tu dieťa, to uz sa mi nepaci. Bez nejakeho planu, ona nechce nic menit. Je na to moc pohodlna, chyba jej odvaha. Nema dostatocne silnu motivaciu - zit so svojim dieťaťom, v bezpeci... To iste som povedala aj muzovi. Ak ide o bezpecie, nech príde aj ona sem a žijú u nas. Najde si pracu (vobec nie za minimalku, je to vzdelana zena, ktora ovlada aj jazyky a aj ine odborne temy). Alebo nech idu este dalej za hranice za lepsim zivotom. Spolu. Ale nie, zostava to vsetko pri pohodlnosti..

autor
10. aug 2022

A mne tu moj muz bude hovoriť, že to bude moja vina, ak sa tomu dietatu na ukrajine nieco stane. Jasne ze som mu povedala spat, že to bude vina jeho sestry, matky dietata.. a ze to moze vycitat jej a nie mne. Ale nadalej trva na tom, ze moja vina, ze som mu tu NEDOVOLILA zostat. Ja. Co ich tu mam uz polroka a som ochotna aj dlhsie. ale vyjadrila som svoj názor na celu situáciu...

veronikastrickova
10. aug 2022

Klobuk dole pred tebou, naozaj. Toto je tak mimo, verim ze si medzi dvomi mlynskymi kamenmi. Mne je uplne zle z takychto zien co sa vykaslu na dieta. A tvoj chlap tomu by som panvicou po hlave, bud si ho osvojte uplne, alebo pekne ku matke.

didi2102
10. aug 2022

Fuuu tak to je ozaj blbé, ľutujem chlapca nik ho nechce, možno si je toho plné vedomí a možno len na to príde ale dlho to trvat nebude, ak ostane tak jedine s iným režimom ako keby bol váš , to nieje len o peniazoch, ale že ho musíte vychovávať,prechádzať spolu s ním všetkými ťažkosťami,suplovať rodiča,byť mu oporou,pomôcť mu a veľa

matullienka
10. aug 2022

Ten tvoj muž by naozaj potreboval riadny preplesk a keď sa tam niečo stane jeho sestre tak to bude čia vina? Alebo naopak sa nedajbože niečo stane tomu chlapcovi tu tak komu to bude dávať za vinu? Nechcem si ani len predstaví co sa odohráva v tom chlapcovi, teraz je v tom najzranitelnejsom veku ani dieťa ani dospelý. Si zober, ze celú situáciu nezvládne a vyvedie nejakú hlúposť, kto bude zodpovedný? To si ta jeho matka neuvedomuje ako veľmi mu ubližuje? Odvtedy ako odišla bola ho aspoň pozrieť, objať a povzbudiť?

lienka.7
10. aug 2022

@veronikastrickova ale on svoju rodinu ma, prečo by si ho mali osvojiť??? Lebo matka sa nechce proste starať??? Dieta nie je pes preboha... aby si ho zbalila a len tak poslala prec.
Pokial ako pise autorka v úvode je problematicky a nevychovany, tak myslis ze teraz ho oni akoze prevychovaju? Teenegera??? No rychlo na to zabudni.
@matullienka stat sa chlapcovi moze čokoľvek aj tu... zrazi ho auto, padne zo schodov a upadne do komy... ci nedajbože sa nestastne utopi... (upozornujem ze mu to v žiadnom pripade nezelam!!!!) tak potom co? Bude ti švagriná vykrikovať ze si jej zabila dieta??? To uz bude tvoj muz spokojný???
Ako pise @autorka oni si tam už zariadili zivot bez neho.

petrofka
10. aug 2022

Predtým ste sa poznali? S chlapcom.. Či k vám prišli teraz prvýkrát? Toto by ozaj chcelo od teba predstaviť si jeden celý týždeň a rozpísať, ako to bude vyzerať a čo všetko konkrétne pribudne aj tvojmu mužovi na starosť. Spíš si pravidlá, ktoré bude musieť mladý dodržiavať. Ten papier si odlož samozrejme, nech ti raz muž nepovie, že ste sa inak dohodli. Dieťa má mamu. Ak sa mu niečo stane, len ona jediná bude zodpovedná. Pravidlá urči a zaveď čím skôr, nech aj mladý ešte počas leta pochopí, že nebude z neho pecival.. A internet treba hneď vypnúť, resp. zmeniť heslo na wifi. Mladého posielaj často nakupovať s tým, že sa jednoducho musí dopredu pripraviť, čo sa ako po slovensky povie. Stačí jednoduché veci. Treba mu nájsť slovenský krúžok, umelecký či športový, prípadne si môže vybrať nejaký v škole.. Ja by som dieťa asi neposlala, ale musel by rešpektovať pravidlá. Už nebude na dovolenke, nikto mu okolo zadku nemusí skákať.. A keď, tak môže tvoj muž..

eva8
11. aug 2022

@brembo ty si nikto? Lebo teba tie drahé luxusné autá zaujímajú 🙂 Ty by si odišiel na bicykli? Ako dobre situovaný Slovak s výborným platom by si zanechal svoj luxusný dom a bohatstvo a vybral by si sa do nejakej drahšej, nie moc významnej krajiny, kde by si s radosťou míňal úspory. Alebo aj nie, však svoju prácu, ktorá ti umožnila luxus, by si s radosťou vymenil za ubytovanie zadarmo, príspevok od štátu, aby si si mohol našetriť aj na luxusnú jachtu 🙃

eva8
11. aug 2022

@lienka.7 tak z takého platu sa na Ukrajine dá niečo ušetriť.

eva8
11. aug 2022

Keď zarába 1000 eur a chlapec by ostal u vás, poziadaj o nejakú dotáciu od svagrinej. 13r. chlapec by mohol začať dostávať aj vreckove

veronikastrickova
11. aug 2022

@lienka.7 prave preto, ze neni pes ma pravo vyrastat v normalnej rodine. Ty si myslis, ze sa toto nedeje, ze proste rodicia opustia deti a nechaju ich nastarost inym? Zial stava sa to casto.

brembo
11. aug 2022

@eva8 lenže tý nie sú odkázaný na akúkoľvek pomoc,sa už prebuď!!!! Ty im s radosťou budeš dávať svoje peniaze,aby sa mali ešte lepšie,ako mali?

brembo
11. aug 2022

@eva8 A ty si presvedčená,že keby bola takáto situácia na Slovensku,že by nás Ukrajinci vítali s otvorenou náručou,ochotný pomáhať? Zabudni!!!!!!!!!!!!

didi2102
11. aug 2022

@brembo ale.toto je rodina , bratova sestra

eva8
11. aug 2022

@brembo ako dlho by si vedel svojej rodine platiť podnájom alebo hotel a stravu, zdravotné ošetrenie napr. v Holandsku, zo svojich úspor? Možno by si splácal ešte nejakú pozicku

brembo
12. aug 2022

@eva8 Ked má niekto na Lexus za 100 tisíc €,tak zrejme biedu triet nebude.

eva8
12. aug 2022

@brembo koľko percent Ukrajincov má Lexus za 100 tisíc eur? Resp. koľko takých áut vidíš permanentne zaparkovaných na Sk?

slunce3
12. aug 2022

Vlasntne nech urobíš čokoľvek budeš za kravu... A teda ak byt za kravu tká čím skôr 😂🤣 tým skôr ich to prejde 🥴 ja by som nezobrala veru, rodina ne rodina. Možno tak 1-3 t. Ale potom by museli ísť inde, kamkoľvek, ale nie u mňa,nie mesiace a nie roky... Pomôcť áno ale nesmieš nikdy na vlastný úkor ani na finančný ani na zdravotný.... Ináč ta zožerú...
Ps. Robím charitu, dobrovoľníctvo aj mam vlastne OZ naučila som sa vravieť Nie, nech to akokoľvek, kohokoľvek boli.. No vždy ponúknem pomoc alebo alternatívu a ta môže by aj vo forme presmerovania na patrične inštitúcie...

Hranice, nastaviť hranice hneď teraz a to v prvom rade sama so sebou. Zvládnem to, bude to fungovať, netrafi ma, budem mat čas, a myslieť dopredu... Co úrady, školy, nebude problém.... Lebo veru bude... Vybavovanie čohokoľvek v našom štáte ja pre domáceho je birokraticke peklo... Máš na to kapacitu? Časovú, finančnú (lebo úprimne aj presun autom, MHD, škola, energie... všetko niečo stoji) zvládneš to z dlhodobého hľadiska hlavne ak tvoj muž je v práci nonstop.... Všetko je na tebe... A samozrejme máš mať aj vlastný život, svoje dieťa a prácu... Ak to ma byt naozaj len všetko na tebe rovno to zatrhni alebo pleskni po stole a Stanovit jasne a tvoje pravidlá.... Cez školu len studená alebo rýchla večera. Žiadne vyváranie 3x denne to kde sme? Jest budú všetci jedno jedlo a to jediné to ktoré ty uvaris. Ak povieš ze denne bude s knihou v ruke hodinu (kniha myslenia mimoskolske čítanie) Ak sa dopredu ne opýtaš a ne dohodnete sa napr co chcete zajtra na obed a poveida ti 3 ľudia každý iné jedlo.. No nech si pekne jedno výberu a konie debaty. Puberta lne decko hry a komp na prídel 2h denne max. An to len ak má porobené svojeveci - škola, upratané veci a daj mu nejakú domácu prácu... Vyniesť sme tie, umyť riad alebo oprat a vyvesat prádlo zvladne aj 8r. Decko.... Keď vedia ovládať android a jablká tak vedia aj toto a ne ľutovať. A rovno povedať ze sa musia dodržiavať tvoje pravidlá a keď sa nepáči tma sú dvere Medzilaborce alebo vlak domov....
Pomáhať si treba ale nikdy, NIKDY nie na svoj úkor a hlavne na ten psychicky.... Časový a samozrejme aj finančný... Lebo ci chceme ci nie... Všetko niečo stojí.... Nenechaj sa zožrať. A aj keby si sa rozhodla hneď teraz že u vás nezostane. Aj to je v poriadku.
Ak sa musíš prispôsobiť ty, tká nech sa ale v tom prípade prispôsobí celá rodina, všetci čo ste u vás. A ak povieš ze piatok od 16-21:00 máš voľno a ideš preč z domu tak ti to musia umožniť a postarajú sa aby bolo doma všetko ok... Lebo to bol o naozaj budeš potrebovať sama pre sebe.. Aj keby si sa mala len okolo domu po ulici prechádzať.... Nech si nemyslia ze budeš robiť všetko ty... Každému za deliť úlohy aj mužovi.. Nová situácia si vyžaduje ja novú stratégiu a to u celého týmu nie len u teba.

ukulela
13. aug 2022

Kurna, zeny, nadavate tu na decko, co ma doma vojnu.....keby moja sestra opusti deti, vezmem si ich vsetky. Problem je, zemlady nema rezim a hranice. NiE je potrwbne mu varit 3x denne. Tu mas chleba, natri si. Ak mama zaraba nadstandardne, trvala by som na prispevani. Veci ako tlf, ntb nech mu zabrzpeci. Ale nevyhanala by som ho. Nie je to cudzi, je to rodina. Muzova rodina. Verim, ze pri svojej rodnej seste by si to brala inac.

akje
13. aug 2022

@ukulela a snazila by si sa urobit nieco preto, aby sestra deti neopustila? Ved deti najviac potrebuju svoju mamu. Nie tetu, nie uja. Nie tvoje pohostenie. Ale svoju mamu. A keby si ich prijala, manzel by nemal slovo v tomto? Skus si predstavit, ze tvoj manzel by nesuhlasil, co by si robila?

ukulela
13. aug 2022

@akje pozri, ak by sestre preplo a deti opustila, poviem, ze je to nasa rodina. Bodka. Urobila bysom to aj pre muzovu rodinu. Keby som ja bola autorka, dieta by mohlo ostat, no tlacila by som na muza, aby dohodol so sestrou jasne podmienky. Rezim, prispievanie, navstevy. Tiez skola, prospech.... atd. Detailne prebrat so sestrou aj mladym. Ale keby chcel, mohol by ostat. Aktualne mana svk lepsie a bezpecnejsie prostredie.

akje
13. aug 2022

@ukulela a keby s tym mal problem manzel?

lenkadenisa
13. aug 2022

@slunce3 krásne napísané 👌🏼 ešte by som dodala, čo ak sa niečo stane, veď je to predsa len cudzie dieťa... či mama tu nechala aj plnú moc?

ukulela
14. aug 2022

@akje fakt dufam, ze moj muz neodmietne pomoct mojej rodine. Rovnako ako ja som ochotna pomoct jeho.

lienka.7
14. aug 2022

@ukulela tu nejde o to ci pomoct alebo nepomoct. Tu ide o vychcanost matky hodiť svoje dieťa len tak na krk inému. A je jedno ci je to rodina alebo niekto iný. Pride mi to tak, ze jej tato situácia prišla aj náramne vhod. Mimo to, o dieta sa môžu starať aj starý rodicia, ktorí to pravdepodobne robili aj na Ukrajine. Decko je zvyknuté na ich servis, mi povedz ze len tak sa zmení. No nezmení. Ako neprevychovas chlapa, neprevychovas ani decko. Obzvlášť keď nie je ani tvoje. Si myslíš ze im nepovie ked k tomu dôjde ze mu nemajú rozkazovať? Autorka vyššie písala ze dieta sa ani nechce adaptovať na prostredie, neuci sa slovensky, nepomáha, nema zaujem, jedine sa hra a babka mu skáče okolo riti, tak potom co?
Nehovoriac o tom, ze maju este aj kompletné prevziať financovanie toho dietata. Prepac, ale prečo by mali? Z akého dovodu? Nie je to sirota co nic nema! Matla pracuje a zaraba, ale na vlastne dieta platit to uz nie, ze? Vsak brat sa postará... odhliadnuc od toho, ze miesto nemajú, chlapec zaberá izbu ich dieťaťu. Co neskor? 15 ročný chalan bude izbu s 5-rocnym? Asi ťažko. Ci ako?
Ešte raz, nie nie a nie.
Na toto nemám slov.